Prin casa mea au trecut, de-a lungul timpului, foarte multe jocuri. Primite, cumpărate sau împrumutate de la biblioteca Metropolitană, am avut ocazia să testăm diverse.
Jocurile se împart, pe site-urile de specialitate, într-o grămadă de categorii. Mai mult, părinții le împart în jocuri care dezvoltă ceva (inteligență, motrică, etc) și jocuri de distracție și-atât. Eu o să le împart astăzi în 2 mari categorii, folosind drept unic criteriu copilul din dotare: jocuri care au avut succes și jocuri care nu 🙂
Jocurile de succes sunt cele pe care le-am jucat de cele multe ori și pe care Olivia le alege ori de câte ori o rog pe ea să decidă ce jucăm. Iată un top 11 – neordonat – al celor mai iubite jocuri din casa noastră, în intervalul 6-7+ ani:
1. Joc pentru iubitorii de animale: Animale și continente

E un joc de cărți care amintește de Rentz, pentru cine îl cunoaște. Nu are reguli complicate, e mai degrabă de atenție dar și un pic de strategie, Oliviei îi place pentru că e cu animale și o fascinează să citească descrierile fiecăruia, să le vadă cum se împart pe categorii și familii, chiar dacă aparțin unor continente diferite. Pentru un copil care iubește animalele, e un succes sigur.
2. Joc pentru copiii sportivi: Yoga
E un joc simplu cu zar, pionii se mișcă pe o tablă și aterizează pe diverse culori. În funcție de culoarea pe care ajung, trag cărți cu poziții de yoga, pe care trebuie să le imite pentru a rămâne acolo. Unele sunt poziții care trebuie executate în echipă și toate sunt amuzante – de asta și are succes. Alte cărți sunt cu întrebări de cultură generală.
3. Joc pentru fanii Frozen: Forest Spirit


Pentru fanele Regatului de Gheață, acesta este JOCUL. Nu are reguli prea complicate, dai cu zarul și te plimbi prin pădure, peste pod, apoi prin regatul înghețat, culegând cristale, alunecând pe gheață sau rătăcindu-te. Are succes pentru că pionii sunt chiar personajele îndrăgite și pentru că tabla de joc e generoasă și în stil 3D.
Nu, nu e musai să fii îmbracat ca Elsa când joci jocul ăsta, dar statistica arată că ai mai mult noroc la zar.
4. Joc pentru copii cu imaginație: Dixit
Dixit era printre jocurile mele preferate în facultate și chiar și după aceea, așa că m-am bucurat să văd ca are succes și la copii. E un joc de imaginație, trebuie să te uiti la niște poze oarecum ciudățele și cu multe detalii și să le dai niște definiții interesante, sau să ghicești tu poza care a generat o anumită definiție dintre mai multe. Jocul e mai amuzant cu mai mulți jucători. Am avut surpriza să jucăm (serios) în grup mixt de adulți și copii și copiii să ne bată. Ei văd altfel cărțile și stau mult mai bine la creativitate.
5. Joc de strategie: Battle Sheep

Battle Sheep e un joc de strategie. Un soi de șah cu foarte puține reguli, ceea ce îl face atractiv pentru copii. Deși e ușor de jucat, nu e deloc ușor de câștigat, pentru că trebuie să îți gândești mișcările și în viitor și să anticipezi și ce va face adversarul. Grafica e și ea simpatica și jocul e foarte calitativ.
6. Joc amuzant: Cuibar Plin
E un joc de la Pepco, care deși a costat doar vreo 30 de lei dacă îmi amintesc bine a fost super jucat. În funcție de numerele pe care le obții pe zar, te alegi cu ouă, pui sau găini. Ouăle devin pui, puii devin găini iar găinile pot fi vândute pentru un cocoș…care te va apăra în caz că vine vulpea. Pe lângă vulpe, pot apărea și alte calamități: de exemplu o gripă aviară 🙂 Jocul e simpatic și mereu amuzant. Chiar și pentru mine.
7. Joc clasic de strategie: Catan Junior

Varianta pentru copii a celebrului Catan e la fel de iubită. Tabla de joc și piesele sunt foarte calitative, jocul are suficient de multe reguli cât să fie considerat un joc de strategie (chiar dacă intervine zarul), dar regulile nu sunt deloc abstracte și pot fi ușor înțelese de copii.
8. Joc pentru fete pasionate de shopping: Jocul Magazinelor
Un joc românesc făcut cam în grabă, părerea mea, cu un regulament destul de vag pe alocuri, dar care continuă să mă uimească prin succesul său. Olivia vrea să îl joace destul de des, deși pe mine sincer mă plictisește 🙂 Pe ea o bucură faptul că în joc cumpără diverse animăluțe, haine, alimente, etc, pe mine mă mulțumește faptul că trebuie să numere efectiv bani și să aibă grijă cât primește rest. E un pic de matematică aplicată. Dar un pic.
9. Joc de inițiere în afaceri: Monopoly Junior
O altă variantă de copii a unui joc celebru, Monopoly Junior a fost și este un succes. Față de varianta clasică, proprietățile care trebuie cumpărate sunt magazine de jucării, fabrici de dulciuri, patinoare sau locuri de joacă. Deci clar există motivație pentru a deține cât mai multe astfel de locuri 🙂
10. Joc de cărți perfect pentru luat în bagaje: Djeco – Sakapuss

Jocurile de cărți de la Djeco sunt micuțe, deci foarte portabile și diverse. Noi avem unul singur, acest Sakapuss, un fel de Popa Prostu dar cu pisici. Se joacă pe runde, la sfarșitul fiecăreia se extrag niște gândaci dintr-un alt teanc… sau spray-uri de gândaci, sau capete de duș… ideea e să ai cât mai puțini paraziți la sfârșitul jocului. N-ai zice că e ceva foarte inteligent, dar garantez că se lasă cu râsete. Pentru copii e (nu știu de ce ?!) un moment de maxim amuzament dacă părintele trage 3 purici, 2 păduchi, sau alte cărți de genul ăsta …
11. Joc neașteptat de iubit: Animaterra de la Kaufland

Noi avem Animaterra 1 si cred că la momentul respectiv l-am primit gratis de la Kaufland. Între timp știu că au apărut și versiunile 2 și 3, un fel de jocuri cu cărți. Animaterra 1 e un fel de Sus-Jos dar cu animale. Oliviei i-a plăcut atât de mult și l-am jucat atât de frecvent încât știe pe de rost ce se întâmplă la fiecare număr în parte: câte căsuțe sare, dacă stă o tură, dacă se întoarce și așa mai departe.
Aceasta a fost lista noastră de recomandări. Vor urma și altele, nicio grijă, pentru că ni se îmbogățește continuu colecția! 😀
Lasă un răspuns