Funny fact, pentru că sunt pe final de sarcină și trebuie să stau mai liniștită și să-mi ocup timpul cu activități statice, am zis să mai fac curat prin ciornele de pe blog, niciodată publicate. Și așa am dat peste textul de mai jos … scris în 2015 🙂
M-a amuzat să-l citesc și m-a bucurat să văd că împărtășesc aceleași gânduri și astăzi. Mai mult, pentru că deja am trecut prin sarcina ipotetică de care vorbeam atunci, m-am bucurat să văd că am bifat toate lucrurile care aveau legătură cu perioada sarcinii. Rămâne de văzut dacă le voi bifa și pe celalate, după naștere.
„Nu, nu sunt însarcinată și mai mult nici nu planuiesc în viitorul apropiat. Dar e un punct pe ordinea de zi, cândva în viitorul ceva mai îndepărtat, așa că mi se pare un exercițiu foarte util acela de a face o mică retrospectivă și de a constata ce-a fost bine și ce-a fost rau în acești aproape 2 ani de când Olivia a apărut în viața noastră.
Lucrurile pe care NU le-aș mai face la al doilea copil
❌ NU aș mai fi atât de stresată în timpul sarcinii și nu aș mai crede tot ce scrie pe internet (de ex: „nu beau ceai de cimbrișor, pentru că provoacă sigur contracții”, și alte asemenea afirmații)
❌ NU mi-aș mai petrece toată perioada sarcinii citind despre naștere, alăptare, îngrijirea bebelușului (nu pentru că nu ar fi util, ci pentru că acum ar trebui să știu deja suficiente lucruri pe tema asta). Prin urmare, aș avea mai mult timp să… mă bucur. Să mă bucur și atât.
❌ NU mi-ar mai fi frică de naștere, pentru că Olivia mi-a demonstrat că nașterea, naturală, întâmplător chiar și fără epidurală, nu e un film horror ci un eveniment frumos, care trece rapid și se uită și mai rapid. Rămân în urmă doar satisfacția și dragostea pentru omulețul cel mic.
❌ NU as mai cumpara atatea lucruri inutile in asteptarea bebelusului
❌ NU mi-aș mai umple congelatorul cu lapte matern 🙂
❌ NU mi-aș mai face probleme legat de greutatea după naștere, știind acum că alaptarea e cea mai eficientă și neașteptată cură de slăbire
❌ NU aș mai exclude ieșirile din Bucuresti în primele luni de viață ale bebelușului. Asta cred că a fost o mare greșeală cu Olivia.
❌ NU aș mai încerca să fiu o furnicuță prin casă, în timp ce bebelușul doarme. Aș dormi cot la cot cu el, pentru că pare ca și oboseala se transmite de la mamă la copil.
❌ NU aș mai amâna completarea albumului bebelușului, crezând că o să-mi amintesc și mai târziu date și evenimente. Nimic mai greșit, din pacate detaliile se uită 🙂
❌ NU aș mai obișnui copilul să adoarmă legănat. Ușor de spus, greu de facut, om vedea.
Lucruri pe care le-as face la fel
✔️ Aș mânca echilibrat, în niciun caz pentru doi, încercând să îmi includ în dietă cât mai multe legume, fructe și crudități
✔️ Aș alăpta. Cu drag, la cerere, cu încredere.
✔️ Aș dona lapte. De data aceasta, in mod oficial, dacă proiectul se concretizează. Mi se pare minunat să știu că pot aduce un beneficiu atât de mare, unui alt bebelus, cu un efort atât de mic. Dacă sânge tot nu pot să donez.
✔️ Mi-aș purta bebelușul, de la naștere, de data aceasta într-un wrap și nu m-aș mai chinui inutil cu căruțul prin București. Aș folosi din nou Boba, la varsta potrivita
✔️ Aș pleca cu masina la drum doar dacă cel mic stă în scaunul lui. Fără excepții
✔️ Aș ieși afară chiar și pe vreme mai puțin frumoasă, cu bebe în wrap/marsupiu
✔️ Aș începe diversificarea la 6 luni, cu piureuri de legume. A fost bine, n-aș schimba nimic.
✔️ Aș sări peste suzetă. Olivia n-a acceptat-o niciodată și poate de-asta nici nu suport să o văd la alți bebeluți. Mai mult, nici nu și-a supt degetul.
✔️ Aș închiria jucarii oricând, aș cumpăra cât mai puține lucruri. Și, în general, aș oferi mai puțini stimuli copilului, lăsându-l să învețe să se simtă bine și în lipsa unor activități antrenante.”
Cam asta era în mintea mea acum 6 ani de zile.
E interesant așa să scrii gânduri de-astea undeva, atunci când le ai, și să le recitești după ani de zile. Te ajută să vezi în ce direcție ai evoluat ca om.
Cine știe, poate revin peste alți 6 ani de zile cu o retrospectivă a ce-am ajuns să fac de fapt după naștere 🙂
Lasă un răspuns