La ce sa fii atent cand iti cumperi apartament in bloc nou?

Stai intr-un apartament normal, dintr-un bloc normal, construit inainte de ’89 sau poate prin 2000 daca esti mai noroc si te uiti cu jind la noile ansambluri rezidentiale care apar ca ciupercile dupa ploaie? Ba chiar te bate gandul sa te muti intr-unul dintre ele?

Atunci sper sa te ajut. Hai sa-ti spun la ce sa fii atent cand iti alegi noul apartament din frumosul complex proaspat dat in folosinta. Din experienta, nu altfel.

Cei mai multi dintre noi au deja o idee despre aspectele pe care le urmaresc atunci cand vizioneaza un apartament, iar aici lista poate fi diferita in functie de preferintele fiecaruia. Asa ca o sa vorbesc doar despre acele lucruri la care e mai putin probabil sa te gandesti inainte, dar de care te lovesti dupa.

Hartii si facturi

  • Cere autorizatia de constructie a blocului si autorizatia ISU. Nu te multumi cu raspunsul „exista”, fii Toma necredinciosul si cere sa le pipai.
  • Intereseaza-te de costurile adiacente ale imobilului. Pe langa intretinere, de obicei se mai platesc: lifturile (nu numai mentenanta uzuala ci si, atentie, reparatiile, care pot fi foarte costisitoare); firma de curatenie; firma de paza; firma de gradinarit.
  • Ai grija ca in anexa contractului de vanzare-cumparare sa figureze tot ceea ce ti-a promis dezvoltatorul si nu e inca finalizat, cat mai explicit. De exemplu, daca ti-a promis prelata pe terasa, ai grija sa fie si-n acte.
  • Verifica in contract ca ai o clauza referitoare la vicii ascunse.
  • Afla cat de usor este sa preiei contractele de utilitati. Ideal este ca ele sa fie deja incheiate pentru fiecare apartament individual, ramanand doar schimbarea titularului de contract.
  • Fii atent la ce documente primesti la semnarea contractului. De exemplu, pentru gaze, ar trebui sa primesti un intreg dosar continand autorizatii, scheme, si altele.
  • Intreaba daca exista o asociatie de locatari infiintata si, daca nu, care e planul cu ea. Fara asa ceva, complexul rezidential va arata ca o democratie fara presedinte, guvern si fara parlament: toata lumea isi da cu parerea, dar nimeni nu decide nimic.
  • Nu in cele din urma, intereseaza-te cine e dezvoltatorul si ce istoric penal are, daca e renumit pentru constructia altor ansambluri cu probleme, etc. Eu de exemplu am aflat ca dl. dezvoltator e condamnat pentru 2 ani de inchisoare de-abia in fata notarului. Dar, ce-i drept, mi s-a spus ca e „cu suspendare”, ceea ce probabil ca in lumea lor juridica e ca si cum n-ar fi.

Interior apartament

  • Gandeste-te la eventuale vicii ascunse si du-te la vizionare cu o ruleta. Exemple: pereti strambi, usi prea sus/prea jos. Nu glumesc, mie mi s-a intamplat ca usa de la intrare sa fie montata mai jos decat trebuia, astfel incat nu se mai putea monta parchet. Mi s-a transmis ca ar fi trebuit sa masor inainte de cumparare.
  • Zgomot – gandeste-te la posibilele surse de zgomot din zona: bulevard? trenuri? tramvaie? pompe de apa? Poti trai cu ele?
  • Verifica functionalitatea a tot ceea ce vine in pretul apartamentului sau asigura-te ca ai o garantie: centrala, instalatii electrice, sisteme de inchedere usi/geamuri termopan, scurgeri bai.
  • Fii atent la orientare, conteaza pe termen lung. Nord – putina lumina, daca-ti plac plantele, nu e pentru tine. Sud – lumina, dar la pachet cu mai multa caldura vara. vest – nu stiu nimic. est – am remarcat ca in bucuresti cel putin nu ploua niciodata dinspre est. Deci daca ai o terasa deschisa, ar fi practic sa fie pe est.
  • Daca poti, verifica partea de hidroizolatie, in special la ultimele etaje sau pe peretii exteriori ai apartamentului.

Spatii comune

  • Ghena / camera gunoiului – mi se pare cel mai important lucru si totusi ultimul in topul intereselor noilor cumparatori. Cel mai bine e sa faci un tur la fata locului si sa pui intrebari. Aici te-ar putea interesa urmatoarele aspecte:
    • unde se strange gunoioul si cate pubele exista (si fa un calcul raportat la numarul de apartamente din complex, vezi daca spatiul e suficient pentru cati locatari sunt)
    • unde se colecteaza cartoane si alte materiale reciclabile (crede-ma, intr-un bloc nou in care toata lumea se muta si mobileaza si cumpara lucruri, cartoanele se strang munti la subsol, incat n-ai pe unde sa treci)
    • care sunt politicile de colectare a gunoiului si a cui responsabilitate este asta
  • Lifturile – mergi cu liftul la vizionare, sau macar uita-te sa vezi cum arata. Fii atent daca scartaie, daca e plin de praf, etc.
  • Parcarea – daca e subterana, uita-te la pereti, daca exista pe undeva igrasie sau alt fenomen nedorit; vezi daca se scurge apa pe undeva, daca pare finalizata sau nu.
  • Scarile – e de preferat ca scara blocului sa aiba aerisire/geamuri la fiecare nivel. Nu e un must, dar dincolo de utilitate mai e si o componenta de comfort psihic.

Zona

Cele mai multe ansambluri rezidentiale sunt construite in afara localitatii sau la periferie, in orice caz intr-o zona in care devii dependent de masina. Exceptiile exista, dar sunt rare. Am auzit multi oameni pentru care zona nu conteaza, important e sa fie apartamentul nou, padurea aproape, etc. Dar, in timp apar urmatoarele probleme practice:

  • Vrei sa angajezi pe cineva care sa vina sa-ti faca o curatenie si n-ai pe cine. Nu vine nimeni la Cuca Macaii, iar tu nu vrei sa platesti taxi-ul saptamanal pentru asta.
  • Ai nevoie de o bona si te lovesti de aceeasi problema ca mai sus
  • Vrei sa cobori sa iei o paine/inghetata, dar n-ai niciun magazin pe-aproape
  • Ai un copil, ramai acasa in concediu de maternitate si ai vrea sa mai iesi si tu cu copilul prin lume, dar depinzi de masina, care e cu sotul la birou.
  • Copilul creste si vrea seara in parc. Adica un parc adevarat, cu copii multi, nu cele doua balansoare dintre blocuri. Ok, te duci, dar cu masina.
  • Vrei sa stai cu colegii la o bere dupa program, dar esti cu masina, ca doar nu stai chiar in oras. Stai, dar bei apa. (Ma rog, n-ar fi asta marea tragedie)
  • Copilul creste si mai tare si trebuie sa il duci la scoala. Cu gradinita poate o rezolvi mai usor, sunt gradinite in complexele rezidentiale cateodata. Dar cu scoala e mai tricky. Dupa ce ca mergi la birou doar cu masina, trebuie sa si lasi/iei copilul in drum.

Experienta mea nu e tragica, dar m-a invatat ca ar fi trebuit sa imi pun macar unele din probleme expuse mai sus.

In schimb, am gasit experiente tragice si din pacate reale prezentate in articolele de mai jos, care demonstreaza cat de important e sa fii pregatit si informat inainte de o astfel de achizitie:

 

http://stirileprotv.ro/stiri/inspectorul-pro/casa-noua-vine-de-multe-ori-cu-strazi-inudate-munti-de-gunoaie-si-sobolani-haosul-din-imobiliare-cosmarul-romanilor.html

http://evz.ro/imagini-socante-intr-un-cartier-rezidential-mormane-de-gunoaie.html

Succes!

 

 

 

4 gânduri despre „La ce sa fii atent cand iti cumperi apartament in bloc nou?

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑