Știu că vizionarea unor filme împreună cu copiii, în weekend sau cu alte ocazii speciale, poate fi uneori o provocare.
Copiii preferă desenele animate, iar acestea sunt de multe ori neinteresante sau prea infantile pentru părinți.
Părinții preferă filmele cu oameni (așa le zice Olivia), dar aici e greu de ales ceva potrivit ca subiect și grad de interes pentru cei mici.
Așa intră în scenă recomandările, pentru că te scutesc de ceva timp și îți dau speranță că mergi la sigur. Eu mereu mă bucur când văd sau primesc liste făcute de alți părinți, așa că azi e rândul meu să împărtășesc propria listă de filme văzute recent, pe Netflix.
Repet, doar filme, fără desene animate.
1. Blue Miracle
A fost un film care ne-a plăcut foarte mult, deși l-am ales la ghici. Acțiunea e inspirată din povestea reală a lui Omar, un bărbat care încearcă să administreze o casă de copii luați de pe stradă sau cu situații familiale complicate. Doar că situația lor financiară nu e deloc roz și sunt în pericol de a pierde casa.
Împrejurările îi aruncă într-un concurs de pescuit alături de un fost căpitan de navă, un fel de Grinch mexican :), concurs în urma căruia Omar și copiii speră să obțină banii de care au nevoie.
Filmul are un aer optimist de la cap la coadă, are umor și e plin de situații din care copiii pot învăța niște lecții utile. Cea mai importantă dintre ele e că în viață trebuie să alegi drumul corect, nu drumul ușor, și satisfacțiile vor fi mult mai mari.
2. Wonder
Aveam de mult timp Wonder pe lista mea și tot ezitam, nu știam dacă e ok de văzut cu copilul (pentru că e marcat ca fiind dramă), dacă nu cumva e traumatizant în vreun fel sau altul.
Filmul e despre un copil care se naște cu o diformitate facială și, în ciuda multor operații estetice prin care trece, tot rămâne cu un aspect diferit. Dar filmul nu e despre operații, n-are scene de prin spital, pur și simplu începe cu momentul în care micul Auggie trebuie să meargă în sfârșit la o școală, căci până atunci făcuse homeschooling cu mama lui.
Evident, copiii sunt răutăcioși și integrarea lui Auggie e puțin dificilă, dar nu e nimic super dramatic în film, ba chiar are multe faze comice. Poate fi urmărit deci cu copiii, fără probleme.
Am auzit că și cartea e foarte de succes, mă gândesc să mi-o iau… pentru mine 🙂
3. Finding ‘Ohana
Finding Ohana e un film de acțiune foarte fain, cu o fetiță care, în timpul unei vizite la bunicul său din Hawaii, descoperă harta unei comori și hotărăște să plece în căutarea acesteia. Pe parcurs, i se alătură fratele ei și încă 2 prieteni și înfruntă împreună tot felul de primejdii.
Filmul are suspans, are umor, și n-are nimic nepotrivit în el.
Mie una mi-a amintit de Cireșarii pe care îi citisem în copilărie.
4. Yes Day
Yes Day e un film periculos de văzut cu cei mici, totuși e ok pentru vârsta acestora. Zic că e periculos pentru că le dă idei. 🙂 Mai exact, vor și ei, ca-n film, o zi în care părinții să zică da tuturor propunerilor sau dorințelor pe care le au.
Și știm cu toții cam ce dorințe pot avea copiii.
Dar dacă vă asumați acest aspect, filmul e comic și e ok și pentru părinți.
5. My Octopus Teacher
Pentru copiii pasionați de animale și de documenterale de pe National Geographic, Digi World, etc, My Octopus Teacher poate fi o alegere inspirată.
E un documentar despre relația dintre un scafandru și o caracatiță, dar gândit ca o poveste, are puțin sub o ora jumătate și niște imagini subacvatice absolut spectaculoase.
Nu vă așteptați totuși la mare acțiune, așa că dacă aveți un copil care se plictisește repede poate că acesta nu e cel mai potrivit film.
6. Matilda
Din categoria Oldies but goldies, Matilda e un film clasic cu care n-ai cum să dai greș.
E povestea unei fetițe supradotate care provine dintr-o familie … hai să-i spunem nu foarte atașate de ceea ce înseamnă educație. Nici la școală nu are mare noroc, pentru că directoarea o urăște, dar își descoperă niște puteri neobișnuite, care o vor ajuta să iasă cu bine din diverse situații neplăcute.
Imaginea și ritmul acțiunii sunt la nivelul anului 96, dar povestea merită văzută pentru farmecul ei.
7. Benji
Nu știu dacă mai sunt copii care n-au văzut încă Benji, dar în caz că mai sunt – iată: Benji e un cățel cam pricăjit dar adorabil care ajunge în casa unor frați, băiat și fată, și-i ajută să iasă din niște situații tare complicate.
Pentru copiii care iubesc câinii, Benji e de referință, mergi la fix cu el.
8. A dog’s way home
Deși filmul e marcat pe Netflix ca fiind 13+, noi l-am văzut în formulă completă la cinema acum 2 ani, când a apărut. Nu știu de ce e categorisit așa, n-avea în el nici violență, nici nuditate, doar câteva evenimente mai puțin fericite… din viața unui câine.
Cățelul se pierde de familia lui și parcurge un drum foarte lung pentru a reuși să se întoarcă acasă. Pe parcurs, trăuește o perioadă în sălbăticie, se împrietenește cu o pumă, se desparte de aceasta, suferă și un mic accident de mașină, dar în final totul se termină cu bine.
9. Nouă vieți
Noi am ales acest film pentru noaptea de Revelion (revelion de pandemie, deh) și se pare că am ales bine.
Un tată workaholic se trezește prins în pielea pisicii pe care i-a cumpărat-o fetei sale și se pare că va putea scăpa de acolo doar când va învăța să-și pună familia pe primul loc în topul priorităților.
Filmul e super amuzant, e o comedie perfectă pentru întreaga familie. Copiii vor remarca pisica, adulții îl vor remarca pe Kevin Spacey (de care mie una mi-era dor, după dispariția din House of Cards).
10. Dennis, pericol public
Nu cred că mai are rost să zic despre ce e Dennis, că toată lumea îl știe. Tot ce voiam să subliniez e că există și pe Netflix.
Altfel, sigur mai apare și pe ProTV din când în când, că doar e un fel de frate geamăn a lui Singur acasă.
11. Dora, în căutarea orașului secret
Copiii care s-au uitat la desenele cu Dora exploratoarea vor regăsi personajele preferate în acest film … non-animat.
Acțiunea e cam trasă de păr și cusută cu ață albă, dintr-o perspectivă de adult, deci nu l-aș pune neaparărat în vârful acestui top al recomandărilor, dar Oliviei i-a plăcut. Copiii văd altfel lucrurile.
12. Vara lupilor
Vara lupilor e un film norvegian ieșit din tipare, despre o fetiță aventuroasă care reușește să să împrietenească cu o lupoaică.
E non-hollywoodian, are niște scene foarte realiste, pe alocuri chiar prea realiste, dar e ok pentru copii, mai ales dacă le plac lupii.
13. Babe
Babe e povestea unui porcușor tare inteligent care își dă seama că are talente… de câine ciobănesc.
E un film tare simpatic și comic, cu multe animale și cu un stăpân care amintește de Matthew, cel din Anne with an E.
14. Mr. Bean’s Holiday
Cine îl poate uita pe clasicul Mr. Bean? 🙂
Am fost super încântată să îl găsesc pe Netflix, în 3 filme ce îi poartă numele. Noi l-am văzut pe acesta cu vacanța, în care Mr. Bean face ravagii la Cannes.
E super comic pentru copii, merge și la vârste mai mici, cred, pentru că n-are mult dialog, mimica fiind de bază.
Cam acestea au fost recomandările mele, dintre filmele văzute până acum. Dacă mai apar, adaug la listă pe parcurs 🙂
Și, ca întotdeauna, accept cu mare drag alte recomandări!
Super recomandări! Mulțumesc mult!
ApreciazăApreciază