Ce mai urmăresc românii: Top #10 Trending pe YouTube

Azi aveam de gând să scriu un articol despre amintiri implicite și explicite. Ceva de psihologie, review de carte, lucruri de-astea care dau de gândit.

Ghinion însă. Căutând ceva pe YouTube am dat de minunatul top Trending în care înțeleg că toți artiștii își doresc să ajungă. Topul care ne arată care-s cele mai populare hituri/vloguri/subiecte de discuție în România la momentul actual.

Și pentru că am fost atât de impresionată de ce-am găsit acolo, am dat la o parte fără urmă de vinovăție subiectele psihologice, pentru o analiză la cald a gusturilor românilor. Care, știu, nu se discută, dar iată că se.

#1 Trending: 3SE & Andra – Jumătatea mea mai bună

„Ești o bucată căzută din rai. „

M-am blocat puțin după primul vers, n-am știut exact dacă e o referință la pățania Mirelei Vaida cu bordura sau la amenințarea unui asteroid care va lovi pământul. Cert e că am trecut această expresie pe lista complimentelor pe care, sincer, nu mi-ar plăcea să le primesc.

Dincolo de versuri, e un lucru îmbucurător că melodia asta e #1 în topul preferințelor românilor, comparativ cu ceea ce urmează. Spoiler Alert!

Pot concluziona că românii sunt melancolici. În definitiv, și eu am simțit că mă întorc la niște zile de naștere din școala generală, când dansam cu toții plini de entuziasm pe melodii de 3SE. Iar băieții ăștia par că nu și-au schimbat absolut deloc stilul. Sau subiectele. Sau mișcările. Au rămas încremeniți în succesul anilor ’99-2000.

#2 Trending: Nikolas Sax & LeLe – Dați-i să bea

Ooo, nume noi pentru cultura mea generală, iată că mă pot îmbogăți.

„Zi de zi mințită, dezamăgită,

Acum e rândul ei să fie fericită

S-a înjosit și-a acceptat să fie folosită

Ar fi făcut orice, era oooooooorbită….”

A fost greu, foarte greu, dar m-am automotivat să ascult până la capăt acest nou hit popular în preferințele românilor. Atâta dramă, jale și tristețe…mai rar, cred că și Adi Minune simte cum îl înghiontește invidia.

Melodia este fără urmă de îndoială un omagiu adus emancipării femeii care, iată, după ce s-a înjosit și a acceptat să fie folosită (pentru că, ați înțeles, era orbită), este repusă în drepturi de bărbat, care îi dă să bea pentru a-și rezolva toate problemele.

Ceva educativ, deosebit.

#3 Trending: Tzanca Uraganu și Florin Salam – Bună seara aș vrea

Pe Florin Salam mi-l amintesc, nu-s chiar așa de incultă. Îmi amintesc mai ales când l-a lăsat baltă pe nepotu-su, la X Factor, și n-a mai apărut pe scenă. Dar oameni suntem cu toții, o fi avut motivele lui, hai să nu judecăm. Poate nu-i era chiar ușor să cânte o melodie de-a lui Sting în fața atâtor telespectori. Și-ar fi terfelit, nu-i așa, eticheta de celebru manelist.

Dar hai să las trecutul și să mă îmbăt de ritmurile orientale ale prezentului. Să mă îmbăt în disperare mai degrabă, pentru că dintre toți cântăreții de manele Florin Salam mi s-a părut mereu cea mai dezagreabilă prezență. Și videoclipul ăsta nu face excepție. Emană inteligență prin fiecare detaliu: versuri, mișcări, regie.

Iar tremurul unei burți perfect rotunde prin tricoul alb, mulat, e tot ceea ce îmi doresc și eu (și alți 4 milioane de vieweri) să văd pe Youtube.

Ah, era să uit. Versurile sunt semnate Marius de la Foksani. Mare talent, îi suflă în ceafă lui Eminescu, șanse mari să-l detroneze din programa națională în viitorul apropiat:

Eu sunt mare milionar
Am talent mare, sunt sukar
Iti donez si-un an daca vrei
Sa nu ai noroc in veci
De ma lasi cu ochii reci
Eu mi-as dori sa te inneci”

#4 Trending: Tzanca Uraganu’ & Nikolas – Zeita din Olimp

„Ze, Ze, zeița din Olimp, zi, zi cu ce vrei să te plimb

Hai cu Ferrari roșu ca focul, te duc unde vrei mâncați-aș botul.”

Marele poet Marius de la Focșani dă din nou lovitura, de data aceasta cu trimiteri spre mitologia greacă, semn că Legendele Olimpului, ale lui Alexandru Mitru, nu i-au fost străine. M-am documentat, Mitru s-a născut totuși la Craiova, nu cred să aibă grade de rudenie cu Marius de la Focșani, semn că cel din urmă chiar a citit, nu a auzit dspre Olimp din străbuni.

În plus, melodia asta e și un un suport pentru cursurile de logopedie focusate pe copiii care nu pot să pronunțe corect grupurile de sunete ze și zi și primsc un real ajutor în repetarea acestora.

Cât despre „mâncați-aș botul…” n-ar fi prea multe de spus aici. Aștept demonstrația oficială a cercetătorilor de la Oxford cum că introducerea botoxului în alimentație e o cură de slăbire eficientă. Până atunci, sunt doar zvonuri.

#5 Trending: Poliţia a identificat-o pe femeia care a agresat-o pe Mirela Vaida

În sfârșit ceva serios, pe gustul românilor. O femeie dezbrăcată intră în direct pe Antena 1 și aruncă cu o bucată de bordură în Mirela Vaida. Ceva mai autentic de-atât nici că se putea. Păcat că au blurat imaginea, aș fi fost totuși curioasă dacă avea sau nu mască. În rest, marele pierzător e cu siguranță criminalul din Onești, care a fost pus într-un con de umbră de o amărâtă de bordură.

După ce trec cele minim 30 de ore de emisiuni pe Antena 3 dedicate analizei evenimentului și despicării firului în patru, dacă nu apare ceva mai proaspăt, recomand niște cărți de Agatha Christie. Nu-s chiar din aceeși sferă a ridicolului, dar măcar sunt tot cu crime și intenții de omor.

#6 Trending: Jador & Culita Sterp & Costi & Tohi & Fiki – Baby | Alarma

Eh, aici avem de a face cu o manea modernă, ceva mai fresh decât capodoperele lui Salam. O manea pregătită probabil cu mult timp în urmă și lansată cumva în absență, având în vedere că Jador și Culiță Sterp sunt în Republica Dominicană, la Survivor. Iar eu mă miram cum de e Jador favoritul publicului, săptămâni la rând. Nu-i de mirare, ținând cont de prezența lui în topul de pe Youtube.

În schimb, altceva m-a frapat și mai tare: prezența lui Costi Ioniță. Nu de alta, dar a trecut și el pe la Survivor, unde s-a făcut remarcat prin sesiunile de meditație nud, în poziții interesante de yoga, cu capul (și sper că doar cu capul) atârnându-i în jos. Și parcă treaba asta cu meditația pe plajă și cu yoga nu e din același film cu dansul domnișoarelor astea din videoclip (deși sumar îmbrăcate sunt și ele). Pare că domnul Costi trece printr-un amplu proces de regăsire spirituală.

#7 Trending România – JUNO X JO – Mă mai ia

Și iată că de-abia pe poziția 7 ajungem din nou la o melodie ascultabilă. N-am zis bună, am fost rezervată în caracterizare. Totuși aș clasa-o deasupra lui 3SE ca potențial de a mai fi auzită vreodată în casa mea.

Nu știu cine sunt Juno și Jo, dar din comentarii înțeleg că s-au despărțit, iar fanii tresaltă de bucurie la vederea acestei piese, pe care o interpretează ca pe o dovadă de separare matură între viața personală și cea profesională.

Anyway, e catchy melodia.

#8 Trending: Florin Salam si What’s UP – Primul sărut

E suficent să admirăm thumbnail-ul acestui video, fără să-i dăm play, ca să-i intuim valoarea și tema muzicală. Nici nu trebuie să ascult ca să înțeleg că omul suferă. Poziția lăsată pe spate, pumnii încordați, pleoapele strânse care rețin cu greu izvorul de lacrimi… dar hai să și ascultăm un pic.

„Esti tot ce mi-as putea dori, singurul motiv al meu de a fi

Nu ma mai bucura nimic in lipsa ta nu mai am chef de a trai”

Intriga e ciudata: versurile exprimă recunoștință pentru prezent, totuși linia melodică și mișcările scenice induc o jale profundă. E o contradicție intrigantă acolo. Dar așa e arta, în definitiv. Contradictorie.

#9 Trending – BiBi 💓 Antonio Pican – BOOM DIGGY

În sfârșit ceva dedicat tinerei generații. Nici prea lungă, să nu plictisească, că doar 2 minute de Boom Diggy Diggy sunt de-ajuns, nici cu cuvinte multe sau avansate, ca să nu ne piardă atenția.

Îmi place și comunitatea unită a fanilor, care și-au propus să urce piesa asta în top prin orice mijloace:

SUNTEM SAU NU CEA MAI TARE COMUNITATE ? HAI SA STRIGAM TOȚI PE GEAM SAU UNDE PUTEM BOOM DIGGY SA URCE PIESA ASTA MINUNATA PE #1 in trending.🔥”

Cât despre tânărul Antonio Pican … nu prea se potrivește el ca look&feel cu fata din clip, parcă îi despart minim 10 ani de experiență de viață, dar pe de altă parte nici Laurențiu Duță n-arăta mai matur când s-a lansat. Și iată unde a ajuns, pe #1!

#10 Trending – Tzanca Uraganu si Andreea Tonciu – Eu reprezint femeile

Declarația din titlu, „eu reprezint femeile”, m-a speriat, recunoc. Nu de alta, dar mai auzisem de domnișoara Tonciu și zău că decât cu ea, mai bine rămân nereprezentată. Plus că nici nu mă ridic la standardele sale. Nu doar că NU port doar branduri străine, dar de unele din cele etalon… nici n-am auzit.

Eu reprezint femeile
Si nu imi plac figurile

Hermes, Balenciaga
Asta imi cere fata
Vrea Bottega Veneta
Iti iau ca esti vedeta”

Mda. Și în timp ce românii au făcut să ajungă pe locul 10 în topul preferințelor această pseudo-declarație de independență a femeii, prin care reprezentanta noastră se vinde în schimbul unor haine de firmă (neapărat originale), eu am un grup de discuții la birou pe care se dezbat tot subiecte din sfera feminității. Cel mai recent, de exemplu: impactul emoțional al apelativului „Hi guys” in cadrul unei echipe mixte, de bărbați și femei, care vezi dom’le subminează poziția modernă a femeii în societate.

Poate în alte societăți. În a noastră, însă, femeile par dominate numeric de cele al căror sens în viață este probarea marilor branduri vestimentare.


Cam așa cu ce e Trending pe YouTube în momentul de față, în România.

În alte țări s-o regăsi vreun Ted Talk, vreo dezbatere mai elevată pe locurile fruntașe, sau tot așa cu jale și can-can și-or umple și ei timpul?

6 gânduri despre „Ce mai urmăresc românii: Top #10 Trending pe YouTube

Adăugă-le pe ale tale

 1. Mă apucă râsu’-plânsu’. Eu recunosc că nu am verificat niciodată, în nici o tară, ce este în trending pe youtube. Însă am notat pentru viitor. Mai intru pe youtube când caut un „how to” sau când îmi mai trimite cineva un link cu o melodie sau un „late night show”. În rest, folosesc zilnic Spotify și Bandcamp – unde habar n-am dacă se găsesc pseudo-vedetele acestea, dar cu siguranță găsesc formații precum Bucium și Am Fost La Munte Si Mi-a Plăcut. Ca să recomand și eu ceva care-mi place din industria muzicii românești.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Pai ai un scop, imediat ce ajungi în altă țară, sa vezi care e trendul si pe acolo. Nici eu nu mă mai uitasem la acest top, desi am auzit de el in diverse contexte. Speram să fie totuși ceva mai divers. Din păcate continua in același stil și pe următoarele locuri 🙂 multumesc de recomandări, o sa le ascult ❤

  Apreciat de 1 persoană

 3. Exceptând episodul cu Vaida, căruia nu-i găsesc o explicație rationala, pentru restul… Sunt doar oameni care trăiesc fără să-și pună prea multe întrebări, se bucura de prezent, de viata, de lucruri mici, poate ușor meschine dar cred eu, sunt mulțumiți cu ei, ceea ce nu e rău deloc, sunt chiar de invidiat și nu sunt deloc ironic.

  Apreciază

  1. E un punct de vedere valid si interesant. Si e foarte ok ca oamenii sa fie multumiti de ei, dar te-as contrazice putin in legatura cu faptul ca aceiasi oameni se multumesc cu lucruri mici. Nu de alta, dar majoritatea melodiilor din top promoveaza o viata traita in lux, plina de placeri. Si asta, cred eu, ii inspira si pe fani sa isi doreasca aceleasi lucruri. Si n-ar fi rau daca le-ar obtine pe cai cinstite, dar… statistica personala imi spune altceva 🙂

   Complet de acord cu tine ca oamenii care reusesc sa se bucure de lucrurile mici sunt cei mai de invidiat. Detin, dupa mine, secretul fericirii.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: