Am început această serie săptămâna trecută și m-am bucurat să văd că primul set de idei de meniu a primit feedback pozitiv.
Pentru că toți avem nevoie de puțină inspirație, nu-i așa? 🙂
Reamintesc că ideea de bază este de a porni de la ingredientele pe care deja le avem prin casă, de a construi rețete care să le conțină pe acestea și de a cumpăra doar ceea ce ne lipsește.
Reiau aici și avantajele acestei abordări:
- faci un recensământ serios al ingredientelor pe care le ai deja și eviți astfel expirarea lor și risipa alimentară
- cumperi doar ceea ce îți lipsește, nu te lași pradă cumpărăturilor impulsive
- ai un plan pentru toata săptămâna, scapi de stresul întrebării zilnice „ce mâncăm astăzi?”
Astfel, am început săptămâna cu următorul plan de acțiune, care încă tronează pe frigider:

Nu l-am respectat până la urmă 100%, pentru că au mai apărut niște tentații și surprize pe parcurs, dar în mare după el m-am ghidat.
Pe lângă ceea ce aveam deja prin frigider, congelator și cămară, am completat lista de ingrediente cu tradiționala de acum comandă la Băcănia Tei – unul dintre factorii care mi-a schimbat un pic planurile, dar o să scriu despre asta la momentul potrivit 😀
Meniu pentru o săptămână – feluri principale
Supă de găină cu găluște
Nu am o rețetă standard aici, de fiecare dată ajung în supă legumele pe care le am prin casă. De preferat să fie ceapă, morcov, rădăcină de pătrunjel sau păstârnac, țelină, uneori dovlecel. Vedeta supei este însă găina de la bunica. Nimic nu e mai bun decât o găină cunoscută :D, crescută în aer liber și vânjoasă cât cuprinde.

Dorada la grill cu salată de varză roșie
Aceasta a fost prima deviație de la meniu, pentru că am primit niște dorada neașteptat săptămâna asta, care și-a găsit sfârșitul pe o tigaie tip grill – pe aragaz din păcate, dar pentru că n-am apucat să fac o poză, las aici una de astă vară. Cu nostalgia de rigoare.
Peștele merge minunat cu o salată de varză roșie. Varză, morcov, zeamă de portocale, ulei de măsline, sare și piper.

Varză dulce cu orez
Varza cu orez e unul dintre felurile preferate de mâncare în casa noastră. Recunosc că nu-mi aparține ideea, îi acord creditul doamnei care stă cu Olivia, și care deține și secretele absolute ale acestei rețete. Dar în linii mari ingredientele și modul de preparare le-am găsit aici.
Avem aici un strat de varză, unul de orez, apoi altul de varză. Varză dulce, proaspăt tocată și călită cu ceapă și morcov înainte de a fi băgată la cuptor. Combinația e foarte bună, neașteptat de bună, iar o oală de-asta a ajuns cam 2 zile jumătate.

De obicei o mâncăm așa, goală, ca un fel de mâncare vegetarian. În ziua 2 de săptămâna aceasta am folosit-o totuși ca garnitură pentru…
Mici cinstiți, făcuți pe aragaz
Una dintre tentațiile de care spuneam la început 🙂 Când am dat comandă la Băcănia Tei, mi-au făcut cu ochii micii de la Măcelaria Carne Cinstită, din vită și oaie. Am zis să încerc, deși asociez micii cu o ieșire la pădure sau cu un grătar între prieteni. I-am pus pe grill, pe aragaz, fără ulei sau alte condimente suplimentare. Ceea ce se vede mai jos e grăsimea lăsată de ei. Au ieșit delicioși, perfect făcuți la exterior și suculenți la interior. Singura lor problemă a fost că luasem doar o caserolă, de test, și s-au terminat prea repede.

Și pentru că încă aveam jumătate de cratiță de varză cu orez, micii au fost acompaniați de varză, nu de clasicii cartofi. Foarte buni și în combinația asta.

Tartă cu dovlecei și telemea (de la Jamilla)
Tarta aceasta e foartă iubită în casa mea. Se face super ușor, ai nevoie doar de ceapă, morcov, dovlecel, brânză, făină și ouă, se coace la cuptor rapid și e foarte bună atât caldă cât și rece. Merge la cină, merge și la micul dejun.

Se combină perfect cu niște sosuri un pic iuți. Am descoperit unele foarte bune făcute de Tanti Gica de la Pofta Focului – cel de ardei iute era deja un clasic în casa noastră, în schimb sosul de prune a fost pe cât de neașteptat pe atât de savurat. Merge și pe tarta asta, dar și pe fripturi de tot felul. Singura problemă, săptămâna asta, a fost că borcanele mele arătau așa: …

Salată de cartofi cu iaurt (de la Jamilla)
E un fel de salată orientală, dar ardeiul copt îi dă un gust totuși diferit. Mai bun, aș zice. Se face ușor și e bună și de prânz și de cină, nu încarcă stomacul.
N-am poză, dar cum o fac destul de des sigur va reveni într-unul din meniurile viitoare.
Vărzări moldovenești reinterpretate (de la Daniel Botea)
Pe Daniel îl știu de la SuperBlog. Scrie bine și, din nefericire pentru mine, scrie și despre mâncare. În fiecare miercuri, publică un articol în seria intulată #MiercureaFărăCarne.
Ei bine, săptămâna asta ne-a făcut poftă cu această rețetă de vărzări moldovenești. Cum aveam varză prin casă, am luat rapid niște aluat de foetaj și m-am pus pe treabă. Nici n-a fost greu, am folosit varză dulce nu murată, am pus și niște parmezan și ne-am delectat cu vărzările și seara și dimineața.

Idei de mic dejun și cină
De luni până vineri, micul dejun e încropit în viteză, din ceea ce găsim prin frigider, pentru că școala Oliviei începe la … tobe… 07:30 … și nu e prea mult timp de pregătiri. Așa că doar în weekend mă înham la ceva mai complicat, iar dacă fac ceva gustări pentru cină, merg perfect și la micul dejun.
Săptămâna asta am avut așa:
Descoperiri noi de la Băcănia Tei
Un pateu vegan cu arome indiene, de la Aivia. Foarte aromat, ușor pricant, perfect de mâncat dimineața. Fără E-uri, desigur.

Tot din categoria fără E-uri, am descoperit și niște bunătăți din Secuime, 100% naturale. Nu suntem mari mâncători de mezeluri, încercăm să le menținem la un minim, dar când cumpăr ceva prefer să fie un produs de calitate și fără ingrediente dubioase.

Omletă țărănească cu de toate
Singurul mic dejun mai elaborat de săptămâna aceasta a fost o omletă în care am pus tot ce mi s-a părut potrivit de prin frigider: ardei, roșii, parmezan, pastramă de porc coaptă.

Ca un bucătar profesionist ce sunt, am făcut omleta la 2 tigăi… și parcă ar fi mers și a 3-a 😀

Cu ocazia asta mi-am amintit de bucătarul francez din Emily in Paris (Netflix), care spunea că secretul unei omlete reușite e să folosești mereu aceeași tigaie… pe care să nu o speli niciodată. Ghinion, nu i-am urmat sfaturile.
Idei de desert
Săptămâna aceasta a fost săracă în deserturi, ceea ce nu-i rău, am profitat din plin de fructele din casă.
Fursecuri Poloneze (de la Jamilla)
Rețeta aceasta e, chipurile, rețetă de Crăciun, dar serios că se mănâncă la fel de bine și în februarie. Fursecurile au cremă de brânză în compoziție (merge Philadelphia, merge și Mascarpone), ceea ce le face deosebit de fragede, se topesc în gură.

Cam așa a arătat săptămâna asta în farfurie. Am rămas datoare cu niște paste și cu o mâncare de fasole, pe care le-am inclus în meniul următoarelor zile.
Meniul de săptămâna trecută este aici.
Multumim ca impartasesti cu noi experientele tale utile! De mult mi-am propus sa fac si eu o planificare saptamanala, insa nu am reusit s-o concretizez inca. Acum, cu exemplul tau de reusita, ma simt si mai motivata.
ApreciazăApreciază
Ma bucur tare mult daca e de folos. Nu sunt retete senzationale sau inventii, e mai degraba o agregare din alte surse, dar da… si eu caut inspiratie prin alte parti cand raman in pana de idei, asa ca am sperat sa fie util si efortul meu. Si planificarea in avans chiar ma ajuta sa intocmesc un meniu cat de cat mai variat, sa nu mancam paste in fiecare zi, pentru a face ceva rapid, pe fuga 🙂
ApreciazăApreciază
Uite ca m-am inspirta si eu de la tine, cu toate problemele mele care ma impiedica sa mananc normal. Multumesc. Imi ploua in gura de dorul doradei.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Roxana, ma bucur tare mult! Sper sa te intalnesti cat de curand cu dorada visurilor tale 😀
ApreciazăApreciază