Picătura de energie

articol-superblog

În fiecare dimineață, în drum spre birou, treceam pe lângă toneta de cafea la care o fată cu ochi mari și zâmbet molipsitor își servea clienții de parcă i-ar fi fost prieteni de-o viață.

Am observat-o timp de vreo două luni de zile până să mă hotărăsc să îi incerc și eu cafeaua. Am aflat că o cheamă Andreea, că toneta e chiar a ei și că nu și-a imaginat vreodată că afacerea îi va merge atât de bine. Aveam să mă opresc și eu la ea, pentru cafea, în toate zilele care au urmat. 

Astăzi, am invitat-o pe Andreea să fie vedeta interviului meu lunar dedicat micilor idei de afaceri întâlnite la colț de stradă. Vreau să aflați și voi mai multe despre ea, despre afacerea de care se ocupă și despre secretele care i-au adus succesul. 


 

M: Andreea, mulțumesc că ai acceptat să îmi acorzi acest interviu. Să începem prin a te prezenta cititorilor. Cine ești și cum ai ajuns să te ocupi de o cafenea pe patru roți?

Andreea: Mulțumesc și eu pentru interes, e o onoare pentru mine. Să ma prezint, foarte pe scurt: sunt Andreea și îmi place enorm ceea ce fac acum. Am lucrat o perioadă mare – prea mare! –  de timp în bancă, apoi într-o zi am decis pur și simplu să las totul în urmă și să pornesc o afacere numai a mea. Așa a apărut cafeneaua. Am numit-o „Picătura de energie”

M: Deci nu ești doar o vânzătoare, ci e chiar ideea ta de afacere?

Andreea: Da, e a mea. Am intrat în chestia asta cu cafeaua cu tot sufletul. Mi-am dorit mult să ofer oamenilor o experiență plăcută, să îi fac să plece spre birourile lor cu zâmbetul pe buze, și să îi conving să revină zi de zi. Cred că am reușit, în mare măsură. Am deja clienți fideli, le cunosc preferințele, le cunosc chiar și poveștile de viață.

M: Am văzut, mi se pare fascinant! Cum ai reușit? Ce are ‘Picatura de energie’ și nu au alte cafenele? Care crezi tu că e secretul care îți face afacerea să meargă…ca pe roate?

Andreea: Cred că secretul e că nu ofer doar cafea, ci ofer un pachet. Ideea mi-a venit gândindu-ma la tabieturile și nevoile mele. Știi, eu nu eram o mare băutoare de cafea. Îmi place mult gustul, dar mereu am simțit că mă deshidratează. Iar dacă ești deshidratat – și mulți dintre noi suntem, fără să ne dăm seama – întreg organismul nostru suferă. Așa că am nevoie de apă. Și m-am gandit: de ce nu ar fi mereu cafeaua însoțită de apă? Puțini clienți ar comanda și o apă, că nu le  stă in obișnuință. Așa că am decis sa le ofer eu apa by default, inclusă în preț.

M: Și cum au primit clienții tăi ideea asta?

Andreea: Foarte bine, să știi! La început au fost surprinși, apoi au revenit. Unii chiar mi-au spus că inițiativa mea i-a făcut să realizeze că de fapt nu obișnuiau să bea suficientă apă. Unii nu puneau decât cafea în gură până la 2-3 după amiaza.

M: Mă simt cu musca pe căciulă, fac parte din aceeași categorie. Și ce fel de apă le oferi? Ai vreun as în mânecă? Ce merge bine cu cafeaua?

apa de izvor

 

Andreea: La început am incercat diverse sortimente de apă. După mai multe teste și ținând cont si de reacțiile clienților mei, m-am oprit la un singur furnizor: La Fântâna. Dau comanda online și îmi aduc baxuri de apă de izvor îmbuteliată la 0,5, perfectă pentru a o oferi alături de un pahar de cafea.

M: Super, e o idee originală!

Andreea: Mulțumesc, dar nu e chiar originală, să știi. E preluată din vest. Acolo de obicei la cafenele cafeaua vine însoțită de un pahar de apă. Dar cum conceptul meu e unul pentru oameni aflați în mișcare, am ales apa îmbuteliată. E mai practică, și nu e musai sa fie băută atunci. Mizez pe faptul că cei cărora le-o ofer își amintesc de ea mai târziu și că astfel îi ajut pe ascuns să se hidrateze mai mult decât ar fi făcut-o pe cont propriu.

M: Hai să vorbim puțin despre deshidratare, dacă tot ai deschis subiectul. Mi se pare că într-adevăr e un detaliu important, pe care mulți dintre noi îl ignoram. Care e relația ta cu apa? Reușesti să bei cei 2l de apă pe zi, cum ne recomandă specialiștii?

Andreea: Să știi că de cele mai multe ori da, poate chiar mai mult de 2litri. Pentru mine apa e … o alegere naturală, singura care îți potolește cu adevărat setea și te energizeaza. Oriunde m-aș duce, port mereu o sticlă micuță de apă în geantă și am grijă să nu rămân fără. Am observat în timp beneficiile hidratării, așa că acum sunt foarte conștiincioasă legat de aspectul acesta.

M: Ce beneficii?

Andreea: Cel mai vizibil beneficiu e aspectul pielii. O piele hidratata e mult mai elastică, mai strălucitoare. Dar sunt și alte plusuri, mai puțin vizibile pentru cei din jur: energie, tonus mai bun, mai puține dureri de cap, digestie mai bună. Eu una chiar văd diferența. Am avut si zile haotice, în care am fost atât de ocupată încât am uitat efectiv să beau apă, și nu știam de ce mă simt atât de sfârșită. Am aflat în timp 🙂

M: Da, te înțeleg perfect. Eu am remindere pe telefon, din două în două ore, ca să îmi amintesc să mai beau câte o gura de apă. Si tot uit, uneori. Dar revenind la afacere, am văzut că oamenii preferă să vină la tine nu numai pentru pachetul inedit pe care îl oferi, ci și pentru atmosferă. Îi faci să zâmbească de dimineață și să îți povestească despre ei. Aici care e secretul?

apa si cafea

Andreea: Asta nu mai pot să explic. Cred că pur și simplu sunt eu o fire mai curioasă… Și pun întrebări. E suficient să faci primul pas, oamenii de-abia așteaptă să găsească pe cineva care să-i asculte. Să-ți dau un exemplu: dacă vine la mine un adolescent, îl întreb ce vloggeri urmărește. Dacă e o tipă îmbrăcată super chic, îi remarc rochia și îi cer sfaturi vestimentare.

M: Practic, încerci să intri in universul lor.

Andreea: Exact, ai zis-o mai bine decât aș fi zis-o eu 🙂 Încerc să îmi dau seama ce îl pasionează pe omul respectiv, și îl întreb câte ceva din domeniul acela. Partea bună e că mi-e simplu să fac asta, nu e un fals interes. Îmi place să aflu mereu lucruri noi și mai ales să analizez oamenii.

M: Ce planuri de viitor ai? La ce aspiri, pentru afacerea ta?

Andreea: Nu îmi place să îmi fac planuri pe termen lung. Nu știi niciodată în ce direcție o ia viața. Am avut cândva un plan de a ajunge manager în banca la care lucram, și iata-ma aici, în fața ta, dând un interviu despre afacerea mea pe patru roți 🙂 Înțelegi? Planul e să fac în continuare ceea ce îmi place. Dacă totul merge ok, poate în viitor voi incerca să îmi deschid și o cofetărie mică, tot așa pentru oamenii aflați în mișcare.

M: Vei oferi prăjituri însoțite de tradiționala apă de izvor? 🙂

Andreea: De ce nu? Cred în puterea apei de a ne face ziua mai bună, iar după ceva dulce chiar simți nevoia să bei ceva. Așa că pot pastra ideea asta ca semn distinctiv 🙂

M: Andreea, mulțumesc mult pentru timpul acordat! A fost o reală plăcere să stăm de vorbă.

Andreea: Mulțumesc și eu. Te aștept mâine, cu un Latte Machiato și o sticla de apă, ca de obicei 🙂


( Interviu înscris în competiția Super Blog 2017. Surse foto: pixabay.com si La Fantana Romania)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: