Luna martie se apropie cu pași repezi de final și, deși calendaristic suntem la mijlocul primăverii, iarna tot nu se lasă dusă. Aștept cu nerăbdare să se schimbe oferta de legume din piețe, să apară spanacul, urzicile, loboda și alte bunătățuri care în mintea mea se asociază cu primăvara. Până atunci însă, meniul gândit de mine s-a bazat tot pe produsele cu care ne-am obișnuit. Cele mai multe livrate acasă de Băcănia Tei, restul luate de la Lidl sau Mega. În plus, m-am aprovizionat și cu niște specialități de carne de la Buno-Gourmet, care își așteaptă cuminți rândul în meniurile viitoare.
Hai să vedem ce vrăji am mai făcut săptămâna asta.
Feluri principale
Varză dulce cu orez
Am mai scris despre rețeta asta într-un meniu al lunii februarie. Amenințam de pe atunci că se face des la noi în casă, așa că iată. Dovada 🙂

S-a mâncat din oala de varză aproximativ 3 zile, ba la prânz ba seara, ba am mai adunat un pic de varză și pentru un burger. Dacă vrei o mâncare gustoasă care să țină mai mult, să nu mai gătești zi de zi, rețeta asta e un candidat bun.
Somon cu piure de mazăre
Alt clasic al bucătăriei mele, somonul cu piure de mazăre a ajuns în topul preferințelor culinare ale Oliviei.
Am scris pe larg, aici, despre pașii de preparare ai acestei rețete. Piureul de mazăre făcut la crockpot și blenduit iese super fin, te poți juca cu consistența în funcție de cum îți dorești să arate în farfurie. Eu una l-am lăsat mai lichid, ceva între supă-cremă și piure, pentru a se întinde mai artistic pe sub somon 🙂

Somonul se poate face și la cuptor, iese mai crocant o idee. Ambele variante sunt bune, oricum.
Pulled-pork burger (de la Crock-Pot România)
Mi se făcuse dor de un burger, așa că săptămâna asta am păcătuit. Chiar de 2 ori.
Prima dată, cu o rețetă de pulled-pork, făcută la CrockPot. Mai încercasem și altă dată și carnea ieșise delicioasă, se topea în gură. Așa și acum. Am urmat, în mare rețeta de pe site-ul CrockPot România, doar condimentele le-am variat puțin în funcție de ce-am avut prin casă.

Burgerul de săptămâna asta n-a prins poză, a dispărut rapid, așa că am găsit o poză de tura trecută. Ce e diferit e că n-am avut cartofi prăjiți, iar peste porc am pus niște varză dulce adunată din oala de varză de care scriam mai sus și sos brun cu fructe din prun, între niște chifle pufoase, perpelite un pic pe grill cât să aibă și gust de pâine prăjită. Un deliciu.
Ah, și pentru că mi-a mai rămas niște cărniță de porc care n-a încăput în burgeri, am aruncat-o într-o improvizație, o seară mai târziu: ceapă călită, fâșiile de carne, un pic de sos de roșii, parmezan răzuit și… tot amestecul ăsta s-a întins la fix pe niște felii de pâine prăjită. Nu știu cum să zic că se cheamă ce-am mâncat, dar a fost bun.
Supă de pui cu găluște
Săptămâna trecută rămăsesem restantă la capitolul supe, așa că acum m-am revanșat cu ceva rapid. Niște carcase de găină de țară, de prin congelator, legume, suc de roșii și găluște pufoase de griș.

Ar fi trebuit să reziste 2 zile, dar s-a dat gata din prima. 3 porții la Olivia, record 😀
Salată Șuba (sau Salata rusească cu pește marinat)
Minunăția asta nu-mi aparține, a ajuns în casa noastră de la mare depărtare, mulțumită mamei soacră.
E o rețetă destul de meticuloasă din punctul meu de vedere, pentru că implică mult tocat, activitate cu care nu sunt chiar cea mai bună prietenă, dar rezultatul e cu siguranță delicios.

Se face cu orice tip de pește marinat, de unde gustul ușor acrișor, care se potrivește excelent cu sfecla fiartă și cu oul pus ca topping. O recomand.
Burger de vită cu cartofi prăjiți
Burgerul numărul 2 al săptămânii s-a mâncat în weekend. De data asta poza e nou-nouță.

Vedeta din interior n-a mai fost porcul, ci un burger de vită de la Buno-Gourmet, foarte suculent. Am completat cu felii de roșii, salată de varză roșie, muștar cu miere și cartofi prăjiți.
Idei de mic dejun, gustări și desert
Salată de vânătă cu iaurt (de la Savori Urbane)
Am încercat o variantă inedită de salată de vinete, în care vinetele s-au asezonat nu cu ulei ci cu un iaurt cremos și câțiva căței de usturoi.

E foarte interesant rezultatul, nu are gustul clasic de salată de vinete, probabil pentru că nu se simte uleiul, în schimb are un gust mai fin. Merge și pe pâine prăjită, și pe galete de orez expandat.
Ruladă de spanac cu somon (de la Jamilla)
Hai că săptămâna asta am atins un nou moment de glorie al carierei mele de bucătar amator: m-am încumetat să fac o ruladă de spanac, ceva ce mai văzusem la mama dar mi se păruse mereu extrem de laborios. Totuși, am urmărit cu atenție explicațiile video ale Jamillei, mi s-a părut că rețeta nu necesită cine știe ce skill-uri, așa că am zis să îmi fac curaj și să încerc.

Și într-adevăr blatul de spanac se face super ușor. În plus, are o culoare absolut genială, ceea ce-l face versatil, cred că îl poți folosi într-o sumedenie de aperitive, pentru un element gustos și cu impact vizual plăcut.

După ce e scos de la cuptor, e important să se respecte instrucțiunile din video: adică să fie rulat cât e cald, pentru a căpăta formă de ruladă. Altfel, dacă se rulează direct rece, cred că sunt șanse să se rupă. Eu n-am avut surprize neplăcute. Am uns blatul cu Almette, am pus și felii de somon afumat deasupra, l-am rulat și dat la rece. A doua zi dimineață se taie perfect.
Pâine cu turmeric, goală sau sandwich
Mai știi momentele alea din copilărie când părinții te trimiteau să cumperi o pâine de la colț și te întorceai doar cu jumătate? 🙂 Cam așa și cu pâinea asta cu turmeric, de la Brutăria Baron: am cumpărat să avem de mic dejun, dimineața, am dat gata jumate din ea, eu și Olivia, de cum am primit-o. Goală am mâncat-o, pe post de desert.

Puținul care a rămas din ea s-a transformat în sandvișuri, dimineața.
Paste de cacao cu budincă de vanilie
Ei, iată ceva cu adevărat interesant. Rețeta a ridicat sprâncene și în casa mea, n-a fost foarte clar dacă e masă de seară sau desert, nici n-a ieșit exact așa cum mi-aș fi dorit, dar potențial există și o să mai încerc și cu altă ocazie.

Pastele cu cacao le-am fiert, clasic. Între timp, am pregătit o cremă de vanilie din 2 gălbenușuri, puțină făină și vreo 300 ml de lapte, esență de vanilie și de lămâie. Crema a ieșit bună la gust, dar ar fi trebuit să o las mai lichidă, ca să se amestece mai ușor printre paste. Așa, a dat un pic de furcă și comesenii mei mi-au spus că și-ar fi dorit mai mult sos și că nu merit 3 cuțite 🙂
Na, mai există și experimente parțial reușite. Pastele cu cacao, însă, sunt un ingredient care mai merită exploatat.
Batoane energizante cu vișine (de la Momente delicioase cu Beatricia)
Am mai încercat rețeta asta și în meniul de februarie. Atunci cu zmeură, acum cu vișine congelate.

La fel de bune au ieșit, doar că acum parcă m-am mai specializat și rezultatul a fost și mai prezentabil.
Mic dejun cu de toate, cum ne-am obișnuit
După cum am obișnuit, o dată pe săptămână, de obicei în weekend, trebuie să avem și un mic dejun de-ăsta câmpenesc, cu de toate în farfurie. De data aceasta au fost să fie ouă ochiuri, avocado, ridichi, pastramă de curcan și o delicioasă ruladă de cașcaval cu măsline.

În restul zilelor în care n-am avut nici ruladă de spanac, nici batoane energizante, am improvizat cu lapte/iaurt cu cereale sau câte un sandwich rapid.
Cam atât am avut de raportat din luna Martie. Să ne citim cu bine și cu gust, și-n Aprilie! 🙂
Lasă un răspuns