Cum să organizezi un joc de Bingo educativ, acasă

Am decoperit recent jocul de Bingo, făcut și jucat 100% acasă, și am realizat că poate fi un instrument educativ și amuzant în egală măsură.

Eu îl folosesc pentru aprofundarea unor cuvinte din limba engleză. Din când în când, fac o listă cu cuvinte nou învățate, inserez printre ele și unele amuzante sau numele unor personaje preferate, pentru varietate, apoi îmi generez propriul joc de Bingo.

Pregătirea jocului durează foarte puțin, poți printa câte cartonașe vrei, poți stabili premii pentru câștigătorii de linie și bingo. Poți implica copilul în întocmirea listei de cuvinte.

Cum să generezi un joc de Bingo online

Există multe site-uri care fac asta pentru tine. Eu am testat mai multe, cel mai simplu și rapid de folosit mi s-a părut în final bingobaker.com.

Tot ce trebuie să faci e să stabilești o listă de cuvinte – poți să o scrii în Word, Notepad sau orice altceva și să o copiezi pe site, sau să o scrii direct acolo, după ce alegi opțiunea Paste in a list of words.

Dacă folosești setările predefinite, ți se vor genera cartonașe de 5×5 cuvinte, deci 25 de cuvinte per bilet. Pentru un joc reușit, cu mai mult suspans și grad mare de competitivate, recomand să ai o listă inițială cel puțin dublă față de capacitatea unui bilet. În cazul acesta: cel puțin 50 de cuvinte.

Apasă apoi pe Generate și selectează cum vrei să printezi cartonașele. Recomand 4 pe pagină. Ai grijă să bifezi și Include call list – opțiune care îți va da și o listă amestecată a tuturor cuvintelor.

Cartonașele nu ți se vor printa direct, ci ți se va genera un PDF care arată cam așa:

E alegerea ta dacă vrei să le printezi sau, dacă nu deții o imprimantă, să le scrii frumos de mână.

Lista de cuvinte de citit cu voce tare va arăta cam așa:

Când începe jocul, le poți citi așa cum sunt, iar jucătorii le caută pe cartonașele proprii, sau le poți decupa și pune într-o urnă, pentru a extrage din ea.

Cum poți folosi jocul de Bingo în scop educativ

După cum am spus deja la început, eu l-am folosit până acum doar ca suport pentru aprofundarea limbii engleze. Iată însă alte câteva idei despre ceea ce poți pune pe cartonașe, în funcție de vârsta copilului și interesele sale:

Pentru aprofundarea unei limbi străine:

 • Cuvinte nou învățate
 • Verbe
 • Construcții gramaticale
 • Expresii

Pentru literatură și gramatică:

 • Neologisme
 • Nume de personaje din lista de lecturi de peste vară
 • Nume de cărți
 • Nume de autori

Pentru lecții de matematică:

 • Operații din tabla adunării
 • Operații din tabla înmulțirii
 • Formule

Și sunt convinsă că imaginația fiecăruia poate genera o grămadă de alte variante interesante.

Jocul de Bingo pentru ocazii speciale

Dincolo de scopurile educative, jocul de bingo poate fi și pur distractiv, evident 🙂 De exemplu, un joc de Bingo de Valentine’s Day, cu declarații amuzante de dragoste, sau unul de Crăciun cu cuvinte tematice.

Sau, de ce nu, poți include această activitate la o zi de naștere a copilului tău, alcătuind lista de cuvinte astfel încât să includă numele tuturor invitaților, pasiuni de-ale lor, cuvinte amuzante, lucruri pe care ei le au în comun. Poate fi un mod bun de a-i face să se simtă implicați și bine veniți. De asemenea, premiile pot fi unele amuzante, de exemplu: câștigătorul de linie are dreptul să spargă un balon cu confetti. (N-am zis că ar fi amuzante și pentru părinți 😀 )

Oricare ar fi gama cuvintelor alese, jocul asigură puțin timp amuzant petrecut în familie sau în cercul de prieteni, cu pregătiri minime.

Enjoy!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: