Da, da, știu că suntem în luna iunie 🙂 Dar eram datoare cu meniul ultimei săptămâni din luna Mai, mai ales că mi-am propus ca acesta să fie ultimul din această serie, cel puțin deocamdată. Nu de alta, dar presimt că în perioada care va urma voi avea alte lucruri asupra cărora să mă concentrez și probabil activitatea aici pe blog va scădea în mod vizibil.
Acestea fiind spuse, iată și realizările cu care rămăsesem restantă:
Somon în sos curry, cu mazăre, spanac și piure
Nu mai știu de unde m-am inspirat pentru această rețetă, cred că am văzut niște idei cu acest sos de curry pe undeva pe Instagram și mi s-a părut că s-ar potrivi cu somonul. Și chiar s-a potrivit.
Întâi am fript puțin somonul în tigaie, pe o parte și pe alta, și l-am lăsat deoparte. Apoi am aruncat în aceeași tigaie ceapă și usturoi, cu niște unt, și le-am lăsat să se înmoaie. Am adăgat praful de curry, o jumătate de pahar de lapte de cocos, 2 linguri de iaurt, o mână de mazăre și 2 biluțe din acelea congelate de spanac, și le-am lăsat să fiarbă împreună și să se înăbușe aromele. De fapt, după vreo 5 minute am adăugat și somonul acolo în sos, să participe și el la petrecere, și le-am mai lăsat cu capac vreo 10 minute.
Piureul e piure, n-am ce povesti aici. Dar a mers la fix cu somonul și cu sosul ăsta super gustos de curry.

Curry de dovlecei și spanac, cu orez
Mie când mi se pare că ceva iese bine, insist 🙂
Așa și cu curry-ul ăsta, l-am reîncercat o zi mai târziu, jucându-mă cu ingredientele. De data asta am folosit ceapă, usturoi, 2 dovlecei tăiați mărunt, alte 2 cubulețe de spanac, praf de curry, iaurt și lapte de cocos. Parcă și un vârf de linguriță de ghimbir. Parcă.
Au fiert toate în tigaie și au umplut bucătăria de un miros … indian. Am pus capodopera în farfurie alături de niște orez integral, fiert, simplu.

Fasole cu pulpe de pui
Iată și ceva clasic, că nu mai făcusem așa ceva de mult. Ceapă, usturoi, ardei, fasole și pulpe de pui, sos de roșii și condimente, aruncate toate în Crock-Pot și lăsate acolo să-și facă de cap în voie.

Pulpe de pui cu cartofi zdrobiți și salată verde
Alte pulpe de pui și-au găsit sfârșitul în cuptor, după ce au fost frecate cu usturoi, ulei, verdețuri aromatice și un pic de boia. S-au perpelit acolo până când carnea a devenit fragedă-fragedă.
Lângă ele în farfurie au poposit apoi niște cartofi zdrobiți (fierți pe foc, apoi puși și la cuptor cu usturoi și parmezan), precum și niște frunze de salată.

Dorada la grătar cu salată tabouleh, morcovi la cuptor și sparanghel
O rețetă simplă dar foarte gustoasă: Dorada se face simplu pe grătar. Morcovii se dau cu niște ulei, sare, piper și se pun la cuptor. Sparanghelul – același tratament. Cea mai complicata parte e salata, pentru că e un pic migălos să tai pătrunjelul, ceapa și roșiile, să alegi bobițele de la o rodie, dar nu-i un capăt de țară. Pe lângă asta, am pus bulgur (doar hidratat), ulei de măsline, puțină zeamă de lămâie, sare și piper.

Granola sub formă de batoane, acum și cu vișine
Am mai scris despre rețeta asta și în meniul #13, e preluată de la Daniela Niculi și modificată un pic, pe baza ingredientelor pe care le aveam în casă.
Am folosit fulgi de ovăz, caju (în loc de nucile pecan din rețeta originală), unt de cocos, pudră de roșcove, scorțișoară și curmale, iar ca bonus de data asta am scos niște vișine din congelator și le-am lăsat să fiarbă puțin la foc mic, fără zahăr, până s-au făcut ca un sosuleț.
Am împărțit compoziția de granola în 2, am pus un strat, apoi sosul de vișine, apoi celălalt strat și am băgat rezultatul pentru 30 minute la congelator.
Ce-a ieșit? Divin! Am repetat de 3 ori de-atunci 🙂

Și cu asta se încheie, cel puțin temporar, seria meniurilor săptămânale.
Nu că n-aș mai mânca eu de acum încolo 🙂 dar o să păstrez ce mănânc … doar pentru mine.
Rețete inspirate!
Lasă un răspuns