Cel mai util lucru pentru o proaspătă mămică este … un marsupiu ergonomic!

De când am aflat că sunt însărcinată şi chiar şi o bună perioadă după naştere am fost obsedată de a căuta cât mai multe informaţii despre tot ceea ce înseamnă viaţa cu copil mic şi mai ales despre toate lucrurile de care urma să am nevoie în următoarea perioadă. Am citit astfel despre lucruri a căror existenţă nici măcar nu o suspectam, mici invenţii menite să facă viaţa părinţilor mai uşoară: de la dispozitive speciale pentru supt fructe până la cozoroace de pus pe capul celui mic, pentru a nu-i intra apa în ochi la băiţă 🙂 Există atât de multe lucruri care par necesare la prima vedere, încât e greu şi chiar copleşitor, ca proaspăt părinte, să discerni între ce e cu adevărat util şi ce e doar un produs al marketing-ului.

Ei bine, acum după mai bine de patru ani de părinţeală, pot spune cu mână pe inimă că cele mai mari ajutoare pe care le-am avut cât a fost Olivia mică au fost sistemele de purtare (babywearing). Auzisem vag de existenţa lor încă dinainte de naştere, dar nu le-am dat mare importanţă pentru că îmi imaginam că al meu copil va dormi ca-n filme în căruţul proaspăt comandat. Ei bine, lucrurile se întâmplă rareori aşa cum te aştepţi 🙂 Fetiţa mea urla ca din gură de şarpe ori de câte ori o aşezam în landou, aşa că după multe încercări eşuate am decis să apelez la varianta sistemelor de purtare pentru bebeluşi. Şi aşa a crescut Olivia mare: purtată mai întâi în sling, apoi într-un soi de mei tai, apoi într-un SSC, cea mai utilă investiţie pe care am făcut-o vreodată.

De ce scriu despre asta de-abia acum, când fetiţa mea se apropie deja de vârsta de 5 ani?

Pentru că am aflat recent de apariţia unui nou producător autohton de marsupii ergonomice – Elna Baby, din Cluj-Napoca – şi m-a apucat melancolia uitându-mă pe site-ul lor la toate sistemele minunate şi deosebit de practice pe care le realizează pentru cei mici.

marsupiu ergonomic ssc elna

M-a apucat melancolia pentru că perioada în care am renunţat la căruţ şi mi-am purtat copilul într-un sistem de purtare a fost una în care am simţit pe propria piele toate avantajele oferite, atât pentru cel mic cât şi pentru părinte.

Deşi peste tot pe internet se scrie despre cât de bine le fac sistemele de purtare bebeluşilor (şi e adevărat!), eu voi începe prin a povesti cât de bine le fac ele MAMELOR, pentru că după mine ele sunt principalele beneficiare:


☑ E foarte uşor de ieşit din casă cu un bebeluş în marsupiu. Ok, dacă stai la casă sau la parter poate nu realizezi, dar dacă stai ca mine la etajul 4, într-un bloc fără lift… ei bine, fă tu calculele 🙂 A urca cu căruţul până sus e imposibil, şi chiar dacă îl laşi la parter, tot nu-i de ici de colo să cobori cu cel mic în braţe, pe scări.


☑ Sistemele de purtare ergonomice distribuie extraordinar de bine greutatea bebeluşului pe tot spatele şi pe şolduri, astfel încât ai impresia că cel mic e uşor ca un fulg. E o diferenţă enormă între a-l ţine 15 minute în braţe şi a-l ţine în marsupiu. Spatele tău îţi va mulţumi dacă alegi un sistem de purtare, crede-mă!


☑ Sistemele de purtare te feresc de nervi inutili în „traficul” pietonal. E suficient să mă gândesc la primele mele încercări de a jongla cu căruţul printre maşinile parcate pe trotuar sau la acele treceri de pietoni cu bordură înaltă, unde te chinui să urci căruţul înapoi pe trotuar, contra cronometru. Cu marsupiul, te strecori pe unde vrei, ba chiar o iei şi la fugă dacă e musai.


☑ Sistemul de purtare îţi permite să faci în continuare o bună parte din activităţile tale sociale. Poţi merge la cursuri de dans cu bebeluşul după tine, poţi merge la conferinţe sau la un suc cu prietenele, ba chiar şi la birou.


☑ Poţi avea mult mai mult timp chiar şi în casă, căci dacă cel mic are o zi proastă şi e agitat, sau dacă e în timpul unor pusee de creştere, îl pui la piept într-un sistem de purtare şi îţi vezi în continuare de treabă prin casă. Eu am făcut mâncare aşa, am dat cu aspiratorul, am udat florile. Şi nu numai că am reuşit, dar Olivia a fost mereu alături de mine şi sunt convinsă că a şi învăţat din aceste experienţe.


☑ Nu în ultimul rând, poţi ajunge în locuri altfel inaccesibile. Eu una am urcat la Vulcanii Noroioşi – şi în mod clar un căruţ n-ar fi putut merge pe acolo. Dar ştiu alte mămici care au făcut trasee pe munte. A! Şi chiar şi traseele prin magazine, la shopping, sunt mult mai facile şi mai relaxante fără căruţ.

 

Mei tai elna wrap tesut

Avantajele pentru bebeluşi nu sunt nici ele puţine:


☑ Un sistem de purtare îl face pe bebeluş să se simtă în siguranţă şi reduce numărul crizelor de plâns. El se află permanent la pieptul mamei, într-un context familiar, învăluit în mirosul binecunoscut şi mult iubit, şi chiar şi dacă apar stimuli diverşi în jur el se simte protejat.


☑ Purtarea bebeluşului la piept, cu faţa spre mamă, este o poziţie deosebit de comodă pentru cel mic (dacă marsupiul este ergonomic, ajungem şi acolo!) şi somnul vine garantat mai repede decât în căruţ. Şi nu numai că vine mai repede, dar e şi mai de durată.


☑ Pentru bebeluşii alăptaţi, sistemele de purtare sunt o minune pentru că e foarte simplu să fie hrăniţi. Foarte multe marsupii au sisteme de reglare special gândite astfel încât alăptarea să fie foarte facilă şi naturală, ba chiar şi super discretă.


☑ Bebeluşii purtaţi sunt mai puţin agitaţi şi mai veseli, întrucât au un contact vizual permanent cu părintele care îi poartă.


Ok, acum că am lămurit motivele pentru care TREBUIE să ai un sistem de purtare ergonomic, o să-ţi spun şi de ce am ales astăzi să aduc în lumina reflectoarelor marsupiile Elna Baby.

În primul rând, pentru că sunt realizate în România, la Cluj. Şi e mereu o mare bucurie să susţin producătorii locali şi cred că ar trebui, cu toţii, să încercăm să investim în produsele noastre, autohtone.

Apoi, marsupiile (sau SSC-urile, cum le găsim numite în afară) sunt fabricate din materiale de înaltă calitate, 100 % bumbac organic certificat Oeko-Tex, iar caracteristicile tehnice ale sistemelor de purtare respectă standardele europene de siguranță EN 13209-2:2015.

elna

Un alt atu al acestor marsupii este gradul lor mare de adaptabilitate atât la dimensiunile bebeluşului cât şi ale mamei. Pentru bebeluş, puntea – adică distanţa dintre genunchi, în poziţia de M pe care trebuie să o aibă în marsupiu – este ajustabilă, astfel încât marsupiul creşte practic odată cu bebeluşul. Pentru mamă, sunt ajustabile atât bretelele pentru umeri cât şi centura pentru mijloc. Acest ultim aspect e foarte important şi m-am bucurat să văd că Elna s-a gândit şi la mămicile slăbuţe, eu una având mari probleme în a găsi un marsupiu a cărui dimensiune minimă să fie ok pentru talia mea.

Nu în ultimul rând, Elna Baby s-a gândit şi la accesoriile utile atunci când foloseşti un sistem de purtare. La capitolul acesta intră protecţiile pentru bretele, pentru că cel mic are obiceiul să stea cu guriţa şi să roadă bretelele, aşa că e bine să ai ceva pe deasupra ce se detaşează rapid şi se spală şi se usucă repede. Un alt accesoriu foarte util îl reprezintă gecile şi protecţiile de iarnă. Pentru că da, iarna cu căruţul pe afară e cu mult mai neplăcut decât vara. Desigur, se poate improviza şi cu o geacă normală foarte largă, ba chiar cu geaca soţului, dar din experienţa unei persoane care a încercat asta… hmmm…. recomand varianta mult mai estetică a unui produs confecţionat special pentru purtarea bebeluşului.

geci si protectii pentru ssc

Am menţionat în repetate rânduri cuvântul ergonomic. Dar ce înseamnă asta? Nu sunt toate sistemele de purtare aşa?

Ei bine, nu sunt, din păcate, şi dacă alegem varianta de a folosi un sistem de purtare e bine să alegem unul certificat, care să asigure celui mic o poziţie naturală, confortabilă şi mai ales sănătoasă. Specialiştii o numesc „poziţie în M”. Cele mai importante caracteristici ale unui sistem ergonomic sunt următoarele:

☑ Bazinul copilului trebuie să fie susţinut de la genunchi la genunchi. Sistemele de purtare de tip chilot nu sunt comfortabile pentru el, ba chiar îi pot dăuna.

☑ Materialul care îmbracă spatele copilului trebuie să fie flexibil, deloc rigid, pentru a permite o curbură în C a coloanei, care e încă în formare şi nu trebuie forţată în poziţii ne-naturale.

☑ Sistemul de purtare trebuie să distribuie greutatea copilului uniform pe umerii, spatele şi şoldurile purtătorului, astfel încât să nu creeze discomfort.


Dacă avantajele purtării bebeluşului ţi-au atras atenţia şi dacă ţi-ai dori să încerci – sau chiar dacă nu ai chiar tu nevoie dar vrei să faci o bucurie cuiva – am şi o surpriză de final, sub forma unui concurs!

Elna oferă cadou un SSC din bumbac, clasic, unul dintre modelele de aici, în funcţie de disponibilitate.

Ce trebuie să faci pentru a participa la concurs?

Lasă-mi un comentariu aici, pe blog, în care să spui de ce îţi doreşti acest SSC sau ce ţi-a atras atenţia la produsele Elna Baby. Fiecare comentariu va primi un număr de concurs, iar tragerea la sorţi se va efectua cu ajutorul random.org pe 24 iunie.

Ai nevoie de şi mai multă motivaţie? Atunci priveşte aici şi imaginează-ţi că una dintre dansatoare poţi fi chiar tu:

 

Iar dacă informaţiile ţi se par utile şi vrei să ajungă la cât mai multă lume, nu ezita să le distribui mai departe 🙂

Happy babywearing!


Update 24 iunie:

Am avut 46 de comentarii inscrise in concurs. Dintre acestea, am ales castigatoarea cu ajutorul random.org. Marsupiul Elna se va duce catre autoarea comentariului cu numarul #31.

Felicitari!

102 gânduri despre „Cel mai util lucru pentru o proaspătă mămică este … un marsupiu ergonomic!

Adăugă-le pe ale tale

 1. Am o prietenă care nu-și permite să-și cumpere, dar pentru că îl iubesc pe bebelușul ei m-aș bucura să fiu cea care-l ajută să fie în siguranță, la pieptul ei. În plus, mă bucur că e produs românesc. Felicitări curajoșilor.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Nu stau la etajul 4, insa de la etajul 2 tot urc si cobor caruciorul si imi este ingrozitor de greu. Un marsupiu m-ar ajuta foarte mult. In plus de asta lui bebe ii place tare mult in brate si asa ar fi si el mult mai fericit. ❤

  Apreciat de 1 persoană

 3. Sunt la a doua fetița, le port pe amândouă , e cel mai frumos sentiment sa le simți la pieptul tău cuibărite. As dori un marsupiu Elna pt ca e un produs românesc , cu o calitate superioară a materialelor și au niște modele minunate ❤️❤️❤️

  Apreciat de 1 persoană

  1. Și eu am avut Marsupi, l-am iubit pur si simplu. Dar la un momentdat, oricat l-as fi iubit, greutatea fetitei cerea sa ne despărțim de el 😀 Asa ca am trecut la SSC.

   Apreciază

 4. Am descoperit sistemele de purtare cand avea 4 luni. De atunci il folosim zi de zi sa iesim afara. Stam la etajul 4 si ne mult mai usor cu sistemul. Sistemele elna imi plac pentru ca sunt colorate.

  Apreciat de 1 persoană

 5. Desi suntem inca micute, avand 3 saptamani si putin, si eu și bebelina ne dorim foarte mult un astfel de sistem cu atât mai mult cât și noi stăm la etajul 4 iar landoul și căruțul pentru noi reprezintă misiune imposibila, fie pentru a ieși la plimbarica, fie pentru orice alte activități. Speram sa fim noi norocoasele 🤗😊❤

  Apreciat de 1 persoană

 6. Ceea ce mi-a atras cel mai mult atentia este faptul ca sunt produse romanesti, iar eu sunt fan al acestora. Ne-am dori un Ssc, deoarece avem un marsupi plus care ne-a ramas cam mic (tot produs romanesc), iar daca l-am castiga chiar de ziua iei, ar fi minunat.

  Apreciat de 1 persoană

 7. Printesa este inca la mami in burtica, dar cand se va naste in august ne-ar prinde bine acest sistem, deaorece in zona unde stau eu nu sunt trotuare sa poti iesi cu bebele in carut la plimbare.

  Apreciat de 1 persoană

 8. Eu nu-mi doresc sa castig marsupiul pentru ca băiatul meu are 2 ani jumate, dar vreau sa te felicit pentru ca promovezi un produs romanesc care din descriere pare de bună calitate. Și dacă o spui tu, am incredere si te cred pe cuvant.

  Apreciat de 1 persoană

 9. Ne-ar prinde bine acest SSC pentru ca bebelusul meu iubeste sa stea in brate si iubeste sa fie purtat. Adoarme de fiecare data in SSC cand iesim la plimbari. Avem deja unul folosit, dar pentru ca urmeaza ziua de nastere al bebelusului ne-ar fi un cadou superb! Mai ales intr-o culoare calda, vesela, numai bun pentru vara. Ceea ce il avem acasa este albastru, dar cum am fetita mi-as dori foarte mult un SSC roz, sau culoarea piersica. SSC-ul ne e un mare ajutor cand suntem la cumparaturi, la iesiri in oras, la plimbari, la bunici cand mergem la cules de zmeura sau cirese. Elna are niste SSC-uri super faine, made in Romania, aici e de apreciat foarte mult munca romanilor! Ne-am bucura enorm daca am castiga pentru ca sunt convinsa ca SSC-urile Elna sunt foarte confortabile dar si dragute in acelasi timp!

  Apreciat de 1 persoană

 10. As dori sa castig acest SSC pentru ca bebelina noastra ar fi purtata in acest fel in sistem ergonomic, sanatos, comod si foarte foarte dragut SSC-urile Elna sunt fabricate in Romania, iar noi trebuie sa incurajam munca romaniilor! Sunt sigura ca bebelina noastra s-ar simti ca o printesa intr-un astfel de sistem! Ne plac mult sistemele Elna, pacat ca inca nu avem niciunul 😦 As ajunge si eu mai usor la cumparaturi, as putea iesi mai usor in oras stiind ca bebe e cu mine, e in siguranta si e fericit!

  Apreciat de 1 persoană

 11. Avem carucior dar de un real folos ar fi marsupiul in plimbarile noastre pana la piata sau langa cel mai apropiat magazin. Astfel am avea contact piele la piele, mi-ar simti mirosul si bataile inimii si probabil plimbandu-l asa i-ar mai alima eruptiile dentare.

  Apreciat de 1 persoană

 12. Acest SSC ar fi foarte util pentru mine, deoarece fetitei nu ii place deloc in landou si locuind la etajul 3 intr-un bloc fara lift, imi este foarte greu sa ies cu ea la plimbare, asa ca iesim doar cand e tati acasa.

  Apreciază

 13. Bebe se simte cel mai bine in brate la mami, asa ca sistemul este ideal pentru amandoi. Consider ca timpul este cel mai mare dusman si eu imi doresc sa.l simt pe bebe cat mai mult aproape de mine.

  Apreciază

 14. Mi as dori acest ssc pentru o buna prietena care va naște curând și își dorește sa și poarte bebelușul în mod sănătos și practic cât mai aproape de pieptul ei.

  Apreciază

 15. Îmi doresc un SSC pentru o curioasa de 7 luni, pentru ca am nevoie de maini libere, maini pentru băiețelul de 2 ani jumătate. Faptul ca puntea e ajustabilă ne face sa dorim acest sistem

  Apreciază

 16. Si noi am descoperit babywearing-ul acu 2 ani cand a venit pe lume fetita noastra… Cele mai frumoase momente le-am petrecut cu ea aproape de inima mea, cand am ramas insarcinata a doua oara, tati a teebuit sa o poarte in ssc, a fost cel mai mandru tatic! De diua saptamani suntem parinti de 2 copilasi frumosi si abia asteptam sa ne purtam amandoi cate un pui ❤

  Apreciază

 17. Concursul s-a incheiat, multumesc tuturor pentru comentarii!

  Am avut 46 de comentarii inscrise in concurs. Dintre acestea, am ales castigatoarea cu ajutorul random.org (filmuletul cu extragerea e adaugat la finalul articolului). Marsupiul Elna se va duce catre autoarea comentariului cu numarul #31.

  Felicitari!

  Apreciază

 18. As dori sa castig acest SSC pentru ca am o fetita de 4 luni, pe care o port zilnic cu mare drag in wrap si sling deocamdata, dar dorim sa folosim in curand si ssc, pentru ca atat fiicei mele cat si mie ne place foarte mult purtatul sanatos si dragastos, si speram sa o putem practica mult timp de acum incolo.

  Apreciază

 19. Noi avem 7 saptamani. Ne place să dormim în brate.Cum ma pune mama jos cum ma trezesc. Si noi stam la etajul 4 si cântarim deja 4.5kg, destul de greu cu landoul. Ar fi ideal un astfel de sistem de marsupiu. Multumim!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: