Ce putem face cu cei mici atunci cand afara e urat si plictiseala lor atinge cote alarmante? Ma macina de ceva vreme aceasta intrebare, asa ca am incercat sa caut o serie de activitati asa-zis educative, inspirate din filozofia Montessori si nu numai. Olivia e inca micuta, are doar un an jumate, dar cu putina rabdare si cercetare se gasesc lucruri de facut care sa o si distreze, dar sa o si invete, chiar si la o varsta atat de frageda.
Incerc sa adun aici activitatile noastre pe masura ce le experimentam, mai mult prin poze si mai putin prin cuvinte. Nu-mi asum vreun merit al originalitatii lor, cat tot internetul (traiasca!) e sursa tuturor ideilor.
1. Activitati cu plastilina homemade
Reteta am luat-o de aici si a iesit geniala, mult mai placuta la atingere si maleabila decat cea cumparata. Posibilitatile sunt nenumarate – noi am incercat sa modelam diverse forme, sa ne folosim de sucitor, sa facem om de zapada, sa infigem scobitori in plastilina sau sa fixam animale pe „iarba”. Am avut si plastilina din comert si ma stresa faptul ca o tot baga in gura. Pe-asta homemade a incercat sa o guste, i-a mirosit cred a otet si s-a lasat pagubasa.
2. Pusculita
Un joc captivant si care in acelasi timp dezvolta motricitatea fina a manutelor mici: introducerea de banuti intr-o pusculita. Atunci cand mi-a venit ideea, mi-am imaginat clasicul porcusor de plastic pe care l-am avut si eu in copilarie, dar din pacate inca nu am gasit asa ceva. (Update: l-a gasit mama pe la subsol, il repunem in uz cat de curand)
3. Sarma plusata si pom-pom
Cand am vazut la Jumbo seturile de pom-pom-uri si sarma plusata, mai ca am sarit in sus de bucurie. Momentan Olivia e incantata doar sa le arunce peste tot prin casa, dar sunt f bune pentru tot felul de cutii senzoriale si pentru facut animalute, cand va mai creste putin.
4. Ciorapei pe sarma
Activitate inspirata de aici.
O ata sau sfoara legata de 2 scaune, cateva carlige de intins rufe, 3-4 perechi de ciorapei micuti – asta e toata recuzita. Bubu a fost atrasa de idee si a incercat sa prinda clestisorii pe sfoara cat a putut ea, dar inca nu stapaneste miscarea. Mai incercam cu siguranta peste ceva timp, sa vedem progresul. Oricum, o activitate care a tinut-o ocupata.
5. La imperecheat sosete
Activitate inspirata de aici.
Un succes nesperat si neasteptat. I-am explicat care sunt regulile: cautam sosete la fel si le punem una peste alta, am exemplificat eu, accenturand mereu ca le punem in perechi, doua cate doua. La inceput n-a parut ca percuteaza, o distra foarte tare sa puna soseta cu caine peste soseta cu dungi, dar apoi a inceput sa le grupeze singura, in mod corect. Credeam ca e prea mica pentru asa ceva, se pare ca m-am inselat.
6. Floricele pe bat
Am plecat de la o idee vazuta tot pe internet, care presupunea niste bile cu orificiu mai larg si niste betisoare. N-am avut asa ceva in casa, asa ca am improvizat…cu niste floricele crosetate, cu gaura maricica in mijloc, si cu niste baloane neumflate. Asta avem, cu asta defilam 🙂 Ideea era sa punem floricelele pe balon, dar pentru ca acesta era moale, s-a dovedit o activitate destul de dificila pentru niste manute mici. Totusi, Bubu a reusit sa puna si ea o floricica pe balon, apoi ne-am reprofilat pe categorisit baloane dupa culori. Bun si asa, tot a trecut timpul cu folos. Data viitoare o sa incerc cu niste bete de frigarui sau orice alt model de „tija” rigida.
7. Gruparea obiectelor
Din motive de dinti, noapte nedormita si irascibilitate la cote maxime, domnisoara nu parea dispusa sa faca absolut nimic. Asa ca ne-am limitat la a pune piese de lego in separeurile capacului, si la a incerca sa grupam creioane pe culori. Nu am din pacate o poza cu modul cum au zburat creioanele prin toata casa 🙂
8. Marea mutare a migdalelor
Am mutat migdale cu lingura, dintr-un castronel in altul. Circa 2 minute, dupa care migdalele au inceput sa fie mutate direct in gurita 🙂
9. Activitati de recunoastere a animalelor si fructelor
Prima noastra activitate de recunoastere si grupare a animalelor a fost un succes. In mod normal mi-ar fi trebuit niste carduri cu poze, dar in lipsa lor am improvizat cu o carticica. Am rugat-o pe Bubu sa puna figurinele peste poza care reprezenta acelasi animal, i-am aratat cum si a inteles repede.
Update: Intre timp am reusit sa realizez cartonasele Montessori si le recomand cu mare drag, sunt absolut minunate si de succes. Mai multe detalii aici.
10. Cutie senzoriala cu nisip kinetic
Am pregatit o cutie senzoriala folosind nisipul kinetic cumparat cu ceva timp in urma. M-am inarmat cu rabdare si atitudine zen, m-am pregatit moral pentru nisipul care urma sa zboare prin toata casa si am purces la joaca. N-a fost asa dezastruos cum ma asteptam, Bubu s-a jucat frumos intr-un singur loc, pe patura, singura problema a fost ca am derutat-o probabil cu prezenta cescutei printre recipientele de langa nisip…. asa ca ea tot incerca sa bea nisip 🙂 Activitatea a durat vreo 20 de minute, apoi s-a plictisit. Mi-e clar ca e inca micuta pentru asa ceva, nu are rabdare sa puna nisip in forme, e mai incantata sa distruga formele facuta de mine. Dar cu siguranta vom mai incerca pentru ca nisipul are un potential imens si chiar e foarte usor de strans, in ciuda aparentelor.
Alte idei, in curand 🙂
Super idei! Abia astept sa creasca mai maricel E. si sa le aplicam si noi. Intre timp, in cautarile mele pe internet de tot felul de jocuri creative, am gasit ideea unei cutii luminoase aici:
http://childcentralstation.com/2011/06/our-diy-light-tables.html
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc, sper sa va fie de folos ideile! Am cochetat si eu mult timp cu ideea acestor light tables, care par a avea mult potențial, dar am renunțat pentru că din păcate nu aveam foarte mult spatiu de depozitare si aveam impresia că va ieși ceva destul de voluminos. Dar mă bucur tare mult că mi-ai amintit de ele, cred că pot încerca ceva la scară mai mică, dacă tot ne tine in casa vremea ploioasa 🙂
ApreciazăApreciază