De la „Je m’appelle Madeleine” la „Hello World!”

articol-superblog

Îmi amintesc foarte clar primele ore de franceză din clasa a doua. Mă fascinau manualele colorate și lucioase, cu animale si povești, complet diferite de tradiționalul abecedar. Fifi, Roro, Lorraine și celelalte personaje simpatice m-au ajutat să învăț franceza natural, cu drag, fără sa simt ca aș depune vreun efort.

Mi s-a parut atat de ușor, incat visul meu din copilărie era sa devin translator sau purtător de cuvânt pentru un mare om politic și să fiu în stare sa vorbesc 7 limbi străine: franceză, engleză, germană, italiană, spaniolă, rusă și chineză.

Ce să zic, eram un copil cu viziune!

Din păcate n-am reușit să ating această performanță, căci pana in clasa a 6a am învățat doar franceză. Ce-i drept, vorbeam fluent, citeam cu ușurință și participam chiar la concursuri.

De-abia în clasa a 6-a am făcut cunoștință cu limba engleză, dar procesul de învățare n-a fost nici pe departe la fel de ușor comparativ cu franceza. Am avut parte numai de profesori suplinitori, care se schimbau de două ori pe an, iar fiecare nou venit relua noțiunile introductive.

Așa se face ca la sfârșitul clasei a-8a știam tot atâta engleză pe cât știusem franceză intr-a 2a. Ba poate chiar mai puțin.

English-3
(Sursa foto: http://www.meditatorengleza.com)

Apoi a venit șocul admiterii la liceu, intr-o clasă in care engleza era considerata prima limbă străină, iar colegii meu o vorbeau deja fluent. Și din păcate, la 15 ani creierul nu mai e la fel absorbant precum era la 7, și nici metodele de predare care funcționasera in copilărie nu se mai dovedeau la fel de eficiente.

Așa că m-am tarait la engleză în liceu, am dat bacul la franceză, si după primul an de facultate m-am angajat.

Ca programator, în IT.

Și ghici ce învață un programator la început de drum: să scrie „Hello World!”

IT-ul e un domeniu în care nu prea ai ce face cu franceza, în schimb vezi engleză în fața ochilor de dimineață până seara. Și nu numai că trebuie să-ti scrii programele folosind cuvinte englezești, dar trebuie sa și vorbești, să participi in ședințe internaționale și să fii capabil să ții prezentări coerente…tot în engleză.

Acum chiar că nu mai aveam cum să evit problema, și-n plus eram și super complexată de nivelul meu. A trebuit deci să mă pun serios cu burta pe carte și să-mi acopăr golurile, folosind absolut orice tip de material de care am putut face rost: manuale mai vechi de engleză, cărți, dicționare. 

Astazi, la 10 ani distanță de la prima ședință în engleză, la care n-am putut să deschid gura de teama de a nu mă face de râs, vorbesc cu lejeritate și fără urmă de trac.Am reușit să învăț engleză singură, fără profesor.

Dar mi-aș fi dorit ca drumul să-mi fi fost mai lin și procesul de învățare mai scurt.

Cursurile online erau foarte puține la momentul respectiv, și oricum nu erau mai deloc interactive. Erau ca și cum ai fi avut o carte…pe calculator, fără nimic personalizat nevoilor tale.

Tocmai din acest motiv m-am entuziasmat foarte tare zilele astea aflând că a aparut si la noi o platforma de cursuri de engleza online, sub indrumarea unui profesor real. Cursurile acoperă noțiuni de gramatică și de vocabular, pe diverse nivele de dificultate, pun la dispoziție diverse teste de evaluare a progresului, și oferă chiar feedback personalizat și îndrumare.

(Sursa video: http://www.platforma.meditatorengleza.com/)

 Varianta de a învăța online e convenabilă pentru că îți oferă flexibilitatea de a alege orice oră de studiu. Păsările de noapte pot invata când sunt stelele sus pe cer, angajații ocupați pot lua pastile rapide de engleză în pauza de prânz. Fiecare după posibilități, în confortul propriei case sau la birou, fara timp pierdut în deplasare.

E drept, e nevoie de disciplină și motivație pentru a te ține de curs.

Bine bine, dar învățarea unei limbi străine fără practică e ca un blog fără articole 🙂 Degeaba știi gramatică, dacă nu ai curaj sa o aplici într-o conversație reală. Tocmai de aceea, pe lângă platforma de cursuri, profesoara de engleza de la English for all organizează și ședințe de conversație …pe Skype! Ideea mi se pare extrem de ingenioasă și de comodă. Prin această soluție se elimină practic dezavantajul clasic al unui curs online, și anume lipsa interacțiunii.

Iată că tehnologia vine astăzi în sprijinul celor care își doresc sau au nevoie să învețe engleza rapid și eficient. Și, hai sa recunoaștem: fie că ne place sau nu, fie că emigram sau rămânem în România, de engleză ne lovim zi de zi. La televizor, la calculator, chiar și pe stradă. Așa că nu e niciodată prea târziu pentru a o perfecționa!

Curaj, se poate!


Acest articol e scris pentru Spring Super Blog 2017.

Datorită lui, voi primi automat acces la unele dintre cursurile online de pe platforma English for all. Eu nu mai am nevoie de ele, dar știu o fetiță de 14 ani care trece acum prin același calvar prin care am trecut și eu, încercând să învețe de una singură o limbă de care s-a lovit mult mai târziu decât colegii ei de clasă. 

Premiul acesta e pentru ea, și mă bucur tare mult că o va ajuta sa evolueze mai rapid. 

4 gânduri despre „De la „Je m’appelle Madeleine” la „Hello World!”

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑