Cel mai bun piure de mazăre & prietenul lui, somonul – gătite la Multicooker Crock-Pot Express

De ceva timp mi-am cumpărat un Multicooker Crock-Pot Express, că prea era lădat în toate părțile și am experimentat diverse rețete. Toate bune până acum, dar cea de azi m-a încântat atât de tare că am simțit că merită scoasă în lume. Deci, voilà!


Ingredientele

Pentru piureul de mazăre
  • 450 g mazăre (congelată)
  • 1 morcov mare sau 2 mici
  • o ceapă
  • sare & piper
  • 50 g unt
  • coriandru
  • 1 cm ghimbir ras
  • ulei de măsline
Pentru somon
  • 3-6 file-uri de somon
  • sare & piper
  • puțin unt
  • lămâie
  • frunze de mentă proaspătă

Arta

1. Piureul de mazăre – faza 1, Crock-Pot

Se setează multicooker-ul pe funcția Sauté pentru 10 minute, se pune puțin ulei de măsline și se lasă să ajungă la temperatura optimă.

(Eu pun Multicooker-ul pe aragaz pentru că e sub hotă, ceea ce se dovește util în cazul programelor sub-presiune, în momentul eliberării supapei, și pentru programul Saute)

Se toacă mărunt ceapa, se dau morcovul și ghimbirul pe răzătoare și se pun în vas, după semnalul sonor de începere a programului. Se adaugă sare, piper și coriandru.

După cele 10 minute, se adaugă mazărea (a mea a fost congelată, dar scoasă cu vreo oră înainte din frigider), se acoperă cu apă (doar cât să cuprindă toate ingredientele) și se setează pe programul Soup pentru 10 minute. E un program sub presiune, deci supapa trebuie să fie închisă.

Și se trece la pregătirea somonului.

2. Pregătirea somonului

File-ul de somon se taie în bucăți mai micuțe, se asezonează cu sare și piper.

Se decorează fiecare bucată cu feliuțe de lămâie, câte o frunzuliță de mentă și niște cubulețe mici de unt, cât să se simtă bine somonul.

Se împacheteză fiecare bucată în hârtie de copt și se așează cuminți la coadă … la oală.

Fix când e gata toată pregătirea asta, se va auzi și semnalul sonor care anunță sfârșitul tratamentului la care a fost supusă mazărea.

3. Piureul de mazăre – faza 2, eliberarea

Se eliberează cu grijă (și mănușă) supapa, se mai lasă 1-2 minute, apoi se ridică și capacul multicooker-ului.

Eu am turnat mazărea direct în blender și am lăsat-o să se răcorească puțin, cât timp am continuat cu somonul.

4. Gătirea somonului – saună în Crockpot

Se clătește rapid vasul CrockPot-ului și se așează înapoi în căsuța lui.

Se așează grătarul și se toarnă apă până la nivelul lui (cât să-l atingă un pic, dar nu să-l acopere).

Se așează pachețelele de somon pe grătar, îngrămădite confortabil una lângă alta. În funcție de câte sunt, e posibil să nu încapă toate. Eu am avut 6 și le-am făcut în 2 ture, dar la cât de puțin durează sauna, nu-i problemă.

Se setează aparatul pe programul Steam, presiune High, pentru 8 minute, se închide supapa.

5. Piureul de mazăre – faza 3, blenderul

Între timp mazărea s-a mai odihnit un pic. E deja condimentată din prima fază, așa că se mai adaugă peste ea doar untul, tăiat în bucățele mici (unele rețete folosesc și smântână de gătit, eu n-am avut dar nici nu i-am simțit lipsa) și se pornește blenderul pe un program domol, că n-are mult de lucru la cât de moale e deja mazărea, pentru 2-3 minute.

Se toarnă din blender într-un alt recipient și recomand să se lase un pic la răcit înainte de a-l așeza în farfurii, pentru că se întărește și arată mai bine. Eu m-am grăbit și am turnat piureul fierbinte direct în farfurie, s-a întins și s-a întarit de-abia în forma scursă. Noroc cu gustul, care a estompat platingul 🙂

6. Degustarea

Între timp va piui și multicooker-ul, semn că și somonul e gata.

Pește avem, garnitură avem, nu mai rămâne decât așezarea în farfurie și savurarea rezultatului. Mazărea e absolut genială, somonul e aromat și se topește în gură. Succes pe linie.

Drepturi de autor

Rețeta de mazăre e invenție proprie, îmi asum toate meritele.

Rețeta de somon e inspirată din rețeta Cristinei Oțel și din una din cărticica cu care a venit multicooker-ul, doar că eu am lăsat peștele puțin mai mult la abur, fusese congelat înainte și mi-era teamă că n-o să se facă. Însă a fost perfect.

P.S: Pentru pregătirea somonului și pentru plating se poate folosi cu succes copilul/soțul/partenerul din dotare.

3 gânduri despre „Cel mai bun piure de mazăre & prietenul lui, somonul – gătite la Multicooker Crock-Pot Express

Adăugă-le pe ale tale

    1. Da, cred ca sunt longevive aparatele astea, par robuste. Si eu am vrut initial un slow cooker, dar atat m-am gandit si m-am razgandit pana am ajuns la un multicooker 🙂 Acum sunt obligata sa fac si hummus si alte specialitati pentru care altfel n-as fi stat sa fierb cu orele 😀
      Sper sa iti placa reteta, poti sa renunti la ghimbir daca nu esti prietena cu el, dar ii da o aroma aparte.
      Te mai astept pe aici ❤

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: