Construiește-mi o casă cu fereastră spre stele

Construiește-mi o casă cu fereastră spre stele,

Cu pereți colorați, ca-n desenele mele.

Construiește-mi o casă din lumină și vise,

Cu consum mic, chiar zero, și spații deschise.

Construiește-mi o casă care soarbe din soare,

Și respectă pământul ce-l avem sub picioare.

Construiește-mi o casă activă, modernă,

Ca spre viitor să privim fără nicio rezervă.

Când te hotărăști să îți construiești o casă, posibilitățile care ți se întind în față sunt nenumărate. La mare sau la munte, în oraș sau la periferie, cu mansardă sau etaj, alegând un proiect de casă sau regândind totul de la zero.

În ceea ce mă privește, visul meu e cât se poate de clar. Visez la o casă activă, construită cu tehnologie de ultimă generație, o casă în care confortul personal și grija față de mediu să nu mai fie noțiuni opuse, ci complementare.

Dacă nu știi încă ce înseamnă o casă activă, dă-mi voie să-ți fac o scurtă introducere în subiect.

Ce înseamnă o casă activă și de ce ar trebui să te gândești la așa ceva?

De la încălzirea climatică până la poluarea solului și a apelor, amprenta omului asupra mediului înconjurător e cât se poate de pregnantă. Unul dintre cele mai îngrijorătoare aspecte este consumul tot mai mare de energie produsă prin arderea combustibililor fosili, o sursă consumabilă și cu efect poluant asupra aerului pe care îl respirăm.

Se estimează că aproximativ 40% din consumul global de energie se înregistrează în spațiile de locuit. De aceea, inginerii și arhitecții au început să caute soluții de a reduce consumul de energie și de a construi case care să se alimenteze din surse regenerabile. Așa au apărut primele case pasive, construite ca prototip încă din 1990 în Germania. Obiectivul urmărit era de a-și produce energia necesară pentru încălzire și ventilație, bazându-se pe panouri solare, izolare termică foarte bună și proiectare ingenioasă.

Recent, conceptul acesta a fost dus la un alt nivel prin ceea ce numim astăzi casă activă, sau casă nZEB. Pe înțelesul tuturor, e vorba de o casă ultra-tehnologizată, planificată încă din faza de proiectare astfel încât să-și producă singură energia necesară ba, mai mult, să producă mai mult decât consumă! Cu alte cuvinte, o casă în care nu numai că ai uita ce-i aia factură la curent, ci ai putea să alimentezi chiar tu rețeaua națională de electricitate, din surplusul produs.

Dar cum reușește o casă să producă mai mult decât consumă și să fie atât de prietenoasă cu mediul?

În primul rând, prin proiectare inteligentă. Principala resursă folosită de casa activă este lumina soarelui, care va fi transformată în căldură prin panouri solare, sau în energie electrică prin panouri foto-voltaice. De aceea, orientarea casei este foarte importantă, în ideea de a maximiza expunerea către soare.

Apoi, un alt concept cheie este folosirea iluminatului natural oriunde este posibil. Camerele unei case active vor avea geamuri pe cel puțin 2 părți, ba chiar pot beneficia de iluminat natural și prin tavan.

O a treia caracteristică esențială a casei active este existența unui sistem performant și ultra-modern de ventilație, care asigură un flux constant de aer proaspăt luat din exterior, filtrat și încălzit/răcit în funcție de anotimp și necesități. Pentru a înțelege mai bine cum funcționează sistemul, imaginea de mai jos prezintă, foarte simplist, circuitul aerului print-o casă activă. De exemplu, dacă e iarnă, aerul rece e luat de afară, direcționat prin niște coloane îngropate în pământ, unde se încălzește în mod natural, apoi e încălzit suplimentar și prin contactul cu aerul deja cald care este evacuat din interior. Ingenios, nu?

Cum poate o casă activă să-ți schimbe în bine stilul de viață?

Prima schimbare pe care as observa-o după ce m-aș muta în casa mea activă ar fi dispariția simptomelor alergice🤧, datorită calității excelente a aerului. Eu sufăr de o foarte enervantă alergie la acarieni și momentan orice spațiu interior îmi dă mari bătăi de cap din cauza aerului recirculat și plin de praf. În contrast, sistemul de ventilație al casei active e unul multifuncțional, care filtrează aerul și îl usucă sau îl umezește, după caz, astfel încât să îi asigure parametri optimi de temperatură și umiditate. Și totul în mod automat, fără ca eu să mișc vreun deget. Iar o calitate bună a aerului se traduce printr-un confort sporit și un somn mai odihnitor pe timp de noapte. Soțul meu a tras un loz și mai norocos, el e e alergic la ambrozie. Anul trecut, între august și octombrie, n-am putut deschide geamurile apartamentului pe partea mai „verde”, că se lăsa cu strănuturi în lanț și cu lacrimi de crocodil. În casa activă, aceasta n-ar mai fi o problemă pentru că nici nu e nevoie să deschizi vreodată geamurile. Aerul din interior e împrospătat în fiecare clipă și filtrat de orice impurități.

Apoi, ar mai fi lumina. Eu sunt complet disperată după iluminatul natural, iar casa activă excelează exact prin așa ceva. Mi s-ar îndeplini visul meu de a avea un dormitor luminos la mansardă, cu un geam mare în fața patului, în loc de televizor, și încă un geam deasupra patului, prin care să văd stelele, noaptea. Nu e nimic care să mă binedispună mai mult decât lumina. Mă face să mă simt vie, plină de viață, capabilă de orice. Și cred că într-un astfel de ambient aș alege să lucrez mai mult de acasă și să dau mai puțin pe la birou, ceea ce mi-ar reduce și stresul cauzat de timpul petrecut în trafic.

Pentru că am copil și știu cât de enervant e ca vremea rea să te țină în casă atunci când tu tânjești după lumină și aer curat, voi profita de casa activă pentru a veni și în sprijinul altor părinți care caută același mediu sănătos pentru cei mici. Voi organiza week-end de week-end, atunci când nu suntem plecați în vacanțe, întâlniri pentru copii chiar în casa mea. Știu că, acum, sunt unii care își petrec duminica în saline artificiale din București, pentru a respira aer curat. Ei bine, pentru mine nu va mai fi cazul, voi avea același aer chiar în casa mea și-i voi invita și pe alții să-l respire. Gratis. 🙂

O casă activa mi se pare o investiție atât de bună pentru viitor, încât mi-aș dori să stăm în ea cât mai mulți. Da, visez la o casă în care să locuim 3 generații – cu bunici și cu copii, fiecare cu zona lui bine delimitată, dar sub același acoperiș performant energetic și negenerator de costuri.

O casă activă mi-ar crea contextul prielnic și pentru următorul pas natural, cel al cumpărării unei mașini electrice. N-ar fi minunat să-mi pot alimenta mașina gratis, chiar în curte, din energia produsă de propria mea casă?

Un alt aspect foarte cool la o casă activă e faptul că totul e foarte automatizat și tehnologizat, te simți ca intr-o locuință high-tech care îți dă feedback constant despre ce se întâmplă în interior. Aș putea vedea în timp real cât produce și cât consumă casa mea, ceeea ce mă va face mult mai responsabilă legat de consumul de curent pe care il cauzez și în alte spații. Mai mult, orice prieten care va veni în vizită va trebui să treacă printr-un tur obligatoriu al casei și al performanțelor ei, pt a realiza cat de mult se poate economisi printr-o proiectare inteligentă si printr-o folosire adecvată a tehnologiei.

Punând cap la cap toate aceste aspecte, sunt convinsă ca viitoarea mea casă mă va schimba nu doar pe mine, dar ci și pe cei apropiați mie.

Te-ai hotărât. Ce faci mai departe?

Dacă ceea ce ți-am spus te-a convins cum trebuie să arate casa viitorului, probabil că întrebarea ta firească e „cum fac să mi-o construiesc?

Păi, ia să vedem, te provoc la un mic quiz pe această temă. Cântărește variantele, alege-o pe cea care ți se pare corectă, apoi dă click pe ea (sau atinge ecranul) pentru a afla dacă ai avut dreptate 😉

Ce trebuie să faci pentru a ajunge să locuiești într-o casă activă?
🌿Apelez la un birou de proiectare care dezvoltă case active
Felicitări, ai fler! Acesta este răspunsul corect! Un birou de proiectare, ca AIA Proiect, vine în sprijinul tău cu un portofoliu mare de proiecte de case, cu o echipă interdisciplinară de specialiști în arhitectură, construcții, obținere de avize și cu experiența de ani de zile. Tot ce trebuie să faci pentru a demara proiectul casei active este să ceri o cotație pe www activehouse punct ro .
🍹Mă mut din țară, undeva mai spre vestul Europei.
Sincer, chiar nu e nevoie. Casa activă nu mai e doar un vis pentru români, acum se poate transforma în realitate. Trebuie doar să apelezi la o echipă de profesioniști.
🏡Mă documentez și încep să mi-o construiesc singur.
Poate ai putea face asta dacă vrei o casă tradițională, dar în niciun caz dacă vrei o casă activă. Tehnologia din spatele ei este atât de modernă și de inteligentă, încât crede-mă că vrei să apelezi la oameni care au deja expertiză, știu ce să îți recomande, știu ce riscuri există și ce greșeli trebuie evitate. Poți să dai singur cu var, dacă chiar te pasionează, dar lasă proiectul casei pe mâna specialiștilor.

Cum vrei să arate casa viitorului pentru tine?

E o întrebare la care îți poți alege singur răspunsul.


🌟Articol înscris în competiția Spring SuperBlog 2019

🌟Surse foto: AIA Proiect, pixabay.com și elemente vizuale create personal.

2 gânduri despre „Construiește-mi o casă cu fereastră spre stele

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑