Recomandare de carte pentru copiii care iubesc cățelușii: „O javră, un câine și-un copil”, de Sidonia Drăgușanu

Când am deschis cartea O javră, un câine și-un copil„, am avut un sentiment plăcut de nostalgie. Mi-am amintit brusc de „Căluțul Cocoșat„, una dintre cărțile favorite ale copilăriei mele, care mă fascina nu doar prin subiect ci mai ales prin faptul că era scrisă toată în versuri.

La fel și această carte a Sidoniei Drăgușanu, adresată celor mici, reușește să transpună în poezie aventurile pline de tâlc a doi căței, pe parcursul a mai bine de 60 de pagini.

Sidonia Drăgușanu a fost una dintre cele mai cunoscute autoare de cărți în anii 40-60. Deși nu mai este azi printre noi, familia sa a pornit o inițiativă lăudabilă de a-i reedita opera, întrucât este la fel de actuală și în zilele noastre. Așa se face că, pe 9 iunie 2019, a avut loc lansarea unei ediții moderne a cărții „O javră, un câine și-un copil”, prima ediție văzând lumina tiparului în 1947. Ilustrațiile foarte simpatice din carte au fost realizate de către Oana Ispir.

Dar hai să vedem ce găsim în carte 🙂

Fonfonel și Azor(el) sunt cele două personaje canine cu care facem cunoștință și pot să garantez că ele vor fi pe placul micilor iubitori de animale. Fonfonel e un câine de casă, alintat și adorat de stăpână, în timp ce Azor e câinele de pază, de cele mai multe ori uitat sau chiar pedepsit pe nedrept. Cu toate acestea, o să descoperim prin versuri că loialitatea și dragostea unui câine față de stăpânul său rămân intacte, indiferent de rasă și indiferent de situațiile prin care trece.

Cei doi căței vor fi protagoniștii multor aventuri și vor scoate în evidență diverse trăsături de caracter și comportamente… umane. Micii citiori vor avea multe lecții de învățat la final și vor aprecia și mai mult inteligența prietenilor noștri patrupezi.

Eu și Olivia am citit cartea într-o imprejurare mai puțin fericită, în timp ce asteptam pe coridoarele camerei de gardă de la spital, suspectând o mână avariată. (Alarma falsă, dim fericire)

Dar Olivia a uitat de toate și a urmărit cu sufletul la gură povestea, deci pot spune că a fost o lectură de succes, foarte captivantă și amuzantă. Nu de puține ori, Olivia a pufnit și-a comentat, enervată de mofturile lui Fonfonel și impresionată de suferințele lui Azor.

Dar nu mai scriu niciun cuvânt în plus despre acțiune, să nu distrug misterul!

Cartea mi se pare potrivită de pe la 4-5 ani în sus, in funcție și de răbdarea copilului, pentru că e destul de mult text. Practic e un mic roman în versuri 🙂

Merită menționat și faptul că o parte din încasările obținute de pe urma cărții se vor duce către asociația Red Panda România.

Pe www.red-panda.ro puteți afla mai multe despre animăluțele pe care Red Panda le salvează și le oferă spre adopție.

O javră, un câine și-un copil se poate comanda momentan de pe site-ul editurii Hoffmann, costă 25 de lei. O găsiți aici.

Sunt convinsă că va apărea cât de curând și pe cărturești, căci de acolo se pot comanda deja celelalte cărți ale Sidoniei Drăgușanu.

P.S: Fotomodelul care apare în aceste poze s-a potrivit la fix cu recomandarea de carte. Îl cheamă Micuțu, are 2 luni și la cât de simpatic e, are mari șanse să calce pe urmele lui Fonfonel.

P.P.S: Așa se aude acest text în lectura unei viitoare cititoare pasionate, momentan de nici 6 ani. Așchia nu sare departe de trunchi, zice-se 🙂

3 gânduri despre „Recomandare de carte pentru copiii care iubesc cățelușii: „O javră, un câine și-un copil”, de Sidonia Drăgușanu

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑