Despre o vizita cu cei mici la Salina Turda

Am fost de curand in formatie completa la salina Turda si am incercat sa sumarizez aici cateva impresii si informatii pe care le consider utile.

Perioada optima pentru vizita

In primul rand, noi am fost in iunie, in plina canicula, ceea ce NU as mai recomanda si altora. Mi-ar fi placut sa-mi fi spus si mie cineva ca nu e o idee buna, inainte de a ajunge acolo 🙂 Asta pentru ca temperatura din salina, constanta pe tot timpul anului, e de 10-12 grade. Iar cand afara sunt 35, trecerea de la vara la toamna si inapoi la vara, in decurs de doar cateva ore, te moleseste complet adult fiind, de copil nu mai vorbesc. Deci cred ca perioada optima de vizitat salina ar fi primavara sau toamna, cand diferenta de temperatura dintre interior si exterior nu e foarte mare si nu e nici nevoie sa te imbraci/dezbraci pe holuri. Apropo de imbracat, nu e chiar de geaca in interior. Chiar daca sunt 10 grade si un aer cam umed, nu adie nici un curent de aer, asa ca un hanorac si o gecuta subtire sau o vesta ar trebui sa fie suficient de ok pentru 2-3 ore. Mai erau prin salina copii cu fes – nu cred ca e cazul, nu se misca niciun fir de par.

Indicatii terapeutice

Am vazut ca multi parinti isi pun intrebarea daca e prea devreme sa mearga cu copilul la salina si cat trebuie sa stea in interior, in functie de varsta acestuia. Parerile par sa fie impartite: unii nu recomanda mai mult de 30 de minute sub 1 an, altii spun ca e ok sa stai 2 ore chiar daca cel mic are 6 luni. Ceea ce mi se pare mai important si nu stiam (am auzit in salina de la o doamna care s-a prezentat ca medic pediatru) este ca indicatiile terapeutice difera in functie de tipul salinei. Cea de la Turda este o salina umeda, recomandata pentru aerosoli in cazul copiilor care racesc des, au polipi, astm sau alte afectiuni din gama asta, dar nerecomandata celor cu fond alergen. In schimb, salina de la Praid este o salina uscata si ar fi mai indicata celor care nu vor sa isi asume probabilitatea mica de a li se declansa vreo alergie.

Atasez in continuare si panoul de la intrarea in salina, care de altfel vine usor in contradictie cu ceea ce am scris mai sus si cu informatiile care se gasesc pe internet. Asa ca cel mai bine, zic eu, ar fi sa existe o discutie cu pediatrul copilului inainte de o vizita la salina, mai ales daca e foarte mic.

DSC_0348.JPG

Program si preturi

Programul salinei e de 9-18, iar intrarea costa 20 de lei pentru adulti si e gratuita pentru copiii sub 3 ani. Parcarea este 5 lei pe zi, iar activitatile din interior costa si ele cam 5-10 lei. Ca idee, noi in prima zi am cheltuit 75 de lei, dupa cum urmeaza: 45 intrare+parcare, doua ture cu roata cea mare din interior in formatie completa (4 x 5 lei), pista de minigolf inchiriata pentru 30 de minute (10lei)

Lista completa de preturi si facilitati se gaseste aici.

Ce poti face inauntru?

O vizita de 2-3 ore e optima pentru a nu se plicti copilul. Recomand intai o vizita a camerelor de deasupra (inainte de a cobori cu liftul), pentru ca aerosoli sunt si acolo si exista cateva lucruri foarte interesante de vazut de-a lungul culoarului principal. Pe locul 1 in top as mentiona camera ecourilor, in care cel mic se va amuza cu siguranta sa isi strige numele si sa il auda repetat de „peretii” camerei.

Coborarea in mina Rudolf, cea cu roata mare pe care o vedem prin poze, se poate face fie cu liftul fie pe scari. Pentru copii, recomand clar liftul. Scarile sunt destul de inguste si insumeaza 13 etaje, asa ca cel mai probabil cel mic o sa vrea in brate mai deveme sau mai tarziu. In lift incap 7-8 persoane si durata de coborat+intors e cam de 3 minute. Noi n-am prins cozi prea mari, nu cred sa fi stat mai mult de 10 minute.

In mina Rudolf iti poti petrece timpul astfel:

  • admirand peisajul sau o expozitie de fotografie
  • la locul de joaca pentru copii, suficient de bine dotat, dar nu foarte mare si probabil usor supraagomerat in perioada mai de varf a anului
  • dand ture cu roata
  • jucand ping-pong, mini-golf, mini-bowling, biliard.

Pentru cei mici spre foarte mici, probabil ca doar locul de joaca si roata vor prezenta un real interes.

DSC_0291

DSC_0289

DSC_0294

Din mina Rudolf se coboara cu alt lift sau pe alte scari spre mina Terezia (de aici e poza celebra si SF-style care se regaseste pe toti magnetii suvenir). Aici mie sincer mi s-a parut putin cam intunecat pentru cei mici. Te poti plimba cu barca pe lac, dar mie una nu mi s-a parut prea atragatoare ideea de a da din vasli pe o apa intunecata, intre niste pereti negri. Poate-s mai claustrofoba de fel, sau o fi o chestiune de gust 🙂

Ce poti face in si pe langa Turda?

Cum in salina nu poti petrece prea multe ore, apare intrebarea ‘ce facem dupa?’. Sincer, in Turda nu sunt foarte multe variante pentru petrecerea timpului liber, si cele care sunt nu sunt foarte umbroase. Dar la 30-40 de minute de mers cu masina se poate ajunge la Cascada Ciucas, Cheile Borzesti si Cheile Turzii. Nu am mai ajuns acolo, asa ca scriu doar din citite: pare frumos, dar in egala masura pare putin accidentat in ideea in care se merge cu copii mici. Mai multe detalii si poze am gasit aici. De asemenea, Clujul e suficient de aproape. Noi am fost in Parcul Central care are niste locuri de joaca foarte dragute si un lac mare pe care te poti plimba cu o barca-masina. Gradina Botanica e si ea frumoasa si racoroasa, potrivita pentru o zi de vara.

DSC_0312

DSC_0361

Sunt si doua gradini zoologice in zona: una in comuna Ciurila, langa Cluj – Moara de Vant – si una in Targu Mures , foarte laudata dar mai departe de Turda. N-am reusit sa ajungem la niciuna din ele, din cauza nesuprapunerii programului nostru de somn cu programul de vizite 🙂 Asta e, data viitoare.

Pentru cei care se mai entuziasmeaza gasind pe internet complexul Pony-Park din cheile Turzii – sorry, dar s-a si inchis de ceva vreme.

Cam atat deocmandata, mai completez cu cateva poze pentru inspiratie. Sper sa ajute!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: