Cioc, cioc, deschideți? Fructe și legume proaspete, la tine la ușă!

N-am fost niciodată genul atras de produse alimentare artificiale, n-am cedat prea des tentațiilor nesănătoase, dar de când am devenit mamă am avut parcă o revelație a cât de important este să alegem cu grijă și responsabilitate ceea ce punem pe masă.

Și nu, nu e deloc un lucru simplu.

Într-o perioadă în care supermarketurile au devenit standardadul, într-o lume în care putem avea pe masă, cu efort minim, carne din Argentina, cartofi dulci din America și ananas din India, mi se pare important să ne oprim un pic din această inerție consumeristă, să ne întoarcem înapoi la origini și să susținem producătorii locali.

De ce e important să mănânci produse locale?

Un produs local e cel care parcurge o distanță minimă de la producător la tine. Să ne imaginăm un simplu măr. Dacă ai avea de ales, ai mânca unul de la Voinești, care a călătorit până la tine 2 ore, într-o lădiță, sau unul din Polonia, care a petrecut zile întregi într-un tir, care a fost stropit cu substanțe menite să-i păstreze culoarea și care a stat apoi cu zilele în depozitele supermarketului?

În mod evident, produsele locale sunt mai proaspete și mai naturale decât cele care străbat distanțe lungi. Iar un fruct proaspăt e întodeauna mai savuros și sănătos.

De asemenea, cumpărând produse locale îi susții pe micii agricultori din țara ta și uneori poți chiar să dezvolți relații personale cu aceștia, aflând astfel și mai multe detalii despre ceea ce pui pe masă.

Cumpărând produse locale poluezi mai puțin mediul înconjurător, pentru că eviți niște procese de ambalare și nu te mai simți investitor în combustibilul folosit în transport.

De unde cumperi fructe și legume proaspete, în București?

Eu sunt o mare susținătoare a mersului la piață. E mereu o bucurie să văd diversitatea de fructe și legume înșirate pe tarabe, să văd oamenii din spatele lor și să îmi imaginez poveștile lor de viață.

Dar atunci când mersul la piață nu e o opțiune sau când am nevoie să câștig timp fără să fac rabat de la calitate, caut aliați care să aiba aceleași standarde ca și mine.

Băcănia Tei este unul din noii mei astfel de aliați, pentru că poți primi acasă legume și fructe proaspete în București sau în județul Ilfov, direct de la producători locali sau de la furnizori de încredere. Livrează și în afara acestor zone, dar doar produse neperisabile.

Experiența mea cu Băcănia Tei și o rețetă bonus

Se știe că prima impresie contează, nu-i așa?

Ei bine, în momentul în care am primit prima mea comandă de la Băcănia Tei și am văzut că legumele și fructele sunt în pungi de hârtie, nu de plastic, am simțit că mă îndrăgostesc instant.

Roșiile primite miroseau a roșii (știți ce zic, sunt convinsă), iar la degustare s-au dovedit a avea chiar gustul după care tânjeam. Și-au găsit un loc confortabil pe platoul de mic dejun, alături de cașcavalul de la Nucet și de snacks-urile sănătoase și extra gustoase din sfeclă, nucă și semințe.

Lădița cu fructe de sezon comandată a doua oară m-a surprins și ea prin savoare. Merele, perele și strugurii aveau cu totul alt gust decât ceea ce aș fi putut să cumpăr din supermaket. Dovleacul își așteaptă liniștit rolul principal într-un ștrudel de weekend 🙂

O parte din legumele primite și-au găsit locul într-o ciorbă tradițională, altele au tras însă lozul câștigător și au fost selectate drept protagonistele primei mele rețete video.

Pe locuri, fiți gata… poftă bună!

Prazul, ciupercile, broccoli-ul, untul și cașcavalul primite de la Băcănia Tei au fost ingredientele care au asigurat succesul acestui Quiche cu legume. Ciupercile și broccoli-ul n-au făcut parte din categoria produse locale, dar pentru că Băcănia Tei vrea să ofere diversitate are în ofertă și legume provenite de la importatori de încredere.

Rețeta aceasta de tartă este super flexibilă și permite jonglerii în funcție de ce aveți în cămară. Păstrați același blat, dar umpleți-l cu somon afumat, spanac și brânză. Sau cu pui, ceapă și cașcaval. Sau alegeți altă combinație de legume. Rezultatul va fi mereu altul, dar tarta se va realiza la fel de ușor.

Dacă vă place rețeta, m-ar bucura o mică încurajare. E prima dată când mă lansez în asemenea proiecte de anvergură și sper din suflet să fie un montaj video util, cu tips&tricks adecvate.


Voi ce părere aveți despre consumul de fructe și legume provenite de la producătorii locali? Credeți că merită efortul de a căuta și de a rămâne fideli unor astfel de furnizori?


Articol înscris în competiția SuperBlog 2020.

9 gânduri despre „Cioc, cioc, deschideți? Fructe și legume proaspete, la tine la ușă!

Adăugă-le pe ale tale

    1. Multumesc! Mi-ai amintit ca in scoala imi spuneau niste colegi ca am voce de Andreea Marin 🙂 Atunci ma bucura, azi nu mai stiu daca o fi fost un compliment ori contrariul lui 🙂
      Intre timp am dat si eu iama in camara celor de la Bacania Tei si am descoperit, ca si tine, BORCANELE. Sunt fabuloase!

      Apreciat de 3 persoane

  1. Și mie mi-a plăcut tare mult videoclipul, încât abia aștept să pregătesc la rândul meu tarta. 🙂 Și articolul în sine este frumos și binevenit la aceste vremuri, grele mai ales pentru producătorii locali. Ai avut o inițiativă ce merită felicitată. 🙂 La fel ca inimadincuvinte, și mie mi-ar plăcea să continui și cu alte rețete video. 🙂

    Apreciat de 3 persoane

    1. Multumesc tare mult, Cristina! Cine stie, poate voi continua! Singurul dezavantaj e ca a gati ceva cu un video ca obiectiv dureaza de 2 ori mai mult decat in mod normal 😀 Acum mi-am dat seama cat timp a investit biata Jamilla in cariera ei,

      Apreciat de 2 persoane

  2. Wow, te-as incuraja si eu, dar am ramas fara cuvinte! Wow! Nu pot decat sa te intreb, dintr-un motiv pur egoist, de ce nu mai faci share pe facebook articolelor tale? Mie imi lipsesc mult. Imi placea sa citesc imediat cand publicai ceva; simteam cumva ca sunt acolo, parte din conversatia aceea mai mare, fix atunci cand era calda. Acum intru cand imi amintesc si citesc mai mult deodata, dar… nu e la fel. Uff, ce dor mi s-a facut de voi. Noi. 1&1.

    Apreciat de 2 persoane

      1. Hmm… Mi-a placut mult articolul, si video-ul. Apreciez mult sustinerea producatorilor locali si eliminarea acestei surse de poluare a mediului! Dupa cum stii in aceasta perioada, eu si bunica am incercat sa fim self-sustainable si sa producem zero waste. Ne-a reusit in proportie de 90% as spune, pentru ca la un moment dat m-am plictisit sa fac paine in fiecare weekend :)) si consider poluare si benzina si gazele emanate de un automobil pentru drumul pana la cel mai apropiat oras – de unde mai cumparam si produse lactate cu adevarat minunate ❤ (de la lapte, pana la unt, branza si smantana facute de doua bunicute care sunt prietenele mele acum). Ah, si am mancat si produse sezoniere, care cred ca este iar un aspect foarte important!

        Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑