De ceva timp mi-am cumpărat un Multicooker Crock-Pot Express, că prea era lăudat în toate părțile și am experimentat diverse rețete. Toate bune până acum, dar cea de azi m-a încântat atât de tare că am simțit că merită scoasă în lume. Deci, voilà!
Ingredientele
Pentru piureul de mazăre
- 450 g mazăre (congelată)
- 1 morcov mare sau 2 mici
- o ceapă
- sare & piper
- 50 g unt
- coriandru
- 1 cm ghimbir ras
- ulei de măsline
Pentru somon
- 3-6 file-uri de somon
- sare & piper
- puțin unt
- lămâie
- frunze de mentă proaspătă
Arta
1. Piureul de mazăre – faza 1, Crock-Pot
Se setează multicooker-ul pe funcția Sauté pentru 10 minute, se pune puțin ulei de măsline și se lasă să ajungă la temperatura optimă.

Se toacă mărunt ceapa, se dau morcovul și ghimbirul pe răzătoare și se pun în vas, după semnalul sonor de începere a programului. Se adaugă sare, piper și coriandru.
După cele 10 minute, se adaugă mazărea (a mea a fost congelată, dar scoasă cu vreo oră înainte din frigider), se acoperă cu apă (doar cât să cuprindă toate ingredientele) și se setează pe programul Soup pentru 10 minute. E un program sub presiune, deci supapa trebuie să fie închisă.

Și se trece la pregătirea somonului.
2. Pregătirea somonului
File-ul de somon se taie în bucăți mai micuțe, se asezonează cu sare și piper.
Se decorează fiecare bucată cu feliuțe de lămâie, câte o frunzuliță de mentă și niște cubulețe mici de unt, cât să se simtă bine somonul.

Se împacheteză fiecare bucată în hârtie de copt și se așează cuminți la coadă … la oală.

Fix când e gata toată pregătirea asta, se va auzi și semnalul sonor care anunță sfârșitul tratamentului la care a fost supusă mazărea.
3. Piureul de mazăre – faza 2, eliberarea
Se eliberează cu grijă (și mănușă) supapa, se mai lasă 1-2 minute, apoi se ridică și capacul multicooker-ului.
Eu am turnat mazărea direct în blender și am lăsat-o să se răcorească puțin, cât timp am continuat cu somonul.
4. Gătirea somonului – saună în Crockpot
Se clătește rapid vasul CrockPot-ului și se așează înapoi în căsuța lui.
Se așează grătarul și se toarnă apă până la nivelul lui (cât să-l atingă un pic, dar nu să-l acopere).
Se așează pachețelele de somon pe grătar, îngrămădite confortabil una lângă alta. În funcție de câte sunt, e posibil să nu încapă toate. Eu am avut 6 și le-am făcut în 2 ture, dar la cât de puțin durează sauna, nu-i problemă.

Se setează aparatul pe programul Steam, presiune High, pentru 8 minute, se închide supapa.
5. Piureul de mazăre – faza 3, blenderul
Între timp mazărea s-a mai odihnit un pic. E deja condimentată din prima fază, așa că se mai adaugă peste ea doar untul, tăiat în bucățele mici (unele rețete folosesc și smântână de gătit, eu n-am avut dar nici nu i-am simțit lipsa) și se pornește blenderul pe un program domol, că n-are mult de lucru la cât de moale e deja mazărea, pentru 2-3 minute.

Se toarnă din blender într-un alt recipient și recomand să se lase un pic la răcit înainte de a-l așeza în farfurii, pentru că se întărește și arată mai bine. Eu m-am grăbit și am turnat piureul fierbinte direct în farfurie, s-a întins și s-a întarit de-abia în forma scursă. Noroc cu gustul, care a estompat platingul 🙂
6. Degustarea
Între timp va piui și multicooker-ul, semn că și somonul e gata.
Pește avem, garnitură avem, nu mai rămâne decât așezarea în farfurie și savurarea rezultatului. Mazărea e absolut genială, somonul e aromat și se topește în gură. Succes pe linie.

Drepturi de autor
Rețeta de mazăre e invenție proprie, îmi asum toate meritele.
Rețeta de somon e inspirată din rețeta Cristinei Oțel și din una din cărticica cu care a venit multicooker-ul, doar că eu am lăsat peștele puțin mai mult la abur, fusese congelat înainte și mi-era teamă că n-o să se facă. Însă a fost perfect.
P.S: Pentru pregătirea somonului și pentru plating se poate folosi cu succes copilul/soțul/partenerul din dotare.

Eu am avut de la Tefal un aparat si a fost genial, m a ținut vreo 4 ani. Multumesc de rețeta, abia aștept sa o încerc pe cea de mazăre 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, cred ca sunt longevive aparatele astea, par robuste. Si eu am vrut initial un slow cooker, dar atat m-am gandit si m-am razgandit pana am ajuns la un multicooker 🙂 Acum sunt obligata sa fac si hummus si alte specialitati pentru care altfel n-as fi stat sa fierb cu orele 😀
Sper sa iti placa reteta, poti sa renunti la ghimbir daca nu esti prietena cu el, dar ii da o aroma aparte.
Te mai astept pe aici ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană