Experimente și activități pe bază de lapte, pentru copii curioși

Copiii sunt fascinați de experimente. Au o satisfacție imensă de a combina ingrediente, de a se juca cu texturi, de a se murdări 🙂 și de a se minuna de ceea ce poate ieși din mâinile lor.

Olivia nu face excepție, ba e chiar foarte entuziasmată de fiecare dată când o anunț că mai facem câte un experiment. Și, pentru a crea un fel de arhiva a ceea ce am încercat, mi-am propus să sintetizez aici, pe blog, activitățile noastre care ar putea fi de interes. Și pentru că în weekend ne-am jucat cu laptele pe care îl mai aveam prin frigider, cu asta o să și încep.

1. Cum să-ți faci o jucărie de plastic din lapte și oțet

Pe mine m-a surprins să aflu că din doar 2 ingrediente, lapte și oțet, se poate crea… plastic!

Iată cum:

  1. Încălzește o cană de lapte. Nu trebuie să fie fierbinte, cald e suficient.
  2. Pune laptele într-un castron, apoi adaugă 4 linguri de oțet. Alternativ, poți folosi zeama de la o lămâie.
  3. Amestecă timp de 2-3 minute. Copilul o să observe cum laptele începe să se separe.
  4. Toarnă amestecul obținut într-o strecurătoare și apasă bine pe ea, astfel încât să se scurgă tot lichidul, iar în strecurătoare să rămână partea solidă care s-a separat în urma reacției cu oțetul.
  5. Repetă operația până se strecoară tot amestecul, apoi stoarce bine substanța opținută și în pumn. Poți tapeta cu șervețele, ideea e să absorbi cât mai multă umezeală.
  6. Așează substanța obținută într-o formă, apasă bine peste tot cât să umpli toate golurile
  7. Lasă forma astfel umplută la uscat, timp de 2 zile (48 ore).

Pașii 2,3 și 6 pot fi făcuți de cel mic. Pentru pașii 1 și 4-5 va fi nevoie de ajutorul unui adult. Pentru pasul 7, e nevoie doar de răbdare 🙂 Dacă vrei o cantitate mai mare de produs final, dublează cantitățile sau repetă experimentul.

Reacția dintre lapte și oțet
Asta am obținut eu din 2 căni de lapte și 8 linguri de oțet
Laptele strecurat, pus în formă

După 2 zile de așteptare, produsul obținut prin strecurare se va fi întărit în mod miraculos. În acest moment, poate fi pictat, colorat, etc. Experimentul are potențial și pentru decorațiuni de Crăciun ce pot fi oferite apoi bunicilor.

Rața noastră de platic, ancorată pe frigider, la panoul de artă

Explicația științifică

Și oțetul și zeaua de lămâie sunt acide. Atunci când se adaugă un acid în lapte, se produce o reacție chimică prin care proteinele (numite cazeină în acest caz) încep să se precipite, adică să se separe de partea lichidă. Introducând în ecuație un filtru (strecurătoarea noastră), putem separa complet cele două substanțe nou obținute. Pe înțelesul copiilor, laptele e ca o familie formată dintr-un prinț și o prințesă, iar când apare zmeul (oțetul), acesta separă prințesa de prinț 🙂 Olivia a fost foarte încântată de analogia asta.

Printr-un proces oarecum similar, bazat pe izolarea cazeinei din lapte, se obține și brânza. Mamaia folosește un tifon pentru a separa cașul de zer.

Pictură abstractă în castronul cu lapte

Pentru acest experiment, ai nevoie de lapte, detergent de vase și niște culori lichide. Poate fi colorant alimentar (mai recomandat), pot fi și niște culori pe bază de apă folosite pentru pictură. Eu am folosit niște borcănașe cu acuarele din arhiva Oliviei.

Această activitate e foarte simplu de realizat și de mare amuzament pentru copii. Tot ce trebuie să facă e să toarne coloranții peste lapte, în părți diferite ale farfuriei, astfel încât culorile să rămână relativ distincte.

Apoi se toarnă un strop de detergent lichid (sau se înmoaie un bețișor de urechi în detergent și se pune în mijlocul farfuriei) și abracadabra! Culorile încep să se comporte ciudat.

Magia culorilor, la contactul cu detergentul de vase

Explicația științifică

Nu am fost niciodată prea bună la chimie, deci nu pot explica ce anume din componența lui îl face special, dar am înțeles că detergentul de vase are puterea de a pune în mișcare moleculele de grăsime din lapte. Și pentru că sunt și niște culori diferite în schemă, acestea ne ajută să vizualizăm mai bine deplasarea moleculor. Iar efectul artistic e de necontestat.

Singurul dezavantaj al acestui experiment e că e greu de oprit copilul, odată ce s-a văzut în față cu lapte și culori. Au ăștia mici o apetență pentru a amesteca chestii care pătează …ceva de speriat 🙂

Baloane de săpun din lapte

Incredibil, dar există ceva ce le place și mai mult copiilor: baloanele de săpun! De obicei se pot obține dintr-o soluție bine proporționată de apă și detergent dar, pentru că vedeta de astăzi este laptele, am găsit o variație a rețetei clasice.

Pentru acest experiment, avem nevoie în principal de lapte cald, oțet, bicarbonat de sodiu și detergent de vase. Opțional, se pot adăuga și niște coloranți, dar doar pentru bucuria copilului, nu neaparăt cu vreun scop științific.

Ce avem de făcut?

  1. Turnăm niște bicarbonat de sodiu în castronul cu lapte. Atenție, folosiți un castron mai adânc, pentru că situația va degenera 🙂
  2. Turnam și oțet peste bicarbonat și lăsam substanțele să se cunoască. Garantez că n-o să se placă, pentru că laptele o să înceapă să facă … spume.
  3. Invităm la petrecere și detergentul de vase, și punem câteva picături peste bicarbonat și oțet.
  4. Se ia un pai, se poziționează fix în mijlocul petrecerii și se începe operațiunea baloanelor. Se suflă încet, cu răbdare și… se savurează efectul!
Distracție garantată!

Explicația științifică

Bicarbonatul de sodiu, în contact cu laptele cald, eliberează dioxid de carbon. Când se adaugă un acid, oțet în cazul nostru, reacția produce și mai mult dioxid de carbon, iar ceea ce vedem e un efect de spumă. Eu am adăugat detergent pentru a da elasticitate spumei și a o ajuta să se transforme în baloane, dar ne putem juca și mai mult putând adăuga din ce în ce mai mult bicarbonat, pentru a vedea ce se întâmplă. E posibil ca laptele să erupă la un momentdat 🙂

Mai multe experimente? Cărți cu experimente pentru copii!

Experimentul cu pictura în lapte l-am găsit într-o carte, pe celelalte le-am dedus punând cap la cap diverse postări de pe Pinterest. M-a entuziasmat așa de tare sesiunea de activități cu lapte, încât m-am apucat să caut cărticele cu mai multe experimente, explicate pe înțelesul copiilor, și iată cu ce s-a îmbogățit biblioteca mea:

În ordine aleatorie, avem așa:

Experimente incredibile cu reactii chimice si amestecuri – Editura DPH

103 experimente – Girasol

Experimente magice cu lumină și culoare – Editura DPH

Experimente pentru copii – Editura Flamingo Junior

Sunt niște comori toate aceste cărți, nu au doar experimente de chimie ci și de fizică, toate adaptate la nivelul copiilor. De-abia aștept să le încerc pe fiecare în parte. (Ups, voiam să spun ca Olivia de-abia așteaptă 🙂 )

Promit că revin cu alte experimente, cât de curând.

Spor la joacă!

20 de gânduri despre „Experimente și activități pe bază de lapte, pentru copii curioși

Adăugă-le pe ale tale

    1. Da, cred că e același principiu al separării cazeinei. Parcă se punea și calciu lactic câteodată. În contextul ăsta, e un pic ciudat să compari brânza cu plasticul, dar o idee care mi-a venit e că se pot face jucării de dentiție în casă, din lapte, pentru a ști că cel mic baga in gură doar materiale naturale. Un fapt amuzant e ca inventatorul plasticului din lapte poate fi considerat a fi… o pisică 🙂 Toată povestea – aici: https://www.chemistryworld.com/podcasts/casein/3007625.article

      Apreciat de 1 persoană

      1. Interesant si amuzant. Ce bine ar fi fost sa fi stiut de astfel de jucarii de dentitie atunci când băiețelul meu era bebe.

        Apreciază

  1. WOW! Cât mi-ar fi plăcut să fac și eu astfel de experimente pe vremea mea! Acum trebuie să aștept un pic… sau o s-o împrumut pe nepoata mea, are 10 ani, dar știu că îi plac activitățile de genul acesta 🙂

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑