Cum să faci o căsuță de turtă dulce, de Crăciun

O să trec această căsuță de turtă dulce, 100% handmade, pe lista marilor realizări ale anului 2020.

N-a fost deloc un proiect ușor, ba a fost chiar extrem de ambițios. A mers bine până într-un punct, când ni s-a prăbușit căsuța și am crezut că acolo se va termina și distracția. Și totuși, cu imaginație și muncă de echipă, iată ce a ieșit la final:

Rețeta și modul de realizare nu le-am inventat eu (evident 🙂 ). Dar am urmărit pas cu pas instrucțiunuile din video-ul de mai jos, realizat de Beatricia, care are de altfel o colecție extrem de apetisantă de rețete de dulciuri, atât pe Youtube cât și aici. Știu, știu, n-a ieșit la fel de frumoasă ca originalul, dar pentru prima încercare a ieșit peste așteptări.

În descrierea filmulețului sunt date și dimensiunile părților componente ale căsuței. Eu i-am delegat această sarcină inginereasca soțului, care a pus dimensiunile în word și s-a ocupat de printat.

Pentru cine vrea să le folosească fix în forma asta, fișierul se poate descărca de aici. (gratuit, desigur)

Odată printate, formele trebuie decupate. Partea din față și cea din spate a căsuței se compun dintr-un dreptunghi și un triunghi, recomand să le lipiți cu scotch pentru a vă fi ușor să le conturați pe aluat, când va veni momentul.

Câteva precizări utile:

  • Aluatul chiar este suficient pentru toate componentele căsuței, pentru decorațiuni și pentru „exces ronțăibil”
  • Turta dulce va crește la cuptor, așa că nu lăsați formele foarte groase. Asta e și mai important pentru cele 2 părți ale acoperișului: e musai să fie cât mai subțiri (deci cât mai ușoare) pentru a nu prăbuși căsuța. În cazul meu au fost făcute primele și le-am lăsat mai grăsuțe, ceea ce a fost aproape un element fatal pentru proiectul meu.
  • Dacă și acoperișul vostru iese prea greu și „se scurge” de pe căsuță, cum s-a întâmplat la mine, puteți folosi niște scobitori, rupte în jumătăți și înfipte in lateralele căsuței, pe care se va sprijini acoperișul în acel interval de timp în care glazura nu e încă întărită și nu poate susține aceste părți mai grele și așezate în pantă.
  • De asemenea, puteți lega căsuța de jur imprejur cu o ață cât timp montați acoperișul, să nu aveți surprize să vi se dezasambleze pereții.
  • După montaj, băgați căsuța la frigider. Glazura se va întări și va deveni un adevărat liant. După ce vi se pare suficient de țeapăna, puteți renunța și la ață și la scobitori.

Singura problemă cu căsuța asta e că iese atât de simpatică încât inițial nu știi ce să faci cu ea. Aluatul e delicios, deci e numai bună de mâncat, dar parcă nu-ti vine să demontezi. E bună de așezat în mijlocul unei mese festive, de Crăciun, și de ronțăit la final, ca desert. Noi am făcut-o un pic cam devreme, slabe șanse să reziste până atunci. M-aș mira să reziste până mâine, de fapt :))

Later edit:

Azi e mâine, căsuța încă există, dar e în faza avansată de demolare. Confirm că este delicioasă, mi se pare că seamănă foarte mult la gust cu turta dulce de la Boromir.

Un gând despre „Cum să faci o căsuță de turtă dulce, de Crăciun

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: