Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la o vacanță de vară care sa fie cu adevărat specială, nu îmi imaginez nici mare, nici plajă și nici insule exotice.
Vara, primul lucru pe care mi-l doresc e să am parte măcar de o săptămână în care să fug de arșița toridă și să mă teleportez într-un loc cu climă suportabilă. Apoi, vacanța mea trebuie să fie una cât se poate de activă. Vreau să mă plimb mult, să văd locuri magice, să experimentez senzații noi, să creez amintiri memorabile.
Și dacă vreau sa evadez într-o țară care să întrunească toate aceste condiții, prima pe listă e întotdeauna Norvegia.
Am avut norocul de a ajunge acum 7 ani in sudul Norvegiei, în Stavanger, și pot spune cu mâna pe inimă că au fost cele mai frumoase locuri pe care le-am văzut vreodată. Am plecat de acolo cu dorința imensă de a reveni într-o zi și de a vedea și mai mult din comorile Scandinaviei.
Pentru a avea experiența la care visez, totul trebuie planificat în detaliu, alături de niște experți în vacanțe speciale. După îndelungi căutări de oferte turistice, cel mai la îndemână este circuitul „Fiordurile Norvegiei” oferit de CND Turism, cu un program de 9 zile și o listă atrăgătoare de obiective.
De ce un circuit? Pentru că am mai testat varianta asta și în trecut și a fost mi-nu-nat, deși inițial am fost reticentă. Se creează un grup din care te poți alege cu prieteni pe viață, însoțitorul te ghidează și îți povestește despre locurile prin care treci pe tot parcursul călătoriei, iar programul e bine gandit și echilibrat încât să vezi tot ceea ce merită văzut, dar să îți rămână timp suficient și pentru explorat pe cont propriu.
Traseul e exact pe gustul meu, pentru că nu se concentrează asupra vreunor orașe renumite, nu include vizite la muzeu, ci te readuce mai aproape de natură. Avion, autocar, tren, vapor, ferry-boat – toate mijloacele de transport sunt luate în calcul și exploatate la maxim pentru a obține o experiență memorabilă.
De-a lungul celor 9 zile și a celor aproape 2000 de km parcurși, avem ocazia să vedem unele dintre atracțiile de top ale Norvegiei: peisaje sălbatice spectaculoase, drumuri care îți taie respirația, fiorduri amețitoare și orășele de poveste.
Dar să le luam pe rând.
Atlantic Road (Atlanterhavsveien) este cu siguranță un obiectiv pe care nu ai voie să îl ratezi dacă ajungi în Norvegia. Spectaculosul drum de 8.3 km, ce unește orașele Kristiansund și Molde, trece pe deasupra unor insule ce au fost conectate prin 8 poduri. A fost construit in doar 6 ani de zile, intre 1983 si 1989. În această perioadă, constructia a fost victima a 15 vânturi extrem de puternice, care au îngreunat finalizarea proiectului. Și totusi, oamenii au reușit, performanță pe care o găsesc absolut incredibilă. Să construiești un drum peste ocean nu-i puțin lucru. Atlantic Road a fost distins în 2005 cu titulatura de „Construcția Norvegiană a secolului”, urmând ca în 2006 să fie declarat cel mai spectaculos drum turistic din lume. Cu puțin noroc, turiștii pot vedea foci sau balene atunci când traverseaza Atlantic Road.

Drumul Trolilor (Trollstigen ) este un alt drum celebru al Norvegiei, considerat o adevărată bijuterie inginereasca. Deși similar cu Transfăgărășanul nostru, Drumul Trolilor a fost construit mult mai devreme, între 1928-1936, într-o zonă cu foarte multe alunecări periculoase de teren sau avalanșe pe timp de iarnă. Are o lungime de 106 km și este prevăzut cu multe puncte de belvedere, amenajate impecabil pentru turiștii care ajung aici în număr mare. Există o sumedenie de legende simpatice despre trolii care își fac apariția noaptea în aceste ținuturi, dar ghidul este cel mai în măsură să istoriseasca toate aceste povești, la fața locului.

Drumul Vulturilor (Ørnevegen) este următorul drum pe care ne poartă circuitul. După adrenalina resimțită pe teritoriul trolilor, această porțiune de drum poate părea mult mai puțin periculoasă. Asta până se ajunge în punctul de belvedere numit Cotitura Vulturului (Ørnesvingen), de unde se vede o panoramă splendidă asupra întregului fiord Geiranger și asupra Cascadei celor Șapte Surori. Drumul a căpătat acest nume deoarece zona sa cea mai înaltă era frecventată de vulturi.

Circuitul continuă cu Fiordul Geiranger (Geirangerfjord), unul din cele mai spectaculoase fiorduri ale Norvegiei. Știu, folosesc spectaculos de prea multe ori, dar frumusețea locurilor face ca toate adjectivele să fie folosite doar la superlativ. Fiordul este înconjurat de munți foarte abrupți, cu o înălțime de până la 1400 de metri. Pe parcursul croazierei incluse in program, se pot observa numeroase cascade, ferme părăsite și pereți stâncoși de o frumusețe rară.

Parcul National Jostedal (Jostedalsbreen) este următorul punct de atracție de pe traseu. Aici se găsește cel mai mare ghețar din Europa continentală, intinzandu-se pe o suprafață de 487 km pătrați. Coborând de la aproape 2000 de metri, ghețarul se ramifică, spre bază, în 50 de brațe ce poartă nume distincte. Interesant e că aici gheața nu se menține ca urmare a temperaturilor joase, ci a avalanșelor foarte frecvente. Zona este plăcută pentru diverse plimbări si trasee. Există chiar mici excursii organizate cu mașini de teren ce poartă numele de „Mașinuța Trolilor”

Urmează apoi Fiordurile Sognefjord și Hardangerfior, cele mai mari din Norvegia, ceea ce le transformă în destinații ideale pentru cele mai variate croaziere. Peisajul înconjurător este foarte pitoresc, marginile fiordulurilor fiind presărate cu păduri verzi, mici așezări și cascade. Tot in zonă se află și Canionul Mabodal, unde se pot face niște poze cu totul deosebite.
Oslo, Bergen si Lillehammer sunt cele mai frumoase orașe pe care le întâlnim pe traseu. Există, desigur, un timp alocat pentru vizitarea fiecăruia din acestea, iar pentru sugestii și recomandări însoțitorul de grup e mereu disponibil.

Eu una ma uit la poze și aproape că lăcrimez. De blog nu mai zic, parcă mă implora să-l umplu de poze proprii și articole detaliate despre fiecare obiectiv în parte.
Voi? Unde ați evada vara asta? Cum arată vacanța voastra perfectă?
(Articol scris pentru Spring SuperBlog 2017)
Frumoasa Norvegia. Pe lista mea de destinatii pentru anul acesta sunt asa: nordul Portugaliei, coasta de vest a Frantei, Cheile Nerei ale Romaniei.
ApreciazăApreciază
Da, frumoasa țară și frumoase amintiri 🙂 pozele noastre din aventura in Stavanger sunt de pus in rama. Să știi că în Franța visez și eu să mai ajung, eventual tot așa în niște zone un pic mai rurale și mai autentice. Și cheile Nerei sunt pe lista mea, de fapt chiar am vrut sa merg anul trecut, dar am renunțat după ce am citit că umblă viperele prin zona. 🙂 Totul până la șerpi.
ApreciazăApreciază