Proiect pentru Căsuța Oliviei

articol-superblog

Hai să-ti spun un secret!

Știi de ce căsuța lui Dorothy a fost luată de vânt și dusă în regatul Vrăjitorului din Oz? Știi și de ce căsuțele de paie și de lemn ale purcelușilor au fost mistuite imediat de lupul cel rău?

Pai să-ti zic eu de ce: pentru că au fost construite de niște amatori. Și sigur n-au avut proiecte case.

Eu, dacă aș putea să fug din București și să mă mut la casă – căci, oricât mi-aș dori altceva, căsuța Oliviei e deocamdată doar un loc imaginar din inima mea – aș apela la un profesionist.

De fapt, am zis la unul? Mai bine la mai mulți: la o firmă de profesioniști în construcții, cu expertiză în toate domeniile conexe: proiectanți, arhitecți, auditori, evaluatori și nu numai. Într-un cuvânt, AIA Proiect.

AIA Proiect

Decizia mea nu se bazează doar pe basme, ci și pe realitate. Când a fost vorba sa nu mutăm la apartament nou, m-am dat viteaza și am zis că sunt în stare să mă descurc cu toate: să gândesc eu sistemul electric, să aleg finisajele, să proiectez optim toate spațiile de depozitare și tot așa. Dar optimismul mi s-a spulberat după prima lună, în care m-am luptat să aleg un model de parchet care să se asorteze și cu ușile, să fie și antifonic, să fie și frumos, și bun, și rezistent. Mda, am cedat nervos și parchet tot n-am ales. Am ales, în schimb, un designer. Și tare bine a mai fost!

Așa și cu casa: AIA Proiect e un birou de proiectare, audit energetic, evaluare imobiliară și servicii auxiliare. Pe scurt, ai la dispoziția ta un grup de oameni cu experiență care îți vor asculta visul, te vor sfătui, îți vor face un proiect de casă, apoi vor supraveghea execuția, in așa fel încât rezultatul final să se mapeze 1 la 1 pe așteptările și dorințele tale.

Etapele realizarii unei case, atunci când alegi să lucrezi cu un profesionist ca AIA Proiect, devin brusc foarte simple:

  • Consultările inițiale. În orice colaborare de succes, primul pas e comunicarea. AIA Proiect știe asta foarte bine, așa că e gata să asculte absolut toate detaliile legate de ceea ce dorești să construiești: Câte persoane vor locui acolo? Ce stil arhitectural îți dorești pentru casa ta? Ce amplasament și ce buget ai la dispoziție? Spre ce punct cardinal dorești să-ți fie orientat dormitorul? Îți vor pune, de asemenea, o grămadă de întrebări despre care habar n-aveai că sunt importante atunci când îți faci o casă, dar uite că ei știu să țină cont de fiecare amănunt.
  • Definitivarea și verificarea unui proiect casă. După ce proiectanții au înțeles cum arată casa pe care ți-o dorești, se vor pune pe treabă și îți vor realiza o primă versiune de proiect. Desigur, aceasta va fi gândită de așa natură și în acord cu toate prevederile legislative încât să obțină fără probleme avizele necesare și autorizația de construcție.
  • Documentația de autorizație și construcție. Imediat ce ai aprobat proiectul și ai fost de acord cu viziunea arhitecților, următorul pas e elaborarea unei documentații complete, ce include nu numai partea de arhitectură și structură, dar și recomandări privind instalațiile și finisajele. Echipa AIA e alături de tine pe toata durata execuției lucrărilor, asigurandu-se că visul tau se clădește la cele mai înalte standarde de calitate.
proiect casa AIA
(Sursa foto: aia-proiect.ro)

Beneficiind de sprijinul unor profesioniști, Căsuța Oliviei va fi un loc de poveste. Nu vreau vilă cu piscină, dar am totuși niște specificații foarte clare în cap. Și mai am și-un teren de 500mp, la Săbăreni, care așteaptă doar momentul potrivit pentru a începe o astfel de construcție.

Căsuța Oliviei va fi micuța, dar cochetă. O casă cu un singur etaj, cu încăperi inalte și ferestre largi, în așa fel încât să profit din plin de lumina după care am tânjit toata viața.

La parter va trona o bucătărie imensă, care să miroasă zi de zi a cozonaci, a cafea bună și a mâncăruri cu gust de dragoste.

La doi pași de bucătarie, e musai să-mi îndeplinesc visul și să am o bibliotecă la fel de spațioasă. De jur împrejur va avea rafturi colorate, pe care să se-nsire cărțile mele de suflet, organizate neapărat alfabetic. Lângă fereastră, va fi amplasat un fotoliu comod, numai bun de cuibărit duminica cu o carte în mână. Alături de el voi găsi cu siguranță și loc de un birou, căci mai devreme sau mai târziu tot voi avea nevoie de un loc pentru a scrie o carte.

În jumătatea de parter de care n-am vorbit încă se va întinde un living cochet și primitor, cu ferestre generoase, perdele galbene și orientare spre sud. Nu-mi trebuie mobilă multă și nici măcar canapele sofisticate – căci sunt obișnuită să stau pe jos, împreună cu Olivia și cu micii ei invitați.

La etaj mă las pe mâna arhitecților și-i las să gândească dormitoarele oricum vor ei. Tot ce-mi doresc eu e încălzire în pardoseală. De mult visez la dimineți de iarnă în care să mă dau jos din pat, în picioarele goale, și să nu-mi fie deloc frig.

Dormitoarele vor avea ieșire spre o mică terasă, de unde să pot vedea apusul, ascultând muzică în surdină.

Dar știi ce e interesant? Interesant e faptul că, deși dorințele mele par atât de particulare, AIA Proiect are un portofoliu impresionant de proiecte tip de case din care unul sigur se potrivește visului meu. L-am și găsit, se cheamă Casa Brândușa. Desigur, e doar o bază de plecare și arhitecții îl pot personaliza în acord cu ceea ce mi-am dorit eu. Dar prețul proiectului va fi mai mic dacă pornim de la un tipar deja existent.

Apelând la o echipa de profesioniști, pot dormi fără grijă stiind că mult-visata Căsuță a Oliviei va fi proiectată și construită perfect. Nici nu ma cheamă Dorothy, nici nu-mi permit să-mi ia vântul casa pe sus și să mă trezesc din vis în ținuturi necunoscute 🙂


Articol scris pentru Spring Super Blog 2017

Sursa foto banner: pixabay.com

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑