Despre experiența mea cu diabetul gestațional

Sarcina nr. 2 a fost mai relaxantă decât prima, din foarte multe puncte de vedere, totuși a venit și cu surprize de natură medicală, la care nu mă așteptam deloc.

Una dintre aceste surprize a fost diagnosticul de diabet gestațional (sau diabet de sarcină), pus în urma testului de toleranță la glucoză, făcut în săptămâna 28 de sarcină.

De ce e necesar screeningul de diabet gestațional?

E o întrebare pe care mi-am pus-o și eu, mai ales că la prima sarcină nu am făcut un astfel de screening, nu am avut niciodată glicemii care să mă îngrijoreze, ba chiar în trimestrul 1 de sarcină, la analize, îmi ieșise glicemia dimineața 60. Cât au copiii 🙂

Doar că în timpul sarcinii corpul nostru funcționează un pic altfel.

Pancreasul secretă insulină, ca și în mod normal, iar insulina e cea care scade nivelul glucozei din sânge. Numai că în sarcină mai intervine un factor: placenta. Hormonii secretați de ea blochează o mare parte din acțiunea insulinei, așa că pancreasul e forțat să lucreze și mai intens, pentru a păstra echilibrul. La unele femei reușește să o facă, la altele nu. Așa apare diabetul gestațional – atunci când pancreasul nu reușește să fie mai puternic decât hormonii placentei, iar nivelul glucozei în sânge rămâne mult mai crescut decât ar fi normal.

Prin urmare, chiar dacă nu ai antecedente, chiar dacă nu ai cazuri de diabet în familie, screeningul e necesar pentru că sarcina e un context care poate afecta temporar echilibrul glucoză-insulină din corpul tău.

Cum poate afecta diabetul gestațional nediagnosticat dezvoltarea copilului?

Glucoza din sângele mamei se transmite, prin placentă, copilului. Atunci când fătul primește un nivel crescut de glucoză, va depune surplusul sub formă de grăsime și se va îngrășa (da, chiar în uter), putând ajunge ca la naștere să fie mult mai greu decât în mod normal (macrosom). Știți bebelușii aceia care se nasc cu peste 4-5 kg și sunt gata pufoși, de parcă ar avea 1-2 luni? Se poate ca aspectul lor să fie rezultatul unui diabet de sarcină.

(Sursa: doctorsaustralia.com

Evident, un bebeluș mai mare scade șansele unei nașteri naturale, ba chiar poate forța o naștere prematură.

În plus, se pare că nivelul ridicat de glucoză poate determina și creșterea nivelului de lichid amniotic.

După naștere, copiii care au primit un aport mare de glucoză în timpul sarcinii pot avea o scădere bruscă a glicemiei, lucru care trebuie monitorizat de medic.

Mai multe informații, de la surse avizate, se găsesc aici.

În concluzie, e de preferat să știm dacă avem diabet gestațional, pentru că se poate controla sau trata, după caz, reducând astfel riscurile.

Cum se face screeningul de diabet gestațional (testul de toleranță la glucoză) ?

Testul de toleranță la glucoză e, în esență, un test de sânge. Singura problemă e că durează aproape jumătate de zi 🙂

Primul pas e să ți se ia o glicemie pe nemâncate. Se așteaptă apoi o oră, să iasă rezultul testului de sânge. Glicemia ar trebui să fie sub 92mg/dl, pentru a continua testul. Dacă e mai mare de această valoare, testul nu se mai continuă, ci din ce am înțeles eu se pune direct diagosticul.

După această oră, ți se dau 75g glucoză dizolvată în apă (deci o apă foarte dulce) și trebuie să mai aștepți o oră.

Ți se ia apoi o altă probă de sânge (glicemia la o oră după glucoză).

Apoi mai aștepți o altă oră și ți se ia o a treia probă de sânge (glicemia la 2 ore după glucoză).

Glicemiile normale ar trebui să fie:

  • Pe nemâncate < 92 mg/dl
  • La o oră < 180 mg/dl
  • La două ore dupa ingestia de glucoză < 153 mg/dl.

Dacă oricare din aceste valori depășește valoarea normală, se pune diagnosticul de diabet gestațional.

De ce se face testul de toleranță la glucoză de-abia la final de trimestru 2?

Testul se face doar între săptămânile 24-28 de sarcină și eu m-am întrebat de ce așa de târziu. Se pare însă că de-abia atunci placenta devine suficient de puternică încât să blocheze acțiunea insulinei. Până atunci, totul decurge normal, deci testul ar fi prematur.

Cum se tratează diabetul gestațional?

Primul pas după ce ți se pune acest diagnostic e să-și faci programare la un medic diabetolog.

În paralel, poți să-ți cumperi un aparat de monitorizare a glicemiei la domiciliu, pentru că asta vei face până la finalul sarcinii, și să începi să îți iei glicemia dimineața pe nemâncate și la 2 ore după masă (mic dejun, prânz sau cină). Eu una am făcut asta înainte de a ajunge la diabetolog, pentru vreo 3 zile, pentru a avea niște date în plus.

În funcție de valorile pe care le-ai obținut la testul de toleranță la glucoză și de rezultatele automonitorizării, medicul își va prescrie un regim alimentar. Pentru că cel mai important aspect al tratamentului este controlul nivelului de glucoză din sânge.

Valorile țintă ale glicemiei luate acasă trebuie să fie cele din tabelul de mai jos, coloana 3:

(Sursa: baby-unica.ro)

Eu una am fost norocoasă, pentru că am avut o singură valoare de la test peste limită, și aceea nu cu mult, iar glicemiile de acasă erau normale. Așa că regimul cu care m-am ales a fost renunțarea la tot ceea ce înseamnă dulciuri concentrate și făinoase.

În cazuri de glicemii mai mari, regimul poate fi mai strict și medicul poate recomanda o măsurare exactă a numărului de carbohidrați din meniu. Alimente precum cartofii, orezul, pastele, ca să nu mai zic de pâine, vor trebui consumate în mod redus. Nu mai zic că zahărul ar trebui să lipsească cu desăvârșire.

De asemenea, cât mai multă apă. Apă, nu suc.

Iar o plimbare de 30 de minute după masa principală e bine venită, pentru că scade glicemia.

Dacă glicemiile sunt foarte mari și se mențin în ciuda regimului, poate să fie necesar un tratament cu injecții de insulină, până la finalul sarcinii.

Cum e sarcina la „regim” de diabet?

Regimul de diabet este, să fim serioși, un regim sănătos. Nu e o dietă de slăbit, restrictivă, ci e un stil de viață pe care ar fi bine oricum să-l avem: multe legume, în special cele verzi pentru că au indice glicemic mic, proteine de calitate, carbohidrați cu măsură, dulciuri puține spre deloc.

Mie una mi-a fost relativ ușor pentru că nu mâncam nici înainte nesănătos, a fost nevoie de foarte mici ajustări:

  • am înlocuit pâinea normală cu cea integrală sau de secară
  • am cumpărat paste integrale în locul celor normale și orez integral în locul celui alb
  • am renunțat la a mai face brioșe, checuri, cornulețe sau alte gustărele pe bază de făină albă
  • când mi-a fost poftă de așa ceva, am folosit făină de migdale sau de ovăz și am căutat rețete adaptate

Spre norocul meu, n-am avut o sarcină cu pofte, drept rezultat am luat în greutate minimul posibil. Dar ca tot omul mi-aș fi dorit să mai mănânc din când în când o ciocolată, o prăjitură clasică, sau o înghețată.

Ceea ce am și făcut, dar controlat și pe testate ca să zic așa. 🙂

De exemplu, am observat că înghețata nu-mi ridică glicemia prea mult, mai ales dacă o mănânc nu imediat după masa principală ci ca o gustare între mese, în timp ce mă plimb prin parc. La fel, nici 2 pătrățele de ciocolată nu sunt o tragedie.

Dulciurile noastre de casă, după rețete tradiționale, s-au dovedit a fi însă ceva de evitat. La 2 ore după o felie de cozonac aveam o glicemie de 150+, de exemplu, ceea ce mi-a redus apetitul pentru alte experimente similare.

Pentru rețete potrivite în perioada de diabet gestațional, las aici câteva resurse care mie mi-au fost utile:

Cum se monitorizeaza glicemia acasă?

Simplu, cu un aparat numit glucometru. Există o grămadă de modele pe piață, eu m-am intersat un pic înainte de a achiziționa unul și am ales brandul Accu-Check, despre care am citit că ar fi cel mai exact.

În ciuda panicii inițiale, cum că va trebui să mă înțep tot timpul, aparatul s-a dovedit a fi ușor de folosit. Are un dispozitiv cu care te înțepi în deget, se simte doar ca o pișcătură foarte mică, introduci o lamelă în aparat, pui picătura de sânge de pe deget pe lamelă și asta-i tot.

Lamelele și acele sunt consumabile, va trebui refăcut stocul din când în când.

Dispare diabetul după naștere?

Încă n-am ajuns în acel punct pentru a confirma din experiență proprie, dar resursele pe care le-am citit și medicul diabetolog au zis că da, pancreasul își revine la normal.

Există șanse ca femeile care au dezvoltat diabet gestațional în sarcină să facă diabet de tip2 la un moment mai târziu în viața lor, de asta e bine să nu ne culcăm pe o ureche și să menținem regimul de viață sănătos.

Pe de altă parte, în timpul alăptării știu că produsele bogate în carbohidrați sunt bine venite, pentru că glucoza e necesară în producerea laptelui matern. Așa că mă aștept să revin la niște mese absolut normale. Evident, dulciurile în exces nu-s recomandate niciodată.

În loc de concluzie

Deși recunosc că m-am speriat când mi-am văzut rezultatele analizelor și mi s-a zis că e diabet gestațional, situația nu s-a dovedit a fi atât de neagră.

N-a fost greu să îmi țin glicemiile sub control, am mâncat și mai multe legume și salate decât înainte, și am decoperit noi ingrediente pe care altfel nu le-aș fi folosit.

Nici soțul nu s-a supărat că au dispărut subit dulciurile din casa noastră 🙂 Olivia a mai comentat, dar a supraviețuit și ea cu înghețată. Noroc că nu e vreun sugar-addict nici ea.

Deci, departe de a fi un stres, pentru mine diagnosticul ăsta s-a dovedit o oportunitate de a experimenta și alte gusturi, de a fi mai atentă la ce mănâncă toată familia … și de a scăpa de teama de ace, dacă am avut vreodată așa ceva 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: