E o întrebare foarte la modă, acum că a venit vara și încercăm să fugim de căldură care pe unde nimerim. E o întrebare pe care le-am adresat-o și eu prietenilor, apoi domnului Google cel atotștiutor, și pentru că nici el nu mi-a oferit răspuns a fost nevoie sa aleg la noroc, de pe Booking, si să sper că nimeresc bine.
Dar hai mai bine să încep cu începutul 🙂
Ne-am planificat o vacanță în Grecia, în zona Halkidiki și, pentru că era prima dată cand mergeam aici acompaniați de călători cu puțini ani și la fel de puțină răbdare, am decis să fragmentăm drumul de 10 ore în mai multe bucăți. Mai exact – în 3 bucăți. Ce-a ieșit, vedeți în continuare.
Segmentul 1 – București – Arbanași
Aproximativ 3 ore de mers, cu tot cu vama de la Ruse, pe care anul ăsta am prins-o liberă și, în afară de clasicele opriri pentru rovinietă și schimb valutar, n-am avut pe ce pierde timpul.
Am ales Arbanasi ca primă oprire pentru că mai fusesem acolo anul trecut și știam de un loc perfect de luat masa pentru familii cu copii: Arbanashki Han. E perfect pentru că mesele sunt afară, sub copaci, de jur împrejurul unui loc de joacă foarte drăguț, amenajat mai rustic. Meniul nu e foarte bogat, dar prețurile sunt decente iar chelnerii fac eforturi să îți vorbească chiar în română. Una peste alta, e o alegere ideala de popas.
Pentru cei care merg spr Grecia venind din alte zone ale Romaniei, zona Arbanasi-Veliko Tarnovo poate fi un loc excelent și pentru a dormi pestr noapte, există multe variante de cazare pe aici. Am testat cu altă ocazie 🙂
Segmentul 2 – Arbanasi – Momchilgrad
Noi am ales însă să ne cazăm în Momchilgrad, la Hotel Berito. L-am găsit pe Booking, avea review-uri bune și arăta bine din poze, dar am oscilat puțin pentru că avea o singură stea și ne așteptam la ceva putred. Ei bine, n-am găsit nimic putred 🙂
În mod clar ne-am dus cu așteptări foarte mici, deci e irelevant sa zic că ne-a depășit așteptările 🙂 Dar a fost super ok, nu mi-a mai plăcut de mult așa tare un hotel. Camerele noastre – Junior Suite – au fost extrem de spațioase, aranjate drăguț și foarte curate. Habar n-am de ce are doar o stea.
Si ca locație hotelul are un mare plus, pentu că e fix lângă un parc destul de măricel raportat la dimensiunile orașului, cu loc de joacă, băncuțe, copăcei și toate cele.
Pentru cină recomand un restaurant aflat la vreo 5 minute de mers pe jos, restaurant Elite. Terasă drăguță în interior, mâncare bună, porții mari.
Doar două minusuri am găsit în faptul că nu am putut plăti cu cardul la hotel (dar e bancă și bancomat vizavi) și că atât la hotel cât și la restaurant a cam trebuit să mimăm pentru a ne face înțeleși, pentru că nu vorbeau engleză deloc și nici meniu nebulgaresc n-aveau. Dar oamenii au fost răbdători, ne-am înțeles, toate bune.
Update 2018: Am mâncat tot la Elite, 4 adulți și 2 copii, cate un fel principal și o băutură, preț total 48 leva. Extrem de convenabil. Meniul tot în bulgară era, în schimb chelnerul vorbea perfect engleză anul acesta. De asemenea, la hotel a fost mai bine cu engleza.
Si pentru că mulți își fac probleme în privința siguranței când vine vorba de cazarea in Bulgaria, aș vrea să menționez că Momchilgrad mi s-a părut un orășel super liniștit, în care nu am simțit că există vreo amenințare sau vreun risc. De fapt, inclin să cred că Bulgaria nu mai e chiar așa cum se spunea cândva, cu infractori care te atacă la drumul mare sau mașini care dispar din fața hotelului. Cred că multe sunt povești. Una peste alta, drumurile lor tot sunt net superioare celor pe care le avem noi, la turism se pricep mai bine și nici prea multă politie n-am mai văzut anul ăsta.
Segmentul 3 – Momchilgrad – Halkidiki
Ultima parte a drumului, după cazarea în Bulgaria, mai însumează 3.30-4.30 – în funcție de destinația finală. Mai e o mică variație de timp in funcție de traseul urmat între Nea Moudania și Metamorphosis: Waze recomandă un drum de coastă mai main-stream, care e cu vreo 70km mai lung dar e drept și necomplicat, Google recomandă o scurtătură care taie peninsula pe de-a dreptul între cele două orașe, doar că are o singura bandă și e destul de șerpuit.
Cazarea în Momchilgrad implică trecerea graniței pe la Makaza, ceea ce noua cel puțin ni s-a părut o combinație bună. N-a fost aglomerat nici pe drum, în general, nici în vamă in special, așa că ni s-a părut cel mai relaxant drum spre Grecia ever.
Cam asta a fost experiența noastră cu drumul spre Grecia cu cazare în Bulgaria, o experiență încununată de succes.
Ca idee despre costuri, cazarea la Berito ne-a costat 30 de euro cu mic dejun inclus în 2017 și 40 euro în 2018.
Daca mai știți alte variante ok de cazare pe traseu, please share, informația chiar e foarte utilă căci internetul e încă destul de sărac pe aceasta temă.
Lasă un răspuns