Alintă-i pe cei dragi cu un suc 100% natural, în fiecare zi

articol-superblog

– O fereastră de motivație intrinsecă!

– Poftim?

-O fereastră de motivație intrinsecă. Asta-i tot ce trebuie să găsim pentru a convinge oamenii să consume din nou legume și fructe în stare crudă.

În grupul celor trei entuziaști s-a lăsat o liniște apăsătoare. Andrei și Ștefan o priveau mirați pe Oana, ai cărei ochi străluceau de nerăbdare. Buzele i se mișcau ușor, de parcă și-ar fi pregătit în tăcere argumentele, dar nu se hotăra încă să spună ceva.

Pentru Oana, selecția ei în trio-ul care urma să se ocupe de campania de promovare a obiceiurilor alimentare sănătoase era ceva ireal. Era pasionată de nutriție de când se știa, dar pasiunea i se ghicea doar în timpul liber, în bucatarie. Momentul de cotitură a fost într-o zi oarecare de joi cand fetița ei a întrebat-o din senin: „Mami, dar ce gust are copilăria?” Întrebarea a lovit-o drept in moalele capului.

Copilăria Oanei avusese gust de caise mâncate direct din copac, de roșii și castraveți ronțăiți în drum spre casă, înainte de a ajunge în salată, de semințe de floarea-soarelui cu miez lăptos și dulce, de pepeni zemoși și struguri parfumați.

Copilăria Oanei avusese gustul 100 % natural al grădinii bunicilor și-al livezii din spatele casei.

Dar copilăriile a căror poveste se scrie astăzi, printre blocuri? Ele ce gust mai au oare? Gândul că cei mici consumă astăzi mai mult chimicale și E-uri și mai puțin produse naturale a fost brusc insuportabil pentru Oana. Și-a amintit propunerea lui Andrei de a-l ajuta cu campania la care lucra, un proiect de mediatizare a beneficiilor consumului de fructe și legume, și a știut instant că nu are cum să stea deoparte.

fructe smoothie

Acum Andrei aștepta cuminte în sala de ședințe, iar alături de el Ștefan. Amândoi nutriționisti renumiți, implicați de ani de zile în studiul obiceiurilor alimentare ale românilor și la fel de îngrijorați ca și Oana în legatură cu trendurile lor culinare. Doar că Oana avea, astăzi, ceva în plus: o  idee.

-Eu cred că punem problema greșit, începu să le explice Oana. Vrem să-i spunem unui om „Traiește sănătos!” și sperăm ca el sa ne asculte, fără să știm nimic despre viața lui din acel moment. Dar e un joc de noroc. Singurul lucru care poate să funcționeze SIGUR e să ne adresăm cui e pregătit deja să ne asculte.

-Bine, dar cui?

– Din când în când, în conștiința fiecărui om se deschid ferestre de motivație intrinsecă – sunt acele momente din viață în care devenim sincer interesați de alternative sănătoase și dornici să schimbam ceva în rutina noastră de zi cu zi. Cea mai mare astfel de fereastră apare atunci când, ca proaspată mamă, realizezi brusc că ai devenit responsabilă pentru sănătatea unui pui de om și-ai fi în stare să faci orice pentru a-i fi lui bine. Să crească sănătos. Să se dezvolte normal. Să râdă. Să zburde. Să se bucure.

– Oana, ai pus punctul pe i. Știi că anul trecut România ajunsese pe locul 2 în topul obezității infantile, copiii noștri consumă prea multe alimente procesate și prea puține produse naturale. Se estimează că doar 6% dintre copii mănâncă suficiente fructe și legume, oftă Andrei.

– Așa e, dar schimbarea trebuie și poate să pornească de la mame. O mamă știe instinctiv că un consum crescut de fructe și legume e benefic pentru cel mic, nu e nevoie de muncă suplimentară de convingere. Doar că uneori n-are idei despre cum să-și convingă copilul sa guste ceva cât mai variat. Aici, sucurile sunt soluția minune, și trebuie să elaborăm o campanie de promovare a lor. Nu doar sucuri banale de portocale,  ci smoothie-uri bogate, delicioase, care să-i deschidă celui mic apetitul pentru natural și să-l învețe că sucul se face și în casă, nu vine doar ambalat la cutie. E important și să învățăm mamele să prepare sucul prin presare la rece, căci astfel se conservă aproape integral nutrienții și vitaminele din legume și fructe.

-E o idee bună, îmi place… dar ce facem cu comoditatea?

-Comoditatea e închipuită. De fapt ceea ce trebuie să combatem e lipsa de idei și prejudecata legată de cât durează să faci un suc. Sunt multe mame care nu știu că tehnologia vine în sprijinul lor și că e foarte simplu să-i prepare celui mic bauturi gustoase și atractive într-un timp foarte scurt.

 

Există foarte multe modele de storcatoare de fructe și legume, cu o plajă largă de caracteristici și funcționalități. Cei mai multi dintre noi sunt obișnuiți cu tehnologia care se folosește de centrifugare. Dar o alternativă mai nouă este un storcător prin presare la rece, Hurom de exemplu, care pastrează cu până la 6 ori mai multe vitamine, minerale și enzime decat modelul clasic prin centrifugare.

-Deci tu zici că tot ce trebuie sa facem e să le ajutăm pe mame să fie informate..

-Și să le oferim rețete. Idei. Inspirație. Ceva mereu nou. Și, desigur, să le recunoaștem succesele.

Obiceiurile sănătoase se deprind din copilărie, iar cel mai simplu mod în care putem asigura un start sănătos în viață e puterea exemplului. Așa că hai sa le reamintim mamelor cât de simplu e să înceapă dimineața cu un pahar de suc delicios pentru întreaga familie. 

Ce propun eu este sa începem cu o pagină de Facebook cu rețete și cu un plan săptămanal de cumpărături, adaptat în functție de sezon. În fiecare vineri, pregătim lista de ingrediente necesare pentru sucurile pe care le vom propune în zilele urmatoare. În weekend e timp de aprovizionare, așa că de luni putem veni cu propunerile concrete.

De exemplu:

  • luni, smoothie de piersici, banane și iaurt
  • marți, suc de sfeclă, morcov, măr și banană
  • miercuri, smoothie de spanac, banană și nuci (da, se pot pune și nuci in storcător, se gasesc mai multe informații despre asta în magazinul profistore.ro)
  • joi, suc de mere verzi, pătrunjel, lămâie și miere
  • vineri, smoothie cu roșii, mango și migdale
  • sâmbătă, suc de portocale, banane și piersici
  • duminică, înghețată de fructe, pentru alint.

green smoothie

– Oana, s-ar putea să fie o campanie cu efect. Dacă e ajutată să se organizeze cu un plan și o rețetă zilnică, fiecare persoană ar putea face cu plăcere sucuri naturale, mai ales că sunt atât de bune la gust.

-Va merge, sunt convinsă de asta, sclipiră ochii Oanei. Un simplu pahar de suc  dimineața, în fiecare zi. După o săptamană va deveni rutină, după o lună va deveni plăcere, iar după o copilarie cu gust de suc 100 % natural, va deveni un mod de viață sănatos. 

Alintă-i pe cei dragi cu un suc 100% natural„. 

Atât de simplu!


(Articol scris pentru Super Blog 2017. Surse foto: huromromania.ro, pixabay.com)

 

 

2 gânduri despre „Alintă-i pe cei dragi cu un suc 100% natural, în fiecare zi

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑