Şi copiii internaţi luni de zile în spital au nevoie să se joace

– Mami, cât ziceai că stau în spital copiii ăia?

– Între una şi patru luni, sau chiar mai mult dacă nu funcţionează medicamentele date de doctor.

Olivia stă şi se gândeşte, pare ca ar vrea să calculeze ceva, dar nu prea ştie cum. Într-un final, prinde curaj:

– Cât înseamnă patru luni?

– Păi un pic mai mult decât vacanţa ta de vară.

– Oooo, e foarte mult!

Cade din nou pe gânduri, apoi spune hotărâtă:

– Eu nu aş vrea să fiu în locul copiilor ălora!


Copiii despre care mă întreabă Olivia sunt cei internaţi la institutul Marius Nasta, din Bucureşti. Acolo sunt 80 de paturi „rezervate” micuţilor bolnavi de tuberculoză, şi din păcate paturile acelea îşi găsesc mulţi clienţi.

Eu, în bula mea, trăiam cu impresia că tuberculoza este azi o boală rară, împotriva căreia ne vaccinăm copiii încă de la naştere, prin vaccinul BCG. Din păcate, acesta nu asigură protecţie totală împotriva acestei boli de natură bacteriană, dar protejează împotriva formelor grave de TBC. Am aflat cu stupoare că România e pe primul loc (din nou) în UE când vine vorba de incidenţa cazurilor noi sau a recidivelor acestei boli. Cele mai recente date agregate la nivel naţional arată că în anul 2016 s-au înregistrat aproape 13.000 de cazuri de TBC, multe dintre acestea fiind în rândul copiiilor.

Vestea bună e că în ziua de astăzi există şanse mari de vindecare. Există tratament şi, dacă e urmat cu stricteţe, cei infectaţi cu TBC pot reveni la o viaţă normală. Vestea mai puţin pună este că acest tratament necesită o spitalizare de lungă durată, între una şi patru luni, sau chiar mai mult dacă e vorba de tuberculoza rezistentă la medicamentaţie. E greu de imaginat ce înseamnă o asemenea perioadă de spitalizare pentru un adult.

Dar pentru un copil?


Copiii internaţi la institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta îşi petrec o parte importantă a copilăriei lor între pereţii unui spital, supuşi unor tratamente complexe. Şi ştim cu toţii cât de „child-friendly” poate fi un spital românesc. De aceea, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă a demarat o campanie prin care îşi propune să le facă micilor pacienţi viaţa puţin mai veselă, amenajând camera de joacă şi sala de aşteptare din incinta spitalului. Dar au nevoie de ajutorul nostru, al meu şi al tău.

Pentru că împreună căpătam puterile unor super-eroi: putem rescrie poveşti, ştergând cu buretele episoadele de tristeţe şi înlocuindu-le cu momente de joacă şi de bucurie sinceră.

Cum poţi ajuta?

Pentru spaţiul de joacă, e nevoie de cărţi şi jucării, de jocuri de societate, puzzle-uri, seturi de construcţie, caiete de activităţi şi creioane colorate, sau orice alt material care poate face ziua unui copil mai frumoasă. Pot fi noi, dar pot fi şi folosite, dacă sunt într-o stare bună aşa cum ţi-ar plăcea şi ţie să le primeşti.

Pentru sala de aşteptare, e nevoie de un televizor, DVD-uri cu desene, cărţi şi creioane de colorat şi jocuri de amplasat pe perete.

Copiii au între 0 şi 18 ani, orice jucărie sau carte pentru cei mici este bine venită.

Campania de strângere a donaţiilor are loc între 10 iulie şi 10 august. Obiectele se pot trimite prin curier sau  pot fi duse personal la sediul Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă din: Sos. Panduri nr 29, bl P2A, sc. 1, interfon 11, etaj 2, apartament 11, București, sector 5.Telefon/Fax – 021/313436. Rugămintea este să sunați înainte, pentru că sunt deseori pe teren. Persoana de contact este Bianca Nitoi – 0758279009. De asemenea, pot fi contactaţi și pe pagina lor de Facebook.

Mai jos e o poză a unor jocuri care au fost deja donate în această campanie, ca sursă de inspiraţie.

jocuri deja donate.jpg
(Sursa foto: Facebook ASPTMR)

Mai multe informaţii despre ce înseamnă sau cum se vindecă tuberculoza se găsesc aici. De asemenea, blogul Unicornul Albastru a publicat un interviu cu cei de la APTMR, despre nevoile, campaniile şi succesele lor, care se poate citi aici.

Noi am demarat deja acţiunea de selecţie a unor jocuri potrivite. M-am hotărât asupra unor puzzle-uri şi a unor jocuri care sunt pentru copii mai mari decât e acum Olivia, urmând să întregesc pachetul cu diverse cărticele şi figurine. Nu e mult, dar e un mic ajutor care se va cumula cu micile ajutoare ale altor oameni.

M-aş bucura ca îndemnul meu să aibă ecou şi, mână de la mână, să ajutăm la înfrumuseţarea universului acestor copii.

Ce zici, încercăm?

5 gânduri despre „Şi copiii internaţi luni de zile în spital au nevoie să se joace

Adăugă-le pe ale tale

  1. Pentru cei care doresc sa doneze la sediul ASPTMR va rugam ca inainte de a merge la asociaite cu donatiile sa luati legatura cu Bianca Nitoi – 0758279009 – sunt o mică mică și merg și mult pe teren.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: