Mereu sunt bucuroasa sa dau peste idei noi sau peste mici tips & tricks care sa ma ajute sa diversific activitatile Oliviei atunci cand suntem nevoite sa ne petrecem timpul in casa. Stiu ca sunt copii mai statici, modelul meu e insa la polul opus – daca ar fi dupa ea ar putea sa o tina numai intr-o alergatura si catarare de dimineata pana seara. Asa ca ori activitate care o tine pe loc cateva zeci de minute e de ridicat in slavi si de dat mai departe, poate ajuta si alti parinti cu acelasi gen de „probleme” 🙂
Dintre activitatile care ne salveaza pe noi, enumar in ordine aleatoare:
Activitatile cu abtibilduri – au un potential urias, dar depinde si de calitatea materialelor. Am gasit putine carti care sa fie ok din acest punct de vedere, prin ok intelegand ca Olivia reuseste sa desprinda singura abtibildurile, fara sa le rupa, si ca ele pot fi mutate in caz ca au fost lipite in locul nepotrivit. Recomand cu caldura cartile Osborne, mi se par foarte bine facute, dar putin cam piperate la pret. O alternativa excelenta sunt plansele de la Jumbo (nu stiu cum altfel sa le numesc, se gasesc in zona de carti), care contin 5 peisaje diferite si 5 pachete de abtibilduri refolosibile. Nu exista locuri fixe pentru plasarea lor, asa ca cei mici isi pot folosi imaginatia din plin si le pot reface de oricate ori. Ceea ce iubesc eu la ele e ca nu au efectiv lipici si in consecinta NU se lipesc de mobila, ci doar de plansele lucioase si cel mult de oglinda 🙂 Pretul e decent, aprox 10 lei pachetul, iar temele sunt diferite: camere din casa, animale, scene din povesti, scene cu masini.
Tot din seria abtibilduri si tot de la Jumbo am luat si niste planse cu fete de femei, pe care cel mic trebuie sa lipeasca ochi, gura, cercei, margele, ochelari, etc. Probabil e o activitate mai preferata de fetite, dar nu vad de ce nu s-ar distra si un baietel cu asa ceva. La noi ies adevarate opere de arta, dupa cum se vede mai jos.
O alta activitate care tine copilul pe loc si nu te falimenteaza e bazata pe casutele 3D care se gasesc pe la magazinele cu tot felul de chinezarii. Eu mi-am facut un stoc mare de la un magazin din Tulcea si le scot una cate una, la nevoie. Un pachet de-asta 3D era 5 lei si din el iese de obicei o casuta maricica, cu personaje care stau prin fata casei, si care sunt numai bune pentru spus o poveste. La noi au succes, le recomand, cu precizarea ca mami/tati le asambleaza, apoi Olivia le utilizeaza 🙂 Cand o mai creste un an, cred ca le va putea asambla singura.
Ar mai fi apoi teatrul de papusi. De fapt, Olivia e in stare sa stea linistita „la teatru” oricat si la orice ora, cat timp taica’su presteaza si face papusile de dialogheze. Cel mai interesant e cand punem in scena, cu persoanejele sau figurinele din casa, povesti consacrate precum „Paianjenul din pestera”, „Capra cu trei iezi” sau „Cei trei purcelusi”. Avem animalele potrivite, avem si case, avem si scaune de ceara, si pestera, si carut pentru Biluta….tot tacamul. Spectactorul asculta cu sufletul la gura si vocifereaza la orice deviere de la firul narativ, taxand aspru actorul: „nu asaaaaaa!”. Mai jos, niste secvente senzationale din ultima punere in scena a Paianjenului din Pestera, cu Bobita si Buburuza.
Si, desigur, mai exista eterna optiune a cartilor. Am ajuns in acel punct la care visam de mult in care Olivia are rabdare sa ii citesc o carte de 100 de pagini cu povesti cu animele. E drept, are mai mult poze, dar tot ma tine 30 minute din scoarta-n scoarta.(Btw, mai am niste carti noi despre care de-abia astept sa scriu, precum si niste carti pe care vreau sa le recomand spre a NU fi cumparate vreodata. Cu urmatoarea ocazie.)
O activitate noua si pe panta ascendenda in casa noastra sunt puzzle-urile. De la cele baby, de 2-3 piese, pana la recordul curent de 20 de piese. E drept, e nevoie de un copil odihnit si zen, fara probleme existentiale sau stari de nervozitate, ca altfel piesele mai mult zboara prin casa decat sa se asambleze una intr-alta. Dar exista speranta!
And last but not least – activitatea mea preferata si cu investitie 0 lei: jocurile cu umbre pe pereti. E nevoie doar de o lanterna/veioza/aplicatie tip lanterna pe telefon, becul stins si degete incovoiate sau figurine asezate in fara sursei luminoase in asa fel incat umbrele sa fie proiectate pe un perete. Posibilitatile sunt nelimitate, imaginatie sa fie.
Pentru azi, cam atat 🙂 Somn usor si joaca diversa!
Iubesc postarile de acest fel ! Multumesc pentru idei !
ApreciazăApreciază