Cum am aplicat metoda KonMari pentru a-mi elibera și organiza casa

Perioada pandemiei ne-a oferit un neașteptat de mult timp … petrecut în casă.

Așa că am fost cu toții nevoiți să ni-l umplem cu tot felul de activități: unele creative, altele de natură practică, fiecare cum s-a descurcat 🙂 În ceea ce mă privește, am privit perioada de lockdown din primăvară ca pe o oportunitate de a pune în practică ceea ce tocmai citisem în Magia Ordinii.

Pentru cine nu e auzit de Magia Ordinii – Senzaționala metodă japoneză de a-ți elibera și organiza casa, o să menționez că e scrisă de o japoneză extrem de carismatică, Marie Kondo. Cartea prezintă, pas cu pas, o metodă neobișnuită de a-ți face curat în spațiul pe care îl deții. Textul e hilar pe alocuri, parcă nu-ți vine să crezi că există în lume vreo persoană care poate proceda așa. Asta m-a și făcut să o caut pe YouTube pe celebra autoare și am descoperit o ființă gingașă, cu gura până la urechi, desprinsă parcă din povești:

Mai mult, Marie Kondo e prezentă și pe Netflix, în mini-seria Tyding Up with Marie Kondo. Garantez că un singur episod e suficient de educativ, ca să nu mai zic că e fascinant să vezi câte lucruri pot strânge americanii într-o viață 🙂

Iată, pe scurt, planul de acțiune propus de Marie Kondo pentru a-ți reorganiza casa:

1. Împarte lucrurile din casă în 5 categorii mari

Cele 5 categorii propuse de Marie Kondo sunt:

 • haine & încălțăminte
 • cărți & reviste
 • documente (acte, cursuri vechi, certificate de garanție, facturi, etc)
 • obiecte diverse (lucrurile din bucătărie, din cămară, cosmeticele din baie, trusele de scule, jucării, etc)
 • lucruri cu valoare sentimentală (cutia cu scrisori, suveniruri, amintiri din copilărie, etc)

Dintre acestea, cea mai voluminoasă categorie este cea a hainelor. De aceea ni se sugerează cumva să începem cu greul și să terminăm cu ce e mai ușor, deși eu aș obiecta puțin, pentru mine cea mai grea categorie a fost cea a obiectelor diverse. Voi detalia mai târziu de ce.

2. Scoate toate obiectele dintr-o categorie din dulapuri și sertare și pune-le în mijlocul casei

Da, ai citit bine. Sună apocaliptic și nebunesc, dar garantez din experiență că această metodă chiar are un scop funcțional.

Varianta clasică ar fi să luăm sertar cu sertar și să rearanjăm lucrurile din interiorul lui. Doar că dezordinea nu vine din modul de așezare ci din cantitatea de lucruri (inutile) pe care le deținem. Așa că cel mai important este să le triem.

Și nu le putem tria cu adevărat până nu vizualizăm tot ceea ce deținem.

Poți începe doar cu hainele unui membru al familiei. Scoate-le de peste tot. Din toate dulapurile, sertarele, cutiile. Haine de iarnă, de vară, de plajă, de ski. Pune totul la grămadă, fă un pas în spate și respiră adânc. Dă-ți voie să fii șocat 🙂

(În imagine: un caz real din seria de pe Netflix. În spatele doamnei – muntele ei de haine, care aproape atinge tavanul 🙂

După momentul de șoc, fă-ți curaj și împarte hainele pe sub-categorii: tricouri, pantaloni, fuste, șosete, costume de baie, etc.

Apoi ia fiecare categorie în parte, vezi câte exemplare măsoară colecția și treci la pasul 3 prezentat în cotinuare, apoi repetă cu celelalte sub-categorii… și cu ceilalți membri ai familiei.

Eu de exemplu am avut surpriza să constat că am vreo 40 de tricouri, 15 perechi de dresuri, 8 perechi de blugi + alte 10 perechi de diverși pantaloni… ca să dau doar câteva exemple. Și cu toate acestea, mereu aveam impresia că n-am destule haine. Poate pentru că din cele 40 de tricouri … purtam în mod constant doar 5 ?

Iată aici un instantaneu din arhiva personală – pasul de organizare a hainelor copilului….

… sau mormanul de rucsaci și ghiozdane pe care le aveam prin dulapuri. Din care, realist vorbim, folosim mereu aceleași 2-3 exemplare 🙂

Și aici trecem la pasul 3:

3. Triază: aruncă, donează, păstrează

Să luăm de exemplu cele 40 de tricouri. Le vom împărți în 2 categorii mari, lăsând deoparte orice sentimentalisme: tricouri pe care le-am purtat în ultimul an vs tricouri pe care nu le-am purtat. Probabil prima categorie va rămâne cu 25% din total, după cum ziceam.

Tricourile nepurtate nu-și vor mai găsi locul în noua casă organizată. Așa că le vom da deoparte și le vom separa în tricouri pe care putem să le donăm/duce la reciclat și tricouri pe care le vom arunca.

A duce lucrurile nepurtate în podul bunicilor, în ideea că poate ne vom reîndrăgosti de ele cândva, nu este o opțiune. Vom da lucruri doar oamenilor care au cu adevărat nevoie de ele și le vor folosi.

Am menționat împărțirea fără sentimentalisme. Asta înseamnă că argumente de genul nu l-am purtat niciodată, dar e cadou de la nașa nu-și au locul aici. Proveniența nu contează, considerăm totul alb sau negru.

4. Depozitează fiecare lucru la locului lui

După ce terminăm de triat o categorie mare de obiecte, următorul pas e să punem înapoi în sertare și dulapuri obiectele pe care am decis să le păstrăm.

Metoda Marie Kondo propune să decidem un loc care va fi casa fiecărei sub-categorii de obiecte. De exemplu, dacă ne gândim la haine: șosetele doar într-un anumit sertar, tricourile într-un alt sertar, și așa mai departe. Dacă punem la loc jucăriile: păpușile în cutia lor, jocurile de îndemânare în cutia lor. Cosmeticele: șampoanele într-o parte, cremele în alta, s-a înțeles ideea.

Depozitarea hainelor este un capitol la care Marie Kondo vine din nou cu o abordare inedită. Ea propune înlocuirea stilului clasic de împăturile, în care tricourile stau unul deasupra celuilalt, cu o variantă… pe verticală. O să las pozele și materialul video de mai jos să vorbească de la sine.

(Vedere de sus asupra unui sertar cu tricouri. Ele nu stau unul peste altul, ci unul lângă altul)
(Prosoape aranjate pe verticală, nu unul peste altul)
(Sertarul cu sosete, dresuri, lenjerie al fetitei)
(Tot dulapul fetitei, exemplu de cum stau mai nou perechile de pantaloni)

Și cel mai bizar – acceași metodă se aplică și la șosete. Ele nu vor mai sta ca niște rotocoale, unele peste altele, ci ca niște soldăței, în linie.

Deși pare ciudată, această metodă are avantajele ei, pe care – după câteva luni de aplicare – le recunosc și eu:

 • îți vezi toate hainele care aparțin unei categorii dintr-un foc, deci ai șansa să porți tot sau să găsești mult mai rapid ceea ce cauți
 • hainele nu mai fac acele cute de împăturire foarte pregnante pe care le vezi uneori la „tricoul de la baza teancului”, pentru că nu mai au greutate deasupra
 • estetic, imaginea finală e mai ordonată și se păstrează în timp, pentru că atunci când ei ceva nu deranjezi nimic altceva de la locul lui.

Categoria obiectelor diverse – cea mai solicitantă

Pentru mine, cel mai dificil a fost să triez jucăriile. Pentru că acolo, evident, intervine multă încărcătură emoțională din partea copilului. Ce a funcționat la mine a fost să explic clar că nu mai avem loc pentru jucării noi și că ceea ce alegem să punem deoparte va ajunge ori la alți copii, ori se va recicla pentru a fi transformat în ceva nou. Olivia a fost înțelegătoare și am triat până la urmă foarte eficient toate jucăriile. Și aveam muuuulte.

Pe locul 2 la capitolul dificultate mi s-au părut a fi obiectele diverse din bucătărie. Oale, cratițe, farfurii, căni, diverse dispozitive… e incredibil câte se pot aduna în timp, ocupându-ne dulapurile și dând senzația de lipsă de spațiu. Nu, nu spațiul e problema, ci faptul că încerci să îngrămădești în el 10 oale, din care le folosești mereu pe aceleași 2. Așa că am redus drastic inventarul. Sincer, după ce treci de categoria de haine, la restul pacă nu te mai codești atât de mult dacă să le dai sau nu. Doar că în bucătărie sunt multe și diverse și e tentat să aplici principiul „dar nu se știe când îmi trebuie”.

O altă sub-categorie provocatoare este cea a cablurilor și a electronicelor învechite. De-a lungul anilor, în casă se adună o grămadă de cabluri și de gadgeturi, pe care le folosești când sunt noi, apoi le uiți prin niște sertare. Mai rău, nici măcar nu sunt toate la un loc. O să găsești probabil astfel de mărunțișuri și în birou, și în noptieră, și în sertare prin sufragerie, ba chiar și într-o cutie pe balcon. Le păstrezi pentru că poate îți vor trebui. Realitatea e că și atunci când ai cu adevărat nevoie, e așa de greu să le găsești încât e mai simplu să cumperi un cablu nou. Așa că: păstrează un singur cablu din fiecare tip și pune într-o sacoșă de dus la reciclat tot ceea ce e în plus.

Cât durează să aplici și cât persistă metoda Marie Kondo?

Dacă te tentează să încerci și te gândești că o jumătate de zi e suficientă, lucrurile nu stau chiar așa.

Da, să faci curat în niște sertare, cu varianta clasică, ar putea dura o oră-două.

În varianta asta, durează 1-2 săptămâni, depinde cât de adânc vrei să aplici metoda. Eu știu că m-am ocupat de asta o săptămână întreagă, în fiecare seară după birou + tot weekendul. Dar era lockdown, nu e ca și cum aveam multe alte activități 🙂

Încă mai am categorii de obiecte pe care nu le-am atins și pentru care trebuie să-mi fac curaj. Partea bună e că reorganizarea făcută în martie 2020… persistă și în ianuarie 2021. Șosetele mele încă stau ca soldățeii în sertarul lor și chiar îmi face plăcere să le privesc. (Să nu comentăm ciudățenia acestui fapt, ok? 🙂 ).

În concluzie, după 10 luni de la marea re-organizare

Metoda propusă de simpatică japoneză e una care pledează pentru stilul minimalist.

Cel mai important aspect este să înveți să arunci, și făcând asta o dată te vei gândi de 10 ori înainte de a face noi achiziții. Iar asta duce la rezultate pe termen lung.

(Sursa foto)

7 gânduri despre „Cum am aplicat metoda KonMari pentru a-mi elibera și organiza casa

Adăugă-le pe ale tale

 1. Eu am cartea „Cum să ai loc în casă”, nu m-am încumetat încă la a aplica mai nimic, dar sora mea chiar și-a organizat spațiul.
  Acum că mă mut, am de gând să-mi sortez foarte bine lucrurile, să dau multe dintre haine mai ales.

  Foarte util articolul!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Da, cred ca momentul mutarii chiar e unul propice pentru a te debarasa de tot ceea ce nu-ti mai trebuie cu adevarat. Macar pentru a cara mai putin, daca nu din alte considerente 🙂
   Multe bucurii in casuta noua!

   Apreciază

  1. Stiu, stiu, iti trebuie o doza buna de motivatie sa te apuci de reorganizat :d Dar iti doresc sa o gasesti, pentru ca rezultatul final chiar e mai linistitor. Multumesc pentru vizita!

   Apreciază

  1. Un an minunat și tie, Roxana!
   Atunci poate te-ar ajuta chiar să te uiți la mini-seria de pe Netflix pe care am mentionat-o in articol, daca ai acces. Stiu ca e un episod cu un spatiu super-mic si foarte aglomerat, cred ca poti gasi acolo niste idei concrete aplicable in cazul tau.

   Apreciază

 2. Recomand si documentarul Minimalist – less is now in care dadeau exemplul urmator: pune toate lucrurile in cutii si scoate-le doar pe cele de care ai nevoie si vei vedea cu cat de multe ramai in cutie.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: