Când Feng-Shui-ul se întâlnește cu termografia

articol-superblog

După mai bine de 5 ani petrecuți în vechiul apartament, am decis în cele din urmă să facem o investiție și să ne mutăm în casă nouă.

Au fost mai mulți factori care ne-au convins să facem pasul. În primul rând, am fi vrut ceva mai mare ca suprafață, parcă semidecomandatul nostru de 2 camere începea să ne strângă între pereții lui. Apoi ar mai fi fost și problema consumului energetic. Locuiam într-un bloc neanvelopat, căci fix la blocul nostru se opriseră subvențiile oferite de primărie în 2015. Am încercat noi să punem niște polistiren pe interior după cum ne-a dus capul, dar tot eram nevoiți să petrecem iarna cu un extra-calorifer electric în priză, plus un dezumidificator, plus ciupici de lână făcuți de bunica.

Așa că atunci când ne-am pus pe căutat, am vrut în primul rând să nu mai repetăm greșelile trecute și să fim atenți la toate aspectele ce influențează consumul de energie al noului apartament.

Pe undeva s-a produs totuși o eroare de comunicare, căci sotia s-a apucat imediat de studiat tratate despre yin si yang, despre echilibrarea energiilor vitale ale casei și despre încărcătura energetică a culorilor.

În schimb, eu am căutat un auditor energetic, să fiu gata să-l pun la treabă imediat ce aș fi găsit apartamentul mult visat. Nevasta-mea a ridicat o sprânceană în semn de dezaprobare: „Ce mai e și grozăvia asta? Sună pompos, o să ne coste o grămadă de bani!” Am linistit-o rapid explicându-i beneficiile și aratandu-i oferta celor de la avizez.ro. Aveau un pret audit energetic foarte convenabil, plus o grămadă de recomandări pozitive de la colegii mei de birou care mai apelaseră la astfel de servicii.

audit-energetic.jpg
(Sursa foto: certificat-rapid.ro)

Dupa 2-3 luni de căutări, a părut ca l-am gasit: un bloc nou, într-o zona accesibilă, al cărui dezvoltator se lăuda că a construit cu simț de răspundere și materiale de calitate, și că toate apartamentele sale au obținut un certificat energetic clasa A. Eu sunt mai sceptic de fel, așa că am vrut să aud și o a doua părere. L-am sunat pe expertul meu și m-am infiintat cu el la bloc.

Auditorul a venit plin de entuziasm și mi-a propus ca pe lângă auditul clasic să-mi faca și un raport de termografie. Cică, fiind deja intrați în sezonul rece, era păcat să nu facem și analiza asta, care urma să ne arate dacă exista zone predispuse la mucegai și condens sau eventuale deficiențe în izolația termică a blocului.

Zis și făcut, auditorul a analizat cladirea pe toate părțile, notandu-si cu atenție acele detalii relevante pentru analiza lui:

  • orientarea blocului față de punctele cardinale și poziționarea apartamentului meu în plan și în raport cu apartamentele învecinate
  • gradul de adăpostire al blocului față de direcția dominantă a vanturilor și a ploilor, precum și expunerea terasei mele (zău dacă eu mi-aș fi pus vreodată problema asta!)
  • hidroizolația la sol, grosimea pereților de rezistență, tipul zidăriei și finisajele folosite la exterior și interior
  • modul de distribuție l al agentului termic. Auditorul a suspinat cu încântare văzând că apartamentul ochit are deja o centrală prin condensație – cică mult mai eficientă energetic decât una convențională.

Concluzia a fost cât se poate de mulțumitoare pentru mine. Nu numai că auditorul mi-a confirmat clasa A a imobilului, dar mi-a facut și o serie de recomandări pentru scăderea consumului energetic după ce mă mut. De unele dintre ele știam, așa din cultura generală, dar la unele nu m-as fi gândit. De exemplu, mi-a recomandat să-mi cumpăr numai electrocasnice din clasa energetică A+/A++, spunandu-mi că voi vedea diferența în timp. Să-mi pun LED-uri peste tot prin apartament și să spun definitiv adio clasicelor becuri incandescente. Să profit de faptul că apartamentul nu e încă finisat complet și să-mi pun parchet de lemn în loc de laminat, pentru că păstrează mult mai bine căldură și reduce consumul energetic necesar încălzirii.

termografie.png
(Sursa foto: certificat-rapid.ro)

După câteva săptămâni de gândire, am făcut marele pas: am semnat contractul de vânzare-cumpărare și am început să ne pregătim pentru viitoarea mutare, respectând întocmai toate sugestiile auditorului.

În tot timpul ăsta, sotia își făcuse și ea temele. Recunosc, am subestimat-o atunci când am crezut că se ocupă doar de alegerea culorilor. Când colo, ea întocmise un plan detaliat despre cum am putea modifica schema electrica pentru a muta poziția corpurilor de iluminat prin casă, în așa fel încât să optimizăm consumul de curent și să ținem aprinse doar becurile strict necesare pentru o anumită zonă. Așa se face că acum apartamentul nostru arată fix ca-n pozele din reviste: în bucătărie avem un bec deasupra mesei și spoturi deasupra zonei de lucru, fiecare cu întrerupător separat pentru a le putea aprinde/stinge în funcție de activitate. La fel, în living am pus corpuri de iluminat diferite și acționate separat în zona canapelei și in zona mesei de dining. Am completat cu lampadare și veioze, pentru o lumină mai e suava și pentru un efect feng-shui. Bineînțeles, n-am uitat de recomandarea auditorului și am ales LED-uri cu consum mic peste tot.

Totuși, dincolo de energia electrică, soția mea mai avea în plan și alte tipuri de energie. Și – știi cum e – când nevasta își pune în cap să elimine energiile negative din casă, nu poți decât să taci mâlc și să o lași să se desfășoare.

Elena a ales să amenajeze apartamentul într-un stil cât se poate de minimalist. Fără mobilă încărcată, fără rafturi la vedere sau alte suprafețe pe care am putea îngrămădi obiecte nefolositoare. Am incercat să mă opun la început, dar acum privind retroactiv mă bucur că am cedat. Curățată de obiecte inutile și de corpuri de mobilier masiv, păstrând doar strictul necesar, casa noastra e parcă mai odihnitoare și emană într-adevăr o energie pozitivă molipsitoare.

IMG_20171026_230346666.jpg
(Sursa foto: arhiva personala)

Apoi, Elena a ales o paletă de culori și materiale inspirate din natură: verde, gri-uri calde și mult lemn. A decorat peretii cu imagini reprezentand peisaje cât mai liniștitoare, a împrăștiat mici plante verzi prin toate colțurile camerelor și a avut grijă să nu incarce nicio încăpere cu accesorii inutile. Recunosc, sunt și detalii pe care creierul meu de bărbat care nu le poate înțelege. De exemplu, de bambusul din baie aș fi putut să mă lipsesc. Mă duce cu gândul la un lan de stuf și ma face să mă simt veșnic grăbit. Nevasta-mea crede însă cu tărie că tulpinile alea verzi energizeaza întreaga casa și că sunt un fel de magnet pentru sănătate, prosperitate și fericire. Oh well, fiecare cu credințele si energiile lui.

Locuim în apartamentul nou de aproape 3 luni și mă simt de parcă am fi stat aici dintotdeauna. Mai mult, mă simt și împăcat cu ideea economiei la curent pe care o vom face de acum inainte. Chiar e un aspect important. Nu doar pentru buzunarul nostru, ci și pentru economia și sanatatea întregii planete. Știu, sunt mulți sceptici când vine vorba de încălzire globală și alte subiecte conexe, dar eu nu mă număr printre ei. Chiar cred că putem face o diferență enormă investind în scăderea consumului de energie și fiind atenți la detalii mărunte.

Tu? Ai ceva secrete pe tema asta? Aș fi bucuros să le aud, întotdeauna e loc de imbunatatire!


(Particip cu acest articol la Super Blog 2017)

 

 

 

 

Un gând despre „Când Feng-Shui-ul se întâlnește cu termografia

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑