Ultimul episod din Game of Thrones: între destin și liberul arbitru

Nu, n-o să fie vreun rezumat sau vreo înșiruire de spoilers, sau cel puțin nu una directă. Știu că, în pofida statisticilor HBO, sunt mulți care n-au văzut niciun episod din această serie, sau care așteptau să apară toate episoadele pentru a privi tot filmul dintr-o bucată.

Ce voiam să zic e că, după câteva cârcoteli inițiale, am ajuns la concluzia că mie mi-a plăcut finalul. M-a amuzat să văd că, deși citisem și chiar îmi făcusem o groază de teorii, niciuna nu s-a adeverit în cele din urmă. Cel puțin nu în film, poate se va adeveri în carte.

Impresia cu care am rămas eu a fost că Game of Thrones, în ciuda personajelor sale fantastice, a terminat prin a fi o parabolă a vieții reale. Un fel de poveste cu mesaj ascuns, care își provoacă privitorul să-i descifreze secretele.

Pentru mine, cel mai adânc mesaj e cel legat de destin vs liberul arbitru. Sunt multe personaje în film care cred că au un anume destin și care acționează în baza acestei credințe, sunt altele care se adaptează la situațiile curente și iau decizii spontane, în funcție de realitatea de atunci, fără să se agațe de „ceea ce a fost scris”. Și, ca în viață, câștigă cei mai adaptabili, cei care preferă să fie așa cum le dictează liberul arbitru, nu cum le ordonă destinul.

Mai avem o lecție de învățat și din evoluția personajelor. Deși pare un basm din care ne-am aștepta să se detașeze clar personajele bune de cele rele, Game of Thrones aduce în prim-plan niște caractere reale, cu lumini și umbre, care pot fi astăzi salvatori și mâine criminali. Nu-i înțeleg pe cei care se plâng că nu înțeleg deciziile din film și că personajele n-au rămas consistente de-a lungul timpului. Guess what? Oamenii nu sunt consistenți nici în viața reală. Există momente de impulsivitate în care faci lucruri pe care de altfel le-ai blama la alții, există momente de nebunie și mai există și evenimente sau tragedii care pur și simplu te înrăiesc. A, și mai există și puterea care orbește. Zău, nu e exact ca-n viață?

Mi-ar plăcea să existe o continuare la un momentdat, pentru că finalul Game of Thrones n-a fost un adevărat final. A lăsat deschise multe căi și sunt posibile nenumărate continuări. Nu știu ce vor face producătorii, dar știu sigur ce voi face eu.

Asta voi face 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: