Despre urinări frecvente la copii, atunci când analizele sunt bune

Olivia e la al treilea episod în care acuză că îi vine să se ducă la baie foarte des pentru pipi, la interval de 15-20-30 de minute. Nu face cine știe ce, uneori chiar nimic, dar are senzația.

Primul episod a apărut anul trecut, după prima săptămână de grădiniță, si a durat vreo 2-3 săptămâni din ce îmi amintesc. Al doilea episod a apărut luna asta, după ce a experimentat o căzătură de pe scaun. Celui de-al treilea episod nu i-am identificat încă o cauză.

Analizele de urină au ieșit de fiecare dată în regulă. Doctorii indică drept posibile cauze diverse variante de infecții, cistite, e-coli, de-astea. Despre cauze de natură emoțională nu prea auzi în cabinetul pediatrului. Și nici prin articolele medicale în limba română care se găsesc pe internet.

De aceea, pentru că din cercetările mele psihicul joacă un rol mult mai important decât fizicul în aceste situații, mi-am permis să traduc un articol al unui medic american care discută și dă sfaturi de natură psihologică legate de sindromul urinării frecvente la copii.

Mai jos, traducerea articolului ce poate fi găsit în varianta originală aici. (Summit Medical Group – Pediatric Health)

* * * * * 

pee
(Sursa foto: pixabay.com)

Care sunt simptomele sindromului urinării frecvente pe timp de zi?

Sindromul urinării frecvente în timpul zilei apare cel mai adesea la copii de 4-5 ani. Simptomele caracteristice sunt:

  • Copilul începe, din senin, să urineze la intervale de 20-30 de minute, de 30 până la 40 de ori pe zi
  • Cantitățile de urină eliminate de fiecare dată sunt foarte mici
  • Copilul nu acuză dureri în timpul urinării
  • Copilul nu mai poartă Pampers și nu se scapă pe el în timpul zilei
  • Copilul nu bea lichide în exces
  • Urinările frecvente nu se mențin și pe timpul nopții

Care e cauza urinărilor frecvente?

Urinările frecvente reflectă de foarte multe ori tensiune emoțională. Copilul poate resimți un stres sau o presiune. Simptomele sunt involuntare, nu intenționate. Urinarea frecventă poate debuta chiar și la una-două zile distanță de un eveniment stresant sau de o schimbare în rutina celui mic. Problema se înrăutățește de obicei atunci când părinții se ingrijorează pe seama posibilelor boli asociate. Pedepsele, criticile sau predicile pe tema urinării pot să agraveze simptomele.

Deși cauzele fizice sunt rare, copilul trebuie examinat de un pediatru pentru a elimina posibile diagnostice de natură infecțioasă. Singura analiza de care e nevoie, de obicei, e una de urină (urocultură + sumar urină). Medicul e cel în măsură să decidă dacă e nevoie și de ecografii, dar de obicei nu e cazul.

Cât durează simptomele?

Per ansamblu, această pseudo-afecțiune nu e periculoasă și se rezolvă de la sine. Dacă puteți identifica și elimina ceea ce îl stresează pe copil, urinările lui frecvente pot să dispară în 1-4 săptămâni. Fără niciun tratament, simptomele se ameliorează de obicei în 2-3 luni.

Unii copii care au vezici mai mici și probleme cu udarea patului noaptea pot avea mai multe episoade de urinări frecvente.

Cum pot să-mi ajut copilul?

Convinge-ți copilul că e sanatos, că nu e nimic în neregulă cu el.

Explică-i celui mic că e în regulă. Rinichii, urina și orice alt aspect al sănătății lui, legat de care se poate îngrijora, sunt bine. Pentru că familia (și cel mai probabil și pediatrul) și-au arătat preocuparea față de vezica și urinările lui, copilul se poate teme că e ceva defect în corpul lui. Reasigură-l o dată sau de doua ori că e sănătos și că are nevoie de răbdare.

Convinge-ți copilul că poate aștepta intervale mai mari fară să urineze

Spune-i că ai încredere în capacitatea lui de a nu face pe el, lucru care reprezintă o teamă comuna. Dacă i s-a mai intamplat să facă în pantaloni, încurajează-l să vorbească despre acest episod și asigură-l că multor copii li se întâmplă asta și că e ceva natural. Spune-i că, încet încet, va reveni la zilele în care urina o dată la 2-3 ore sau la orice altă rutină obișnuia să aibă. Dacă frecvența urinărilor a crescut în timpul ieșirilor la cumpărături sau în timpul călătoriilor de orice fel, încercați să face ți pauză o perioadă și să nu-l mai luați în locuri publice până se reglează.

Ajută-ți copilul să se relaxeze

Urinările frecvente pot fi un indicator al unor tensiuni interioare. Asigură-te că cel mic are suficient timp liber și că se distrează în fiecare zi. Dacă este prea încărcat de activități, încercați să îi mai eliberați programul. Exercițiile de relaxare pot fi și ele utile, dacă cel mic are cumva peste 8 ani.

Crescând nivelul de bucurie și de armonie din casă, copilul își va restaura sentimentul securității.

Roagă cadrele didactice de la grădiniță sau școală să reducă orice tensiuni care ar putea afecta copilul, cum ar fi restricțiile legate de când poate folosi toaleta.

Încearcă să identifici factorul de stres

Discută cu alți membri ai familiei și încercați împreună să identificați un eveniment stresant care s-a întamplat cu 1-2 zile înainte de debutul simptomelor. Întrebați de asemenea la școală sau grădiniță. Vorbiți cu cel mic despre cauzele pe care le suspectați și încercați să îl ajutați să treacă peste situația generatoare de stres. Cele mai comune cauze sunt:

  • Un deces în familie
  • Un accident sau alt eveniment care i-ar fi putut pune în pericol viața
  • Tensiuni în casnicia părinților
  • Un părinte sau o rudă apripiată bolnavă
  • Începerea școlii sau mutarea într-o școală nouă
  • Prea multa grijă legat de a nu urina noaptea
  • Un episod în care s-a scapat în pantaloni în prezența altor persoane

Ignorați simptomele

Când copilul se duce des la toaletâ, renuntați să mai comentați legat de acest subiect. Comentariile ii reamintesc ca va ingrijoreaza comportamentul lui. Incetati sa mai tineti evidenta cantitatii si frecventei cu care urineaza. Nu mai colectati mostre de urina. Nu-l mai intrebati daca are alte simptome, nici nu-l mai priviti in timp ce face pipi. Nu-l obligati sa faca exercitii de marire a rezistentei vezicii. Copilul nu trebuie obligat sa va spuna cand a fost la baie. O sa aveti oricum o imagine de ansamblu din care sa va dati seama daca se observa sau nu o imbunatatire.

Asigurati-va ca niciunul dintre copiii de la gradinita/scoala si niciun cadru didactic nu il pedepseste sau critica pentru aceste simptome.

Opriti toate discutiile de familie legate de acest subiect. Cu cat aude mai putine, cu atat va fi mai putin anxios. Daca chiar cel mic reincepe sa vorbeasca despre asta, asigurati-l ca se va face bine treptat.

Evitati spuma de baie sau alte iritante locale

Spuma de baie poate cauza urinari frecvente la copii, mai ales la fete, pentru ca poate irita tractul urinar. A face baie in apa care contine sampon poate de asemenea sa cauzeze astfel de simptome. In plus, pana la pubertate, aveti grija ca cel mic sa isi spele organele genitale doar cu apa, fara sampon.

Cand ar trebui sa apelez (din nou) la medic?

Adresati-va din nou medicului daca:

  • Frecventa urinarilor nu descreste dupa ce ati respectat aceste sfaturi timp de o luna
  • Copilul incepe sa acuze dureri sau arsuri in timpul urinarii
  • Copilul incepe sa se scape pe el
  • Copilul incepe sa bea apa in exces
  • Aveti alte intrebari sau ingrijorari

 

25 de gânduri despre „Despre urinări frecvente la copii, atunci când analizele sunt bune

Adăugă-le pe ale tale

  1. Bună seara, Olivia! Articolul postat de tine mai mă linisteste puțin. ŞI eu am un băiețel de 9 ani care de ceva timp simte nevoia să facă pipi foarte des imediat ce ieşim din casă. Se duce ca şi cateii pe la toate gardurile…. dar cel mai rău este când mergem cu maşina (face pipi într-o sticlă). Inițial am crezut că este o infecție urinară (analizele au ieşit bine), apoi o răceală… însă m-am convins acum că este vorba de o stare anxioasă a lui… care porneşte din teama de a merge cu maşina… eu sunt începătoare şi am buşit-o puțin când eram cu el…. nu a fost nimic grav, dar s-a speriat tare atunci. De acolo cred că porneşte totul… la care se adaugă teama de a nu se scăpa pe el…. si de a nu se face de râs.
    Sper să se termine cu povestea asta…. aşa cum scrie şi în articolul postat. Îți mulțumesc!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Ma bucur ca e de ajutor. Daca analizele au iesit bine, sunt sanse mari sa fie intr-adevar o cauza de natura emotionala la mijloc. Povestea cu accidentul e foarte plauzibila.
      In cazul nostru, ‘problema’ a disparut din senin, asa cum a si aparut. Am asociat-o in mod clar cu o anxietate legata de gradinita, dar pe masura ce s-a acomodat acolo a disparut si senzatia.
      Sper sa dispara curand si in cazul vostru.
      Multa sanatate!

      Apreciază

    2. Doamne, mam saturat de analize și de stres,atât eu cât și copilul, îl urmăresc când merge la baie,îl întreb toată ziua dacă îl doare când face pipi,acuma ma cred o pshiopata, și ca îmi îmbolnăvesc și copilul, nimeni nu mea zis despre asta, îți mulțumesc ca am dat peste postarea ta….

      Apreciază

  2. Buna seara! Ma confrunt si eu cu aceeasi probl, fetita mea care 5 ani si 11 luni, de duminica face pipi de 30, 40 ori pe zi. Duminica au fost chiar 40 so de atunci undeva la 30 , 30 si ceva, azi pana acum sunt 20 si ceva. Am facit analize de sange si urina, toate bune..nu o ustura nu o doare. Am facit proba de urina in 24 ore, a facut cam 1 l iar a baut apa tot cam atat plus ce a mai mancat iaurt supa frucye. I am inceput un trat cu urinal si 3 zile no spa jum de past si in seara asta urm al patrulea sup cu nurofen. Sunt ameliorari in sensul ca nu mai face pipi la 5 10 sau 15 mjn. Face la 30 40 sau uneori si o ora si ceva apoi revinela 20 mjn, 40 mjn si tot asa..nu stiu umde sa merg cu ea. Multumesc

    Apreciază

  3. Confirm! Am avut aceeasi problema cu fetita de 5 ani, pipi si din 10 in 10 minute, a fost groaznic. Toate analizele ok, sumar si urocultura facute de 2 ori in locuri diferite, ecografie, nimic. Si totusi a tinut-o in jur de 2 luni, deja ne resemnasera. Pediatra a spus ca e somatic, adica nimic de sanatate fizica, si ne-a recomandat sa vb cu un psiholog. Am fost eu, fara fetita, i-am povestit, si ea ne-a explicat ca e modalitatea corpului ei de a reactiona la frustrare (legat de faptul ca nu ii place la gradi). Unii copii plang si tipa, altii mai introvertiti dezvolta diverse reactii fizice (pipi, constipatie, dureri de burta etc). Inconstient, corpul ei, prin pipi, a reusit sa se sustraga gradinitei asa cum putea, pur si simplu sa iasa din clasa pt a merge la baie. Sa o lasam in pace, va trece de la sine cand va fi mai ok cu situatia. Si dupa aproape 3 luni de chin, usor, treptat, intr-o seara mi-am dat seama ca nu a mai facut deloc 🙂
    Am scris in ideea ca poate aceasta poveste ajuta vreodata pe cineva. Multumesc!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Mulțumesc pentru că ai scris aici experiența ta. Exact, si eu am scris din acelasi motiv, in speranța ca voi mai risipi din grijile parintilor aflati in aceeasi situație. Știu cat e de stresant sa nu găsești niciun motiv evident și sa ti se spună „așteaptă, o să treacă”. Dar chiar așa a fost.

      Apreciază

  4. BUNA ZIUA.
    SUNT MAMICA UNEI FETITE DE 9 ANI SI PUTIN.DE ANUL TRECUT DE CAND A INCEPUT SC A INCCEPUT SA FACA PIPI PE EA .PE TIMPUL VACANTEI NU A MAI FACUT DAR PROBLEMA E CA FACE FOARTE DES LA TOALETA.ANALUZE BUNE IN REST COPILUL FACE PIPI DES IARA .CARE AR FI CAUZA.AM UITAT SA SPECIFIC CA E CU PROBLEME ARE TSA ..PANA ACUM NU A FACUT PIPI DA DE CAND A INCEPUT CLASA 1 MA TERMINAT .DOCTORII NU STIU CE ARE.
    AST PARERI SI SFATURI SAU ANALIZE SA FAC SA AFLU CAUZA.
    MULTUMESC.

    Apreciază

    1. Eu va recomand sa incercati un psiholog pediatru. Daca face pipi des doar în corelație cu școala, iar analizele sunt bune, sunt șanse mari să fie pe fond de stres. Cred că e util să vorbiți și cu învățătoarea și să îi expuneți problema, poate vă ajută. Multă sănătate!

      Apreciază

  5. Bună seara avem o problema cu fetița noastră de 3 ani 4 luni ,de 4luni tot urinează pe chilot fara să își de a seama și apoi îmi spune că vine pipi după ce a făcut deja pe ea și tot schimb toată ziua ,i am făcut analizele de urina am tratato cu homeopatie din nou am repetat analizele și sunt bine doar ceva cristale au ieșit mărite densitate mărită dar nu cu mult .vreau sa spun că nu sunt probleme in casa e atmosfera frumos ne iubim cu toți nu o pedepsim ,va rog să mă ajutați ce mai pot incerca sa fac va mulțumesc

    Apreciază

  6. Eu am o fata de 9 ani.Nu purem sa ne scapam de pempers noaptea nicicum.Am fost la dr de nu stiu cite ori,i-a facut analize, ultrasal,si totul este in regula. Am primit si pastile care iei fac efectul atita timp cit le ia, dupa aceea iar face pe ea.Problema e ca nu se poate trezi singura deloc sa mearga la baie.De 6 luni o trezesc noaptea de 2 ori la baie si tot mai face o data pe ea.Dupa ora 6 nu mai bea apa, Probleme nu avem.Chiar nu stiu cind o sa ne scapam.Saraca are si ea ambitie,ar vrea sa nu mai faca pe ea dar pur si simplu nu se poate trezi noaptea cind o scapa.

    Apreciază

  7. Exact aceasta problema o am si eu cu baietelul meu de 5 ani care are o perioada care coreleaza cred eu, acum dupa ce am citit acest articol cu inceperea gradinitei, urineaza foarte des si acelasi lucru ca in articol mi l.a spus si medicul de familie dar la insistentele doamnei educatoare am cam inceput sa ma sperii deoarece ea zice ca se cere la baie in orice moment si ar putea fi o problema mai mare. Eu acasa incerc sa ii distrag atentia si mi se pare ca parca au mai incetat aceste episoade dar problema e la gradi ca se cere mereu la baie

    Apreciază

  8. Buna seara. Si eu am problema asta cu baietelul meu de 5 ani. Face pipi des , dar doar la gradinita. Acasă face normal. Analizele au iesit bine. El nu vrea sa zica daca a avut vreo problemă la gradi. Zice ca nu l-a suparat nimeni. Nu stiu ce sa fac, cum sa rezolv?

    Apreciat de 1 persoană

    1. Poate nu e neapărat o problemă punctuală la grădiniță. Poate că îl scoate din zona lui de confort și e o fire mai emotivă, caz în care poate confunda emoția cu senzația că îi vine să facă pipi. Puteți încerca să vă jucați împreună de-a grădinița, să îl lăsați pe el să fie educatoarea și dumneavoastră să jucați rolul copilului, s-ar putea să descoperiți lucruri care să vă dea mai mult context. Cei mici se dezvaluie mai ușor în joacă, decât dacă îi întrebați direct despre ceva. In rest, multă răbdare și încercați să îi explicați că e o senzație venită din motive emoționale mai mult decât o nevoie fizică.

      Apreciază

  9. Buna!

    Baietelul meu in varsta de 6 ani trece se o luna de zile prin acest sindrom al urinarii frecvente. Dupa ce am facut toate investigatiile medicale, analize urina si vizita la urolog+ecografii, nu a fost gasita nici o cauza medicala.
    Stres si panica in capul nostru.
    Urineaza foarte des, poate si din 5 in 5 min.
    Am reusit sa identific cauza stresului care ii provoaca asta.
    Am fost la psiholog, la psihiatru.
    Am inteles ca e nevoie de timp, insa pentru mine ca mama mi-e greu sa accept si imi doresc sa il pot ajuta sa depaseasca acest moment. Ma simt frustrata si incapabila.
    Sper sa reusim sa trecem peste asta.

    Apreciat de 1 persoană

  10. Am o fetiță de 3 ani și 6 luni la feli pipi des la wc fara de durere , febră . Analizele au esit bune de urina la fel și USG . Cum as putea rezolva

    Apreciază

  11. Am avut acceasi problemă, analizele bune, fetița urina chiar și din 20 în 20 de minute, noaptea nu aveam această problemă. CISTIFLUX ȘI SUMETROLIN e rezolvarea, este o cistita care nu da usturime.

    Apreciază

    1. CAT TIMP ATI ADMINISTRAT CISTIFLUX SI SUMETROLIM. AVEM ACEEASI PROBLEMA, DE O SAPTAMANA DACE PIPI DESC, CHIAR SI DIN 5 IN 5 MINUTE. ANALIZELE BUNE, EMOTIONAL NU IMI DAU SEAMA, TOT VORBIM SI NU STIU CE S A INTAMPLAT…

      Apreciază

  12. Off Doamne, cat ma bucur ca am gasit aceasta postare a ta.

    Eu sunt in aceasta situatie cu fetita mea( 5 ani si 10 luni) de mai bine de un an si dupa multe analize( sumar de urina, urocultura, ecografie), nimeni nu-mi oferea nici un raspuns, nici o metoda de a-i usura efevtiv fiecare zi a fetitei mele si implicit mie.

    Am ajuns si la psiholog care mi-a spus sa nu ma ingrijorez caci este o cauza emotionala.. dar cum identific aceasta cauza emotionala, desi am fost la 2 terapeuti pana acum, n-am primit indrumarea de care aveam nevoie.

    Insa aceasta postare a ta m-a mai linistit putin si mi-am dat seama cat stres am mai adaugat si eu fetitei mele, spunandu-i ca este doar imaginatia ei si ca problema asta e doar in capul ei, ca nu exista cu adevarat..

    efectiv nu mai stiam ce sa fac si ce sa-i spun si eram atat de frustrata ca nu gasesc nici un raspuns, nici o solutie.

    Iti multumesc!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Îmi pare rău că treci prin asta, pentru mine au trecut ani de zile, dar încă îmi amintesc ce perioada stresanta a fost. Îți urez sa treacă de la sine și să vă amintiți cu amuzament mai târziu de aceste clipe. Și îți mulțumesc că ti-ai rapit din timp pentru a lăsa acest mesaj aici, sunt deja foarte multe comentarii adunate ale unor părinți pe care ii îngrijorează aceasta problema, și dincolo de experienta mea, care e una singura, sunt convinsă că fiecare comentariu care întărește ideea „nu a fost nimic grav” aduce o speranta în plus.
      Multă sănătate și răbdare va doresc!

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑