Experimente și activități cu gheață pentru copii

❄️ Fie vară, fie iarnă, copiii sunt fascinați de gheață. Pe unii îi duce cu gândul la înghețată, pe alții la patinoar și săniuș. Ambele extreme înseamnă același lucru: distracție!

Așa că azi vă invit să ne jucăm împreună cu gheața, printr-un nou set de activități și experimente pentru copii!

1. Vânătoare de comori în gheață

Această activitate a fost inspirată de una dintre cărțile preferate ale Oliviei din colecția Usborne, Our World, în care se prezintă la un momentdat o poză cu oameni forând în zăpadă și descoperind mici comori, numai bune de expus într-un muzeu.

( 🛒 Cartea aceasta genială se poate găsi, online, pe Cărturești sau Libris )

Zis și făcut, am încercat să reproduc și eu aceeași situație, la scară mult mai mică.

Pentru această activitate avem nevoie de:

 • un recipient de sticlă care să nu plesnească la temperaturi mici
 • diverse jucării, frunze sau mărunțișuri adunate de prin casă
 • apă
 • o noapte de îngheț

Pregătirea activității trebuie făcută cu o zi înainte, dar e super simplă: se pun într-un castron tot felul de mărunțișuri, se umple cu apă și se bagă la congelator. Cu cât mărunțișurile sunt mai variate, cu atât surpriza copilului va fi mai mare. Eu am folosit doar niște figurine de prin casă, o floare de garoafă și niște frunze, dar se pot îngheța și biluțe colorate, mici bijuterii – după imaginația fiecăruia.

Când preparatul e suficient de înghețat – recomand o noapte de odihnă – copilui îi este înmânat titlul de explorator polar, precum și misiunea importantă de e săpa în gheață și de a salva comorile ascunse acolo.

Metodele prin care poate face asta sunt multiple:

 • prin expunere la soare
 • prin împrăștiere de sare pe deasupra
 • prin scufundare în apă caldă
 • prin forare cu furculița

Copilul va avea ocazia să testeze cu forțe proprii ce funcționează și ce nu, ce metodă e mai eficientă și – dincolo de cunoștințele noi – se va distra maxim ori de câte ori va extrage vreun obiect din pântecele bucății de gheață.

2. Pictură cu sare pe suprafețe înghețate

Sarea devine un fir roșu al acestei serii de activități, că doar nu degeaba se împrăștie iarna sare pe asfaltul înghețat.

Pentru această a doua activitate, e nevoie din nou de ceva gheață formată peste noapte, în orice recipient e mai convenabil, de sare grunjoasă și de colorant alimentar, pentru impresia artistică.

Primul pas – copilul e lăsat să coloreze sarea după bunul plac, jucându-se cu tuburile de colorant alimentar pe care le are la îndemână. Procedura e foarte simplă: se toarnă câțiva stropi peste sare și se amestică cu o linguriță.

Apoi, îl rugăm pe cel mic să împrăștie sarea colorată pe suprafața gheții, într-un strat generos, ca și cum ar picta ceva. Poate face un steag, poate face un model mai abstract, important e să îmbine culorile.

Surpriză (sau nu 🙂 ), sarea va topi gheața destul de spectaculos, iar culorile își vor croi drum prin blocul de gheață, asemenea stalactitelor de prin peșteri. Bun prilej pentru a vorbi și despre alt fenomen interesant, nu-i așa?

3. Gheață topită în pahar, sau cum să faci o altfel de limonadă

Al treilea experiment de astăzi aduce din nou în prim plan gheața și sarea. De data aceasta, vom crea gheață colorată de la bun început și vom urmări modul în care ea se topește scufundată în 3 tipuri de lichid.

Ca pregătire, am pus la congelator peste noapte niște apă cu colorant, în recipiente diferite. Am obținut 3 forme rotunjoare tare arătoase, dar cred că niște cubulețe mai mici ar fi și mai potrivite pentru mânuțe mici.

Am pregătit apoi 3 pahare, marcate cu simboluri diferite, astfel:

 • un pahar cu apă rece
 • un pahar cu apă caldă
 • un pahar cu apă rece în care copilul e invitat să dizolve și să amestece sare

Scopul experimentului este de a scufunda bucățelele de gheață în fiecare pahar în parte și de a observa ce se întâmplă.

În care pahar se topește gheața mai repede? De ce?

Ce se întâmplă cu culoarea din gheață? Se amestecă cu apa ? Colorează tot paharul? Și, acolo unde nu face asta, de ce?

Recunosc, și pentru mine a fost o surpriză ce s-a întâmplat în paharul cu sare și am încercat să îmi explic fenomentul. Și uite-așa am ajuns împreună cu Olivia pe wikipedia, citind despre păturile de apă din Marea Neagră, cu salinitate diferită, despre viețuitoarele care trăiesc acolo și…

Ups…. spoiler alert! 🙂


Cam acestea au fost experimentele noastre cu gheață, perfecte pentru o zi caniculară de vară sau pentru o zi de iarnă în care zăpada încă se lasă așteptată. Sunt foarte ofertante din punct de vedere al informațiilor care îi pot fi transmise celui mic, dar și foarte distractive. Cel cu vânătoarea de comori, de exemplu, are potențial să țină copilul ocupat o oră-două, că doar gheața nu se topește chiar așa ușor 😉


Pentru mai multe experimente similare, împreună cu explicațiile lor științifice, recomand o carte plină de idei simpatice:

🛒 Experimente incredibile cu reacții chimice (editura DPH)

Distracție plăcută!

Dacă vrei să încerci și alte activități similare îți recomand și acest articol:

➡️ Experimente și activități pe bază de lapte, pentru copii curioși

15 gânduri despre „Experimente și activități cu gheață pentru copii

Adăugă-le pe ale tale

  1. Știu ce zici, dar nu se lasă cu mizerie. Dacă toată operațiunea se desfășoară pe o tavă, în bucătărie, nu prea ai ce să murdărești. Doar speli tava la final și gata.

   Apreciază

  1. Sunt faine și pentru adulți 🙂 Pregătesc un nou set de experimente despre densitate, acelea chiar că-s interesante și pentru noi, oamenii mari.

   Apreciază

 1. Eu vă admir mult pe voi, părinții din ziua de azi. Eu n-am copii, dar mă uit la părinții din jurul meu și mă bucură enorm implicarea lor, faptul că, în sfârșit, există aceste generații de părinți care au grijă de toate nevoile copiilor lor și care se străduiesc să îi educe prin joc, cu multă blândețe. S-ar putea, ca după mulți ani, să avem în viitor niște generații de adulți întregi pe dinăuntru care să nu mai aibă atâtea lipsuri și atâta nevoie de terapie pentru a-și vindeca traumele din copilărie așa cum avem nevoie mulți dintre noi.

  Nu mă pricep la jocuri cu gheață, dar thumbs up pentru tine, mom!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Cred că mulți dintre părinții care fac astăzi astfel de activități, le fac și dintr-un motiv parțial egoist: pentru că ei n-au avut parte de așa ceva. Eu sunt fascinată de cât de interesante ar fi putut fi orele de chimie, de exemplu, cu abordarea potrivită. Și cum în continuare nu s-a schimbat mare lucru în învățământ din acest punct de vedere, incerc să cultiv uimirea … acasă.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: