Am descoperit weekendul trecut o nouă destinație perfectă pentru o escapadă de o zi, ba chiar de două, aproape de București: zona Valea Doftanei – Câmpina.
Traseul pe care l-am ales noi, și pe care îl și recomand, a fost așa:
– Plecare din București pe la 9 dimineața
– Scurtă oprire la Barajul Paltinu
– Vizită de vreo 2 ore la Atra Doftanei
– Masa de prânz în Câmpina
– Vizită la Castelul Iuliei Hasdeu (30-60 Min)
– Timp de joacă în Parcul din Câmpina
– Plecare spre casa, în jur de ora 5.
Programul e destul de plin, generos în obiective turistice și locuri faine, foarte potrivite pentru cei mici. Dar s-o luam pe rând.
Barajul Paltinu
Nu e mult de văzut aici, Vidraru prin comparație e mult mai spectaculos, dar dacă tot s-a nimerit în drum am zis că merită să ne dăm jos din mașină. Nu știu dacă așa e mereu, dar noi am prins accesul pe marginea barajului blocat, așa că nu era niciun loc de promenadă. Deci doar i-am explicat rapid Oliviei cum stă treaba cu barajul, care e scopul lui, și ne-am îmbarcat spre următoarea destinație, celebra pensiune Atra de pe Valea Doftanei.
În drum spre ea, pe partea stângă, e un loc de din care se vede frumos Doftana și unde înțeleg că vara e plin de grătare. Când am trecut noi, era destul de liber, oamenii doar se relaxau sau făceau poze. Oricum, peisajul merită un scurt popas.
Atra Doftanei
Auzisem de mult de celebra pensiune și îmi doream sa ajung acolo, așa că acum am profitat de ocazie. Arhitectura e frumoasă, într-adevar, complexul nu pare să aibă foarte multe camere pentru cazare, dar e oricum un loc bun de venit dimineața, savurat o cafea sau un fresh și admirat peisajul.
Accesul la pensiune nu e tocmai facil, de ieșit de acolo nici nu mai zic. Aș putea spune că am avut noi ghinionul sa ni se blocheze mașina și să așteptăm să vină proprietarul, să dăm cu spatele un șir întreg de mașini pe un drum nasfaltat cu o singură bandă, și tot așa – doar că cică nu e ghinion, ci obișnuință 🙂 Cei de la Atra sunt obișnuiți să vadă manevrele astea zi de zi.
Pentru cei mici, zona e super drăguță. Se poate coborî ușor până la apă, aruncatul cu pietricele e oricând o mare distracție, iar sus, aproape de terasă, e amenajat un loc de joacă destul de bine dotat: trambulină, leagăne, căsuță, groapă de nisip – suficient cât să îi țină pe copii ocupați și să le ofere un context în care să se împrietenească.
Noi am vrut inițial să și mâncăm acolo, pentru că auzisem lucruri de bine, dar când am văzut în meniu că o supă începe de la 25 lei iar un fel principal de la 50, am zis că mai bine nu. Și bine am făcut. Ne-am întors înapoi în Câmpina și am poposit la Restaurantul Oscar (Google maps știe de el), care a fost o alegere foarte potrivită și child friendly. N-are loc de joacă, dar terasa e amenajată ca un mic labirint de brăduți, mesele fiind plasate intim in mijlocul unui spațiu verde. Copiii se distrau maxim băgând capul printre brăduți si cautandu-se unul pe altul. Mâncarea a fost și ea foarte gustoasă, porțiile generoase și prețurile foarte mici.
Castelul Iulia Hasdeu
Dupa masă, am mers să vizităm castelul Iuliei Hasdeu. Mi-l aminteam din copilărie, am fost acolo într-o excursie cu școala, și am rămas tare impresionantă de poveștile despre spiritism, de statuia imensă a lui Iisus din mijlocul castelului, de gaura din perete și de geamurile cu oglinzi.
Am regăsit și acum aceleași amănunte interesante, ba mai mult castelul a fost renovat, turiștii primesc niște ghiduri audio incluse în prețul biletului, ceea ce face întreaga experiență mult mai plăcută.
Turul castelului se face rapid, durează cam 30 de minute cu tot cu ascultarea ghidului. Eu recomand însă și o vizită în spatele castelului, în grădină, pentru a vedea niște opere de artă să zicem interesante, dar și pentru frumusețea locului.
Locul de joacă de pe platoul Muscel
După vizita la castel, ne-am întors la restaurantul Oscar căci imediat lângă el zărisem un imens loc de joacă. Am aflat ulterior că e construit recent și că zona respectivă se numește Platoul Muscel.
Fiind un loc nou amenajat, arată foarte bine și are tot felul de construcții pe care nu le-am mai văzut prin altă parte: corturi de indieni, o caleașcă, elefanți și…În fine, micile comori se descoperă la fața locului, eu doar dezvălui coordonatele geografice 🙂
Cam asta a fost excursia noastră de o zi, care ne-a plăcut mult și ne-a îmbogățit cu locuri noi și aer curat.
Sper să explorăm vara asta cât mai mult astfel de trasee. Sugestii?
Lasă un răspuns