Primele luni de viață ale unui bebeluș sunt o mare bucurie dar și o mare provocare pentru proaspeții părinți. Dacă ai trecut deja prin asta, știi ce zic. Rutina zilnică se schimbă, cel mic pare extrem de mic și de fragil, iar cea mai mare provocare dintre toate pare să fie … somnul! Și al tău, dar și al bebelușului.
La primul copil, nu m-am descurcat minunat în privința somnului, cel puțin nu în primele luni de viață.
Acum, în așteptarea celui de-al doilea, am profitat de timp pentru a mă informa și mai mult și am găsit un curs pe această temă, pe Coursera, pe care îl recomand cu căldură:
🎥 Guidance to keep Newborn babies safe and healthy
Este gratis, scurt, concis și foarte util. Iar primul modul este despre somnul bebelușului.
Pentru cine n-are timp să-l urmărească, here I am, m-am decis să-i fac un rezumat 🙂
Siguranța copilului în timpul somnului
Primul aspect care trebuie să ne preocupe, legat de somn, este siguranța. Și asta pentru că există așa numitul sindrom al morții subite la sugari, subiect care ne înfioară și despre care n-am vrea să vorbim, dar despre care e totuși important să ne informăm, pentru a ști cum să minimizăm riscurile.
Deși cauzele pentru care un procent mic de nou-născuți mor în somn nu sunt cunoscute cu exactitate, s-au găsit totuși câțiva factori de risc:
⚠️ dormitul pe burtă
⚠️ supraîncălzirea
⚠️ sufocarea accidentală
⚠️ expunerea la fum de țigară
Ce putem face pentru a minimiza riscul sindromului morții subite?
👶 Bebelușul trebuie să doarmă pe spate, pe o suprafață fermă și perfect orizontală. Nu pe pernă, nu într-un legăn și nu într-o scoică de mașină, pentru că pozițiile acestea îl fac pe cel mic să-și țină bărbia în piept și cresc riscul de sufocare.
👶 Bebelușul trebuie să fie îmbrăcat pentru somn cam la fel ca adultul, nu în exces. Dacă adultului îi e bine în pantaloni scurți și maieu, atunci și bebelușului o să-i fie bine într-un body simplu. Căciulița nu e necesară, pentru că pe la cap copilul își reglează temperatura. Riscul supra-încălzirii e un risc real și dovedit medical, teama că e frig sau trage curentul e o anxietate personală, moștenită din familie, fără bază științifică.
👶 Bebelușul ar fi bine să doarmă, în primele luni, în aceeași cameră cu un adult, dar nu în același pat. Și asta nu din motive de genul „o să se-nvețe”, ci din motive de siguranță, pentru a minimiza riscul de sufocare în caz că se rostogolește cu fața în vreo pernă sau pătură. Un pătuț de co-sleeping, așezat lângă pat, sau un coșuleț, ar fi ideal.
👶 Bebelușul nu are nevoie de perne, plușuri sau pături în timpul somnului. Desigur, e ok să-i pui o pătură sau scutecel când ieșiți la plimbare și el doarme, cât timp îl supraveghezi, dar în timpul nopții păturile trebuie evitate, pentru a elimina riscul ca cel mic să le tragă peste cap. Pentru asta există saci de dormit, atunci când e nevoie. Cât despre plușuri, unui nou născut îi sunt oricum indiferente, cresc riscul de sufocare, plus că adună acarieni.
👶 Bebelușul nu trebuie expus fumului de țigară. Prin urmare, fumatul în casă iese din discuție, la fel și dormitul în același pat cu o persoană care a fumat și care a lăsat miros de nicotină impregnat în cearșafuri. Pe această temă, îți recomand și acest text:
Despre părinți care ar da totul, dar n-ar renunța la nimic pentru copiii lor
👶 Alăptarea este asociată cu un risc mai mic al sindromului morții subite.
Somnul bebelușului în primele luni de viață
În prima lună după naștere, un bebeluș doarme în medie 16-18 ore pe zi, în reprize de câte 2-4 ore. La început, e normal să doarmă mai mult ziua, și, evident, treaba asta nu prea ne convine 🙂
Așa că ce putem face e să stabilim o rutină și o strategie prin care să-l învățăm pe cel mic diferența dintre zi și noapte.
Ce putem face, concret?
☀️ În timpul zilei, nivelul de zgomot din casă ar trebui să fie unul normal. Nu umblăm în vârful picioarelor, nu vorbim în șoaptă. Camerele trebuie să fie luminate, în niciun caz cu jaluzelele trase. Când cel mic e treaz, ne putem juca cu el, îi putem vorbi, cânta, face giumbușlucuri, etc.
🌙 În timpul nopții, trebuie să fie întuneric. Nu aprindem lumina mare din tavan când bebelușul se trezește, nici televizor sau altceva. O lampă de veghe sau orice altă lumină difuză care ne este suficientă pentru a schimba copilul, de exemplu, e de ajuns. La fel, nu vorbim cu copilul, nu îi spunem povești, nu facem nimic stimulant. Un șâșâit sau un zgomot alb e ok.
⏰ Formarea unei rutine de seară este și ea de folos, pentru a-l ajuta pe cel mic să facă tranziția între zi și noapte. Această rutină poate include: băiță, masaj, schimbarea în haine de noapte, cântarea unui cântecel, reducerea luminilor. Cel mai important e însă păstrarea unei ore relativ constante la care se întâmplă aceste lucruri.
Strategii de liniștire a bebelușului în primele luni
Am vorbit despre somn, dar ce facem când bebelușul se trezește plângând și pare că nimic nu-l poate liniști?
Experții spun că asta se întâmplă din cauza celui de-„al 4lea trimestru lipsă”. Practic, bebelușului i-ar mai fi trebuit 3 luni în burtică pentru a fi mai puțin susceptibil la diverși factori, prin urmare ceea ce putem noi face e să imităm unele caracteristici ale mediului din uter.
Pentru asta, recomand acest filmuleț scurt, care explică cele 5 strategii, sau cei „5S” (după numele lor din engleză) pe care le putem folosi pentru a calma bebelușul:
⭐ Înfășatul (Swaddling) – poate fi folosit până spre 4 luni, îl face pe bebeluș să se simtă cam ca în burtică (adică îngrămădit) și evită apariția reflexului Moro, care îi sperie uneori pe nou-născuți
⭐ Poziția pe o parte sau pe burtică (Side/Stomach position) – e vorba de poziția în care îl ținem pe cel mic în brațe sau pe pieptul nostru, pentru a se liniști. De dormit, rămâne valabil ce e scris mai sus, trebuie să doarmă pe spate.
⭐ Șâșâitul, sau zgomotul alb (Shhh) – strategie utilă până aproape de vârsta de 1 an, îi amintește copilului de zgomotul din burtică. Nu-ți face griji că zgomotul poate fi prea tare, nou născuții nu au același auz ca noi, pentru ei liniștea perfectă poate fi mai terifiantă decât zgomotul unui aspirator. Despre folosirea concretă a zgmotelor albe am scris aici:
🧐 Zgomote albe pentru somnul bebelusilor
⭐ Legănatul copilului (Swinging) – de folos până la 2-3 luni, după care se poate renunța treptat.
⭐ Suptul (Sucking) – e un reflex al copilului pe care îl practică încă din burtică și care îl liniștește. El poate suge pentru a se hrăni, dar în afara acestor momente, după ce lactația s-a reglat (3-4 săptămâni) îi putem oferi și suzeta. Eu la primul copil n-am folosit-o, pentru că Olivia n-a acceptat-o, dar poate că nici n-am știut cum să o conving. Strategia despre care am aflat astăzi este una bazată pe psihologia inversă: i se dă copilului suzeta când e liniștit, îl lăsăm să o atingă, dar apoi încercăm să i-o luăm, și repetăm treaba asta de 15-20 de ori. Suzeta e de folos până la 4-6 luni, apoi ar trebui să dezobișnuim copilul de ea.
Eu simt că îmi vor fi de folos toate aceste sfaturi, în perioada următoare.
O să păstrez articolul acesta 😁
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Foarte bine, ma bucur ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
❤
ApreciazăApreciază