3.4 milioane de români au emigrat în ultimii 10 ani. România, încotro?

Text scris de Oana de la HR Passion, specialistă în recrutare și resurse umane

3,4 milioane de români au emigrat în ultimii 10 ani, ceea ce ne situează pe locul 2 în lume după Siria. O comparație care nu ne onorează deloc. Din contră, ne dovedește că nu e nevoie de război sau de evenimente extreme pentru ca românii să își părăsească familia, prietenii, uneori chiar și copiii. Totul pentru „o viață mai bună” în afară.

Cei mai mulți dintre cei care pleacă au între 25 și 39 ani și destinațiile preferate sunt Germania, UK, Spania, Italia. Cei mai mulți dintre cei care au plecat deja sunt medici. Circa 43.000, conform unui articol din The Guardian.

De asemenea, au părăsit țara IT-iști, muncitori, ingineri, profesori. Iar viitorul nu sună deloc bine. Se estimează că până în 2050, populația României se va diminua cu 22% urmare a combinației dintre rata mică a natalității, rata ridicată a mortalității infantile și a emigrării.

Motivele plecării sunt din două categorii. Pe de o parte zona financiară, deloc mulțumitoare, asociată cu anumite aspecte politice, juridice și economice. Pe de altă parte, o anumită mentalitate nocivă – de exemplu de a da sau a lua mită – ceea ce în alte țări nu se practică deloc sau se practică mult mai puțin decât în România. Faptul că suntem o țară cu un nivel ridicat al corupției este recunoscut inclusiv la nivel internațional.

Implicațiile faptului ca 3.4 milioane de români au emigrat în ultimii 10 ani sunt multiple și diverse.

O consecință directă a plecării medicilor e că sistemul de sănătate, și așa cu multe probleme, riscă sa intre în colaps, iar românii să se trateze în funcție de buzunar. Ori ai bani să te duci în afară sau să plătești consultații în sistemul privat, ori aștepți cu orele în sistemul de stat. Iar buba cea mai mare este burnout-ul în rândul medicilor rămași, care vor fi nevoiți să vadă de 2-3 ori mai mulți pacienți, chit că lucrează la stat sau în privat.

Apoi, tot mai mulți copii sunt lăsați în țară cu bunicii sau doar cu unul din părinți, pentru că celălalt este plecat în străinătate. Poate că le asigură un viitor financiar mai bun, dar din punct de vedere psihologic pentru mulți dintre ei este o traumă. Ei trăiesc cu firmiturile de iubire și de afecțiune pe care le mai pot oferi bunicii, rudele sau cine se mai nimerește. Acești copii se maturizează prea devreme. Mai e asta copilărie?

(Sursa: pixabay.com)

Din punct de vedere al pieței muncii, faptul că 3.4 milioane de români au emigrat în ultimii 10 ani ne afectează grav. În primul rând pe investitori și pe angajatori, care nu mai găsesc în România o țară atractivă din moment ce nu își pot desfășura business-ul fără forță de muncă suficient de calificată. Cea mai recentă controversă a fost închiderea fabricii Nestlé de la Timișoara, la pachet cu disponibilizarea a 388 de angajați, tocmai din cauza deficitului de forță de muncă.

În mod paradoxal, cei rămași în țară și care lucrează în domeniile din care se emigrează masiv se confruntă cu 2 fenomene interesante.

Pe de o parte specialiștii își permit să ceară salarii mai mari, peste media pieței, ceea ce se poate observa în domeniul IT îndeosebi. Salariile au crescut semnificativ, statisticile notând valori medii de 6.683 RON net.

Salariile au crescut la un nivel decent și în sistemul medical, după cum arată raportul Medijobs. Însă a crescut proporțional și stresul. Astfel, 52% dintre medici suferă de burnout profesional. Evident că și IT-iștii, operatorii din logistică, HR, call center, vânzări șamd au parte de burn-out, căci sarcinile sunt tot mai multe și se raportează la același număr de oameni. Chiar dacă se măresc salariile, nivelul de stres nu poate fi compensat.

Cum mai supraviețuiește HR-ul în acest context? Poate vă întrebați. Ei bine, foarte greu. Deloc întâmplător, spre deosebire de trecut când tinerii visau la o carieră în recrutare, acum au ajuns sa fugă de ea. Asta se întâmplă pentru că în unele domenii România a devenit o piață extrem de competitivă și ne batem pe aceiași candidați, având la dispoziție doar două „arme” : cuvântul și brandul cu care ne asociem. De aici și eforturile corporațiilor dar și a firmelor mijlocii si mici de a menține o imagine bună în fata angajaților, dar mai ales a candidaților.

Pentru noi, ca recrutori, nu mai este suficient să spunem că reprezentăm un brand puternic și să așteptăm să ne cadă candidații la picioare. Poate de aici și dificultatea recrutării și a catalogării nedrepte a IT-iștilor drept oameni speciali, introvertiți, fițoși etc. În fapt, trebuie să găsim cuvintele potrivite, inspirate de realitatea și autenticitatea firmei, care să îi convingă pe candidați că vor accesa nu doar un salariu mai bun, ci și un loc în care să se simtă bine, „ca acasă”, să se simtă respectați și apreciați.

Faptul ca 3.4 milioane de români au emigrat în ultimii 10 ani ridică niște semne de întrebare și pentru viitor. Dacă am urma un fir logic simplu, plecarea companiilor și oamenilor din România înseamnă depopularizare, sărăcie accentuată și decădere a sistemului de învățământ, precum și o speranță de viață mai scăzută.

Si nu-mi rămâne decât sa mă întreb și eu, ca și tine și ca alți 19 milioane de români rămași:

România, încotro?

(Sursa: worldometers.info)

Un gând despre „3.4 milioane de români au emigrat în ultimii 10 ani. România, încotro?

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: