5 cărți pe care NU am reușit să le citesc anul acesta 📚

Despre cărți pe care le-am citit pe nerăsuflate și care mi-au plăcut foarte mult am tot scris, nu-i așa?

Ei bine, există și reversul medaliei. Există și cărți cu care n-am rezonat, pe care nu le-am înțeles sau cu care pur și simplu nu m-am întâlnit la momentul potrivit. Nu mă aventurez să le pun etichete acestor cărți, pentru că gusturile nu de discută și poate alții le-au perceput diferit. Pur și simplu, acestea sunt cărțile pe care le-am început și pe care n-am reușit (încă) să le termin 🤓.

📖 Homo Deus – de Yuval Noah Harari

Ironia sorții este că am citit Sapiens, prima carte a lui Harari ca pe o mare revelație. Știu că sunt multe păreri pro și contra ei, dar părerile sunt legate de ideile dezvoltate de autor. Lucrul incontestabil e că, din punct de vedere literar, e o carte foarte bună: captivantă, fluidă, suprinzătoare, provocatoare. Ei, despre succesoarea ei, Homo Deus, n-aș putea spune chiar același lucru, sau poate am început-o eu cu așteptări prea mari, întrucât Harari setase ștacheta foarte sus.

M-am oprit undeva pe la jumate, pentru că mi se părea că se repetă multe dintre ideile abordate și în Sapiens. Într-o perspectivă ușor diferită, dar tot se repetă. Cred că are alt impact citită ca o carte de sine stătătoare și nu ca pe o continuare. O să-i mai acord o șansă anul viitor, în speranța că amintirea lui Sapiens se va mai evapora până atunci.

📖 Iubește și fii iubită – de Dominica Petrovai

Altă ironie, am început cu foarte mare avânt această carte, ba chiar am scris și despre ea, aici. Mi s-a părut că găsesc, în paginile ei, explicația multor mistere și multor comportamente din trecut.

Și totuși, ce s-a întâmplat? S-a întâmplat că a început Superblog-ul și am intrat așa într-o stare de adrenalină care s-a dovedit curând a fi total incompatibilă cu cartea. Pentru unele lecturi ai nevoie de o anumită stare. În cazul de față, e nevoie de o stare mai meditativă. Cartea nu se citește la foc automat, ci, eventual, cu un creion în mână. Citești un capitol, apoi stai și-l analizezi. Te întorci în trecut. Despici firul în patru. Afli mai multe despre tine.

Daaar… n-am mai avut răbdarea necesară pentru a face asta, pentru că îmi fugea mereu gândul atunci când am avut o perioadă aglomerată. Nu-i nimic, am pus-o pe pauză și revenim.

📖 Încă de pe atunci vulpea era vânătorul – de Herta Müller

Mi-am dorit foarte mult să o citesc pe Hera Muller, pentru că auzisem despre notorietatea ei, ba chiar îmi fusese și recomandată de câțiva cunoscuți. Cartea asta cu vulpea ascunde, sub figura stilistică din titlu, o radiografie a comunismului și a terorii generale sub care trăia fiecare.

Sincer, mi s-a părut o carte excelent scrisă. E atât de … vizuală și reușește să transmită atât de bine atmosfera apăsătoare a acelor vremuri încât a fost prea mult pentru mine. După vreo 50 de pagini am renunțat, părea fix genul de carte pe care să o citești într-o zi mohorâtă dacă vrei să te deprimi mai mult decât credeai că ar fi posibil.

Poate îi mai dau o șansă la iarnă. Pentru vară – în niciun caz.

📖 Biblia

Biblia e un subiect delicat, asupra căruia o să revin într-o povestire separată. Cert e că am avut diverse tentative de a o citi de-a lungul timpului, pentru a-mi forma o părere în cunoștință de cauză. Altfel, mi se pare o ipocrizie să spun că aș crede sau n-aș crede în ceva … ce nu cunosc.

Desigur, am mai citit bucățele mici ici colo, dar cap – coadă, nu. Așa că anul acesta am zis să încerc în mod profesionist, urmând un plan zilnic de citire, 5-10 minute pe seară, de pe telefon. M-am blocat pe undeva pe la ziua 50, în paginile Leviticului. Cu această ocazie am găsit somiferul perfect. Nu știu dac-o fi păcat sau nu să zic asta, dar cert e că nimic, niciodată, nu m-a făcut să adorm atât de repede precum încercarea de a citi (fără a sări rânduri) Leviticul.

📖 Bibliotecara de la Auschwitz – de Antonio G. Iturbe

Bibliotecara de la Auschwitz ar fi trebuit să vină în continuarea lecturilor mele despre cel de-al doilea război mondial, dar din motive inexplicabile n-am simțit o chimie pentru scriitura autorului. Sigur, subiectul e interesant, dar parcă nu prea și-l susține stilistic.

Mai mult, faptul că pe copertă se menționează ceva de genul „pentru cei care au îndrăgit Hoțul de cărți„, din punctul meu de vedere dăunează un pic cărții. Poate pentru că am iubit atât de mult originalitatea lui Markus Zusak încât comparația aceasta mi se pare … oportunistă. A fost pusă acolo cu scopul de a vinde.

M-am oprit momentan din citit, pentru că după vreo 100 de pagini încă nu m-a captivat stilul autorului, ceea ce mi se pare destul de grav. Dar mi-am promis că revin la ea după ce termin cartea pe care o citesc (și pe care sigur o s-o finalizez 🙂 ) acum.

***

Cam asta n-am reușit să citesc în prima jumătate a acestui an , deși am încercat.

Tu? Ce n-ai reușit să citești?

Hai să facem și schimb de experiențe negative (sau anti-recenzii), pentru că de recomandări pozitive e deja plin internetul. 🙂

(Sursa foto: pixabay.com)

 

 

 

 

 

 

25 de gânduri despre „5 cărți pe care NU am reușit să le citesc anul acesta 📚

Adăugă-le pe ale tale

  1. Am și eu “Biblitecara de la Auschwitz” în biblioteca personală, însă nu m-am apucat de ea. Nici mie nu îmi place că scrie pe ea despre “Hoțul de cărți”, am simțit-o ca pe o constrângere, ca și când dacă nu am citit “Hoțul de cărți” nu ar trebui să o citesc nici pe asta.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Corect, la modul ăsta de a interpreta mesajul nici nu m-am gândit 🙂 Oricum, elementele comune sunt intervalul istoric, vârsta personajului și… cam atât. Nici măcar relația cu cărțile nu e aceeași.

      Apreciază

  2. Oh…si eu am o listă lunga de lecturi ratate..pe mine ma frustreaza când nu reusesc sa termin o carte,o iau personal.
    De-a lungul timpului am rămas restanta cu : ochii doamnei mele, agonie si extaz, la nord de noi înșine si decamoronul. Or mai fi si altele, dar nu-mi mai vin in minte acum.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Agonie și Extaz mie mi-a plăcut, ba chiar am citit-o cu Google-ul lângă mine, căutând opere de-ale lui Michelangelo despre care citeam în carte. Dar e cam lentă acțiunea, cred că aveam mai multa răbdare atunci când am citit-o. Decameronul mă sperie numai când aud de el 🙂

      Apreciază

  3. „Roger Federer. In cautarea perfectiunii.” Traducerea mi se pare pe alocuri ingrozitor de slaba, iar stilul nu ma prinde mai deloc, desi subiectul ma intereseaza foarte tare. Spre deosebire de „Open”, autobiografia lui Agassi, la asta ma tot chinui sa ajung la 100 de pagini. Am pus-o pe pauza, poate voi reveni la ea altcandva sau, mai bine, poate peste cativa ani scrie cineva una completa si mai buna 😀

    Si eu am pus pe pauza cartea Domnicai Petrovai, fiindca imi era dor sa citesc beletristica si nu am reusit sa mai intru in starea necesara pentru cartea asta. Dar sigur ma voi intoarce 🙂

    Apreciat de 2 persoane

  4. De aproape un an am pe birou cele două volume ale lui Harari. Homo deus m-a atras mai mult, am regăsit ceva real din omul de azi și pretențiile lui. N-am reușit să o termin până acum.

    Apreciază

  5. Eu cred că există un moment potrivit pentru fiecare carte. Așa că procedez cam cum faci și tu: pun cartea în „stand by”. Nu am avut astfel de probleme anul acesta, dar uite o carte pe care o am de mult în stand by: Mă numesc Salma… pur și simplu nu am nicio tragere de inimă.

    Apreciat de 1 persoană

  6. Sapiens. Scurtă istorie a omenirii, Privind înăuntru, Inteligența Emoțională…. sunt de ceva timp pe noptieră. Am tot citit din ele, dar nu le-am dat gata. Între timp m-am apucat de altele, am revenit la câte una…uofff, sunt o leneșă care uneori pierde timpul doar pe Facebook.

    Apreciază

  7. Anul acesta orice am început, am terminat. De-a lungul timpului mi s-a mai întâmplat să nu pot termina cărțile începute, dar chiar nu îmi vine niciun titlu în minte acum.

    Apreciat de 1 persoană

  8. Cetățile mele de Alexandru Vlahuță – pare o carte usoara, de liceu, am zis sa citesc beletristica seara, dar sincer am renunțat după 100 de pagini pentru ca tot aștept sa se întâmple ceva și nimic. Un pusti pleacă I’m vacanta, își face o gașcă mare cu care cutreiera munți, trec râuri cu barca și cam atât pana acum. Cred ca trebuie sa am o dispoziție foarte bună ca să o reiau. Arata și niște chestii interesante despre relația profesori elevi pe timpuri, dar dacă nu e cu un pic de sare și piper, degeaba. Legat de lista ta, Biblia chair necesita un anumit efort și o anumita stare. Vad ca tot mai mulți oameni mai in vârstă o citesc, deși nu cred ca din motive de a înțelege, cât din teama sau dorința de a fi cât mai aproape de Dumnezeu, pentru ca se simt vulnerabili

    Apreciat de 1 persoană

    1. Înțeleg ce zici legat de biblie. Cu cât îmbătrânesc, oamenii incep sa se teamă de moarte și simt nevoia sa își asigure o plasă de siguranță. Și se aproprie de Biserică…De frică. Mie mi se pare aiurea, deși natural. Cred că adevarata motivație ar trebui să se bazeze pe încredere si pe dragoste, nu pe frică de necunoscut.

      Apreciat de 1 persoană

  9. Eu am incercat sa citesc 21 de lectii pentru secolul 21, dar nu am reusit sa trec de prima jumatate. Nu cred ca e genul meu de carte. Mai mult decat atat, am simtit ca citeam un curs din facultate.

    Nu zic ca e o carte rea, ci pur si simplu nu m-a prins.

    Apreciat de 1 persoană

  10. Anul asta chiar am avut noroc sa nimeresc carti pe gustul meu si sa termin tot ce am inceput. Nu e timpul pierdut insa. 😛

    Apreciază

  11. Homo Deus e si pe lista mea (tot asa, dupa Sapiens) si de mult vreau sa citesc ceva de Herta Muller dar inca nu am reusit. Eu am vreo 50 de carti pe lista scurta dar timp aproape deloc…

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑