Am fost în Malta la început de ianuarie, cu tot cu Olivia la cei 6 ani ai ei, și a fost o escapadă foarte reușită. Vremea mi-a depășit așteptările, insula – deși mică – mi s-a părut plină de atracții diverse, chiar și în extrasezon, iar atmosfera generală a fost super relaxată.
Așa că per total ideea de a petrece 5 zile aici, în mijlocul Mediteranei, s-a dovedit a fi excelentă.
Merită să mergi în Malta în extra-sezon?
N-am știut răspunsul la această întrebare înainte să ajung pe insulă, am auzit păreri împărțite, așa că am avut emoții. Acestea s-au dovedit nefondate, pentru că am avut ce face ba chiar n-am reușit să ajungem în toate locurile în care ne-am propus.
Vremea a ținut cu noi. Au fost cam 13-15 grade cu soare și vânt destul de redus. În primele 3 zile am avut noroc de un cer super senin, cu soarele strălucind toată ziua și a fost superb. Am stat în hanorac și chiar în tricou. Ultimele 2 zile a fost mai înorat și n-am mai dat gecile jos, dar oricum era plăcut de plimbare. Unii oameni chiar înotau, dar nu păreau a fi turiști, ci doar sportivi temerari 🙂
Numărul micuț de turiști din extra-sezon face ca toate locurile în care mergi să fie neaglomerate, ceea ce e un mare avantaj. Îți dă senzația că nu ești pe fugă, că nu trebuie să te îngrămădești nicăieri, că nu concurezi cu alții pentru cele mai reușite poze. Totuși, Malta e pregătită să își primească turiștii: restaurantele sunt deschise, atracțiile turistice au programul modificat conform sezonului, autobuzele par că circulă satisfăcător.
Noi n-am avut nevoie de autobuz, pentru că am închiriat o mașină. Voi reveni și la experiența condusului, momentan mă gândesc să încep cu ce-am văzut și ne-a plăcut.
Popeye Village
Încep cu Popeye Village pentru că mi s-a părut highlight-ul călătoriei noastre, un loc de poveste care nu trebuie ratat.
Pentru că se află în partea de nord a insulei, am ajuns aici de dimineață cu gândul de a sta 2-3 ore și de a traversa apoi cu ferry-ul spre Gozo – una dintre celelalte 2 insule malteze care pot fi vizitate. Numai că am prins o vreme atât de frumoasă și ne-a plăcut atât de mult în Popeye Village… încât aici ne-a prins și apusul soarelui.
Ajunși în zonă, n-am intrat direct în complex ci am mers pe partea opusă a golfului, pentru a vedea satul de la distanță. E genul de priveliște pe care o găsești pe o carte poștală, mai ales într-o zi cu soare, așa că recomand să n-o ratați. Se poate coborî și pe o platformă de piatră, foarte aproape de apă. Dar mai bine las pozele să vorbească de la sine.

Intrarea în incinta Popeye Village costă 11 euro pentru adulți și 9 pentru copii (prețuri actualizate și program aici). În interiorul parcului veți primi popcorn, câte o carte poștală și câte o poză făcută pe loc și printată – toate incluse în costul biletului. Dar atracția supremă pe care zău că nu puteți să o ratați este faptul că puteți fi chiar voi actori într-un film cu Popeye marinarul.
De 2 ori pe zi, la 11 și 14:30, are loc câte o filmare, în regia lui Popeye. Se adună turiștii în piața satului, se explică acțiunea, sunt aleși actorii (mai mult pe bază de voluntariat), se împart costumele, apoi se trece la filmarea propriu-zisă. Totul durează 30 de minute, rezultatul final e un scurt metraj cam de 7 minute pe care îl puteți vedea chiar într-o sală de cinema, imediat, cu popcorn în brațe și cu ochii în lacrimi. De râs, nu de altceva. Mai mult, puteți primi filmul pe mail (5 euro) și garantez că e genul de amintire unică pe care chiar merită să dai acești bani. Noi am jucat toți 3 în filmul de la 11 și ne-am distrat maxim. Ba chiar ne-a plăcut atât de mult încât am stat și la filmul de la 14.30, de data aceasta ca spectatori, pentru a ne distra și pe seama altora.



Pe lângă filmele cu turiști, mai sunt și alte momente de divertisment în program, la ore fixe, toate susținute de personajele din sat, Popeye, Olive și Captain Bluto: cântece marinărești, dansuri, jocuri de îndemânare sau teatru cu păpuși (mai degrabă un stand-up comedy pentru adulți).




Dincolo de programul artistic, farmecul locului este de a vizita toate căsuțele și colțurile ascunse din sat. În cel mai înalt punct e amenajat un teren de minigolf, pe timp de vară se fac plimbări cu bărcuța pe apă, mai există o zonă de jocuri pentru adulți, 2 terase și alte mici surpize.
Și, bonus, dacă te prinde seara aici în zonă, ar fi mare păcat să nu vezi apusul de pe stânci, pentru că priveliștea e de vis. De vizavi de Popeye Village începe o mică potecă ce duce spre falezele înalte, unde ești foarte aproape de mare și poți admira în voie jocul de lumini dintre soare și apă.

San Anton Gardens – Attard
Grădinile San Anton înconjoară reședința președintelui maltez și se pot vizita, în extra sezon, până la orele 16.45, gratis. Pentru adulți sunt un loc bun de promenadă, cu multe suprize. Ficuși uriași, grădini de portocali, păuni care umblă liberi pe alei. Pentru copii, păunii, lacurile cu rațe și lebede precum și muuultele pisici care lenevesc pe ziduri reprezintă o mare atracție.




Te poți plimba o oră lejer prin parc, admirând portocalii și încercând să pui mâna pe păuni.
Pe lateralele parcului am descoperit și câteva opțiuni de stat la o cafea sau de mâncat ceva bun: Melita Gardens (cu loc de joacă pentru copii și pisici) și President Kitchen Gardens.
Mediterraneo Marine Park
Parcul marin din Malta e foarte micuț și nu e tip zoo, așa cum ne-am fi așteptat. Dacă vrei să îl vizitezi, probabil că vezi toate animalele în … 15 minute?
Atracția lui e însă alta: există un program al show-urilor cu animale, în cadrul cărora îngrijitorii parcului prezintă numerele de dresură pe care le-au învățat animalele: coati, papagali Ara, lei de mare, delfini și iguane.
Programul se găsește pe site, aici, la fel și prețurile actualizate. Eu recomand a se ajunge în parc de la 11, pentru a prinde măcar prezentarea papagalilor, hrănirea păsărilor și spectacolul leilor de mare.
Intrarea costă 16 euro pentru adulți și 11 euro pentru copii (ianurie 2020). În plus, dacă îți dorești o poză cu tine și cu un papagal, delfin, leu de mare sau iguană în brațe, poți pleca de acolo și cu o astfel de amintire – contra cost.


Lângă Mediterraneo se află și un parc acvatic de distracții care presupun că poate asigura o activitate plăcută pe timp de vară. În extrasezon nu a fost cazul.
Malta National Aquarium
National Aquarium e destul de aproape de Mediterraneo, am făcut cam 15 minute cu mașina. Există și stație de autobuz exact în fața complexului.
National Aquarium nu e nici el deosebit de mare, dar mi s-a părut foarte ingenios amenajat. Tot spațiul este gândit în așa fel încât să-ți creeze senzația că ești undeva pe fundul oceanului, poate într-un oraș scufundat, și dejur împrejur vezi ziduri groase, statui și… pești. Mai mult, muzica ambientală imită zgomotele subterane. La un momentdat chiar te poți simți prea în atmosferă și parcă ți-ai dori și un pic de liniște.



Poți vedea aici pești de tot felul, inclusiv puiuți de rechin, există un clasic tunel de sticlă pe deasupra căruia trec senine diverse viețuitoare marine. Mi-au plăcut mult și exponatele interactive: te poți juca de exemplu cu globul pământesc, monitorizând diverși parametri cum ar fi stratul de ozon sau nivelul de CO2 în orice puncte de pe glob.
De asemenea, mi-a plăcut filmul despre modul în care poluarea afectează oceanele și despre rolul pe care noi, oamenii, îl avem în reducerea nivelului de poluare. De altfel, am reîntânit același subiect mai peste tot în Malta: la Mediterraneo, în Valletta, în Popeye Village – semn că pentru maltezi poluarea oceanelor chiar este o problemă care îi preocupă. Și e și normal, fiind înconjurați de peste tot de apă.


Pe lângă partea de tip muzeu, complexul mai include niște restaurante, un loc de joacă tematic, foarte atractiv pentru cei mici și – pe timp de vară – niște fântâni interactive (după cum am citit). Pornind de la locul de joacă se poate merge pe promenadă sau chiar pe malul apei, întrucât peisajele sunt spectaculoase. Stâncile cu forme ciudate par mici insule invadate de apă și explorarea lor e o experiență cât se poate de interesantă.
Ta’Qali National Park – Attard
Ta’Qali National Park e un loc pe care îl recomand familiilor cu copii, pentru că în perimetrul său se găsesc două zone de maxim interes: BOV Adventure Park și Petting Farm.
BOV Adventure Park e o zonă destul de mare cu locuri de joacă, potrivite atât pentru cei mai mici cât și pentru cei un pic mai mărișori.
De la BOV Adventure Park se poate ajunge cam în 10 minute (de mers prin parc) în zona numită Petting Farm, unde dai nas în nas cu niște animăluțe foarte drăguțe, pe care le poți hrăni și mângâia: oițe, căprițe, o lamă, un măgar, pești și mulți, mulți iepuri de toate culorile și cu toate tipurile de blană.




Există automate cu mâncare specială, funționează cu monede de 20 de cenți. Am văzut afișe pe care scria că ar exista program de mângâiat în care îngrijitorii îți dau câte un iepure în brațe, dar când am fost noi nu era nimeni din staff pe acolo, așa că am văzut iepurii doar de la distanță.
Oricum, e super drăguț locul, ne-au amuzat în special căprițele, care sunt foarte prietenoase și super pofticioase.
Sliema – Promenada Walk
Noi am fost cazați în Sliema, așa că ne-a venit la îndemână să explorăm faleza de aici. Promenada Walk e o zonă pietonală ce se întinde de-a lungul coastei, are vreo 2-3 km, și e presărată cu mici atracții care fac timpul să se scurgă mai plăcut.
Ba un fost fort, ba o grotă săpată de ape, ba… un rai al pisicilor.
Da, ați citit bine. Pe Promenada din Sliema se găsește parcul numit Independence Gardens. Nu știu dacă numele vine de la vreun eveniment istoric sau doar de la multitudinea de feline care par că și-ar fi găsit aici în parc independența. Oricum ar fi, te simți înconjurat de pisici, care mai de care mai mare și mai .. ghifuită.



Valletta
Vizitarea orașelor n-a fost numărul 1 pe lista noastră de obiective, pentru că am preferat albastrul mării și vedele cactușilor în detrimentul aleilor pietruite și labirintice care par să caracterizeze orașele istorice ale Maltei.
Totuși am stat aproape jumătate de zi în Valletta, plimbându-ne pe străduțe și ascultând povești despre istoria locului.


Valletta e un labirint de străduțe care urcă și coboară, ceea ce poate fi cam solicitant pentru un copil. Dar de-a lungul falezei lucrurile stau altfel. Noi ne-am plimbat pe străduțe, apoi de la War Museum până spre Upper Barakka Gardens.
Grădinile cu pricina sunt de fapt o oază foarte mică de verdeață, dar atracția locului e că de aici se trag salve de tun de 2 ori pe zi, la 12 și la 16, în fiecare zi mai puțin duminica. Noi nu știam, am ajuns în oraș duminica, deci ghinion. Mi-ar fi plăcut să surprind momentul.



Un alt loc interesant pe care l-am descoperit în Valleta a fost Malta Experience – un soi de cinematograf care îți prezintă istoria tumultoasă a insulei, de la începuturi până în prezent. Filmul durează 45 de minute și e urmat de un tur ghidat a ceea ce se cheamă astăzi Sacra Infermeria – spitalul în care erau îngrijiți atât bogații cât și săracii în vremurile de demult. A fost foarte interesantă prezentarea și nu mi-a părut rău de cei 16 euro cât a costat această Malta Experience. Cumva te ajută să pleci cu ceva de acolo, să pui lucrurile în context, să înțelegi de ce atâta piatră și atâtea ziduri.
Sâmbata de la 10 am înțeles că există și un Free Walking Tour în Valletta, cred că ar fi o investiție bună de timp.
Esplora Interactive Science Centre
Cunoșteam conceptul de Science Museum din alte orașe europene, cel mai recent vizitat fusese cel din Viena. Nu aveam mari așteptări de la cel din Malta, dar am avut o surpriză foarte plăcută.


Esplora e un loc unde poți petrece 2-3 ore fără să te plictisești, fie că ești cu copilul, fie că nu 🙂 Sunt foarte multe exponate interactive, poți face experimente de fizică, poți alerga pe clapele unui pian uriaș, te poți distra în camera oglinzilor și multe altele. Multe exponate mi s-au părut mult mai ingenioase decât cele văzute în Viena.
În plus, din grădina ce înconjoară complexul se vede foarte frumos Valletta.
Intrarea costă 6 euro pentru adulți și 4 pentru copii. Mai multe detalii – pe site-ul muzeului.
Playmobil Funland
Un alt punct de atracție pentru micii turiști îl reprezintă Playmobil Funland – un loc de joacă tematic, atât cu zonă de exterior cât și cu spațiu generos în interior.
Dacă sunteți fani Playmobil, e păcat să-l ratați. Dacă sunteți deja la nivelul Lego, deh… Playmobil nu e Lego. Dar locul de joacă de afară e foarte simpatic.



Intrarea costă 2,80 Euro pentru copii și 1,5 pentru adulți. Prețuri actualizate și program – aici.
Tot ce n-am apucat să vedem în Malta
N-am apucat să mergem pe cealaltă insulă, Gozo, pe care am înțeles că se pot face niște tururi foarte spectaculoase, atât cu mașina cât și cu barca.
N-am reușit să vedem Blue Grotto – o grotă care se vizitează cu bărcuța mică, dar în ziua când am fost noi pe acolo nu se putea, din cauza nivelului mării considerat neprielnic. Totuși zona e foarte frumoasă chiar și de pe pământ.

N-am apucat să mergem în Mdina, celălat oraș istoric al Maltei, unde ne-ar fi așteptat alte străduțe labirintice. Mai mult, am fi putut merge pe urmele actorilor din Games of Thrones, întrucât acolo s-au filmat scenele din King’s Landing.
N-am apucat să vizităm muzee 🙂 Bine, nici nu ne-am propus, dar ar fi fost o soluție de rezervă în cazul în care ploaia ne-ar fi deranjat.
Mașină închiriată sau transport în comun?
Dacă ești sau călătorești împreună cu un șofer experimentat, care nu se teme să experimente volanul pe partea dreaptă, atunci mașina reprezintă o soluție foarte flexibilă. Economisești timp, îți faci singur programul, ajungi oriunde vrei. În extrasezon s-a circulat foarte bine, n-am stat la cozi, dar nici n-am mers cu mai mult de 70km la oră. Multe curbe, străduțe strâmte, distanțe mici. Timpul maxim petrecut în mașină între 2 puncte a fost de 40 de minute. Am găsit peste tot loc de parcare gratis, n-am plătit taxe pe nicăieri, am consumat foarte puțină benzină.
În sezon, nu cred că mașina e o soluție prea bună, mă aștept să fie foarte aglomerat. În plus, există multe linii de autobuz care par că circulă bine. Mai e și varianta hop-on hop-off, mai sunt și circuitele organizate de diverse agenții locale de turism. Deci soluții sunt, clar nu depinzi de mașină.
În loc de concluzie
Malta a fost pentru noi o gură de aer proaspăt și o recomand în extrasezon familiilor cu copii. Sunt destule activități potrivite, kid-friendly. Eu personal aș reveni și în sezon, în ciuda plajelor stâncoase. Poate într-un episod viitor 🙂
Vacanțe inspirate!
Dacă te pasionează călătoriile, te-ar putea interesa și…
Foarte fain, mulțumim!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu drag!
ApreciazăApreciază