Nu cred că există loc din București care să nu poarte intr-un fel sau altul amprenta nevoii de puțuri. Nevoie care, cel puțin pentru mine, reprezintă un mister total.
Pe stâlpii de la metrou, pe stâlpii de electricitate, la avizierul blocului, pe reclamele din stradă – oriunde te-ai uita, e imposibil să nu-ți sară în ochi clasicul anunț, printat alb-negru pe o foaie A4, „Forez puțuri”. Bineînțeles, cu diverse variante de text, în funcție de imaginația prestatorului de servicii.


Încercând să mă documentez cât de cât pentru acest text de maximă profunzime, am apelat la internet. Și nu mică mi-a fost mirarea constatând că oamenii nu își caută săpătorul de puțuri doar pe stradă, ci și online. Există, astfel, o puzderie de site-uri dedicate acestei nevoi. Ba, mai mult!, există chiar și un portal: http://www.vreau-put.ro/ , care din cate înțeleg e un agregator al ofertelor de puțuri disponibile pe piață.
Această descoperire m-a dat peste cap. Totuși, după ce am reflectat puțin, oferta online mi se pare naturală. Dacă am nevoie de un puț, caut! Ceea ce nu înțeleg însă de nicio culoare e oferta agresiva de pe stradă. Nu e ca și cum stau la semafor, văd afișul cu „Sap puțuri! Promoție!” de pe stâlpul din dreapta și-mi zic: „hmm, hai că parcă ar merge și la mine unul, daca tot e ofertă și mi-a ieșit anunțul in cale…”.
Ce-mi scapă?
Hai sa vedem ce zic experții. Să începem cu începutul: Când avem nevoie de un puț?
Înainte de a demara construcţia unei case, trebuie să vă asiguraţi că aveţi acces la reţeaua de apă. Dacă nu aveţi şi vreţi totuşi să vă ridicaţi casa acolo,soluţia este forarea unui puţ pentru a folosi apa din pânza freatică.
(Sursa)
Ok, deci am nevoie de un puț dacă îmi construiesc o casă în extravilan, presupun. Concluzia ar fi că dacă există ofertă, există și cerere, deci mare parte din bucureșteni stau de fapt la Cuca Măcăii. Pardon, n-am ales bine, Cuca Măcăii e cu siguranță racordată la rețeaua de apă. Atunci probabil că stau sau visează să stea în câmp.
Bun, am găsit un om care ar avea nevoie de un puț! Cine il sapă? Pai floare la ureche, omul cu nevoia iese pe stradă, alege un stâlp la întâmplare, și sigur găsește o ofertă. Numai că….
Cei care caută firme în domeniu nu trebuie să se bazeze pe primul anunţ pe care-l văd pe un stâlp. „Banii este bine să fie plătiţi în tranşe. După ce a săpat jumătate din puţ şi eşti sigur de calitatea lucrării, plăteşti şi restul etapei, urmând ca suma totală să fie achitată la încheierea lucrărilor”, sfătuieşte şi Gavrilă (administratorul unei firme de foraj)
(Sursa)
A, deci nu ne bazam pe anunțul de pe stâlp. Bine de știut.
Și atunci? De ce mai tapetam stâlpii cu hârtie?
Jur că aș vrea să văd niște cifre despre numărul de puțuri care se execută în București și despre eficiența afișelor de pe stradă, din punctul de vedere al micilor prestatori de astfel de servicii.
Nu de alta, dar cred sincer că orașul ar putea fi o idee mai frumos dacă ar dispărea toate aceste foi A4, printate și lipite fără noimă sau simț estetic și, zic eu, absolut inutil.
Hai, serios că fac statistică. E cineva care a văzut un astfel de afiș pe stradă și a pus mâna pe telefon?
Sorry pentru comentul lung dar pot deslusi cateva “insight-uri” despre puturi pentru ca imi voi face unul in urmatoarele 2 sapt la casa in constructie din Voluntari, Ilfov, la o aruncatura de bat din Bucuresti. Despre puturi:
1) put != fantana clasica de 1m diametru cat sa cada cineva in ea. Puturile din anunturi au diametre mici de 12cm ,14cm ,16cm cam pe acolo. De obicei nu o sa il remarci in curtea cuiva pentru ca sunt sub pamant in camine cu capac similare cu cele de canlizare. Traseul de apa de la ele intra direct in casa pe sub pamant pentru a evita inghetul.
2) au pompe submersibile electrice in fundul putului care imping apa din adancuri si sunt comandate automat de alte echipamente cand e nevoie de apa (cand se ridica un robinet spre exemplu). Mai mereu se folosesc echipamente de comanda cu buffere de cateva zeci – sute de litri pentru a nu porni/opri pompa prea des ci doar de cateva ori pe zi.
Motivele nevoii de puturi:
1) Putul poate pompa din adancuri chiar si zeci de metri cubi de apa pe ora, apa care nu costa bani (platesti curentul pompei dar e neglijabil ca pompa nu porneste decat de cateva ori pe zi si merge cel mult cateva minute daca ai bufferul mentionat). Eu la garsoniera am dat si 10-12 RON / m3 de apa rece. Daca ai gradina la casa poti consuma si 40-50 m3 pe luna. Recent am fost in dristor la cineva care are casa aproape de metrou si si-a forat si put desi e legat la retea pentru a folosi apa in voie in gradina. In cazul meu nu nu e vorba de gradina ca am teren mult prea mic dar nu am optiuni si de aici putul :). Ai spune ca nu e posibil la teren de 100-150 EUR/mp dar asa este.
2) Pentru anumite business-uri in domenii care au nevoie de apa in cantitati mari poate fi foarte “cost-effective” sa mergi pe put cu debit mare decat sa platesti la m3.
3) Esti complet independent cu put dar partea neplacuta e ca trebuie sa ai grija sa analizezi apa si sa folosesti filtre corespunzatoare, dedurizatorde obicei.
4) Multe localitati din Ilfov (chiar la o aruncatura de bat de Bucuresti gen Bragadiru, Stefanestii de Jos, Voluntari etc) au retea de apa doar pe strazile principale, nu si pe o buna parte din arterele adiacente. Companiile de apa nu considera mereu eficienta investitia extinderii pe strazi adiacente iar utilizatorii trebuie sa suporte cheltuiala extinderii in intregime, retea care ramane a companiei dupa punerea in functiune. Inclusiv spart asflatul, refacerea asflatului daca exista trebuie platite de client in astfel de situatii etc. Poate fi eficient doar daca finanteaza multi vecini toata treaba, astfel ca multi considera mai eficienta varianta putului.
5) Probleme juridice impiedica extinderea retelei. Eg: drumuri private car nu apartin primariei pentru ca nu sunt domeniu public.). Daca unul are teren liber, e nevazut de 5 ani si e plecat in America, iti iei gandul instant ca nu prea ai ce sa faci fara semnatura lui. In plus trebuie sa te ocupi de autorizatia de construire a extinderii retelei pe drum care are bineinteles costuri si dureaza.
Motivele ofertei agresive:
1) Forajul se face intr-o zi in majoritatea cazurilor la case mici si costa 120 RON + TVA / metru forat (cu materiale corespunzatoare). De obicei ai nevoie de minim 28-30m de foraj dar stiu si de foraje la 65 sau 100m deci doar forajul pleaca de pe la 4000 RON. Asadar tentant sa forezi o zi intreaga pentru acesti bani din care scazi bineinteles pretul materialelor, deplasarii, manoperei, probabil tot ramai cu un profit ok pentru o singura zi.
2) Daca ai curent la 400V ei pot veni cu un motor de foraj caz in care isi termina treaba in 6 ore. Si cu benzina termina destul de repede in general. Manual dureaza cel mai mult bineinteles.
3) Nu poti sti exact la ce adancime ai apa sau daca ai apa ok sub tine, dar orice metru forat se plateste. Daca nu gasesti apa in 50m si ii spui continua ca nu am sapat degeaba pana acum, el o face bucuros pentru inca 120 RON + TVA pe fiecare ml :).
Instalatiile cu put pot fi foarte high-tech si sunt departe de fantani clasice cum am aflat si eu pe pielea mea.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc pentru explicatiile detaliate si foarte bine structurate!. Argumentele financiare,in special, sunt cat se poate de convingatoare.
Intr-adevar, chiar daca ai acces la retea, daca ai nevoie de apa pentru udat gradina, poate fi mai convenabil pe termen lung sa-ti castigi independenta si sa investesti intr-un put. Daca n-ai acces si vrei apa cu care o sa faci mancare, de exemplu, da, cred ca se complica lucrurile, trebuie sa analizezi destul de bine ce caracteristici are panza freatica la care ai putea sa ajungi.
Una peste alta, oferta tot imi pare exagerat de agresiva. Inteleg ca e un business banos pentru cine face asta si poate unii chiar n-au alta modalitate de promovare. Dar zau ca imi pare ineficient. Am trecut azi pe langa un stalp pe care erau 3 foi diferite cu „execut puturi”, cu 3 numere de telefon. Atat, niciun alt detaliu. Ce faci, daca esti in cautare de asa ceva? Iei toate numerele la rand, suni, ceri oferte, faci comparatii? Sau tot pe net/pe la prieteni cauti recomandari?
ApreciazăApreciază
Eu caut pe net si fac comparatii in majoritatea cazurilor.
Nu am sunat la numere de pe stalpi pentru ca imi dau impresia de furnizori ieftini cu risc la materiale sau montaj indoielnice. Am sunat la un singur numar pe OLX totusi pentru ca pretul era sub piata si am vrut sa aflu de ce. Nu am mers nici pe recomandari pentru ca de multe ori in cazul meu au fost pe „cel mai ieftin” si se dovedea a fi fara respectarea normelor. Unii oameni vor pur si simplu cat mai ieftin fara sa investigheze.
Rareori mi se intampla sa gasesc vreo surpriza la o recomandare asa ca nu prea merg in directia asta.
M-am interesat (pe net) ce ar trebui sa aibe un put apoi am luat ca mai mereu top site-uri fancy(„foram oriunde si pana la 400m”, „foram si in varf de munte”, poze nice cu utilaje si echipamente, si detalii de etape ) si am cerut preturi si „m-am dus in jos” pana la site-uri mai obscure.
Preturile majoritatea s-au dus intr-o directie dar ca sa ma conving ca ala e pretul real, am sunat si la vreo 2-3 cu pret mic si am aflat ca pretul cel mic este cu teava de canalizare (portocalie) care pleaca de la vreo 8 RON / ml (nerecomandata pentru put ca nu e facuta sa stea la sute de metri adancime). Teava de put (albastra) are niste caracteristici speciale (rezistenta, microorganisme, rozatoare etc) si pleaca de la vreo 37 RON / ml si creste ametitor.
Asadar eram pregatit sa spun direct ca vreau teava albastra si altfel am discutat apoi. Intamplator vreau sa merg pe cineva cu „prezentarea mai slaba” pentru ca mi-a raspuns precis, punctual si rabdator la intrebari la telefon vreo 25 min pana m-a lamurit, ceea ce imi inspira incredere.
Nu am analizat mult problema ci am incercat sa fiu eficient. Am dedicat mai mult timp lucrurilor care costau mult mai mult la casa.
Legat de panzele freatice aici e interesant faptul ca se evita prima panza (7-11m adancime) considerata contaminata din cauza agriculturii. Astfel ca se foreaza mai adanc la a doua (28-32m) sau a treia panza (40+m). Cand se trece de prima panza se cimenteaza pentru a evita curgerea apei contaminate in cea de „sub ea” pe langa teava. (exista o metoda de a face ceva de genul si intre panzele 2 si 3). A doua iese buna la analize in general. A treia se pare ca e in unele zone sulfuroasa.
De cele mai multe ori un dedurizator e necesar (e cam mare, merge cu curent si cu sare), altfel calcarul afecteaza masina de spalat, boilerul si altele.
Eu astept sa forez, sa analizez apa si sa punem in proiect filtrele necesare in functie de apa.
Un dezavantaj ar fi ca depinzi de curent sa ai apa cu put. Curentul e singurul bransament pe care il am la casa si oricum depind de el.
Toate „jucariile” acestea ar face bine sa mearga cat mai mult fara sa se strice. 🙂
ApreciazăApreciază
Salut.
Vin cu cateva insight-uri dupa efectuarea forajului si punerea in functiune pentru a avea apa la santier.
Forajul a fost la 35m adancime la a 4a panza freatica si costurile au fost:
Foraj: 35 * 140 = 4900 RON
Pompa submersibila: 500 RON
Accesorii pompa submersibila: 500 RON
Deci pana acum au fost 5900 RON.
Debitul de apa al putului meu este foarte mare: peste 1L /secunda, 4 m3/h.
Voi mai investi in filtrare si stocare ceva bani (undeva la 1000-2000 EUR) pentru a avea apa buna de baut si la presiune si debit reglabile si astfel voi fi complet independent.
Am renuntat definitiv la ideea de a ma bransa si la sistemul de apa dupa ce am aflat recent ca in Voluntari sunt probleme cu presiunea in fiecare vara din cauza faptului ca majoritatea stau la case si isi uda gradinile cu apa de la robinet iar compania de apa face apel in continuu sa nu se mai faca asta 🙂
Prefer sa investesc in putul meu. 🙂
Numai bine.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc pentru informatii, Catalin!
Desi am scris initial deranjata de afisele care impanzesc tot orasul (deranj care inca persista 🙂 ), intre timp macar am inteles motivatia celor care le lipesc. Ma bucur ca s-au adunat aici si foare multe informatii de folos, sper sa ii ajute pe cei in cautare de astfel de solutii.
ApreciazăApreciază