Despre părinți care ar da totul, dar n-ar renunța la nimic pentru copiii lor

Mă uitam la ea fascinată.

Tânără, frumoasă și delicată, femeia din fața mea părea să fie mama perfectă. O priveam din spatele unui pahar de limonadă cum își ține în brațe bebelușul dolofan, învăluindu-l într-o privire iubitoare. Cel mic – cel mai probabil băiețel, judecând după hăinuțe – își încurca mânuțele mici în buclele mamei și râdea molipsitor. Nu cred că există sunet mai cristalin decât râsul sănătos al unui copil.

Mă uitam la mamă, la împlinirea din ochii ei, și-mi imaginam toate emoțiile și grijile prin care a trecut înainte să dea naștere. Cum s-a frământat cântărind toate opțiunile, încercând să-i ofere pruncului tot ce-i mai bun. Cum se frământă și astăzi, în nopțile fără somn, citind despre diversificarea perfectă, despre încălțămintea cu talpă flexibilă, despre temperatura optimă din cameră. Totul pentru a fi sănătos. Totul pentru a fi fericit în viață.

Priveam, prin jumătatea goală a paharului meu, cum se scurgea fericirea la masa de vizavi, pe pontonul de pe marginea lacului, și simțeam că e o imagine perfectă.

(Sursa foto: pixabay.com)

Dar tânăra mamă a pus copilașul la loc în căruțul ce-i stătea alături și a scos un pachet de țigări din geantă. Și-a aprins în grabă una și a tras însetată din ea, apoi și-a reîndreptat atenția spre copil, mângâindu-l duios.

Atunci și acolo, pe pontonul de la marginea lacului, perfecțiunea s-a spart în bucăți și fericirea s-a scurs brusc printre degete.

Cercuri mici de fum alb pluteau acum deasupra căruțului, ca o amenințare mută. Mama zâmbea și trăgea în continuare din țigară.

***

La fel ca ea, sunt multe mame. Și la fel de mulți tați. Vor tot ce-i mai bun pentru copilul lor, dar îi riscă fără să ezite sănătatea, în jocul de noroc care este fumatul pasiv.

Nu o să mi se întâmple mie.” – își spun toți fumătorii.

Nu o să i se întâmple copilului meu.” – își spun toți părinții care fumează la aceeași masă, în aceeași mașină sau în aceeași casă cu ființa pentru care de altfel și-ar da și viața.

Și totuși, statisticile recente arată că, la nivel global, 165.000 de copii mor înainte de a împlini vârsta de 5 ani, din cauza infecțiilor respiratorii cauzate de expunerea la fumul de țigară.

În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar
aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. 70 de decese sunt cauzate zilnic de fumat.

Ok, adulții care fumează știu toate astea și își asumă riscul în cunoștință de cauză. E ok, e alegerea lor.

Dar când și cum și-au exprimat copiii alegerea de a sta la aceeași masă cu un fumător? Când și cum au ales să se expună tuturor pericolelor cu care e asociat fumatul pasiv, în rândul copiilor?

Fumatul pasiv conține mai mult de 250 de substanțe chimice cunoscute a fi toxice sau cancerigene, inclusiv formaldehidă, benzen, clorură de vinil, arsenic, amoniac și cianură de hidrogen. Copiii care sunt expuși la fumul de țigară  inhalează multe din aceleași substanțe cauzatoare de cancer și otrăvuri, asemenea fumătorilor. (Sursa: desprecopii.com)

Efectele fumatului pasiv la copii, pe termen scurt:

🚬  Tuse și afecțiuni pulmonare

🚬  Afecțiuni respiratorii, risc crescut de astm

🚬  Infecții ale urechii medii greu de vindecat

Efectele fumatului pasiv la copii, pe termen lung:

🚬 Dezvoltare mai lentă și incompletă a plămânilor

🚬 Boli cardio-vasculare

🚬 Astm

🚬 Șanse foarte mari de a deveni un adult fumător, dependent de un viciu costisitor și periculos pentru sănătate

***

Am auzit că renunțarea la fumat poate fi grea. Pe de altă parte, am auzit și că n-ar fi imposibil.

Dacă renunțarea de dragul propriului copil nu este o opțiune, am auzit că mai există ceva ce se cheamă răbdare și că răbdarea poate fi folosită pentru a NU fuma în prezența celui mic.

Atât de simplu.

(Sursa foto: desprecopii.com)

Sursele de documentare folosite pentru toate datele menționate mai sus:

🌟 Institutul național de Sănătate publică: Raportul de analiză a consumului de tutun din România pe 2017

🌟 medlife.ro: Țigara din nasul copiilor. Despre fumatul pasiv la vârste fragede

🌟 healthychildren.org: Despre pericolele fumatului pasiv

🌟 desprecopii.com: Fumatul pasiv al copilului. Cum îi afectează sănătatea

🌟 reginamaria.ro: Efectele fumatului pasiv la copii și adolescenți

Dacă ai citit până aici și dacă îți pasă, te rog distribuie acest text mai departe, pentru a ajunge la cât mai multă lume. E încercarea mea timidă de a trage un semnal de alarmă și de a lupta pentru un aer mai curat respirat de copii.

6 gânduri despre „Despre părinți care ar da totul, dar n-ar renunța la nimic pentru copiii lor

Adăugă-le pe ale tale

 1. Mi-ai amintit de o fostă colegă de lucru. A fumat, băut Cola și cafele pe toată perioada sarcinii. Și aici nu vorbim de persoane needucate, fără acces la informație. O femeie de carieră, cu un job decent, capabilă de discernământ. Între timp eu am plecat de la jobul ăla așa că nu știu nimic despre sănătatea copilului, dar citind articolul tău mi-am amintit de povestea asta. E trist. Și eu am părinți fumători (mama între timp s-a lăsat), dar niciodată nu au fumat în casă.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Sper că cel mic n-a fost afectat în cazul despre care povestești tu 😦 E trist că ne asumăm riscuri în foarte multe situații, nu doar când vine vorba de fumat, plini de încrederea că *n-o să mi se întâmple tocmai mie*.

   Apreciază

 2. cand am ajuns pacient pe sectia de pneumologie, am fost intrebata: “ai fumat? Nu. Mama ta a fumat? da , inca fumeaza.”.
  Nu lasati copiii in fum de tigara. Nici sa fie imbratisati de fumatori. Pana l;a varsta de 7 ani se matureaza sistemul respirator si plamanii. Cand in Scotia s-a interzis fumatul in locuri publice, in cateva luni au scazut numarul de copilasi la urgente respiratorii cu 20%. Ganditi-va ca prin gestul de a evita fumatorii si fumul reduceti cu 20% numarul de raceli la copilasul vostru.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Îți mulțumesc pentru că mi-ai scris. Cred că e necesar să auzim despre experiențele a mai multor persoane care au fost afectate într-un fel sau altul de statutul lor de fumător pasiv, pentru a realiza riscurile la care sunt expuși unii copii. Sper că ai depășit cu bine problema care te-a adus în secția de pneumologie.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: