Nu mai hraniti copiii din parc!

Pe modelul afiselor mari de la zoo, cu „nu hraniti animalele!”, simt uneori nevoia sa pun și eu afise in parcuri pe care sa scrie „nu hraniti copiii din parc!”.

Prima data am fost luata prin surprindere. O mamica se plimba prin parc dupa fetita ei, tinanad in mana o cutiuta de cartofi pe care se evidentia sigla McDonalds ului. Cand s-a intersectat cu Olivia, care avea pe atunci vreun an jumate daca nu mai puțin, mamica i-a oferit dezinvolta cutia din care fata mea nu s-a sfiit sa aleaga un cartof, inainte ca eu sa pot reactiona in vreun fel. Sigur, de ce n-ai oferi unui pitic ce de-abia iti ajunge la genunchi cartofi de la Mec? Ca nu carecumva sa ii fie pofta si lui. Atunci am strans din dinti, m-am resemnat cu ideea si m-am indepartat.

Zilele trecute, obiceiul de a hrani copiii altora a lovit din nou, de data aceasta sub chipul unei pungi de pufuleti. Intinsa cu la fel de multa naturalete spre Olivia, desi fata mea nu daduse niciun semn ca si-ar dori asa ceva. Dar na, doar nu putea sa refuze, curiozitatea primeaza. Enervata de aceasta data mai mult de faptul ca urma sa mergem la masa de seara si ca pufuletele strica iremediabil pofta si asa slaba de mancare, am incercat sa ii explic doamnei ca mi-ar fi placut sa imi ceara voie inainte de a servi pufuletii, pentru ca Olivia inca nu mancase si probabil acum nici n-o sa mai manance. Raspunsul m-a luat din nou prin surprindere.
– Dar ce, nu mananca bine?
– Nu, nu prea. De-asta incerc sa nu ii mai dau alte gustari intre mese
– Eeee….nu se vede ca nu mananca, arata bine.
– Da, arata bine, dar chiar si asa ati putea intreba intai parintele inainte de a da mancare unui copil necunoscut. Mai sunt cazuri de copii cu alergii la diverse, nu le puteti da orice…

La care doamna mi-a intors spatele si a plecat, jignita probabil de aerele si ciudățeniile mele.

De ce? De ce simt unii nevoia sa ofere unui copil mic orice de mancare, incercand sa anticipeze o pofta a copilului? Copiii nu mor de pofta. Insa oferirea oricaror alimente unor copii necunoscuti le poate cauza probleme. Sunt copii nevoiti sa urmeze un regim alimentar stric, din cauze medicale. Entereocolite, alergii, intolerante, diabet. Cu ce drept vin acesti oameni darnici sa ofere mancare unor copii despre care nu stiu absolut nimic?

Inca o intrebare care va ramane fara raspuns.

9 gânduri despre „Nu mai hraniti copiii din parc!

Adăugă-le pe ale tale

    1. e stresata pe buna dreptate . nu am copii dar nu as oferi nimic unui copil mic fara sa cer permisiunea parintelui . ce mi-as permite fara sa intreb , este probabil un prim ajutor in caz de mici accidente si nimic mai mult

      Apreciază

  1. O, da! Acum doua zile eram cu fiică-mea in parc. M-am dus să-i duc bluzita pe o banca, la doi pasi depărtare. Ea a rămas lângă un grup de copilași. Când m-am întors cu fata la ea era cu mana in punga de pufuleți a unei doamne. „Ia mama si tu, ca ești copil si poftești”. I-am luat pufuleții din mana si i-am mulțumit doamnei. Nu cred ca înțelegea ceva daca stăteam să-i explic. Dar a văzut ca am aruncat pufuleții.

    Puiul meu nu a plâns după captura, e mica inca. Dar o sa vina si vremea aia. Așa ca trebuie sa caut explicații bune ca ea sa ma înțeleagă si sa refuze singura tot ce primește de la alții.

    Apreciază

  2. Mda…trist! Daca ar fi doar bunici dezinformati as intelege, dar cand vezi ca majoritatea celor care ofera fara sa intrebe sunt parinti tineri care sigur folosesc internet si pun 100 de poze cu copilul in puta goala in loc sa citeasca naibii ceva!

    Apreciază

  3. Asa poate pare: ca suntem stresate 🙂 Vai, doi pufuleti (pe care niciun doctor nu-i recomanda). Dar ce te faci cand ai copilul alergic? Asa cum spunea si Mada in articol. Sau cand pur si simplu tu nu vrei sa-i dai copilului junk food. Chiar daca „toti copiii mananca”.

    Apreciază

  4. sau ce te faci cand copilul are diabet si primeste tot felul de bomboane sau carbohidrati „rai”?…foarte importanta chestiunea asta cu servitul copiilor straini in parc, dar cred ca tot noi intre noi ne citim si ne indignam:).

    Apreciază

    1. Sa stii ca fix la cazul tău ma gandeam, cand am mentionat diabetul. Olivia e cu alergia la lapte, cel mult poate primi un biscuit cu lapte, ii apar niște bubite si aia e. Dar la voi consecintele pot fi de departe mult mai neplacute.

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑