Nu spicuiesc engleza! – și o urmă de speranță

Prima știre pe care am vazut-o astăzi a venit de la Mircea Cartarescu. Era un rezumat al urărilor de „La multi ani!” pe care o parte dintre compatrioții noștri s-au simțit datori să le adreseze lui Stephen Hawking. I-au urat de toate: de la handicapuri mai grave până la moarte, exprimându-si în același timp părerile (nu-i așa?, avizate) despre cât de inutile sau dăunătoare sunt teoriile sale. Nu tu urmă de admirație pentru realizările remarcabile, doar superioritate și dispreț.

Ei, pentru că în unele zile coincidențele se țin lanț, m-am dus, o oră mai tarziu, la poștă. Instituția mea preferată, cu care am prea des de a face și în care mereu intru albă și ies neagră de nervi.

No bun, m-am dus pregătită. Noroc cu vremea, nu era nimeni la nicio coadă, ceea ce m-a făcut să cred că azi doamnele de la poștă nu ar avea motive sa fie stresate, grăbite, arogante, așa cum m-am obișnuit.

Eu am avut noroc. Dar probabil doar pentru că am spus „saru’mana”, umil, cum am constatat că trebuie, și m-am adresat in permanentă de parcă vorbeam cu un zeu. 

În dreapta mea, vine o domnișoară. Necalita în ale poștei și, mai grav, nevorbitoare de limbă română. 

– Do You speak english?

Pe doamna de după ghișeu o apucă toate pandaliile și răspunde răstit:

– Nu spicuiesc engleza! Ce vreți?

– …..I want to send these, zice ezitant domnișoara, arătând spre teancul de plicuri pe care îl are în mână.

– Câte sunt?

Domnișoara tace și se uită în jur.

– Câte sunt și unde le trimiteți? Mai repede, că nu am toată ziua!

Mă apropii de ghișeul la care se întâmplă telenovela și întreb dacă pot sa ajut. De după ghișeu se ridică o sprânceană, domnișoara îmi povestește ce vrea și de ce are nevoie. Fac pe translatorul, domnisoara primeste 17 timbre, iar eu primesc un sfat:

– Zi-i să le lipsească mai repede, ce stă și se uită așa la ele…

Ok, rezolvăm și cu lipitul, se și plătește, întreb dacă pot sa mai ajut cu ceva. Domnișoara zice că nu și îmi multumeste plină de zâmbet. De după ghișeu se aude un bombănit despre ăștia care stau la noi in țară și nu sunt in stare să învețe română.

Toată această întâmplare n-a făcut decât să mă revolte. Dacă e ceva ce nu înțeleg, acel ceva e atitudinea superioară și arogantă a românului atotcunoscator. Pe ce își bazează aroganta? Habar n-am. Tind sa cred că e doar o aroganță defensivă, izvorâtă din prea multă frustrare relativ la realizările altora. Pe principiul „vulpea care n-ajunge la struguri zice că sunt acri”.

Tot aud zilele asta in jurul meu, vizavi de situația politică, că ne meritam soarta. Că asta e poporul român, și că nu se va schimba niciodată. Că singura soluție e sa plecam din țară cât mai repede.

Nu vreau sa cred asta. Nu pot sa cred asta. Toate exemplele de care mă lovesc zi de zi nu fac decât să mă revolte. Dar nu genul acela de revolta, „îmi iau jucăriile si plec în altă parte”. Nu. Desi mi-ar fi atât de simplu! E cealalt gen de revoltă, în care simt că trebuie, dar trebuie! să fac ceva pentru a schimba ceva. Doar că habar n-am ce. 

Încă.

Dar caut

Resemnarea nu e soluție. Secretul țărilor pe care le admirăm nu stă in conducători minune, stă în atitudini individuale. Altfel. Cu totul altfel decât am fost noi obișnuiți. 

Urmăriți prezentarea de mai jos. Nu e lungă, e în română, și e despre ceea ce poți face atunci când ieși din pătratica ta in care viața e confortabila. Recunosc, aș vrea să fiu ca Paula, dar nu sunt.

Încă.

Un gând despre „Nu spicuiesc engleza! – și o urmă de speranță

Adăugă-le pe ale tale

  1. Adevarul este ca si in tari ca Germania, majoritatea angajatilor de la posta/biroul de inregistrare ca rezident/spitale/banci, nu vorbesc engleza. Si ei, ca si francezii, ca si romanii, au aceeasi atitudine. Frustrare combinata cu o idee de nationalism prostesc. Poate sunt eu absurda, dar ma astept ca oricine a luat bacalaureatul sa fie in stare sa lege o conversatie la nivel minim intr-o a doua limba straina..

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: