Decembrie, mă pregătesc!

articol-superblog

Mult-așteptată Decembrie,

Azi mă apuc de curățenie.

Știu, mereu e mai comod să amâni până în al doisprezecelea ceas. Materia pentru examen se învață în ultima noaptea. Temele se scriu cu o zi înainte de deadline. Chiar și porcul se îngrașă în Ajun.

Dar azi m-am trezit străfulgerată de ideea că cine a zis „nu lăsa pe mâine ce poți face azi” a știut el ceva.

Locuiesc în cămin, într-o cameră de 9mp împreună cu alte trei colege. E un fel de garsonieră minimalistă, cu baie proprie și cu un soi de bucătărie improvizată în hol, unde se înghesuie unu’ntr-altul un reșou și două frigidere.

De doi ani de când m-am angajat part-time, n-am reușit să îmi mai iau liber în preajma Crăciunului așa că ajunul sărbătorilor m-a prins în București, în camera de cămin care îmi găzduiește existența. Cameră care e oricum, numai curată nu, că doar ce student are timp de asta de-a lungul anului? Mâine-poimâine trebuie să îmi pun pantofii lustruiți la ușă în așteptarea lui Moș Nicolae, apoi peste alte câteva zile vine Crăciunul și cât ai spune „Nufăr” se termină anul. Cică poartă ghinon să termini anul în mizerie.

Nufar universal

Așa că azi m-am trezit pusă pe treabă și m-am hotărât să demarez curățenia de Crăciun. Acum, cât colegele mele se bucură de-o minivacanță, ca să pot face camera lună după propriile mele standarde. (A zis cineva că aș fi control-freak?)

Pont!

Marele meu secret ca să-mi fac curățenia mai ușoară e să fiu organizată. Îmi fac de la bun început o listă de activități pe care trebuie să le bifez, o prioritizez și-mi aloc un interval de timp pentru fiecare task în parte. 

O să încep deci prin a-mi pregăti un plan de acțiune. Am vorbit cu experți în curățenie – mama, mătușa și bunica – și am notat pe hârtie cele mai importante lucruri astfel încât să acționez în profunzime și să folosesc numai produse despre care știu că sunt eficiente.

Planul meu se conturează măreț, în doar trei pași.

Pasul numărul UNU: Caută mucegaiul și elimină-l definitiv!

Ei bine da, o să încep cu ce-i mai greu: inspecția amanunțită a colțurilor și a pereților ascunși de mobilier, în căutarea petelor de mucegai. Camera mea de cămin are potențial dovedit în acest sens. Anul trecut îmi scăpaseră niște foi după dulap și când l-am dat la o parte era cât pe ce să leșin. Aproape crescuse o gradină botanică în spatele lui. Măcar s-a elucidat sursa mirosului dubios din cameră.

Mare noroc c-am avut Nufăr Antimucegai la îndemână. Mi-l lăsase mama la ultima vizită, învelit într-o catifea roșie ca și cum ar fi fost o comoară de preț. Îmi zisese că-i o soluție foarte bună împotriva mucegaiului, cu eficiență testată și dovedită chiar de Institutul Cantacuzino.

Pont!

Se poate da cu spray anti-mucegai și peste rosturile faianței și a gresiei din baie. Se lasă puțin să acționeze, apoi se freacă bine cu o periuță de dinți uzată. 

Așa ca o să folosesc minunatul Nufăr și anul acesta, cu toată încrederea. Știu deja că își face bine treaba și are și-un parfum plăcut, nu ca substanțele alea cu care dai ținându-te de nas și-apoi fugi din cameră două zile.

Colaj mucegai 2

 

Pasul numărul DOI: Distruge murdăria de pe suprafețele lavabile!

Gresie, faianță, obiecte sanitare – pe toate le scap de pete și de impurități. Când stai în cămin n-ai loc pentru tot felul de soluții sofisticate, așa că e important să găsești un produs universal, care să împuște cât mai mulți iepuri dintr-o lovitură. Eu mă bazez pe Nufăr Universal, tot din gama de curățenie de la Farmec, pentru ca e bun la toate și-mi place și parfumul de flori de soc pe care îl lasă în urmă.

Pont!

Oglinda din baie se curăță foarte bine cu câteva cursuri vechi mototolite, îmbibate în oțet. Apoi se șterge cu altă serie de cursuri, de această dată uscate, și se obține un luciu perfect!

Pasul numărul TREI: Mătură, șterge, curăță!

Mocheta de cămin e unul dintre cele mai greu de curățat lucruri. Probabil c-ar fi indicat un aspirator de-ăla industrial, care se folosește post-construct, dar în lipsă de așa ceva ne descurcăm cu ce avem. Mătură și făraș, soluție pentru covor și … ochi de vultur, pentru depistarea și extragerea manuală a scamelor microscopice.

Praf nu prea e de șters, norocul meu, că mobila noastră se rezuma la 4 paturi, 2 birouri și-un dressing comun. Așa că de partea asta scap repede.

Tot din seria șters, ajungem la „bucătarie”. Frigiderul n-a auzit de conceptul de curățenie cât a fost anul de lung, așa că azi o să îl răsfăț cu Triumf pentru frigidere, care face să dispară petele de grăsime și urmele întărite de mâncare, neutralizând mirosurile neplăcute.

Pont!

Cand se curăță frigiderul, trebuie insistat asupra mânerului, și pe exterior și pe interior, în zona aceea din spate. Fiind cel mai expus atingerilor, mânerul e cu siguranță cea mai murdară parte a frigiderului!

Dacă-mi văd cu conștiinciozitate de plan, camera de cămin o să fie lună pana diseară. De perdele nu mă ating, pe ele o sa le ia la spălat colega de cameră, când se duce acasă la ai ei.

Crăciunul în cămin n-o să fie niciodată ca cel al copilăriei mele, cu miros de gutui coapte și foc în sobă, nici cu grupuri de colindători adunați pe prispă. Dar măcar voi aduce în cameră mirosul și sentimentul de curat fără de care bunicii mei nu concepeau să întâmpine sărbătorile.

Decembrie, îți scriu din noiembrie să-ți spun că te aștept cu drag. O să mă găsești cu camera mai lună decât a fost vreodată, cu o omletă festivă gătită pe reșou și cu bucurie în suflet. Tu doar promite-mi că o să vii cu zapadă dar că n-o să faci iar trenurile să întarzie ore în șir; oricât de pitoresc ar fi aici, vreau să mai ajung și pe acasă iarna asta. Moș Crăciun nu-mi știe adresa de cămin.

dupa curatenie


(Pentru SuperBlog 2017. Poze din arhiva personală – da, chiar și cea cu mucegaiul –, farmec.ro si pixabay.com)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: