Iată și meniul cu care am încheiat ultima săptămână din februarie. A fost 90% planificat, 10% improvizat, niște procente rezonabile zic eu. Mai am un pic și golesc congelatorul, unul dintre scopurile pentru care m-am apucat de această abordare organizată a meselor 🙂
Meniu pentru o săptămână – feluri principale
Cartofi la cuptor cu salată de varză
O rețetă foarte simplă: se fierb cartofii taiați mare, dar nu cât să se facă praf, apoi se pun într-un vas de yena, se amestecă cu usturoi ras, ulei de măsline, ierburi aromatice, parmezan sau cașcaval și se mai bagă puțin la cuptor. Alături merge excelent o salată de varză albă, și obținem astfel un prânz gustos și fără sățios, chiar și fără carne.

Paste Carbonara (adaptate dupa rețeta lui Florin Dumitrescu)
Rețeta lui Florin e la fel de simplă precum declară autorul, cu puține ingrediente: paste, un ou, parmezan și ceva cărnos tip șuncă. Eu am improvizat de fiecare dată când am făcut-o, în funcție de ce aveam prin casă. Săptămâna asta de exemplu am folosit niște pulpă de pui afumată și rezultatul a fost foarte gustos.

Halloumi la grătar cu salată de gulii
Brânza Halloumi este una dintre preferatele noastre și, deși pare originară din Cipru, pe mine mă duce mereu cu gândul la Grecia. Se gătește simplu pe grill, e gata imediat, și se combină frumos cu diverse garnituri mai mediteraneene (dovlecei/roșii la grill), cu un pilaf tradițional sau pur și simplu cu o salată îmbelușugată de gulii, morcov și mere verzi, cum am făcut săptămâna asta.

Fasole la CrockPot cu cârnați
Mi-a plăcut mereu mâncarea de fasole, dar am avut curaj să încerc așa ceva acasă doar după ce mi-am achiziționat un MultiCooker cu gătire sub presiune, în care pun toate ingredientele grămadă, setez programul și-mi văd de treabă. Altfel nu m-aș fi încumetat să mestec cu orele într-o oală de fasole.
Lângă fasole și-au găsit liniștea niște cârnați afumați cu busuioc, de la Măcelăria Carne Cinstită, care au fost de-a dreptul delicioși.

Ciorbă de găină cu zdrențe

Tot din comorile congelatorului am extras o jumătate de găină de țară (cunoscută personal 🙂 ), care s-a transformat o mare parte în ciorbă și o mică parte în carnea cu ciuperci și fasole verde de mai jos. Ciorbița a fost îmbogățită cu niște zdrențe de ouă, pentru amuzament.
Pui cu fasole verde și ciuperci (de la Jamilla)
E o rețetă foarte gustoasă, datorită sosului făcut din smântână și parmezan. Eu am încercat și varianta originală, pui + fasole verde + ciuperci, și doar pui cu ciuperci, dar Jamilla amintește că se poate pune și spanac sau mazăre congelată, de exemplu. Sunt convinsă că toate ies bune.

Idei de desert, gustări și mic dejun
Batoane energizante cu ovăz și zmeură (de la Momente Delicioase cu Beatricia)
Pe Beatricia am descoperit-o de Crăciun, când i-am urmat pas cu pas tutorialul de făcut căsuță din turtă dulce. Dar rețeta asta de batoane energizante a descoperit-o o prietenă, căreia îi mulțumesc, pentru că s-a făcut rapid și a ieșit super.
Batoanele astea sunt perfecte pentru un mic dejun rapid sau pentru o gustare de luat la școală. Noi am mâncat din ele și seara, și între mese, recunosc. De-asta n-au avut deloc viață lungă.

Brioșe cu fructe de pădure
Brioșele sunt deja un clasic al bucătăriei noastre. Plecând tot de la rețeta de bază a Andreei Duția, de data asta am înlocuit afinele cu un mix de fructe de pădure.

Clătite cu gem și suc de portocale
Un mic dejun franțuzesc care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Atât doar că sucul de portocale are în el de fapt portocale, grapefruit, măr verde și morcov, pentru un cocktail de vitamine.

Mic dejun țărănesc cu de toate
Ce poate fi mai tradițional decât un platou cu roșii, ardei, pastramă de porc și ouă fierte? Pâinea de alături arată cum arată pentru că a suferit răni groaznice de război, având în vedere că atunci când am primit-o, proaspătă și crocantă, mai multe persoane s-au înfipt în ea în mod complet dezorganizat pentru a fura ba niște coajă, ba niște miez. Asta e, s-a mâncat chiar și așa rănită.

În rest, pentru celelalte mic dejunuri cu mai puțin timp la dispoziție, laptele cu cereale ne-a salvat de fiecare dată.
Cam atât pentru săptămâna asta, mă apuc de planul meniului viitor 🙂 Încă nu e pus la punct, dar sigur va avea în el ciuperci, spanac și niște carne de vită. Și poate-poate mă arunc și la un tort. 🎂