Scutece textile – Tips & Tricks

Se implineste un an de cand am comandat primul scutecel textil, plina de neincredere si convinsa pe jumatate ca arunc banii pe fereastra. N-a fost asa. Intre timp mi-au trecut prin mana vreo 30 de scutece diferite, de unele am fost incantata de la bun inceput, cu altele m-am certat pe parcurs si le-am vandut, dar una peste alta sunt convinsa ca am facut o alegere buna.

M-am gandit sa pun laolalta cateva trucuri si sfaturi practice pe care le-am aflat si eu de-a lungul experientei mele cu scutecele, si pe care mi-ar fi placut sa le stiu de la bun inceput. Cele mai multe se invart in jurul subiectului ‘timp’, pentru ca cea mai mare teama a tuturor celor care se gandesc la textile e ca iti pierzi tot timpul liber spaland scutece. Fals, o zic din start 🙂

Tipuri de scutece 

  • Scutecele cu buzunar sunt mai flexibile. Le poti folosi cu un singur insert, sau le poti folosi chiar cu 3. Dar asamblarea-dezasamblarea lor dureaza de 2 ori mai mult decat in cazul celor all-in-one
  • Daca iei all-in-one cu gandul de a economi timp, atunci sa fie all-in-one cu inserturi cusute (Freetime, Tots Bots). Daca inserturile sunt cu capse (gen Grovia, Itsi Bitsy, Pop-in), n-ai facut nicio economie de timp, pentru ca reasamblarea lor poate dura chiar mai mult decat in cazul scutecelor cu buzunar.
scutec textil itti bitti
All-in-one Itti Bitti, pe baza de capse
Scutec cu buzunar Baba-Boo

Materiale, spalare si uscare

  • E de preferat sa le usuci in aer liber, pentru ca vor mirosi mult mai fresh si vantul le va usca super repede. Daca stai la apartament, ai balcon inchis sau – si mai rau! – orientat spre nord, scutecele se vor usca destul de greu.Asa ca ar fi bine sa te orientezi spre microfibra, care e pe locul 1 in topul materialelor cu uscare rapida. Bambusul si bumbacul vor sta pe balcon chiar mai mult de 3 zile in sezonul rece. Ceea ce nu e grav, dar te obliga sa ai un stash mai mare de scutece.
  • Se zice ca nu pot fi uscate pe calorifer, pentru ca se degradeaza PUL-ul. Ideea e sa nu le pui cu PUL-ul fix pe calorifer. Daca le pui peste un prosop, pe calorifer, e ok. Si grabesti procesul. Eu in sezonul rece scot scutecele o zi pe balcon, sa prinda aer, apoi le pun pe calorifer, dar in asa fel incat PUL-ul sa nu fie in contact direct cu sursa de caldura. N-a murit niciunul, de luni de zile.
  • Cum le speli? Pe unele etichete scrie ca scutecele suporta 40 de grade, pe altele 60. La inceput eu am vrut sa suflu si in iaurt si le spalam preoponderent la 40, foarte rar la 60. In timp, am vazut ca nu patesc nimic si le spal pe toate, la gramada, la 60 de grade, indiferent ca-s Bumgenius sau Alva, dar cu stoarcere de maxim 800 de turatii. Am citit eu pe undeva pe FB ca peste 800 de turatii e periculos pentru PUL, asa ca prefer sa fiu precauta. Extra clatire, extra spalare…dureaza cam o ora jumate o tura de spalat. Folosesc doar Persil sensitive lichid (pentru ca detergentul solid poate imbacsi scutecele) si adaug din cand in cand Miofresh – e un dezinfectant special pentru scutece. Cateodata mai pun si niste ulei parfumat in masina, sa le dea un miros placut. And that’s it.
  • Cand eram novice, scoteam scutecele din masina, le puneam in lighean, ieseam cu ele pe balcon, ma cocotam pe scaun si incepeam sa le intind. Minim 5 minute de timp pierdut. Apoi a venit revelatia: suportul de sosete de la IKEA. Cel mai util lucru posibil, care imi economiseste o gramada de timp. Il iau in baie, scot scutecele din masina si le agat direct de clestii suportului, apoi pun suportul pe balcon si aia e.

Capse sau arici?

  • Eu am inceput cu scutece numai cu capse, pe parcurs am schimbat din ele si acum am jumate capse, jumate arici. De ce? Pentru ca de la un moment incolo domnita n-a mai vrut sa stea pe spate la schimbat si trebuie sa ii pun scutecul in timp ce e in picioare sau alearga prin casa. Cel cu arici se prinde la fel de usor ca un UF. De ce n-am luat de la inceput cu arici? Pentru ca internetul m-a facut sa cred ca ariciul se scamoseaza – da, se mai scamoseaza, dar cui ii pasa? – si ca fata isi va desface singura ariciul – daca e doar in chiloti, trage de el, dar asa ar trage si de un UF. Daca are un body incheiat peste scutec, s-a rezolvat problema. Asa ca as recomanda oricui numai scutece cu arici.

Fund bombat… e nevoie de haine speciale?

  • Orice incepator se intreaba, inevitabil: „cum stau hainele peste scutece textile?” Raspunsul meu sincer: „Foarte bine!”. Secretul e ca bebelusul sa nu aiba un body super fix pe el, pentru ca atunci va presa scutecul si sunt sanse sa dea pipi-ul pe afara. Un body cu un numar mai mare decat ar fi normal e perfect. Pantalonii? Cei de tip colant sunt ok, pentru ca sunt elastici. Funduletul pare mai bombat, dar arata chiar funny. Pantalonii tip trening, sau model mai sport, iar sunt ok, pentru ca sunt mai larguti la fund si vin taman bine. Blugii in schimb nu prea se potrivesc, mai ales daca sunt scortosi. Dar eu n-as imbraca oricum fetita cu asa ceva, pentru ca ii ingradesc libertatea de miscare. Deci prejudecatile cum ca bebelusul trebuie sa poarte haine speciale sunt nefondate. Pun si niste poze demonstrative, sa risipesc si ultimele griji.

scutece

Back to work. Bona si scutece textile?

Atunci cand am luat decizia de a ma reintoarce la munca si a-mi lasa fetita cu o bona, am fost un pic ingrijorata despre cum se va descurca cu scutecele textile. Va fi reticenta? Va sti cum sa le manevreze? Le va schimba la timp? Nu ca ar fi vreun rocket-science, dar nu stiam la ce sa ma astept.

In cele 2 saptamani cat am stat si eu acasa impreuna cu bona, am incercat sa ii povestesc tot ce stiam despre scutece si sa ii exlic ce particularitati are fiecare model. N-a fost nevoie de prea mult ‘training’, pentru ca lucrurile sunt in fapt simple. Bona a fost uimita la inceput de concept, nu mai auzise de textile, apoi i-au placut pentru ca sunt colorate, si incet incet cred ca nu i s-a mai parut deloc ciudata ideea.

Cateva sfaturi utile pe acest subiect:

  • La inceput, e util sa las scutecele aranjate in functie de puterea de absorbtie. De obicei bebeii fac mai mult pipi dimineata, asa ca scutecul cel mai de deasupra va fi unul cu putere mare de absorbtie. La fel si al doilea, pt ca de obicei atunci e iesirea afara si vrem putere mare de absorbtie si in parc. Urmatoarele pot fi scutece mai de casa (de ex, Alva), care-si fac bine treaba si oricum dup-amiaza cantitatea de pipi nu e prea considerabila. Asta e teoria minimizarii numarului de accidente 🙂 In timp, bona se obisnuieste sa recunoasca scutecele si se descurca singura cu criteriile de selectie. Nu mai e nevoie de stash-uri prearanjate
  • Cat am stat eu acasa, spalam fiecare scutec atunci cand il schimbam, si il puneam direct in galeata de depozitare uscata. De cand cu bona, am trecut la varianta depozitare umeda + depozitare uscata. Atunci cand ia un scutec de pe fetita, il clateste asa superficial si il arunca intr-un lighean cu apa, in care pun eu de dimineata niste ulei de tea tree. Asa nu pierde mai deloc timp cu scutecele, iar in baie miroase frumos. Seara, inainte de culcare, iau eu la mana toate scutecele stranse in lighean – de obicei 4-5 – ,le mai clatesc o data si le pun in galeata cu capac, fara apa, unde-si vor astepta linistite randul la masina de spalat. Cam la 3 zile, vars galeata direct in masina si aia e.
  • Pun scutecele la spalat de obicei dimineata, inainte sa plec la munca. Atunci cand se termina programul, bona le agata pe un suport de sosete (foarte util cel de la ikea) si il agata pe balcon. E modul in care poti pune cel mai rapid scutecele la uscat. Tot bona ia scutecele de pe balcon, la momentul potrivit, le asambleaza la loc si le pune inapoi in dulap. Pentru ca totul sa dureze si mai putin, am renuntat pe parcurs la multe din scutecele cu buzunar si le-am inlocuit cu modele all-in-one (BG Freetime sau Tots Bots), pentru ca dureaza f putin reasamblarea lor.

Nu-i asa ca-i simplu?

Un gând despre „Scutece textile – Tips & Tricks

Adăugă-le pe ale tale

  1. Care e modelul all-in-on
    Cum se ansambleaza?Va rog un filmuleț!Si cand e scaun mai mult si se pateaza cum le curăț? Am voie solutii de pete, bicarbonat, săpun de casa?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: