Despre striurile de sânge în scaunul bebelușilor alăptați

Acest articol nu este unul medical și NU înlocuiește vizita la medic! E doar relatarea propriei experiențe, cu speranța că ar mai putea liniști părinții care trec prin aceleași probleme.


Cum a început totul?

Povestea firișoarelor de sânge a început fix când Olivia a împlinit 3 luni. A fost cadoul ei aniversar pentru noi 🙂 Cum am zărit „problema”, am fugit la Regina Maria la urgențe și i-am facut niște analize de scaun care au iesit pozitive pentru un enterovirus. Ni s-a spus că în mod normal situația se rezolvă de la sine în 7-10 zile, așa că să îi dăm doar niște probiotice și să așteptăm. Totuși, scaunele cu sânge (firișoare foarte subțiri, uneori doar punctișoare) au continuat înca 3 săptămâni. Nu le vedeam în fiecare scaun, ci cam în unul la 2 zile. Dar din cauza faptului că persistau în mod anormal iar noi deja eram foarte panicați, pediatra noastră ne-a recomandat să îi mai facem o serie de alte analize, inclusiv de sânge, pentru a exclude varianta în care enterovirusul fusese doar o coincidență care ar fi ascuns alte cauze mai grave.

Analize și investigații

Zis și făcut, am făcut teste pentru tot felul de virusuri, analize de sânge pentru alergii la diverse alimente, toate au ieșit ok, nimic suspect la orizont. Pentru că alăptam exclusiv, deci singurul aliment pe care îl primea Olivia era laptele meu, am pus sângerările pe seama unei intoleranțe la ceva din dieta mea. Primul suspect a fost proteina din laptele de vacă, teoretic cea mai posibilă cauză, deși nu mă omoram mâncând brânzeturi sau lapte, dar am trecut la o dietă eliminatorie și am renunțat la orice aliment pe bază de lactate. Sângerările au dispărut vreo 3 săptămâni, apoi au revenit. Am mai facut niște vizite pe la chirurgie pediatrică, pe la gastroenterologie, am repetat analizele de scaun, din nou toate au ieșit ok.

în tot timpul acesta, fetița a fost perfect normală, nu a prezentat niciun alt simptom care să ne îngrijoreze suplimentar. Veselă, lua în greutate bine, nu făcea febră, nu nimic. Dar stresul nostru de fond era acolo, direct proporțional cu durata prelungită a scaunelor cu urme de sânge.

Toti medicii la care am fost (și am trecut pe la câțiva, în goana noastră după un diagnostic) ridicau din umeri, se arătau intrigați de faptul că toate analizele sunt bune și nu știau ce să ne spună, pentru că aparent nu se mai confruntaseră cu o astfel de problemă persistentă. Singurele soluții sugerate erau dieta mea cât mai radicală sau încercarea unei variante de lapte praf. Am exclus din start laptele praf, așa că am încercat sa elimin pe cât de mult posibil toți potențialii alergeni din mâncarea mea: lapte, ouă, carne de porc, alune, migdale, soia.

Informații adunate de pe internet

Între timp m-am apucat, evident, de căutat informații relevante pe Google. Recunosc, deja nu mai căutam un diagnostic, ci ceva, orice, care să mă liniștească și să-mi dea încredere că o să fie bine.

Pe site-urile românești n-am gasit mare lucru, din păcate. Cel mai liniștitor articol mi s-a parut acesta, în care se specifică ceea ce ar vrea să audă orice părinte aflat în situația noastră:

 Cauzele grave sunt rare şi sunt asociate cu simptome ca durerea abdominală, starea generală proastă, voma, paloarea sau febra.

Pe site-urile din afară, in schimb, am gasit chiar multe topicuri despre aceasta problema. Pare sa fie ceva relativ comun la copiii alaptati, intre 3 si 6-9 luni, o intoleranta la ceva din alimentatia mamei, pe fondul imaturitatii sistemului digestiv al bebelusului. Am gasit si ceea ce tot cautam: mai multe raspunsuri ale unor medici care scriu, negru pe alb, ca nu e nimic grav. Se recomanda doar diete eliminative pentru mama, in incercarea de a descoperi alimentul buclucas si… rabdare si incredere, pentru ca trece odata cu maturizarea sistemului digestiv al copilasului. Lactatele ar fi intr-adevar principala problema, dar am citit si despre mamici care au descoperit ca intoleranta venea de la porumb, orez sau carne de pui.

Am ajuns la concluzia ca in Romania nu gasesc un raspuns medical pentru ca medicii de aici nu sunt nici specialisti in alaptare, si nici nu au foarte multa experienta cu copii alaptati exclusiv caci deh… multe dintre mamici dau lp dupa 3 luni, pe motiv ca nu mai aveau destul lapte, sau incep diversificarea foarte devreme si consistenta scaunului se modifica oricum. Si sensibilitatea asta a sistemului digestiv pare sa marcheze exact acest interval critic de 3-6 luni.

Nu in cele din urma, am cautat raspunsuri si pe forumuri si pe grupuri de facebook (desi imi jurasem ca nu o sa fac asta). Cred ca atuci m-am linistit cel mai tare, cand am primit o gramada de raspunsuri si am aflat ca situatia noastra nu e unica, sunt si alte mamici care se confrunta sau s-au confruntat cu fix aceeasi problema. Si a trecut de la sine.

Povestea noastra are happy end. Am inceput diversificarea la 6 luni, cu piureuri de legume, si firisoarele de sange care ne-au scos peri albi timp de 3 luni de zile au disparut ca prin minune. Acum Olivia are aproape 8 luni si nu ne-a mai dat niciun motiv de stres. Cel putin nu de natura medicala 🙂

Asa ca sfatul meu de mamica patita (nu de medic!) este ca, daca va confruntati cu aceeasi situatie, sa va pastrati calmul si sa aveti incredere in instinct. Faceti analize, eliminați posibilitatea unei cauze grave, dar daca totul iese ok opriti-va acolo si asteptati sa treaca, nu va irositi energia, timpul si in cele din urma banii repetand aceleasi analize, mergand la zeci de medici si cautand cu indarjire un diagnostic. Pentru ca nu e anormal ca acest diagnostic sa nu existe. Cineva imi scria, pe un grup de Facebook ca, daca nu se gaseste nicio cauza evidenta, atunci situatia e doar „o varietate a normalului” 🙂


Lecții învățate de pe urma acestei experiențe

Am adunat aici câteva informatii „bulk” cu care am ramas in urma acestei experiente, ale caror surse nu le mai gasesc acum:

  • Din ce am citit, in 90% din cazuri situatia se rezolva o data cu inceperea diversificarii. Ori dispar sangerarile, ori nu se mai vad pentru ca se modifica (,) consistenta scaunului. Atentie, acesta NU este un motiv pentru a incepe diversificarea mai devreme de 6 luni.
  • Daca se incearca depistarea unei intolerante la ceva din meniul mamei, trebuie sa se excluda cate o grupa de alimente si sa se astepte 2-3 saptamani pentru a trage o concluzie. Suntem tentati sa credem ca nu mai mancam azi lapte si daca in 2-3 zile scaunul bebelusului tot arata suspect, atunci nu era de la lapte. Fals, pentru ca proteina laptelui de vaca, de exemplu, se elimina complet din organism de-abia dupa 3 saptamani.
  • Vizita la chirugie pediatrica e utila si nu prea. Scopul e de a depista eventuale fisuri anale si a pune sangerarile pe seama lor. Mie mi s-a zis ca fisurile pot aparea si in caz de constipatie, si in caz de scaune diareice. La noi nu fusese cazul nici de una nici de alta. Procedura de depistare a fisurilor consta in introducerea unui deget in anusul copilului si…apelarea la experienta 🙂 Evident, experienta nu e deloc placuta, se lasa cu urlete, si nici macar relavanta nu este. Noua medicul ne-a spus ca din cauza dimensiunilor mici ale zonei, nu poate testa decat daca sunt ceva fisuri exterioare sau polipi rectali situati mai spre exterior, dar daca exista de exemplu polipi undeva mai sus pe intestin, aceia pot fi depistati doar cu o colonoscopie. Care, desi e o varianta amintita pe unele site-uri, nu se practica pentru bebelusi asa mici, ci doar dupa 1-2 ani, daca se impune.
  • Analizele pentru alergii, Ig-E-urile, pot confirma un diagnostic, dar nu il exclud. Unii medici spun ca rezultatele acestor analize ar fi concludente dupa 6 luni, altii dupa 1 an. Deci, per ansamblu, au parut sa fie niste analize complet irelevante.
  • Putem vorbi despre alergii alimentare (Ig-E) sau intolerante alimentare (non-Ig-E). In al 2 lea caz, analizele cica n-ar arata nimic, depistarea se poate face doar prin dieta eliminativa.
  • Poate aparea o intoleranta secundara la lactoza declansata de un virus – enterovirus, rotavirus, norovirus. Virusul practic ataca intestinul, il sensibilizeaza, si ulterior se irita usor la contactul cu lactoza. Pe fondul iritatiei intestinului apar firisoarele de sange si mucusul din scaun.

(Exprimarea nu e cea mai corecta din punct de vedere al termenilor medicali, dar sper ca se intelege ideea).


Link-uri catre alte site-uri care mie mi s-au parut utile in perioada de research:


În loc de concluzii

„Un scaun mai lichid este foarte comun in cazul bebelusilor alaptati, si cateodata un bebelus sanatos poate chiar sa sangereze putin daca scaunele sunt explozive. In majoritatea cazurilor, daca bebelusul este vesel,fara alte simptome si nu se agita prea mult in timpul eliminarii scaunului, nu e nevoie sa se intervina in niciun fel.

Acest tip de problema este de fapt destul de comuna si de obicei se rezolva de la sine, fara tratament, atunci cand bebelusul implineste 6-9 luni, moment in care sistemul imunitar al bebelusului incepe sa functioneze aproape ca cel al unui adult.

Evitarea stricta a proteinelor din lapte va ajuta, dar rareori se recomanda ca mama sa isi restrictioneze dieta mai mult de atat. Singurul test pe care l-as recomanda este cel pentru deficienta de fier. In afara de asta, nu cred ca este necesar sa dati bebelusului altceva decat lapte de san.

Un scaun cu mucus, verde, sau cu striuri de sange poate fi si rezultatul unui surplus de lactoza, cauzat de bebelusul care bea prea mult lapte de inceput (foremilk) si prea putin lapte mai gras (hindmilk). Acest fapt se corecteaza usor lasand copilul sa goleasca un san la o masa. Mai multe detalii aici: Foremilk hindmilk imbalance ~ What causes this and how can you correct it.

Doctorii se grabesc uneori sa recomande ablactarea, dar laptele matern este cel mai bun lucru pe care il poti da bebelusului tau!

Sursa: http://www.breastfeeding-problems.com/blood-in-stool-whats-a-mom-to-do.html


79 de gânduri despre „Despre striurile de sânge în scaunul bebelușilor alăptați

Adăugă-le pe ale tale

  1. Piticul meu are 7 luni, de aprox. 3 sap. a intrat pe diversificare (morcov, albitura, carne pui) insa nicio ameliorare a scaunului (puncte de sange uneori si mucus). Am trecut prin toti pasii povestiti de tine: de la 4 luni a inceput, am descoperit klepsiella, apoi am tot refacut analize, in momentul asta nu mai are niciun virus, analize de sange bune, alergia la plv a iesit buna a doua oara, 2ecografii bune…Acum ni se recomanda sa-i facem colonoscopie sau sa nu-l mai alaptez si sa-i dau aptamil pepti. Eu in momentul asta nu vreau sa fac nici una nici alta pt ca simt ca o sa-i fac mai mult rau decat bine.
    La voi a trecut imediat ce l-ai diversificat?
    Recunosc ca recitesc acest articol cand ma panichez, pentru ca este singurul care ma mai linisteste..numerosii medici la care am fost tot ridica din umeri..
    Multumesc ca ai impartasit experienta ta!

    Apreciază

  2. Din pacate am vazut tarziu acest comentariu si imi cer scuze. Sper ca piticul tau deja s-a facut mai bine intre timp.
    La noi au trecut problemele cu firisoarele de timp la scurt timp dupa ce am inceput diversificarea, de fapt cam atunci cand a devenit scaunul mai solid. Sau cel putin am incetat sa mai vedem ceva suspect. Era si destul de greu, ca na… s-a schimbat consistenta, s-a schimbat „cromatica” 🙂 De-atunci n-am mai avut probleme de genul asta. Acum, privind retrospectiv, tind sa cred ca intr-adevar virusul contactat la o varsta asa frageda i-a declansat o sensibilitate a intestinului, si ulterior vedeam sange imediat ce nu-i pria ceva din ceea ce mancam eu. Dupa diversificare, chiar daca sangele a disparut, nu i-am introdus lactate in meniu decat dupa mai mult timp, pe la 8 luni parca, si atunci am inceput cu iaurt de capra. Am mai trecut si pe iaurt de vaca, si mi s-a parut ca scaunele devin iar mai moi, asa ca am renuntat. De altfel, acum O. are 1 an si 5 luni si inca ii dau doar branza sau iaurt de capra, de teama sa nu fi fost totusi o intoleranta la proteina laptelui de vaca. S-a intamplat sa mai puna ea gura si pe lucruri continand lapte de vaca, dar n-am vazut vreun efect catastrofal.

    Intre timp a mai luat si o bacterie, e.coli de data asta, dar deja avea un an (asa ii place ei sa aniverseze, se pare 🙂 ). N-am mai vazut sange, doar mucus, si a persistat vreo 3-4 saptamani, pana i-a trecut iritatia intestinului probabil.

    Sper sa scapati si voi repede de griji!

    Apreciază

  3. Buna ziua, foarte utila postarea…chiar intrasem putin mai mult in panica aseara cand am vazut cateva punctulete de sange in scaunul bebitului,cei drept am mai vazut odata un firicel dar am zis ca o fi din cauza ca nu mai face in fiecare zi din cauza fierului pe care il dau si am inteles ca se poate constipa de la el. Insa de data asta a fost mai mult dar sub forma de punctulete,chiar daca o zi face una nu(probabiil de la fier sau cineva imi spunea ca poate asimila tot laptele pe care l mananca)nu este tare… Trebuie sa renunt si la branzeturi,iaurturi sau doar la laptele care nu mi lipsea,nu era zi in care sa nu beau macar o cana?mersi frumos

    Apreciază

    1. Bună Catalina, cred ca ar trebui sa vezi intai un pediatru, el te poate indruma spre niste analize de scaun care pot elimina dintre cauze. De obicei sangele, atunci cand constipatia si eventualele fisuri anale sunt excluse, are legatura cu o iritare a intestinului. Iritarea poate fi cauzata de un virus, de medicamente (cum ar fi antibioticele, care distrug flora imtestinala) sau de alergii/intolerante. Nu neaparat la lapte. Daca tu susprctezi o alergie, trebuie sa incerci sa excluzi cate o grupa de alimente pe rand. Dar, inca o data, un medic e cel mai in masura sa te indrume corect. Multa sanatate lui bebe, sunt sigura ca nu e nimic de speriat.

      Apreciază

  4. Exact aceeasi problema am avut-o si eu cu fetita mea: primul scaun cu firisoare de sange aproape de 3 luni, dupa care alte 2 la interval de 1 luna. Analizele si de sange si coprocultura si de alergie la proteina laptelui de vaca au iesit normale. Pana la urma am dat de o doctorita f buna (d-na doctor Cretu Rodica) ce ne-a spus ca de fapt scaunele astea se datoreaza unei carente de vitamina k (laptele matern este foarte bun, are un singur minus-nu are vit. K), doza de la nastere probabil fiind insuficienta. Dansa a zis ca nu e cazul sa mai intepam copilul doar ca sa vedem ca are dreptate si ca aceste scaune vor disparea odata cu diversificarea (fetita mea a fost alaptata exclusiv pana la 6 luni). Intr-adevar, de la diversificare n-au mai aparut

    Apreciază

    1. Asa e, uitasem de vitamina k. Si pediatra mea s-a gandit la asta, dar ca parte a analizelor de sange pe care mi le-a dat a testat si asta si aparent a eliminat-o dintre optiuni. Dar da, si ea spunea ca mai stie de o pacienta al altei pediatre la care firisoarele de sange ale lui bebe s-au dovedit a fi de la deficitul de vit. K. Interesant, si in cazul tau tot intre 3 si 6 luni au fost probleme.

      Apreciază

      1. Se pare ca asta e o problema a copiilor alaptati exclusiv (laptele praf e imbogatit cu vitamine). Noi nu am mai facut si pentru vitamina k analizele ca nu mai era cazul sa o intepam din moment ce in 2 saptamani incepeam diversificarea, deci nu pot sa garantez ca asta a fost de fapt. Pentru celelalte mamici care au aceeasi problema: daca bebele e activ, nu pare bolnavicios, nu are febra, mananca bine, iar scaunele acestea sunt sporadice, mergeti la doctor pentru analize (pentru a exlude alte cauze), dar nu va nelinistiti din cale-afara. Sa avem sanatate si copii fericiti!

        Apreciat de 1 persoană

    2. Buna,

      Imi spui te rog unde o gasim pe doamna Dr. Raluca Cretu? Avem aceeasi problema cu bebe si as vrea si parerea doamnei doctor deoarece pe unde am fost noi (Regina Maria, Victor Babes) nu prea stiu de la ce au aparut firicelele de sange avand in vedete ca fetita creste bine, este activa, nu are febra…ma tem sa nu ii dea cineva antibiotic deja (fetita are 2 si un pic) si de asta vreau sa mergem si in alta parte cat mai repede, mai ales ca doamna dr a a mai consultat cazuri de genul acesta. Multumesc anticipat! Andrea

      Apreciază

  5. Madi, d-na doctor Rodica Cretu a plecat in Irlanda pt (cel putin) 1 an. Sunt convinsa insa ca poti sa gasesti si alti pediatri buni-de la Sanador eu iti mai pot recomanda pe dr.Pastin Gabriela si dr.Parlog Roxana. Antibiotice nu vad de ce i-ar administra bebelului daca nu s-a gasit vreo cauza bacteriana – iar in acest caz e necesara si o antibiograma ca sa stie exact ce antibiotic functioneaza. Antibioticele, dupa parerea mea de nespecialist, trebuie administrate in urma analizelor. Din analizele de sange doctorii observa daca e vreo infectie bacteriana sau virala, deci oricum cu asta trebuie sa începeți. Multa sanatate!

    Apreciază

  6. Buna mamici ma bucur k am gasit aceasta postare parca mam mai linistit si bebe meu are 3 luni si la fel a facut scaune k fisuri de sange si credetima mam speria foarte tare nici nu stiam ce sa fac facea scaune normale de bebe alaptat dar dese iam dat smecta si dupa 2 zile ia trecut iar dupa o saptamana sau 2 iar a facut si la fel ia trecut de la sine acum are diaree si nustiu ce sa mai fac as merge la un pediatru dar nu am bani .o sa fac tot posibilul sa merg cu el sa stiu daca analizele sunt bune

    Apreciază

    1. E recomandat sa mergi la pediatru si sa te asiguri ca totul e ok. Nu vreau sa te sperii, dar cu toti virușii si bacteriile care circula in ultima perioada cel mai bine e sa excludem cauzele grave cat mai repede. Multa sanatate!

      Apreciază

  7. Baietelu meu are 2 luni jumate si cam de vreo 3 saptamani am depistat acele firisoare sau puncte de sange, nu are scaun in fiecare zi asa , la 3 -4 zile apar. Sincer ma linistit mult articolul si comentariile fetelor. Eu cred ca cel mai bine ar fi sa ii fac niste analize de scaun si cam atat ca bebe e vesel,activ nu are febra…internarea o sa refuz daca se pune problema ca spitalele din Romania nu sunt sigure pt bebelusi asa mici, te duci cu o problema si te intorci cu 9 de acolo..in orice caz va multumesc tuturor mamicilor care ati postat…si multa sanatate bebilicilor.😙

    Apreciază

  8. Buna mamici!
    Bebelina mea de 4 luni si 2 saptamamni si de pe 24 martie a inceput sa aiba scaune foarte dese(cam 10 pe zi), ea de obicei are un singur scaun sau nici unul si scaunul care l avea il avea cu supozitor.2 zile I am dat suc de mar si cereale din orez si porumb.am vorbit cu medicul de familie si mi a recomandat Sa incep diversificarea
    Si am inceput cu stangul cred sau nu Este pregatita bebelina.m am speriat foarte tare ca de la un scaun pe zi la 10 si in scaun sunt si striatii de sange.dr de famillie mi a dat debridat,eubiotic si lapte fara lactoza.mentionez ca nu sunt scaune diareice,sunt scaune normale.
    Va tin la curent si sper Sa nu fie ceva grav!

    Apreciază

    1. Buna Natalia,
      Recomand sa mergeti la un pediatru, medicul de familie nu detine intotdeauna cunostinte temeinice legate de bebelusi – mie recomandarea de a incepe diversificarea la 4 luni mi se pare putin ciudata. De altfel, inteleg ca fetita ta bea lapte praf, situatiile prezentate de noi erau pentru bebelusi alaptati exclusiv. Personal as merge cu fetita la un medic pediatru si as cere si analize de sange si scaun.
      Multa sanatate!

      Apreciază

    2. Natalia, am si eu aceeasi recomandare. Incearca sa ajungi la un pediatru, pentru ca medicii de familie sunt generalisti si nu au întotdeauna cunostinte foarte temeinice despre bebelusi. Mi se pare putin ciudat sfatul de a incepe diversificarea, mai ales ca schemele clasice de diversificare incep cu supe sau piureuri de legume, in special radacinoase. Care au efectul de a reduce numarul de scaun. Inteleg ca voi ati inceput cu suc de mere si cereale. Ai grija ca si cerealele pot cauza intolerante, prin prezenta glutenului, stomacelul bebelusilor nu e inca suficient de matur si e posibil sa nu poata procesa inca aceste alimente.

      Apreciază

  9. Sa ma inscriu si eu pe tema:(
    Din Serbia sunt si aici NIMENI nu stie despre ce e vorba, iar nici pe siteurile noastre nu gasesc nimic. Desperata am inceput sa caut in engleza si in romana..noi avem 4 lune, coprocultura ok, fisure nu sunt vizibile, am primit o injectie de vitamina K si eu sunt sfatuita sa renunt la lactate. O saptamana sunt fara nimic de la lactate dar sangele perzista..nu mai stiu ce sa fac, ma calmez putin apoi ma enerves si asa ma invartesc…multumesc ptr postul sper ca si la noi se opreste in curand. Multa sanatate tuturor si un salut din Serbia

    Apreciază

  10. Am si eu aceeasi problema. Bebe are 2luni jumate si a avut un scaun cu firisoare de sânge după 4zile a avut iar.Are scaune normale pt un bebeluș alaptat 3-4 pe zi .mentionez ca atunci cand a facut cu sânge sa agitat si scremut foarte tare si a facut si foarte mult. Nu stiu ce sa fac, sa mai astept sau sa merg la spital ? Ii dau protectis de la 6 saptamani si espumisan pt colici. Mi-e foarte frica de spitale si doctori. E prea mic sa il intepe de acum.

    Apreciază

  11. Buna mamici!o sa va spun si povestea mea!bebe 5l/3 s alaptat exclusiv!bebe meu a fost constipata 7 zile,am mersi medic si mi a spus ca este ABS normal la bebe alaptat si sa nu intervin in niciun fel!dupa 7 zile a facut,foarte putin si de culoare verde!gandindu ma ca o poate ajuta i am dat o lingurița de para pasata si putina banana bine coaptă!dupa asta Iara 4 zile de constipație! A facut intr un final un caca normal dar cu firicele de sange!cr poate fi?de la constipație oare sau ca eu mănânc foarte multe prod lactate?tin sa precizez ca pana la episodul cu constipația de 7 zile,Bebelina mea avea scaune regulate,zilnic cate 2,3!maine merg la medic,insa am nevoi si de sfatul vostru PTR ca pediatru mea imi spune ca e ok,ca eu sunt foarte panicoasa si ca ma agit din orice!cand am fost la ea cu fata constipata de 7 zile mi a spus ca nu mi o consulta decat dupa 10 zile ca asa e normal la bebe alaptat!si bineînțeles in alea 7 zile am sunat o zi de zi!😬nu locuim in tara si pediatra nu as vrea sa o schimb!ajutati ma va rog!multumesc

    Apreciază

  12. Sunt mamica unei fetite de 4 luni si o saptamana, alaptata exclusiv. De la 2 luni jumate ne confruntam si noi cu aceasta problema. In urma analizelor de scaun s-a descoperit infectie cu Campylobacter, tratata cu antibiotic, cu succes. Mucus avem si acum in fiecare scaun ( cam mult zic eu, uneori doar mucus elimina) si puncte de sange cam la 3-4 zile.Bebe nu prezinta alte simptome este vesela , nu face febra, nu diaree, etc. De 7 saptamani am exclus lactatele din alimentatia mea si totusi….Ma bucur ca am gasit acest articol, ma linisteste cat de cat. Intrebarea mea este….Ati administrat vaccinurile obligatorii copiilor in aceasta perioada sau le-ati amanat? Bebelina mea are doar vaccinurile din maternitate pentru ca cele de la 2 respectiv 4 luni nu le are medicul de familie deocamdata din cauza ,,crizei” de la minister. O zi buna! Multumesc.

    Apreciat de 1 persoană

    1. La mine s-a nimerit cumva fix intre vacccinuri, deci nu am avut de luat vreo decizie in sensul asta. Dar sincer nu cred ca influențează, dincolo de faptul ca slabesc temporar sistemul imunitar si lasa o „poarta deschisa” tuturor virusilor. Dar nu as vrea sa provoc o discuție despre vaccinuri, ca mereu se lasa cu controverse. 🙂 Multa sanatate!

      Apreciază

      1. Buna Madi
        Poti, te rog, sa imi lasi emailul lui lili? Suntem intr-o situatie similara si vaccinul este saptamana viitoare. Asa ca ne cam grabim si ne-ar ajuta sa stim ce decizie a luat cu privire la vaccin si cum a fost.
        Multumesc mult!
        O seara frumoasa!

        Apreciază

      2. Dar legat de vaccin, sfatul meu ar fi să îl amânați puțin, încă o săptămână poate, dacă aveți orice suspiciune că bebe nu e perfect sănătos.

        Apreciază

  13. Salut, fetelor! Sunt in aceeași situație. Matei al meu are 3 luni și jumătate și până acum a făcut scaunul cu sânge de 4 ori. I-am făcut analize de sânge care au ieșit ok, coprocultura ok, coprocitograma ok, hemoragia ocultă este pozitiva. Pediatra mă trimite la Iași, îmi puteți recomanda un medic de specialitate ? Sau unul din Târgu Mureș că e mai aproape? Nici nu stiu daca trebuie să merg , pentru că bebele e voios, mănâncă, ea bine în greutate, țin să menționez că este alăptat exclusiv la sân. Se supără si plânge doar atunci când se chinuie la un pârțulică. 😃 Sau când nu-l ia mama sau tata in brațe ca e un alintat si jumătate! 😍Pediatra mea mi-a zis ca exclude vreo intoleranță sau alergie la vreun aliment tocmai din cauză că ia bine în greutate si nu face febra. De asta a zis că e mult mai grav. Nu înțeleg de ce atâta timp cât el e bine! Chiar nu stiu ce sa fac! Mai ales când plânge deși el plânge că nu poate da parturi, eu mă panichez toată😥 I-am dat trei luni de zile Infacol pentru colici dar nu-i mai dau ca am impresia ca nu-si mai face efectul si cred ca nici nu-i bine să-i dau atâta timp. Acum îi dau Colief pentru că e mai natural. El a luat si doua luni tratament cu fier pt ca a fost născut prematur si la analize i-a ieșit hemoglobina 10. Mi- e frică să-l las asa si sa mai aștept 3 luni până încep diversificarea. Dar parcă nici nu m-aș duce să cheltui atâția bani si să-mi spună că trebuie să renunț la alăptat în cel mai rău caz! Voi ce părere aveți? Aștept raspuns, va rog!

    Apreciază

    1. Din pacate nu te pot ajuta cu o recomandare în iasi, sunt din bucuresti. Te pot ajuta doar cu povesea experientei mele similare, descrisa deja in acest articol. Poti incerca sa cauți site-ul Anei Culcer si sa pui acolo o intrebare, sau chiar sa dai un telefon. Mie mi-a fost recomandata ca fiind un medic cu multa experienta in cazuri de-astea, pro alaptare, dar nu a mai fost nevoie sa ajung la dumneaei.

      Apreciază

  14. Madi, multumesc pentru raspuns.Vaccinurile slabesc sistemul imunitar? ca nu prea inteleg. Si la fetita ta pe langa sangele in scaun era prezent si mucusul?
    Lacrimioara, nici eu nu te pot ajuta cu o recomandare, sunt din Cluj. Dar cum spunea si Madi, la noi pediatri nu sunt specializati pentru copii alaptati exclusiv. Ar trebui sa consulti un pediatru gastroenterolog, sa excluzi si o eventuala fisura anala. Stai linistita nu cred ca este nimic grav atata timp cat nu sunt si alte simptome.
    Noi am mai cerut o parere, am schimbat probioticul ,ni s-a spus ca avem fisura anala (desi bebelusa nu a fost constipata niciodata), asteptam sa mergem la un nou set de analize( ne-a iesit un adenovirus si E. coli la ultima analiza) sa vedem cum stam. Sincer nu stiu ce sa mai cred ….. cum sa scapi de o bacterie si sa dai de virus, si iar bacterie, in conditiile in care bebelusul este alaptat exclusiv, nu suge biberon, suzeta, folosesc doar apa fiarta…despre igiena nu mai vorbesc…mi-am distrus multe lucruri de la dezinfectat si fiert. Sa auzim numai de bine…o zi buna.

    Apreciază

    1. Slabesc puțin sistemul imunitar, pe o perioada scurta. E ca si cum organismul ar contacta un virus, celulele sistemului imunitar sunt ocupate cu el, se acomodează cu el, de aceea ar fi bine ca in primele zile dupa vaccin sa nu ducem copilul in contact cu persoane racite sau cu boli de orice fel, pentru ca sunt sanse mai mari sa ia si altceva. Nu zic ca o sa ia întotdeauna, dar statistic sunt șanse mai mari.

      Apreciază

  15. Multumesc pentru explicatii, am inteles. Te mai intrebam daca fetita ta pe langa sange in scaun a avut si mucus. La noi este mult, se cam ridica din umeri si se pune pe seama dereglarii de flora. Insa dupa 2.5 luni de probiotice nici o imbunatatire…..simt ca ma cam lasa nervii.

    Apreciază

    1. Da, si in cazul fetitei mele firisoarele de sange erau mereu insotite de mucus. Tot asta mi s-a spus si mie, ca e mucoasa intestinului iritata si asa se intampla.

      Apreciază

  16. Madi, experienta ta m-a liniștit cel mai mult! Cred că dacă nu o citeam si azi eram la fel de stresată… Iti mulțumim că ai impartasit-o cu noi! Bebe al meu a împlinit 4 luni, nu a mai făcut sânge în scaun, la ultimele analize hemoragia ocultă a ieșit negativă dar mucusul încă este la fiecare scaun. Si se chinuie mult când încearcă să iasă cu scaunul si plânge că mă sperie dar poate că sunt doar colicii… nu stiu când scăpăm odată. E primul meu copil si ma panichez repede din orice. Nici eu nu i-am făcut vaccinurile decât cele din maternitate. Am considerat că e bine să mai așteptăm măcar până la 6 luni ca să-și întărească imunitatea mai ales cu sensibilitatea lui la burtica si medicul de familie a zis ca e ok si facă îl face mai târziu. Mă duc cu el când simt eu ca e puternic!☺ Sper sa fie bine! Voi cum ați făcut?

    Apreciat de 1 persoană

    1. Ma bucur ca bebe e mai bine, sper sa scapati si de mucus curand! La mine perioada cu sange si mucus a fost dupa vaccinul de 3 luni, iar pe cel de 6 luni cred ca l-am amanat puțin, maxim o luna, nu imi mai amintesc exact.

      Apreciază

  17. Buna. Am citit postarea si sunt fix in aceeasi situatie. Bebe are 3 luni au inceput scaune cu sange. Firicele subtiri la cateva zile si odata pe saptamana o cantitate mai mare.. cat o moneda..as vrea sa iti trimit o poza sa mi spui daca era la fel.. am tot stat si noi internati pe la medlife, regina maria.. pentru investigatii si la fel dau din umeri. Acum astept rezultatul analizei pt intoleranta lapte vaca.. dar sincer imi este f greu fara lactate… 😦 vreau sa fiu sigura ca asta este cauza ( laptele )

    Apreciază

  18. Am observat aseara 300 de vizualizari ale acestui post in doar cateva ore. Mixed feelings. Ma bucur ca articolul meu e util cuiva, dar imi pare rau ca atat de multe mamici au probleme similare.

    La 3 ani de zile distanta de la momentul relatarii experientei noastre, as vrea sa adaug ca fetita mea e foarte bine. Nu pare sa aiba alergie la nimic. Recent mi-am facut curaj sa ii dau si lactate de vaca (pana atunci folosisem doar de capra) si nu a avut niciun fel de reactie adversa. Asa ca nu stiu care-a fost cauza firisoarelor de sange la momentul respectiv, poate doar sensibilitatea cauzata de un virus + imaturitatea sistemului digestiv. Ce stiu e ca mi-as dori sa ne fi stresat mai putin si sa ne bucuram de perioada aia, luand drept punct de referinta starea generala buna a copilului, in loc sa ne inversunam sa gasim un diagnostic 🙂

    Apreciază

    1. multumesc pentru raspuns, noi inca nu am scapat de problema, toate analizele sunt perfecte, inclusiv analiza pentru lapte de vaca este negativa, bebe are aproape 6 luni, si o sa mai repetam odata analizele inainte de diversificare.

      multumesc mult!

      Apreciază

    2. Buna.Fetita mea de la 2 luni face scaune doar cu mucus.Analize, peste analize si nimic,Chiar nu stiu ce sa mai fac.Slava Domnului nu face cu sange, insa are scaune dese si cu mucus.Sa ii repet analiza de scaun?

      Apreciază

      1. Dacă e alăptata, cauza poate fi și în modul în care primește laptele (vezi paragraful despre foremilk, etc) sau in dieta ta. Eu zic să încerci să mai elinini, unul câte unul, alimente cu potențial alergen din dieta ta. Nu știu ce să îți spun despre analize, știu că un părinte simte tot timpul că nu face suficient atunci când cel mic pare că are probleme, așa că zic sa faci cum simți. Dar ia în calcul și varianta că se întâmplă, aparent des, să apară modificari de scaun la bebeluși mici. Cred că după 6 luni se stabilizează stomacelul lor.

        Apreciază

      2. Poti incerca si o programare la dna Ana Culcer. Eu nu am mai ajuns la ea, ca nu a mai fost cazul, dar auzisem ca are multa experienta cu situatii de genul asta.

        Apreciază

  19. Am citit articolul si sper din suflet ca totul va fi bine.. si noi am inceput cu scaune cu sange de cand avea bebelina 3 luni si acum la 1 an si 3 luni, inca mai avem ocazional aceasta problema… am fost internate de 2 ori, o data la Brasov, a doua oara la Bucuresti. Se da vina pe alergia la proteina din lapte de vaca, insa eu am intoleranta la lactoza si nu mai consum lactate de cand am nascut.. la ultimul consult medical in August, ni s-a spus ca daca mai continua sa apara scaune cu sange si mucis, va trebui facuta colonoscopie.. ceea ce ma ingrijoreaza enorm.. sa speram ca vom fi bine, Doamne ajuta sa fie toti copilasii bine si sa nu mai fie probleme!

    Apreciază

  20. Buna am si eu o problema cu bebelusul meu de 4 luni mai mereu face scaun cu mucus.la pediatrul care am fost a zis ca nu este ceva anormal ca este alaptat exclusiv la san.nu stiu ce sa fac oare este asa normal el e vesel nu face febra nu am sesizat nimic anormal in comportamentul lui

    Apreciază

  21. Dupa cum scria o mamica, de cate ori ma apuca panica recitesc articolul. Fetita mea are 4 luni jum si de vreo luna ma confrunt cu aceeaai problema firicele de sange si mucus. Ma console singura ca nu poate fi ceva grav deoarece are o stare generala foarte buna si nu a facut febra sau varsaturi. Cred totusi ca o sa fac o analiza a scaunului ca sa pot dormi linistita

    Apreciază

  22. Bună ziua!Si eu am aceeasi prob cu bb are 3 luni si 3 sap si de la 10 sap ma chinui cu ea!Am fost internată cu ea deoarece făcea scaune fff dese in jur de 6,7,8 pe zi fff apoase si cu mucus…cand ia luat analize la sânge si faca a iesit k are o infecție intestinala si am făcut tratament cu efort si gentamicina timp de 8 zile…dar bb si acum dupa 4 sap de la terminarea tratamentului face caca la fel cu mucus si de o sap si cv am văzut si niste puncte negre prin caca…uneori is mai multe alteori doua sau 3 puncte…i-Am făcut analizele de 4 ori până Acum,Am schimbat 5 pediatru acum o sap am făcut analizele la sânge,coprocultura,coproantigen,rotavirus,adenovirus,coproparazitologic,norovirus!si au iesit toate bune numai k Norovirus G1 a iesit pozitiv…si pediatru mia spus k e un virus inofensiv si trece de la sine fara tratament…dupa luni dim am fost si la Bucuresti cu ea la Maria Curie si au spus k bb e bn arata f bn,e posibil sa fie intoleranta la laptele de vaca si sa nu mai mănânc eu nici un fel de lactat si nici ce contine lapte de vaca…i-Am făcut analizele din nou si asteptam rezultatul pe sap viitoare….nu mai stiu ce sa fac am ajuns la disperare de atata timp tot mereu diaree….acum ddouă seri am fost la alt pediatru pt o parere si mia spus sa incerc sa ii dau lapte fara lactoza cateva zile sa vad dar e de la lactoza…dar bb nu vrea deloc biberonul sa il primească.. .nu vreau sa renunț la san mi se rupe inima când ma gandesc k ar putea fi de la mn.mentionez k bb sta bn creste rade are perioade de o zi două knd mănânca mai putin dar de luat ia in greutate are acum 7600 kg la 3 luni si 3 sap.ma scuzati k am scris atat dar nu mai stiu unde sa ma adresez si ce sa fac mor de milă ei de cate ori am intepato de cand sa nascut.va multumesc o zi Bună!

    Apreciază

  23. Buna,

    Multumim, Madi! Foarte bun articol.

    Si eu am aceeasi problema la fetita mea de 4 luni jum. Proba digestie, coprocitograma si coprocultura au iesit ok, in 2 laboratoare.
    Raluca, ati facut vaccinul de 4 luni la copil?

    Multumesc!

    Apreciază

    1. Fetelor revin cu un mesaj, am venit cu bebe in Italia sa l vadă un f bun pediatru gastroenterolog. Mi au făcut o grămada de teste și diagnosticul este: Proctita benigna temporara sugari, in cazul nostru, nu are legătura cu laptele de vaca.
      Trece de la sine când bebe mănâncă mai multă mâncare decât sân, se întâmplat la cei alăptați exclusiv și trece fără tratament. Eu m am relaxat. Mi au spun sa nu incep cu fructe diversificarea. Succes!

      Apreciază

  24. Buna, avem 4 luni si noi am observat ceva de genul dupa ce am luat antibiotic si am facut diaree logic. Acum face scaun cu mucus si are firisoare si puncte maronii, la voi au fost rosi sau maro? Eu ma gandeam ca sunt de la probiotice din acest motiv sunt maro. Multumesc!

    Apreciază

    1. Punctele maronii poate fi sânge închegat!si eu am văzut la noi dar erau puncte închise la culoare de la smecta!si noi tot dupa antibiotic am pătit asa…si acum o tragem k a devenit alergica si la anumite legume!de la 2 luni jumate ne chinuim si acum avem 6……sanatate

      Apreciază

  25. BUna ,
    Si eu am avut probleme cu fetita mea cu striurile de sange si mucus. Totul a inceput la 1 luna cand a facut diaree cu sange . Am fost la camera de garda la Sanador , am recoltat probele la scaun si sange . Acolo i s-a facut vitamina K. Analizele au fost ok. Au mai trecut cateva zile si au reaparut striurile de sange . Am repetat analizele la Medlife si Synevo. Din nou nu a iesit nimic la corpcultura si coprocitograma ( desi era vizibile cu ochiul liber sangele si mucusul ). Am facut tratament cu smecta +enterol , a fost bine o saptamana apoi iar au aparut firisoarele de sange si atunci m-am panicat si ne-am internat la Medlife. Acolo din nou am repetat toate analizele ( coprocultura, coprocitograma, calprotectina, rotavirus, adenovirus etc + analize la sange ) Din nou toate analizele bune. Cei de la Medlife au suspectat-o de alergie la proteina laptelui de vaca doar ca eu intrerupsesem lactatele cu vreo 3 saptamani inainte, ei nu ii mai dadusem completare cu lapte praf ( de 1 luna) si teoretic ar fi trebuit sa fie mai bine si nu mai rau, deja sangele nu mai era sub forma de firisoare , era mult. Am repetat de 2 ori analizele la Sanador si in sfarsit aveam un rezultat pozitiv la e coli enteropatogen. AM facut tratament cu antibiotic + protectis la recomandarea unui gastroenterolog de la Gr . Alexandrescu. Dupa prima doza a antibioticului sangele a disparut. Am terminat tratamentul insa acum are scaune cu mucus si luam mai departe probiotice. In acest moment fetita face cam 7-8 scaune pe zi cam dupa fiecare alaptare . Atunci cand a avut diaree avea si 12 scaune pe zi. Este normal ca la 3 luni sa faca de atatea ori ? (6-7-8) sau este iar o diaree ? deja nu mai imi dau seama cum trebuie sa fie scaunul si de cate ori ar trebui sa faca pe zi.

    Apreciază

    1. Andreea, din pacate nu iti pot da un raspuns legat de ce e normal sau nu, cred ca e mai indicat sa iti raspunda un cadru medical. Cred ca la varsta asta sistemul lor digestiv e super sensibil si as zice ca dureaza oricum mai mult pana revine la normal, dupa un astfel de episod. Si eu imi amintesc ca fetita mea facea mai mult sau mai putin dupa fiecare alaptare, dar acum depinde si de consistenta si de starea generala a copilului. Oricum, cel mai bine e sa apelezi la medic, ca sa ai o parere avizata.
      Multa sanatate si sper sa treceti rapid peste problema asta, stiu cat de stresanta poate fi.

      Apreciază

  26. Multumesc de postare, e foarte folositoare. Suntem in aceeasi situatie; medicul pediatru a diagnosticat o fisura anala, pe care incercam sa o tratam cu diverse creme prescrise de ea + eliminare din alimentatia mea a mai multor alimente, pana acum fara succes. In cateva zile trebuie sa incepem diversificarea. Evident morcov sau alte alimente constipante nu cred ca sunt indicate. Mai degraba legume verzi, insa multe sunt balonante. Asa ca as vrea sa te intreb: ai avut vreun plan anume cand ai introdus primele legume? (care au fost primele, care au fost amanate etc.) Mersi!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Nu am avut un plan special, am urmat schema clasica, incepand cu morcov, apoi pătrunjel, dovlecel, etc, si chiar am inceput cu ele direct spre consitenta piureului, nu supa clasică. Oricum la inceputul diversificarii e posibil ca cel mic sa manance 2-3 lingurite și atat, restul meselor fiind de lapte. Nu stiu sincer daca se poate ajunge la constipație din atât, dar cu siguranta părerea pediatrului e cea mai avizată in această situație. Cred ca problemele sunt usor diferite, fisura anala prezinta alte necesități si restrictii alimentare față de experiența pe care am avut-o noi cu intoleranța. Asa ca n-as putea sa dau un sfat avizat, din păcate. Multă sănătate si diversificare distractiva!

      Apreciază

  27. Buna ziua!exact cu aceeași situație povestita de dvs ne confruntam si noi.sunt in spital de 10 zile timp in care bebe de 2,5 luni a avut scaun cu striuri de sânge si mucus si plus acasă înainte timp de vreo 8-9 zile si un eritem foarte urat dar care s-a vindecat cu ajutorul unei creme cicatrizante.Medicul care se ocupa de noi a spus ca nu a mai văzut asa ceva.La analize ne-a ieșit rotavirus si adenovirus dar care spune ea ca ar fii trebuit sa treacă in 8-10 zile daca ele erau cauza.Cele de sange au iesit si ele foarte bine.Mi-a fost schimbat laptele praf in Aptamil pepti insa nicio schimbare acum in Alfamino.Ni s-a făcut si ecografie abdominală care a ieșit foarte bine,am mers si la chirurg care ne-a spus ca daca nu este sânge proaspăt nu este nicio afecțiune pe colon si e posibil să fie de la rotavirus.Sincer sunt disperata si nu stiu pe cine sa mai cred….dar sincer articolul dvs îmi da încredere ca totul se va rezolva de la sine.Sunt așa dezamăgita de medicină si in special de medicii din Romania.Daca ceri 10 păreri nu vor fii doua la fel…..păcat…..mulțumim pentru articol.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Bună! Înțeleg perfect situația. Deși au tecut 4 ani și mai bine în cazul meu, tot imi amintesc senzatia de neputință și dezamăgirea în fața medicilor care ridicau din umeri. Important este ca ați făcut analize și ați exclus cauzele grave care puteau exista. Sper ca bebe are o stare bună și că situația se va remedia cât mai curând. Multă sănătate și putere vă doresc!

      Apreciază

  28. Update ul problemei noastre ( poate mai foloseste si altor mamici) : Scaunele cu sange au reaparut dupa primul tratament cu antibiotic si am refacut analizele si nu scapase de e coli. In luna noimebrie ne-am internat la Grigore Alexandrescu, a primit antibiotic intravenos Ceftamil ( 14 zile) + gentamicina ( vreo 2 zile) . Am scapat de e coli de data asta insa scaunele cu firisoare au continuat si ni s a spus sa asteptam diversificarea. Incepusem diversificarea de 1 luna si scaunele cu firisoare au continuat . Eu eram pe diete de excludere lactate si oua. Am mers pana la urma la alergolog , ni s a facut patch test pt : lapte, ou, grau si a iesit alergie la grau si ou. Am scos si graul din alimentatia mea si scaunele cu firisoare de sange s-au oprit. In concluzie : singurele laboraoare unde a iesit ecoliul nostru ( serotip 103 ) au fost Insitutul Cantacuzino si Sanador., depinde ce ser pt analize au si depinde ce serotip de ecoli aveti. Daca aveti astfel de probleme v-as sugera sa faceti analizele la inst Cantacuzino , apoi sa va indreptati spre un alergolog.

    Apreciat de 1 persoană

  29. Bună! Foarte bun și liniștitor articolul! 🙂 Și fetița mea, alăptată exclusiv, trece printr-o situație parcă trasa la indigo. Imediat după 3 luni scaune aproape după fiecare alăptare, verzi cu mucus și sânge. Analize, multe analize, toate bune. Regim cat mai strict la mine, fara nici o îmbunătățire a scaunelor. De aproape 3 săptămâni am început diversificarea, la 5 luni și 3 săptămâni, direct cu piure, după primele 2 zile scaunele s-au normalizat, are unul, maxim 2 pe zi, culoare și consistența normale, fara mucus, fara sânge. As vrea sa vă întreb dacă după normalizarea scaunelor ați introdus lactatele la dumneavoastră (eu acum țin regim lactate, carne de vită și ou) ? Și când le-ați introdus la fetița? Mulțumesc! Gânduri bune! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  30. Buna ziua , sunt mămica unei fetițe de 2 luni jumate , aseară Adam observat in scaunul fetiței firicele de sânge roșu deschis ca și culoare , scaunul fiind verde și mucos pe alocuri puțin spre incolor , fetița mănâncă bine , nu plânge , se comporta normal . Ma puteți ajuta cu un sfat ceva ?

    Apreciază

    1. Bună! Vă sfătuiesc să mergeți la un medic, care probabil vă va indica niște analize de scaun. Eu nu am competența de a sugera altceva. Povestea mea e despre situația în care toate analizele ies bune și e adresată în primul rând părinților care ajung la o situație disperată, în cRe nu mai știu ce să creadă. Din fericire, voi nu sunteți acolo 🙂 E posibil să fie un simplu enterovirus, că e sezonul, dar medicul e cel mai în măsură să vă îndrume și să vă dea un tratament. Multă sănătate, sper să treacă repede!

      Apreciază

  31. Bună fetelor(locuiesc în Italia) am și eu aceiași problema cu bebe, are scaune cu firicele de sânge(nu foarte dese) au apărut după primul vaccin la 2luni jumate.
    Când am văzut am sunat-o imediat pe pediatra, mia zis sa merg la ea sa vadă copilul și scaunul, într-un final a constat ca este de la vaccin sau consumul de lactate. Nu vrea sa îmi facă niciun fel de analize a spus ca nu am pt ce sa ma îngrijorez dacă bebe stă bine e vesel mănâncă bine ia în greutate. Acum mai trebuie sa aștept sa vad cum se mai prezintă, 🤗

    Apreciază

  32. Buna! Și eu am văzut câteva firicele roșii în scaunele băiețelului meu de 4 luni, alăptat exclusiv la san. Am văzut aceste firicele de doua ori, la interval de 4 zile. inițial am crezut că mi se pare deoarece sunt greu de sesizat și mai greu sa concluzionezi că ar fi sânge. Eu mâncam destul de multe lactate , pe care de patru zile le am eliminat din dieta. De asemenea , urmează să îi facem analize, dar m am mai liniștit când am văzut că și alte mămici au întâmpinat aceste dificultăți și nu a fost ceva grav.

    Apreciat de 1 persoană

      1. Buna Elena.Si fetita mea face la fel cu firicele sau puncte de sange.Uneori se vad alteori nu.Asa ca pt toate mamicile care se confrunta cu asa ceva este important sa mergeți la pediatru.Dar totodata este un proces absolut normal la bebelusi.Nu va panicati degeaba.Sunt convinsă că majoritatea bebelusilor fac asa doar ca unele mamici nu cauta in scutec cum cautam noi sau nu acorda importanta .Pt ca e absolut un proces normal .Dacă bebelusul mănâncă ia in greutate si doarme nu va faceti griji.Ps eu acum is curajoasă dar cand am vazut prima data era sa lesin de frica.

        Apreciază

    1. Imi pare rau ca treceti prin asta, stiu cat de alarmant este. Un prim pas ar fi sa aveti rabdare si sa cititi textul, pentru ca găsiti in el destule sugestii, despre asta e articolul, nu prea isi are rostul aceasta intrebare la final.

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑