10 pași de la blog neobișnuit la … trofeul SuperBlog

Am pus pariu cu mine însămi că anul acesta voi câștiga trofeul SuperBlog cu al meu blog neobișnuit!

Aș fi putut să țin asta pentru mine, nu-i așa? Aș fi putut. Doar că noul blog Dodo Pizza mi-a inspirat ideea de a-mi face public pariul.

Cum m-a motivat pizzeria neobișnuită să visez la marele premiu?

Sigur te întrebi ce legătură am eu cu Dodo Pizza. Nu, nu lucrez la sistemul lor informatic, deși sunt IT-ist. Pur și simplu am fost printre corporatiștii din București care au beneficiat de campania cu pizza la birou – gratis! 🙂 Și, din vorbă-n vorbă, am aflat mai multe despre conceptul Dodo și despre oamenii din spatele lui.

Dodo-curajul de a paria pe tehnologie(*), transparență(**) și punctualitate (***) mi s-a părut ceva incredibil. Dacă nu știi despre ce vorbesc, fă o mică pauză și aruncă un ochi aici 👇.

Să-ți faci public visul e întotdeauna un act de curaj. Expunerea te forțează și mai mult să faci ce ți-ai propus. Iar eu nu mi-am propus deloc un lucru simplu. Vreau să câștig trofeul unui concurs plin de oameni talentați, în timp ce profilul meu de blogger e cât se poate de neobișnuit. De ce? Păi… pentru că:

  • Nu lucrez în advertising sau jurnalism, ci în IT
  • N-am terminat litere, ci informatică
  • Nu scriu pentru a câștiga premii, ci pentru a-mi antrena mintea

Și totuși, iubesc la nebunie concursurile, mă hrănesc cu adrenalină și simt că sunt în stare să câștig. Dacă nu acum, data viitoare. Dacă nu anul acesta, poate în 2020. Important e să mă dezvolt și să învăț din orice lecție pe care o primesc.

Am un plan în 10 pași pe care, iată, o să-l fac public. Și încurajez pe oricine să aibă curajul să-l urmeze, chiar dacă participă la Superblog, chiar dacă scrie în alte scopuri.

10 tips & tricks pentru a câștiga trofeul SuperBlog

1. Spune o poveste

poveste

Orice text trebuie să transmită o poveste. Cele mai credibile povești sunt cele născute din experiențe personale, dar imaginația e întotdeauna un condiment important. Scrie pentru a transmite o emoție, pentru a-l face pe cel ce citește să se bucure de timpul investit în blogul tău.

2. Fii perfecționist(ă)

Într-un concurs, a fi perfecționist nu e un defect, ci o calitate. Recitește-ți textul de 10 ori. Corectează cuvintele scrise în grabă. Fii atent(ă) la semnele de punctuație. Scrie ca și cum acesta e job-ul tău și avansarea în carieră depinde de calitatea textului scris. De asemenea, recomand scrierea articolelor înainte cu o zi sau două de deadline. Nu cred în porci îngrășați în ajun, iar un text scris în grabă se simte. Ziua deadline-ului ar trebui să fie doar pentru retușuri și corecturi, nu pentru creația în sine.

3. Experimentează forme neobișnuite

Pizza Valentine Day

Nu păstra același format de text. Gândește-te care ar fi cele mai evidente modalități de a transmite o idee, apoi detașează-te de ele. Pentru că asta e ceea ce vor scrie ceilalți concurenți 🙂 Dar tu – tu vrei să câștigi. Așa că găsește o nouă perspectivă asupra subiectului. Trebuie să scrii despre o dietă? Transformă-te în cântar și spune tot ce știi. Trebuie să prezinți un joc? De ce n-ai fi personaj de joc, în loc să fii simplu jucător? Ai prins ideea, nu?

4. Documentează-te cu conștiinciozitate

Indiferent care e subiectul despre care scrii, trebuie să fii documentat. Citește tot ce e relevant și tot ce încape în fereastra de timp pe care ai alocat-o pentru informare. Filtrează ce ai citit prin propriile tale experiențe. Redă ce ai aflat în moduri neobișnuite. Nu copia niciodată, cuvânt cu cuvânt, din sursele de informare. Cheia e să sintetizezi și să transformi, nu să redai ad-literam.

5. Adaugă elemente vizuale

Pizza cu flori

Eu sunt îndrăgostită de cuvinte. Pot citi texte lungi fără ca atenția să-mi fugă pe câmpii. Dar… sunt o excepție. Cei mai mulți dintre cititorii de astăzi își pierd foarte ușor focusul. Iar textele trebuie să se adreseze tuturor. Nu, asta nu înseamnă să renunți la calitate. Dar condimentează calitatea cu elemente vizuale: poze, colaje, infografice, animații. Imaginează-ți că ești un editor de revistă și vrei ca opera ta să și arate bine, nu doar să sune bine.

6. Stăpânește-ți dezamăgirile

În orice concurs vei avea parte de dezamăgiri. SuperBlog nu face excepție. Un articol care ție îți pare genial, altora le va părea mediocru. Așa cum un articol de care tu nu ești mulțumit deloc poate fi punctat cu 100 de puncte. Se cheamă subiectivitate. Important e să-ți controlezi dezamăgirile – pentru că ele vor exista. Dar ce nu te omoară, te face mai puternic, nu?

7. Cunoaște-ți „clienții”

Clienti Dodo Pizza

Scrii pe blog pentru a transmite un mesaj altora. Așa că e important să știi ce profil au și ce fel de texte le captează atenția. La fel e și în SuperBlog. La fiecare probă, poți încerca să estimezi cam ce fel de text se dorește. Un indiciu poate fi rolul celui care jurizează. E jurnalist sau blogger? Atunci probabil îi plac poveștile cu indicii subtile despre produsul plasat. E specialist în marketing? Atunci probabil va aprecia elemente SEO și texte mai concise. Nu e o regulă 100% valabilă, dar edițiile la care am participat mi-au arătat că, statistic, poți anticipa tipul de text dorit de un sponsor.

8. Riscă să fii altfel decât ceilați

Dodo Pizza Bucuresti livrare acasa comanda online

Atunci când scrii un text pentru o probă SuperBlog, poți merge la sigur, urmărind cuvânt cu cuvânt cerințele specificate în enunț. Sau poți risca abordând o cu totul altă perspectivă. Dar ai grijă să te intersectezi la un momentdat și cu tema cerută, pentru că deviațiile mari nu sunt apreciate.

9. Inserează un element inedit

Acesta poate fi un colaj de fotografii în care să investești timp și pasiune. Sau o animație care să sintetizeze mesajul textului. Poate fi un infografic. Sau poate fi un quiz interactiv. Uite un exemplu:

(click pe răspunsul corect)

Ce pizza neobișnuită au putut comanda dodoclienții de 1 aprilie?
🍕 Pizza cu ciorbă
Corect! Dodonel ne-a soptit că, dacă există cerere, această pizza poate fi inclusă în meniul din 2020!
🍕 Pizza cu lobodă
Sigur ar fi fost o delicatesă, dar nu, nu s-au gândit la asta.
🍕 Pizza cu gem
Răspuns greșit. Dar nu te-mpiedică nimic să comanzi o Dodo-pizza și să încerci combinația asta acasă.

10. Nu renunța

Orice încercare, și-n concursuri și în viață, are două finaluri posibile. Poți câștiga. Sau nu. În a doua ipostază, e foarte importantă atitudinea. Dacă renunți, poți spune că ai pierdut. Dar dacă alegi să înveți din acea experiență și să te întrebi ce poți face mai bine data viitoare, ești și tu un câștigător. Iar la următoarea provocare, sigur vei fi mai bun.


Acestea au fost micile secrete pe care eu mi-am propus să le aplic în competiția SuperBlog. Sunt sigură că pariul meu va fi câștigat. Când? E doar o chestiune de timp. Important e să îmi propun un obiectiv înalt și să investesc în direcția asta.

Legendă:

(*) – Dodo Pizza pariază pe tehnologie, folosind un sistem informatic dezvoltat special pentru această afacere, cloud-based, numit Dodo IS.

(**) Dodo Pizza pariază pe transparență, toate datele lor financiare fiind publice pe site. Poți obține oricând același raport pe care îl primește și CEO-ul companiei.

(***) Dodo Pizza pariază pe punctualitate, pentru că și-a asumat livrarea în București în maxim 45 de minute, ceea ce poate părea o nebunie. Și totuși, acesta este obiectivul de care se țin.

Acesta este cel din urmă articol scris pentru SuperBlog 2019. Imaginile aparțin dodopizza.ro și pixabay.com.

22 de gânduri despre „10 pași de la blog neobișnuit la … trofeul SuperBlog

Adăugă-le pe ale tale

  1. Nu ti-am spus niciodata, insa acum o pot face. Te urmaresc demult si stiu cat de mult m-au bucuar textele tale, fiecare in parte. Acesta o data in plus, pentru ca iti va aduce si meritatul trofeu. Am sa iau aminte la ce ai scris. Te felicit si stiu ca ai muncit pentru rezultatul obtinut.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Eşti un exemplu pentru toți şi mă voi bucura alături de tine când îți va fi înmânat trofeul. Sper ca de data asta să meargă live-ul. Mă bucur că ai împărtăşit aceste secrete pe care le voi reciti în caz de voi mai participa. SuperBlog a fost şi pentru mine o antrenare a minții, dar destul de epuizantă la un moment dat.
    Ți-am savurat articolele şi m-am bucurat când ai câştigat. O singură dată am fost supărată, însă nu pe tine personal, ci pe jurizare…pe mine. Bine, atunci mi-am stăpânit greu dezamăgirea. Oricum mă bucur mult pentru performanța ta şi te felicit din suflet. Mult succes şi pe viitor şi să rămâi alături de noi. Te îmbrățişez cu drag!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Mulțumesc mult pentru cuvintele frumoase, Dana. Momentan nu e nimic sigur, concursul se termină de-abia intr-o săptămână, și până atunci se pot întâmpla multe. Știu cum e cu supărările. Și eu am fost supărată, și ediția asta, și in altele, am și plâns de nervi 🙂 Deh, așa e când îți dorești ceva foarte tare. Și-n plus, parcă taman articolele în care pui cel mai mult suflet, alea sunt notate mai rău. Mi-am învățat lecția asta în altă ediție, am luat și eu un 80 cu articolul în care îmi pusesem niște sentimente foarte vii și foarte puternice la momentul respectiv. Și șocul notei a fost direct proporțional cu emoția investită. Asta e.. momentele astea vin și trec, important e să nu renunți daca îți dorești ceva cu adevărat. Și eu te-am citit cu drag și mă bucur că am descoperit un nou scriitor autohton ❤

      Apreciază

      1. Mulțumesc mult, dragă Mădălina! ❤ Mai sunt 3 note şi diferența de punctaj e destul de mare. Dar bine, te voi felicita mai tare când va fi oficial. De fapt te şi văd acolo cu trofeul în mână, emoționată dar sigură pe tine şi cu un zâmbet incredibil de frumos.
        🤗

        Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑