Fericirea și casele se construiesc cu atenție la detalii

articol-superblog

Am spus „da” fără să clipesc.

Relația noastră debutase atipic, cu un accident de bicicletă. Mihai a fost necunoscutul săritor care m-a ajutat să mă ridic și care mi-a privit cu un ochi de expert genunchii făcuți ferfeniță. S-a oferit imediat să mă conducă la el acasă și să-mi panseze rănile, căci locuia fix peste stradă, la parter. Așa am ajuns să-i pășesc pragul în timp record, la doar 3 minute de când ne-am văzut prima dată.

De la primul bandaj până la primul sărut n-a fost decât un pas. De la „vrei să-mi fii soție?” până la cel mai rapid „da” din istorie n-au trecut decât două-trei secunde.

Un singur lucru nu-mi plăcea la Mihai: apartamentul. Sau, mai exact, amplasamentul lui. Ironia sorții, căci era fix detaliul care ne adusese împreună. Dar dacă e ceva ce urăsc pe lumea asta, aceea e aglomerația, iar blocul de 8 etaje în care locuia Mihai era construit parcă la intersecția tuturor drumurilor și in vecinătatea tuturor piețelor și școlilor. Pe sub geamul său era mereu o forfotă de oameni, se auzeau strigăte, claxoane, înjurături și țipete. Eram la curent cu toate știrile din oraș fără să deschid vreodată televizorul. Mihai era încântat de poziție, cică asta-l făcea un apartament foarte valoros, dar pentru mine valoarea unei locuințe stătea în cu totul altceva.

Așa că după cel mai rapid „da” din istorie a urmat cel mai rapid „dar” pe care l-a auzit vreodată un pretendent: „Da, dar…vreau să ne mutam într-o căsuță doar a noastră, undeva unde să fie liniște și spațiu”. Mihai s-a codit, s-a răsucit, a început să-și roada o unghie, dar a cedat în fața fiorului dragostei și-a acceptat până la urmă. „Bine, o să ne construim o casă nou-nouta pe terenul părinților mei, de lângă București. Te ocupi tu de alegerea tuturor detaliilor”.

Și de aici a început aventura.

sigla AIA PROIECT

Nu știu dacă e ceva mai greu pe lume decât să ai prea multe opțiuni și prea puțină experiență în a le filtra. Am simțit asta pe pielea mea, cu alte ocazii, așa că pentru un proiect de casă am cântărit bine situația și m-am decis să apelez la un birou de proiectare. Nu de alta, dar nu trebuie să fie o casă oarecare ci chiar casa visurilor mele.

Împreună cu Mihai, am început prin a face o lista cu tot ce ne dorim, cu ce e important pentru noi, pentru a veni în întâmpinarea viitoarelor întrebări ale specialiștilor de la AIA Proiect, cu care am ales sa lucram.

Terenul pe care îl dețin părinții lui Mihai e destul de generos, lasandu-ne suficiente opțiuni de amenajare a spațiului. Vom avea loc și de căsuță, și de gradina mult visată din spatele ei, și de o pajiște micuță în față, pentru copiii care vor apărea în timp. Oricum, e important să organizăm eficient spațiul încă de la început.

Proiect-casa-parter-cu-etaj-moderna-Dalia-de-la-AIA-Proiect-tel-0722494447

Dorința mea fierbinte a fost mereu să am câteva camere cu acoperiș de sticlă, eventual rabatabil, să se poată deschide vara. Un birou, o baie, și de ce nu chiar și un living. Nu-mi pot imagina ceva mai relaxant decât să stai în cadă și să privești cum se mișcă pe cer norii. Mihai e puțin reticent legat de această idee, nu vede foarte multe soluții pentru implementarea ei, tocmai de aceea mă bazez pe ajutorul și expertiza biroului de proiectare.

Ne-am interesat din timp despre ce presupune colaborarea cu AIA Proiect, pentru a ști la ce să ne așteptăm. Consultarea inițială este gratuită, în cadrul ei urmând să vedem exact ofertele și variantele de case pe care biroul le pune la dispoziție. Ei au un portofoliu bogat de proiecte case tip, realizate deja de-a lungul timpului și îmbunătățite pe baza feedbackului primit, dar nu sunt bătute în cuie. E perfect posibil să alegem de exemplu bucătăria dintr-un proiect, sufrageria și dormitoarele din alt proiect, și tot așa. Dar alegând un proiect casă tip, costurile de realizare sunt mult mai mici. E ca și cum ai cumpăra mobilă de serie, în loc de mobilă la comandă: știi sigur că cele mai mici detalii sunt deja gândite și testate.

Un mare avantaj al acestei colaborări ține de partea logistică și de obținere a tuturor autorizațiilor necesare. N-am știut înainte, dar acum că m-am interesat am aflat cu oroare că trebuie să obțin aviz de amplasament, de salubritate, de canalizare, de alimentare cu apă, cu energie electrică și gaze. Și n-ar fi rău să am și un certificat energetic, la finalizarea construcției. Biroul de proiectare mă va scuti de toată această bataie de cap, căci îmi vine în ajutor cu o echipă multidisciplinara, cu  experiență practică în obținerea garantată a tuturor acestor aprobări și documente. În plus, am acces chiar și la un evaluator ANEVAR – și sunt convinsă că Mihai va fi extrem de încântat – care ne va putea face un raport de evaluare imobiliară și ne va spuna care e valoarea de piață a căsuței noastre dragi.

Pregătită fiind cu toți acești ași în mânecă, nu-mi rămâne decat să mă gândesc cu bucurie la viitor. Planurile casei noastre vor fi încredințate specialiștilor, noi vom rămâne responsabili doar pentru un plan de fericire pe termen lung.

Căci un „da” se spune cât ai clipi, dar se construiește o viață întreagă.
(Articol scris pentru Superblog 2017. Surse foto: aia-proiect.ro)

 

2 gânduri despre „Fericirea și casele se construiesc cu atenție la detalii

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: