Victor Rentea – în sfârșit un trainer român de Java care știe cum să captiveze audiența

Victor Rentea e un nume cunoscut în domeniul IT, pentru că e prezent la multe prezentări tehnice, atât în țară cât și în străinătate. Mai mult, e unul dintre cei 2 români care dețin titulatura de Java Champion până în momentul de față, alături de Vlad Mihalcea.

Eu îl mai văzusem pe Youtube și îmi plăcuse de el, dar azi l-am văzut pentru prima dată și live, în cadrul DevTalks București, unde a susținut o prezentare intitulată foarte haios The Proxy Fairy.

Victor Rentea e un român atipic și asta mă bucură. De ce zic atipic? Pentru că zău că stăm foarte prost, statistic, la capitolul presentation skills. Rar vezi români care pot susține o prezentare în public fără să plictisească audiența. O fi ceva ce ține de stilul nostru de educație, nu știu, dar nici nu contează.

Azi am fost mândră să văd în sfârșit un român care reușește să captiveze audiența de la primele cuvinte. Un om cu background tehnic dar atât de dezinvolt pe scenă, cu un discurs atât de fluid, avansat și totuși presărat cu glumițe încât te face să nu realizezi cum se scurge timpul. Te trezești la finalul prezentării uitându-te la ceas și suspinând ca după un film bun despre care îți pare rău că n-a durat mai mult.

Pentru cine nu l-a văzut încă, iată câteva mostre din genul de prezentări pe care le ține Victor, pe topicuri Java-related:

Stand-up comedy & Java mix:

Live coding, în același stil haios și entertaining:

Dincolo de conținutul tehnic, am apreciat tare mult faptul că Victor e un pachet complet: știe ce și cum să pună pe slide-uri, a avut inteligența de a adăuga multe elemente dinamice în prezentările sale, folosește tehnologia în avantajul lui pentru a încercui, sublinia sau mări secțiunile cheie din text și introduce muulte momente de live-coding, foarte savuroase și foarte apreciate.

Nu e de mirare că în 2018, la Devoxx Belgium, a primit cel mai bun rating pentru prezentarea sa. Pentru cunoscători, nu e puțin lucru să îl întreci pe Venkat, care e un entertainer de mare clasă. Așa că… jos pălăria!

top belgium
(Sursa: Twitter)

Alt moment de bucurie a fost să aflu că Victor Rentea a ținut și cursuri de Design Patterns în Facultatea de Automatică și Calculatoare. Da, da, locul acela unde mulți profesori sunt convinși că e suficient să se uite într-un punct fix de pe perete timp de 2 ore, cât vorbesc pe același ton monoton, și studenții vor fi în extaz. Ghinion, se pare că cineva a ridicat ștacheta mult mai sus și asta e cât se poate de îmbucurător pentru calitatea cursurilor din politehnică.

Pe scurt, există speranță! Românii învață să se simtă bine pe scenă și investesc timp în a-și dezvolta calitățile de vorbitori în public, chiar și într-un domeniu atât de … tăcut (zice-se) cum e IT-ul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: