Primul meu Super Blog – articole inscrise in concurs

Am scris aici despre cum am ajuns sa particip la Super Blog si ce a insemnat acest concurs pentru mine. Totusi, dincolo de impresiile generale, am vrut neaparat sa imi fac timp si pentru o mica analiza a problelor si a articolelor cu care am participat, analiza ce sper sa-mi fie utila pentru editiile viitoare 🙂

Proba 1. Cuplul apa + cafea, element al culturii organizationale – Sponsor: La Fantana

Am inceput cu un articol scris cu entuziasm, despre coada matinala si corporatista din fata expressorului de cafea. True story. Plus o incercare timida de a scrie versuri.

Inmiresmand clădirea neagră de beton și sticlă,

Cafeaua azi reneagă clasicul ibric.

Rostogolind și macinandu-si boabele-aromate

Ea curge voluptuos din expresor:

pic-pic, pic-pic.

Articolul cu pricina, aici: Cafeaua nu mai fasaie-n ibric.  89 puncte. Prost articol, concluzie de final, dar la inceput m-a bucurat nota 🙂

Proba 2. Puff…. Puff….. Pufuleste-te! – Sponsor: Delaco

Enuntul probei asteia m-a incuiat, dar mi-a amintit de ce am intrat in concurs: tocmai pentru a incerca sa scriu despre niste subiecte de care altfel nu m-as fi atins in veci. Cum ar fi branza pufoasa. Surprinzator, mi-a placut ce-a iesit.

Au deschis ochii galeș, deranjate de lumina prea puternică a dimineții de martie. Le era cald și se simțeau cam îngrămădite așa cum erau așezate una peste alta, neglijent, în farfurie.

– Hai să ne răcorim puțin! Propuse clătita superioară, rang câștigat strict datorită poziției din farfurie.

Articolul, aici: Povestea unei clatite imperfecte. 93 puncte. Se putea mai bine, se putea mai rau, trecem mai departe.

Proba 3. Frumusetea si increderea se cultiva in familie! – Sponsor: Farmec

Am crezut ca-i greu sa scrii despre branza, habar n-aveam ca o sa am mai multa inspiratie legat de lactate, si mai putina legata de cosmetice. Am vrut sa scriu un text in care sa minimizez importanta cosmeticelor si sa subliniez puterea frumusetii interioare. A iesit ceva dragut, zic eu, dar desigur departe de ce ar fi vrut sponsorul. Sponsorul si-ar fi dorit sa scriu ca folosesc de 10 ani crema cu extract de orhidee si ca pielea mea e la fel de fina ca un fund de bebelus. Ghinion.

 Dar, deși produsele cosmetice sunt importante și au rolul lor, o femeie nu trebuie să le devină sclavă. Nu cred că trebuie să le folosim pentru a ne metamorfoza trăsăturile, ci doar pentru a ne sublinia atuurile și pentru a ne ingriji fața, mâinile, părul. Vreau ca fata mea sa vadă frumusețea ca pe o trăsătură interioară, ca pe o atitudine personală, și nu ca pe o dependență de produse cosmetice. Vreau să se simtă frumoasă indiferent de ce-i spune lumea și să i se pară suficiente ritualurile cosmetice de întreținere.

Căci mult mai importantă decat frumusețea este încrederea. Vreau sa-i explic, când va mai crește, că există mii de femei frumoase care se uită în oglindă și nu-ndraznesc să ridice fruntea, comparandu-se in mintea lor cu idealurile intangibile văzute la televizor sau în reviste. Și există alte mii de femei inzestrate de natură cu trăsături mai puțin armonioase dar care știu să poarte cu încredere orice rochie indiferent de ce le arată cântarul, să râdă din toata inima chiar daca nu au dinți perfecți și să își iubească corpul și fața așa cum sunt ele.

Vreau ca fata mea să se simtă frumoasă și să aibă incredere că poate muta munții din loc. Și să știe că, astfel, va fi frumoasă și-n ochii ei, și in ochii celor din jur.

Articolul, scris cu sufletul, aici: Frumusetea si increderea se cultiva in familie. 98 puncte. Pare mult, dar nu e, jumate din articolele participante au luat 100 sau 99 puncte 🙂

Proba 4. Oricine poate invata engleza… zambind – Sponsor: English for all

N-am prea multe de spus aici. Nu m-a inspirat in niciun fel enuntul, n-am avut vreo idee geniala, asa ca doar am povestit o experienta reala.

Îmi amintesc foarte clar primele ore de franceză din clasa a doua. Mă fascinau manualele colorate și lucioase, cu animale si povești, complet diferite de tradiționalul abecedar. Fifi, Roro, Lorraine și celelalte personaje simpatice m-au ajutat să învăț franceza natural, cu drag, fără sa simt ca aș depune vreun efort.

Mi s-a parut atat de ușor, incat visul meu din copilărie era sa devin translator sau purtător de cuvânt pentru un mare om politic și să fiu în stare sa vorbesc 7 limbi străine: franceză, engleză, germană, italiană, spaniolă, rusă și chineză.

Articolul, aici: De la „Je m-appelle Madeleine” la „Hello World”. 82 puncte. Pe merit.

Proba 5. Innovation game: Construieste o franciza de succes! – Sponsor: Francize.ro

Proba asta a fost dovada vie ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. Cand am vazut enuntul si-am aflat ca trebuie sa scriu despre francize, un domeniu despre care n-aveam nici cea mai vaga idee cu ce se mananca, aproape ca am vrut sa renunt. Aproape.

Am scris povestioara pentru francize dintr-o suflare, in casa parintilor mei, dupa o vizita prin podul intesat de lucruri care de care mai diverse. Ideile vin de unde nu te-astepti.

Ai mei își îngrămădiseră în spațiul ăsta îngust toate amintirile lor de-o viață. Ba chiar și hobby-urile. Pe raftul din colț se aflau așezate la loc de onoare mașina de cusut a mamei și colecția de „Idei de afaceri” a tatei. Ani la rândul a studiat revistele, visând să-și deschidă ba o crescătorie de viermi de mătase, ba un magazin cu produse exotice, dar n-a avut niciodată curajul de a face primul pas.

Articolul-minune, aici: O franciza de succes, cu obiecte pe ales’. 100 puncte. Primul meu premiu. Soc si groaza. If you ask me, cred ca am luat nota asta pentru ca am fost singura care a ales drept franciza un magazin de obiecte folosite (ca sa nu-i zic SH), in timp ce marea majoritate a concurentilor au scris despre cafenele/restaurante.

Premiu: Locul 1 (100 euro, o invitatie premium la Business Days Bucuresti si o carte despre francize)

Proba 6. Agentul „Certificat Energetic” – Sponsor: certificat-energetic.ro

Mi-a facut placere sa scriu pentru proba asta, pentru ca am incercat din nou cu niste versuri. Eram atat de incantata de ce-a iesit, incat chiar ma asteptam sa castig ceva. Dupa ce mi-am primit nota si am mai citit din articolele concurente, mi-am amintit o lectie foarte importanta: oricat de bun ti se pare ca ai fi, mereu exista si altii buni sau mai buni decat tine 🙂

Ion. Vasile Ion mă numesc, să mă prezint!

Sunt spion renumit și, până nu demult, eram de femei râvnit.

Doar că de doua luni, de când la casă mare m-am mutat

Se pare c-al meu farmec s-a diminuat.

Poezia energetica, aici: Un audit energetic care poate salva relatii sau chiar lumea – 90 puncte. Personal, cred ca am dat cu bata-n balta la finalul articolului, cand am inceput sa scriu despre conservarea resurselor energetice si despre impactul pozitiv global. Eu am fost mandra de cum am intors firul discutiei, dar cred ca sponsorul nu 🙂

Proba 7. Niciodata ”tradusi” de traduceri! – Sponsor: SwissSolutions.

Enuntul probei a fost destul de dual. Pe de o parte, lansa un subiect cu mult potential de a scrie lucruri amuzante, pe de alta specifica raspicat ca nu vor sa-si asocieze imaginea cu nimic neserios. Asa se face ca am scris intai o poveste semi-comica despre o invitatie la nunta tradusa gresit, cu fuste mini si costume de macho-man, apoi m-am tras singura de urechi si am revenit cu un articol pe cat de serios, pe atat de neinspirat. Totusi, cred ca am luat decizia corecta. S-a mai lasat cineva dus de val si a scris un text (genial, dupa parerea mea) despre o domnisoara care lucreaza la bordel, iar sponsorul a apreciat ca merita vreo 50 de puncte.

Am auzit de agenție de la Miruna, o prietenă care lucrează cu ei de 10 ani de zile pentru a traduce acte juridice. Mi-a povestit întâi cum s-a ars în tinerețe încercând să traducă un contract prenupțial scris în rusă, folosindu-și doar intuiția și Google Translate. A fost prima și singura data când s-a trezit concediată peste noapte, căci clientul s-a facut negru la față auzind ce bazaconii a înțeles ea din cerințele sale. Norocul ei că n-a mai avut șansa să îl vadă cu ocazia divorțului.

Articolul despre traduceri, aici: Atunci cand orice cuvant conteaza. 89 puncte.

Proba 8. Reteta Aurora pentru distractie estivala – Sponsor: Hotel Aurora, Mamaia

Si enuntul acestei probe mi s-a parut dificil sau, mai degraba, restrictiv. Mi-era clar ca se doreste o reclama pe fata si tocmai asta nu voiam sa scriu. M-am gandit si razgandit, am scris si am tot sters, pentru ca in final sa rezulte cel mai frumos text cu care am participat la SuperBlog. Un text care ma emotioneaza ori de cate ori il recitesc.

Valuri de fericire care te inundă. Valuri jucăușe ce iți sapă în inimă amintiri ce vor dăinui o viață.

Pentru că fericirea nu e „a avea”, ci „a simți”. Fericirea nu se servește în porții mari, la comandă, ci vine pâș-pâs, te așteaptă la cotitură, îți sare în față când nu te aștepți și nici n-apuci bine să o savurezi că s-a și făcut nevăzută.

Fericirea stă în senzații și-n clipe. Uneori banale, alteori intense, sunt acele clipe în care simți că respiri viața prin toți porii corului tău și-ai vrea să oprești timpul în loc, să fotografiezi momentul, să îngheți orice mișcare care nu contează și să rămâneți doar tu și fericirea, înlănțuiți într-un tango amețitor.

Articolul, aici: Noi doi si-o iubire imensa ca marea. 80 puncte 🙂 Cel mai frumos text pe care consider ca l-am scris, cea mai mica nota pe care am primit-o. Am facut si contestatie, mi s-a raspuns ca am transmis emotie dar n-am transmis acel ceva care ar convinge un turist sa petreaca o saptamana la Hotel Aurora. Oh well, fair point.

Proba 9. AVBS iti CREDITeaza afacerea! – Sponsor: AVBS Credit

Toata inspiratia mea legata de idei de afaceri a fost pusa in joc la proba despre francize, asa ca de aceasta data nu prea am mai stiut despre ce sa scriu. Am ales din nou o poveste semi-reala, care n-a fost nici prea rea dar nici prea stralucita.

– Hai, mamă, să facem ceva cu talentul tău! Privește ce minunății ies din mâinile tale! Nu e păcat să le ții doar pentru tine, când s-a putea bucura de ele o lume-ntreagă?

Mama mustăcește, se eschivează, se lamentează: Că nu, că e greu, că e concurență, că de unde clienți. Dar începe să viseze.

Articolul, aici: Afacere cu suflet, caut broker financiar. 95 puncte.

Proba 10. ”Strumpfii: Satul Pierdut” – Sponsor: InterCom Film

Aceasta proba se voia una care sa puna la incercare imaginatia, pe teme strumpfesti. Nu cred ca am respectat intocmai tema, dar ineditul a constat in faptul ca intai am inventat povestea si i-am spus-o Oliviei, si de-abia mai tarziu am si scris-o. Desenele din articol sunt facute de mine si colorate de Olivia, deci a fost o munca in echipa si o colaborare de succes.

Olivia se uită neîncrezătoare la omuleții din jurul ei. Nu par deloc îngrijorați de un eventual eșec, așa că brusc începe și ea să simtă că poate să îi ajute.

Închise ochii, strânse bine din pumnisori, și începu să viseze.

Întâi ca prin ceață, apoi din ce in ce mai clar, în fața ei apăru un copac cu totul și cu totul special. Avea tot frunze roz, ca cei pe care îi văzuse în poienița, dar ramurile i se împreunau într-un mod neobișnuit, formând o inimă uriașă.

Povestea, aici: Olivia in Tara Strumpfilor. 99 puncte – premiu special.

Premiu: produse promotionale legate de strumpfi, Olivia a fost incantata de ele.

Proba 11. Arhitect. Proiectant. AIA Proiect – Sponsor: AIA Proiect

Pentru aceasta proba m-am documentat destul de mult cred ca in final am scris un articol prea tehnic. Din ce am remarcat, juriul a apreciat mai degraba povestile frumoase, decat relatarile care se invarteau in jurul sponsorului. Ceea ce e bine, desigur, doar ca m-a prins pe mine pe picior gresit 🙂

Hai să-ti spun un secret!

Știi de ce căsuța lui Dorothy a fost luată de vânt și dusă în regatul Vrăjitorului din Oz? Știi și de ce căsuțele de paie și de lemn ale purcelușilor au fost mistuite imediat de lupul cel rău?

Pai să-ti zic eu de ce: pentru că au fost construite de niște amatori. Și sigur n-au avut proiecte case.

Articolul, aici: Proiect pentru Casuta Oliviei. 91 puncte.

Proba 12. Care este plasa ta (de siguranta) financiara? – Sponsor: Telecredit.

Initial fara nicio idee despre ce as putea scrie, m-am trezit intr-o sala de asteptare, la doctor, fara ocupatie. Asa ca m-am pus pe inventat si a iesit o povestioara draguta si hazlie, de care am fost foarte mandra la momentul respectiv. Sentiment confirmat si la aflarea notelor, caci am fost clasata pe locul 2. Partea amuzanta e ca aparent am fost foarte credibila in ceea ce am scris, caci m-a sunat o prietena sa-mi spuna ca pot apela la ea cand mai am nevoie de bani 🙂

Sorb agale din cafeaua matinală și-mi organizez taskurile pe care le am de făcut astăzi. De-asta îmi place să ajung prima la birou, pentru a lucra netulburată până vin restul gălăgioșilor.

Soare, liniște și pace. Prin geamul din dreapta se aud vag păsărelele. Mailul de serviciu e gol, nu arde nimic. La librăria de la parter erau reduceri. As putea sa cobor să-mi cumpăr o  carte.

Mă simt ca un cer fără pic de nor. Astăzi va fi cu siguranță o zi frumoasă.

Articolul, aici: Imprumutul la nevoie se cunoaste. 99 puncte. Locul 2.

Premiu: 300 RON.

Proba 13. Vreau vacanta mea de vara, o vacanta speciala! – Sponsor: CND Turism

O proba frumoasa, in care am scris despre vacanta mea de vis, m-am mai documentat putin despre Norvegia si am aflat despre locuri noi care iti taie respiratia. Una peste alta, a iesit un articol frumos, cu multe poze, pe care il pastrez drept sursa de inspiratie pentru acel moment in care chiar voi pleca intr-un circuit nordic.

Atlantic Road (Atlanterhavsveien) este cu siguranță un obiectiv pe care nu ai voie să îl ratezi dacă ajungi în Norvegia.  Spectaculosul drum de 8.3 km, ce unește orașele Kristiansund și Molde, trece pe deasupra unor insule ce au fost conectate prin 8 poduri. A fost construit in doar 6 ani de zile, intre 1983 si 1989. În această perioadă, constructia a fost victima a 15 vânturi extrem de puternice, care au îngreunat finalizarea proiectului. Și totusi, oamenii au reușit, performanță pe care o găsesc absolut incredibilă. Să construiești un drum peste ocean nu-i puțin lucru. Atlantic Road a fost distins în 2005 cu titulatura de „Construcția Norvegiană a secolului”, urmând ca în 2006 să fie declarat cel mai spectaculos drum turistic din lume

Articolul, aici: In cautare de vacante speciale. 90 puncte.

Proba 14. Share your box cu Wu Xing! – Sponsor: Wu Xing.

Nu-mi plac problele despre produse alimentare, imi e destul de clar. Prin urmare, am scris un text doar ca sa fie.

 Joey doesn’t share food, o știm cu totii.

Dar jur că Joey nu știe ce pierde!

Pentru că atitudinea asta egoista când vine vorba de mâncare nu mai e de mult la modă și, mai mult, te poate costa pierderea unor ocazii prețioase. Cum ce ocazii? Păi de agățat, de împrietenit, de socializat sau pur și simplu de experimentat gusturi și ingrediente pe care ai fi reticent sa le ai în propria ta farfurie.

Articolul, aici: Share your box, share the taste. 92 puncte.

Proba 15. Iesi in evidenta cu bijuteriile potrivite! – Sponsor: Splend’Or

La proba asta am reusit sa-mi supar sotul, care s-a plans ca-i fac reclama proasta. Cica nu se prinde lumea ca ceea ce scriu e uneori pura fantezie. Ce sa zic…asta e bine, nu-i usor sa fii credibil!

Dragul meu soț,

Știu că îți pare rău pentru micile supărari pe care mi le provoci adesea și că ai vrea să te revanșezi cumva față de mine. Ei bine, azi e ziua ta norocoasă: m-am decis să îți dau o mână de ajutor! Că am tot așteptat eu cât am așteptat să vii cu o idee proprie, dar te văd lipsit de inspirație.

Articolul, aici: Mic indreptar pentru iertarea pacatelor . 95 puncte.

Proba 16. Fotografia preferata din calatorii – Sponsor: Momondo

Am ajuns si la proba mea preferata. Momondo ne-a provocat sa scriem despre o calatorie care ne-a schimbat si m-a nimerit la fix, caci aveam o poveste despre care incercam de mult timp sa scriu si nu imi gaseam cuvintele. Le-am gasit cu aceasta ocazie, mai usor decat as fi crezut. Am riscat putin, caci tema probei era centrata pe fotografia preferata din calatorie. M-am gandit ca un om normal la cap ar pune o poza normala, dar o poza normala nu se potrivea cu textul meu. Asa ca am riscat, si-am ales o poza cu un cuib de randunele, intr-o celula intunecata. Nici n-am indraznit sa sper ca cineva va intelege ce-ar putea fi atat de special in acea fotografie.

Terezin. Închid ochii și chiar și acum, la un an distanță, pot să retrăiesc acele momente, să văd în jurul meu peisajul dezolant al lagărului de concentrare. Astăzi, loc de vizitat și punct de atracție pentru turiști; intre 1941-1945, loc al morții pentru circa 30.000 de oameni a căror singură vina a fost originea sângelui care le curgea prin vene.

Articolul, aici: Sa calatorim cu ochii mintii larg deschisi. 98 de puncte si un neasteptat, nesperat, neinchipuit loc 1 la aceasta proba.

Premiu: bilete de avion in valoare de 500 euro.

Proba 17. Ingredientele naturale, aliatele tale pentru frumusete – Sponsor: Farmec

Alta proba despre produse cosmetice, alta sansa de esec 🙂 Se pare ca n-am invatat nimic din prima proba a acestui sponsor.

Articolul, aici: Un par cu Farmec se hraneste cu ingrediente naturale. 97 puncte. Din nou, punctaj mic.

Toata lumea știe ce înseamnă un „bad hair day” pentru o femeie, iar eu nu fac excepție de la regulă. Am observat de-a lungul timpului că și pentru mine aspectul părului are un impact psihologic imens. Atunci când reușesc să îmblânzesc bestia și să-l fac să se așeze frumos, sunt plină de încredere în mine, toate merg bine, și lumea întreagă e mai luminoasă. În schimb, în zilele în care eu și părul meu nu ne-ntelegem, totul se prăbușește în jur. Merg cu capul in pământ, nu iese nimic, ba parcă am și numai ghinioane.

Proba 18. Ce ai fi, daca ai fi? – Proba partenerilor SuperBlog

Aceasta a fost cea mai grea si mai criptica proba din toata competitia, dar m-am gandit ca ajung la sufletul juriului cu o poezie, de data asta foarte muncita si intoarsa pe toate partile. N-am avut mare succes, dar am aflat ca-mi place sa scriu versuri.

Stele, fulgere se-arată

De suflet mă simt mușcată

Ca după un somn de veacuri ochii mi s-au umezit

Și cu gându-n patru colțuri eu alene m-am trezit.

Zi-mi, oglindă oglinjoară,

În ce m-a transformat vrăjitoarea dară?

Poezia, aici: Metamorfoza

Continuarea?

In episodul urmator, la maratonul Super Blog 2017, care incepe toamna si se termina iarna. Ma rog, incepe cine vrea, termina cine poate 🙂

 

 

Un gând despre „Primul meu Super Blog – articole inscrise in concurs

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑