Jucăriile cu care se joacă Olivia, la cei nici 2 ani ai săi, sunt puține. Dar, spre bucuria mea, a fost de la bun început foarte atrasă de cărți și reviste. E încă mică, dar chiar și așa cred că se găsesc pe piață suficiente opțiuni adecvate vârstei, și unele din ele foarte educative.
Un exemplu în acest sens e colecția de cărți „Hoinari printre anotimpuri” , de Rotraut Susanne Berner, pe care aș recomanda-o cu dragă inimă oricui caută o carte pentru bebe, fie că are 1 an, fie că are mai multicei. Seria e alcatuită din 4 cărți, fiecare dedicată unui anotimp, și e o serie de cărți de povești… dar fără cuvinte 🙂
Cum? Povești fără cuvinte? Ce invenție mai e și asta?
Ei bine, cărțile prezintă o lume în miniatură, dar această lume capătă viață numai atunci când copilul, împreună cu mama, tata, sau cu amândoi, răsfoiesc paginile, pun întrebări și caută răspunsuri.
Fiecare dintre cele 4 cărți prezintă aceleași locuri și aceleasi personaje, dar aspectul și activitățile lor variază în funcție de anotimp. Există niște „indicii” pe spatele fiecăreia dintre cărți despre ce li se întamplă personajelor, dar nimic nu e bătut în cuie. Cu puțină imaginație, povestea poate fi de fiecare dată alta și se poate improviza la nesfârșit.
La o varstă mică, cred că marele merit al acestor cărți este de a crea vocabularul copilului. Olivia, de pe la 1 an, răsfoiește carte după carte, își găsește un punct de atracție pe pagină, pune degetul și așteaptă să-i spun ce este. Evident, pe masură ce copilul crește, explicațiile pot deveni din ce în ce mai complexe, astfel încât cuvintele să capete și un sens logic în capul celui mic, să se creeze conexiuni, și treptat să se schimbe rolurile: copilul devenind noul povestitor.
Ce subiecte se pot discuta pe marginea cărților?
Ceea ce mi se pare admirabil la aceste cărți e faptul că găsești în ele absolut orice: bebeluși alăptați, bebeluși purtați, măicuțe, țevi care se sparg, curcubeu, frizerie, gradiniță, moș crăciun pe motocicletă, baloane, oameni în scaun cu rotile, pană de bicicletă, și multe multe altele. Paginile sunt extrem de bogate în detalii, atât de bogate încât chiar dacă am răsfoit cărțile de zeci de ori, de fiecare dată mai descopăr ceva nou.
Eu am cumpărat întreaga colecție după ce mi-a povestit o colegă de ea, apoi am citit și reviewurile foarte apreciative de pe net, și pot spune că e de departe cea mai bună investiție la capitolul „jucării”. Primăvara și Vara mi se par cele mai ok, pentru că prezintă un număr mai mare de activități și situatți. Toamna și Iarna nu sunt nici ele mai prejos, doar că iarna, de pildă, frigul îi cam ține pe oameni în casă și unele pagini par mai sărace în detalii. 🙂
Un lucru important de menționat e faptul că atât coperta cât și paginile cărților sunt cartonate, ceea ce le face foarte rezistente chiar și în fața unui bebeluș rozător. 🙂
Imagini din interiorul cărților „Hoinari printre anotimpuri”
Pozele de mai jos reprezintă fiecare în parte un colaj, pentru că am vrut să scot în evidență cum arată același loc în fiecare din cele 4 cărți.
Actualizare 2021
Olivia are acum aproape 8 ani, și încă răsfoiește cu plăcere aceste cărți. Acum inventează singură povești pe baza lor.
Nu mai am colecția integrală, pe 2 dintre ele le-am dat unor copii mai mici, și 2 le-am păstrat special pentru momentele de melancolie. Între timp a apărut și un al 5-lea volum, numit Noaptea, pe care de-abia aștept să îl achiziționez, atunci când juniorul familiei va ajunge la vârsta de răsfoit/ronțăit cărți 🙂
Unde se găsesc cărțile Hoinari printre anotimpuri?
Cărțile se găsesc la editura Casa și e o afacere bună să fie cumpărate direct de la ei, pachetul celor 4 cărți cu anotimpuri are preț mai bun. Altfel, prețul unui volum variază între 35-70 de lei, în funcție de distribuitor și promoțiile curente. Le găsiți, de exemplu, aici:
🛒 Libris
Lectură și improvizație plăcută!